Slimme meter weigeren: dat mag

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
NoNo123
Berichten: 199
Lid geworden op: 29 jul 2009 14:00

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door NoNo123 » 05 jun 2018 00:12

bprosman schreef: Een slimme meter heeft helemaal geen schakelfunctie anders dan dat hij op afstand je stroomvoorziening compleet kan afschakelen (igv wanbetaling oid). Dus het lijkt me heel sterk dat dat in die brief staat. Wat wel uitgeschakeld kan worden is te mogelijkheid om op afstand uit te lezen.
Nee, de huidige slimme meter misschien niet.
Om dit technische mogelijk te maken zal niet echt een probleem zijn. Kijk naar Toon, Danfoss Link, Evohome, enz

Maar waarom denk je dan dat er al in 2013:

Code: Selecteer alles

Er is een nieuw idee gelanceerd bij de Europese Commissie door de netbeheerders.
De netbeheerders willen weten in hoeverre het wettelijk mogelijk is om toegang te krijgen tot elektrische apparaten bij de consumenten thuis.
Als dit wettelijk toegestaan is, zal de techniek snel volgen...
En net als de slimme meter zal dit ons misschien ook verplicht worden?

De ontwikkelingen in de techniek gaan razend snel. Hoeveel mensen zie je nog zo bellen op de fiets?
(blijft toch een fantastische vent, die Chriet :D )


Ook in het Ferraris metertijdperk werd er al druk geschakeld, met bv de boilerschakel:
in dit geval, een positieve toepassing in mijn ogen, overigens..
Afbeelding

Gert vogelaar
Berichten: 7
Lid geworden op: 02 jun 2018 12:22

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door Gert vogelaar » 05 jun 2018 11:58

Het valt mij op, dat ook bprosman teveel uitgaat van de huidige situatie. Ik heb het over de nabije toekomst en dat is andere koek. Dat is ook de reden dat ik voor een aantal onderwerpen zoals dit, eerst kijk hoe de introductie, uitlezing en in/uitschakeling verlopen in de USA. Ik heb daar gewoond en ik heb gezien dat er heel veel dingen zijn die daar eerst worden toegepast en dan, zo tussen de 7 en 10 jaar later, ook in Nederland worden ingevoerd. Dit laatste uiteraard altijd met een aantal aanpassingen zoals ik al eerder heb uitgelegd. Ik denk meestal in de nabije en soms ook minder nabije toekomst. Dit geldt voor onderwerpen als PM 2.5 fijnstof buiten en in huis en de rf. Straling van GSM zendmasten, de eigen smartphone en de Wi-Fi. Straks komt daar G5 bij in de 20GHz band met nog veel meer zenders vanwege het beperkte bereik, dus nog meer rf energie.

De effecten op lange termijn zijn nog niet bekend, omdat deze technologie er pas ruim 20 jaar is. We weten wel dat we niet kunnen garanderen dat het zonder gevaar is. Is het dan niet beter om met enige voorzichtigheid met deze zaken om te gaan? Vergeet niet dat de mens in zijn ontwikkeling dit soort dingen niet om zich heen had en onze biologie is er in pricipe dus ook niet mee ontwikkeltd.

Ik zie deze dingen als wat we hebben gedaan bij de invoering van DDT, asbest, tabak en dergelijke. We dachten dat het ok was en bij gebrek aan bewijs van het tegendeel zijn we het maar gaan toepassen. De tabaksindustrie wist al 1951 dat hun product kanker kan veroorzaken, een verslag hierover is jarenlang geheim gehouden. Dit is een typisch USA benadering, gewoon gaan gebruiken todat er mensen gaan piepen. Dan wanneer er alarmerende feiten aan het licht komen, eerst ontkennen, als dat niet lukt, bagateliseren en onwelgevallige rapporten onder het tapijt vegen..... We kunnen het beste leren van de Scandinavische landen, die willen beter aangetoond hebben dat iets niet schadelijk is voordat het wordt toegepast. Maarrr, ook in de EU hebben de lobbyisten veel invloed, zeker in Den Haag. Daarom mag Monsanto van Brussel nog weer 5 jaar een voor de bijen schadelijk gif gebruiken.

Een mooi voorbeeld is nu voor de zoveelste keer gegeven door ons ministerie van defensie: het gebruik van chrome 6 in de verf. Sinds 1971 weet defensie dat het heel erg gevaarlijk is, maar onze politici en defensie laten het gewoon gebeuren vanwege voornamelijk financiele redenen.

Slimme meter en verkoop in de toekomst van onze verbruiksdata: Je kunt aan de Facebook case zien dat in ons kapitalische systeem, het normaal is om nieuwe markten te bedienen en daar winst op te maken ten gunste van de 1%. Het kan deze mensen niets schelen of dat ten koste gaat van onze privacy. (Zelf willen ze die overigens wel) Dit alles wijst op een noodzaak om ons kapitalistisch systeem te hervormen, maar dat gaat veel te ver off topic. Maar daar ligt wel de oorzaak van heel veel van onze problemen.

Ik zie ook een duidelijke verschuiving van politieke macht naar grote bedrijven en olichargen.... Ik zie ook een bepaalde onverschilligheid onder de bevolking toenemen... Dit zijn serieuze bedreigingen voor onze democratie!
Laatst gewijzigd door Gert vogelaar op 05 jun 2018 12:27, 5 keer totaal gewijzigd.

NoNo123
Berichten: 199
Lid geworden op: 29 jul 2009 14:00

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door NoNo123 » 05 jun 2018 12:00

angel1978 schreef: Welke 'macht'? Hoe kom je erbij een 'macht' te hebben die je nu kwijtraakt.
Hier nog even op terugkomend:

Het gaat er niet zo zeer om, dat je als consument macht kwijtraakt, maar hoe de Netbeheerders de "macht" proberen naar zich toe te trekken.
Speciaal voor jou ( en voor andere die wat moeite hebben met het leggen van verbanden) nu met onderbouwing, verwijzing naar feiten.

1. De slimme meter wordt invoerd, en bij weigering hiervan kan je dus bijna het gevang in gaan.

2. De slimme gasmeters blijken vlak na de invoering niet altijd te deugen. Daar kwam ik in 2009 toevallig achter.

3. Bijna 10 jaar later liegen de Netbeheerders nog steeds over de foutmeldingen op de slimme gasmeters.

Ik heb van dichtbij mogen ervaren hoe groot de ellende is als je dit overkomt, als je hele maandsalaris wordt overgeschreven (vanwege verplichte incasso) naar de energieleverancier door zo`n kapotte gasmeter.
Laatst gewijzigd door NoNo123 op 05 jun 2018 13:03, 2 keer totaal gewijzigd.

NoNo123
Berichten: 199
Lid geworden op: 29 jul 2009 14:00

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door NoNo123 » 05 jun 2018 13:26

Ik zie niet in waarom? (technische) vooruitgang is op zich prima, maar consumenten zouden niet de dupe moeten worden van alle kinderziektes die nieuw ingevoerde systemen met zich mee brengen. En een keuze moeten hebben, hoeveel privacy zij zelf willen opgeven.

bprosman
Berichten: 9939
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door bprosman » 05 jun 2018 13:55

Ik zie niet in waarom? (technische) vooruitgang is op zich prima, maar consumenten zouden niet de dupe moeten worden van alle kinderziektes die nieuw ingevoerde systemen met zich mee brengen. En een keuze moeten hebben, hoeveel privacy zij zelf willen opgeven.
Naar de toekomst toe zie ik ook best nog een hoop haken en ogen, mbt wetgeving , privacy etc. Maar.. dat is allemaal toekomstmuziek, als die functionaliteit zit er allemaal niet in en de vraag is of het er in gaat komen.

Dat terwijl het er over gaat dat er consumenten zijn die "vandaag" de slimme meter weigeren, en niet "Morgen als.... "
En een keuze moeten hebben, hoeveel privacy zij zelf willen opgeven.
Die keuze hebben ze met de HUIDIGE slimme meter.
maar consumenten zouden niet de dupe moeten worden van alle kinderziektes die nieuw ingevoerde systemen met zich mee brengen
Ontwerp consumenten systemen zonder kinderziekten en ieder tech bedrijf staat te springen om je een goedbetaalde baan aan te bieden. Pilot trajecten zijn gewoon grote kostenposten voor bedrijven.
eerst kijk hoe de introductie, uitlezing en in/uitschakeling verlopen in de USA. Ik heb daar gewoond en ik heb gezien dat er heel veel dingen zijn die daar eerst worden toegepast en dan, zo tussen de 7 en 10 jaar later, ook in Nederland worden ingevoerd
En die tijd gebruiken we in Europa/NL (gelukkig) vaak ook om te leren hoe we het Amerikaanse systeem NIET moeten implementeren (opent authenticatie op de slimme meter).

NoNo123
Berichten: 199
Lid geworden op: 29 jul 2009 14:00

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door NoNo123 » 05 jun 2018 14:04

Inderdaad, gelukkig is die mogelijkheid nog wel gecreëerd. En kan men de meter weigeren.

bprosman
Berichten: 9939
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door bprosman » 05 jun 2018 14:06

Of de automatische uitlezing uit laten zetten.

NoNo123
Berichten: 199
Lid geworden op: 29 jul 2009 14:00

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door NoNo123 » 07 jun 2018 10:52

Gert vogelaar schreef: 2.Je kunt als bewoner van het huis niet meer vrij beslissen of je de rf straling wel of niet wilt. Uitzetten kan niet. Je hebt dus de controle over verbruik en opwekking uit handen gegeven! De macht verschuift dus ook hier van consument naar bedrijf.
bprosman schreef: Neem aan dat je dan ook geen mobiele telefoon hebt ? De slimme meter werkt in de zelfde band namelijk.
Die mobiele telefoon kan je dus wel zelf uitzetten.

Ik ben hier zelf geloof ik niet zo gevoelig voor, maar het is wel heel toevallig dat hierover vandaag een film over in premiere gaat.
Ubiquily
Hier een trailer: https://www.filmvandaag.nl/film/104558-ubiquity/trailer

Ik heb de film zelf nog niet gezien, maar het deed mij wel een beetje denken aan Mevr. Halmans die bij de Rijdende Rechter beweerde gek te worden van een geluid, wat voor niemand hoorbaar was, en pas doormiddel van geluidsmetingen werd er aangetoond dat dit geluid er wel was.
Kijk tip: http://www.uitzendinggemist.net/aflever ... chter.html

Dit niet om het vuur weer te doen oplaaien, maar ik dacht; Ik meld het nog wel even...

( en nee, de film is niet in de Efteling opgenomen..... :wink: )

bprosman
Berichten: 9939
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door bprosman » 07 jun 2018 12:08

RF van de slimme meter kun je ook uit laten zetten. Dus die controle heb je wel. Dan wordt het gewoon een "domme slimme meter".

NoNo123
Berichten: 199
Lid geworden op: 29 jul 2009 14:00

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door NoNo123 » 07 jun 2018 12:30

bprosman schreef:RF van de slimme meter kun je ook uit laten zetten. Dus die controle heb je wel. Dan wordt het gewoon een "domme slimme meter".
Dit is discutabel.
Volgens mij wordt de meter administratief uitgezet.
Hoe kan de meter dan weer aangezet worden, als er geen RF meer is ?

Hier iemand met dezelfde soort vragen. En helaas geen duidelijke antwoorden.

bprosman
Berichten: 9939
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door bprosman » 07 jun 2018 13:38

Hoe kan de meter dan weer aangezet worden, als er geen RF meer is ?
Op de zelfde manier als hoe een meter “uitgelezen” wordt zonder RF. Door een meteropnemer/monteur langs te sturen.
Overigens beetje overdreven als die van je buurman ( nog geen 10 meter verder) misschien wel aan staat ( qua straling dan).

Theotrucker
Berichten: 4864
Lid geworden op: 21 jan 2018 19:42
Locatie: Landgraaf

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door Theotrucker » 07 jun 2018 13:59

En als die stralen van de masten toch al dag en nacht overal zijn. Hebben we het nog niet over de smartphone die dag en nacht binnen handbereik moeten zijn.

bprosman
Berichten: 9939
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door bprosman » 07 jun 2018 14:58

En als die stralen van de masten toch al dag en nacht overal zijn. Hebben we het nog niet over de smartphone die dag en nacht binnen handbereik moeten zijn.
Krijg ook het idee dat het geen (gevoel van) controle hebben (ik kan hem niet uitzetten), en "onbekend maakt onbemind"
het bovenliggende probleem is, en nog niet eens zo de straling zelf.
Laat het gaan zou ik zeggen, er komt ook weer een dag dat je geen controle meer over je blaas hebt , daar zul je ook mee moeten leren leven :mrgreen:

NoNo123
Berichten: 199
Lid geworden op: 29 jul 2009 14:00

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door NoNo123 » 07 jun 2018 16:52

bprosman schreef: "onbekend maakt onbemind"
De spijker op zijn kop.

De algemene tendens op dit forum is wel "Ik heb nergens last van, dus jij moet niet zeuren"
Of het nou gaat over onverklaarbare hoge meterstanden, privacy of hooggevoeligheid voor straling.

Ik zei al, dat ik zelf weinig last heb van stralingen, maar ben toch wel benieuwd naar die film.
Jammer dat die uitzending van de Rijdende Rechter je niet op een andere gedachte heeft kunnen brengen. Is denk ik toch heel vergelijkbaar.

bprosman
Berichten: 9939
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door bprosman » 07 jun 2018 17:14

"Ik heb nergens last van, dus jij moet niet zeuren"
Nou.... tot nu toe was het meer "Ik heb een hoge meterstand dus de slimme meter deugt (in zijn algemeenheid) niet" :wink:

En ik ken de uitzending van die mevrouw. Maar dan nog... als je al overgevoelig zou zijn voor straling, kun je nog steeds weigeren , maar het meeste wat ik hier voorbij zie komen is klok-klepel, de verhalen op de verjaardag van tante Sjaan. En vage vooroordelen over privacy.
Alsof er ook maar 1 hacker geinteresseerd zou zijn in het energieverbruik van "Sjonnie en Anita".

En als die data ingezet kan worden om wietplantages en uitkeringsfraude aan te pakken, ik zeg : "Morgen invoeren".

NoNo123
Berichten: 199
Lid geworden op: 29 jul 2009 14:00

Re: Slimme meter weigeren: dat mag

Ongelezen bericht door NoNo123 » 07 jun 2018 17:21

bprosman schreef: "Ik heb een hoge meterstand dus de slimme meter deugt (in zijn algemeenheid) niet" :wink:
.
Wat mij dan weer doet denken aan het door jou aangehaalde Rapport van de Netbeheerders, waarin staat:

Bij een deel van de klanten lag het gestegen verbruik hoogstwaarschijnlijk in een meetafwijking van de
oude meter
.
Die aanname zonder enige vorm van bewijs, waarmee men alle klachten over slimme meters ( waar geen verklaring voor kon worden gevonden) de prullebak in wil vegen.

En zo is het balletje rond. :mrgreen: 8) :shock: :D
Zullen we er maar een einde aan breien?

Plaats reactie