LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zonnepanelen gaan stuk

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
RondeKnoop
Berichten: 11
Lid geworden op: 08 nov 2016 21:03

Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door RondeKnoop »

Wij hebben sinds ruim 2 jaar zonnepanelen. Uit de testen die toen voorhanden waren erg goed. Inmiddels nauwelijks nog verkrijgbaar omdat de fabrikant zich niet meer op Europe richt. Juist omdat "wij" vooral goedkope panelen willen en Solar Frontier kwaliteit zou leveren.
Maar na een jaar ging er een paneel stuk. Wij ontdekten dat per toeval. Bij het repareren dat ruim een half jaar heeft geduurd hebben ze het verkeerde paneel vervangen. Deze was ook stuk. Omdat ons huis wat ongelukkig is geplaatst is het controleren ervan moeilijk. Maar toen wij ontdekten dat het paneel niet vervangen was, bleek er nog 1 stuk te zijn. (Wij hebben in totaal 10 panelen). 30% is dus al stuk. Het plaatsen van de 10 panelen heeft me indertijd 3600 euro gekost. Het vervangen van 1 paneel kost me nu 600 euro. Alle winst die we energietechnisch boeken, raken we zo kwijt aan reparatiekosten. En dat wordt niet verteld bij de terugverdienperiode.
Onze leverancier ziet het louter als ons probleem, en neemt er ook gewoon maanden en maanden de tijd voor om nieuwe panelen te plaatsen. Waardoor wij zelfs dubbel geld kwijt zijn (reparatie en maandenlang geen opbrengst).
De panelen zouden stuk gaan door invloed van buitenaf. Dat zou zo maar kunnen, maar wat voor invloed dan?
Onze terugverdientijd is inmiddels eerder 30 dan 10 jaar. ALs ik dit had geweten was ik er nooit aan begonnen.

Komkommertijd
Berichten: 5921
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Nederbelg!

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door Komkommertijd »

Vaak staan ze in serie dus bij 1 paneel vallen er meerdere uit.

Als het werkelijk zoveel panelen zijn zou ik ze allen uit deze slechte serie wisselen om de naam te behouden.
U heeft nog geen leverancier geplaatst maar hij zou niet blij zijn als hij zijn naam hier zou zien....

Soms helpt dat als ze trage service geven.

kokka
Berichten: 3579
Lid geworden op: 30 mei 2012 10:32

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door kokka »

Heb je geen garantie op de panelen dan?
ik neem aan dat je een contract hebt afgesloten bij jullie leverancier, je moet hem dus aansprakelijk stellen. Een zonnepaneel zou na 2 jaar niet kapot mogen gaan, je kan je beroepen op non-conformiteit.

RondeKnoop
Berichten: 11
Lid geworden op: 08 nov 2016 21:03

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door RondeKnoop »

Nou het ziet eruit alsof er barsten in zitten. Dus alsof er een steen(tje) op is gevallen. Ons huis is alleen nog al hoog, dus dat lijkt me uitgesloten. Maar de leverancier zegt dus wel: Er is iets op gevallen, dan is er geen garantie.
Bij de buren is er ook 1 paneel stuk gegaan op dezelfde miraculeuze wijze.
Toch volhardt de leverancier dat het geen garantie kan zijn.

RondeKnoop
Berichten: 11
Lid geworden op: 08 nov 2016 21:03

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door RondeKnoop »

@komkommertijd, de leverancier stelt zich nogal hard en zakelijk op. Levert ook een totaal beroerde service. Maar ik was oorspronkelijk zo blij met deze leverancier omdat het plaatsen zo voorspoedig verliep en ze heel netjes reageerden. Nu er iets mis blijkt te zijn, is de vriendelijkheid weg en sta ik er wat hen betreft alleen voor.
Op internet staan ze ook hoog aangeschreven. Ik denk dat er weinig problemen zijn met zonnepanelen. Maar deze ellende kost me oprecht meer geld dan het me ooit aan energiewinst gaat opleveren.

Komkommertijd
Berichten: 5921
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Nederbelg!

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door Komkommertijd »

Steentjes, spelende buur kinderen, is dat mogelijk?
Maar ik denk aan fout materiaal.... met meerdere buren en noem zijn naam eens....
En vraag of deze firma hier dan wil reageren.

En je buren, laat hun hier ook maar komen want als hij zijn naam verliest..... dan is het vaak plotseling sneller opgelost.

RondeKnoop
Berichten: 11
Lid geworden op: 08 nov 2016 21:03

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door RondeKnoop »

Het zouden spelende kinderen kunnen zijn, maar er zijn geen steentjes/afval in onze dakgoot gevonden. En die kinderen zouden dan minimaal 14,5 meter hoog moeten gooien. Rekening houdende met een dalende lijn van impact denk ik dat ze minimaal 20 meter hoog moeten gooien, en vanaf de straatkant zijn de panelen niet te zien. Dus spelende kinderen zijn theoretisch mogelijk, maar realistisch uitgesloten. Het meest aansprekende zou zijn: overvliegende vogels die stenen laten vallen. Maar ook dat acht ik een onaannemelijk verhaal. Een productfout ligt voor de hand. Omdat ik meende dat er geen aanspreekpunt in Europa meer was, heb ik me tot nu alleen op de leverancier gericht. Maar vanmiddag constateerden we dat er nog een Europees hoofdkantoor in Duitsland zit, dat gaan we aanschrijven. ALs de leverancier nog meer steken laat vallen, zal ik hem wijzen op dit forum en hem vragen te reageren.

kokka
Berichten: 3579
Lid geworden op: 30 mei 2012 10:32

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door kokka »

Je hebt het over de leverancier, heb je de panelen bij hem gekocht?
Als het schade is, dan dekt je opstal verzekering het misschien wel

StevieNL81
Berichten: 913
Lid geworden op: 04 apr 2018 16:55

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door StevieNL81 »

Wellicht hagel(stenen)?

RondeKnoop
Berichten: 11
Lid geworden op: 08 nov 2016 21:03

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door RondeKnoop »

Beetje fatsoenlijke hagel hebben we hier niet gehad. Maar als dat de oorzaak is, maak ik me nog meer zorgen. Dat zou betekenen dat op den duur al mijn panelen aan de beurt komen.
@Kokka, de opstalverzekeraar vindt het dan weer een probleem van de leverancier. Zonder duidelijke oorzaak, stellen zij dat het een garantie-aangelegenheid zou moeten zijn.

En ja, ik heb de panelen gekocht bij en laten plaatsen door hetzelfde bedrijf.

Lady1234
Berichten: 27113
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Lees eens hier over hagel en zonnepanelen.

https://www.duurzaamgebouwd.nl/artikel/ ... combinatie

Frantic2
Berichten: 1570
Lid geworden op: 13 mar 2012 19:50

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door Frantic2 »

en vergeet eksters niet.... Maar idd, hierboven al verteld, een uitgebreide of all risk dekking op je opstelverzekering kan uitkomst bieden.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door kweenie »

Ik vind het een vreemd verhaal. Solar frontier staat/stond inderdaad juist bekend als fabrikant van kwalitatief goede panelen. Dat ze zich hebben teruggetrokken uit Europa heeft meer te maken met de dumpprijzen van de Chinese panelen dan met de kwaliteit. Daarbij zullen de leveranciers van deze panelen zich ook juist op kwaliteit (moeten) richten in plaats van op stuntprijzen. Dan zou je ook fatsoenlijke nazorg verwachten.

De panelen zullen ook wel tegen een normale hagelbui kunnen. In de zomer kunnen er zeer plaatselijk extreme buien voorkomen, waar ook de panelen niet tegen kunnen. Maar als je zegt dat er bij jou geen grote hagelbui geweest is, dan zal dat het niet zijn.

Wat frantic aangeeft is wel een goede optie sommige vogels laten harde 'prooien' van grote hoogte vallen, om ze stuk te maken. Als je toevallig zulke vogels in de buurt hebt, dan kun je de pineut zijn. Maar dan zou je denken dat de opstalverzekering dat wel zou dekken. Ik kan mij dan wel voorstellen dat je moet onderzoeken hoe de panelen stuk zijn gegaan. Dat zul je na ruim twee jaar trouwens ook moeten als je voor garantie in aanmerking wil komen, dan ligt de 'bewijslast' ook bij jou.

hänschen klein
Berichten: 2156
Lid geworden op: 03 mar 2017 22:51

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door hänschen klein »

Ik lees op een Duitse site ...

- dat de meest voorkomende barsten in zonnepanelen ontstaan door spanningen, zoals montagefouten (doorhangen), soms in combinatie met extreme koud/warm-verschillen. In véél, zelfs nieuwe zonnepanelen zijn (onder het microscopische vergrootglas) al mini-scheurtjes zichtbaar. Mechanische oorzaken worden hier niet genoemd (hagel, steentjes, vogels enz.)

- De specialist van uw verzekeraar zou e.e.a. kunnen bevestigen, uitsluiten of wèten of/dat het een al bekende productiefout van het betreffende merk is.

- Mogelijk kunt u in bij voorbeeld de engelse taal een forum vinden, daar het bedrijf internationaal actief is.

Verzekeringskwestie: https://www.independer.nl/opstalverzeke ... nelen.aspx

sjohie
Berichten: 11237
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door sjohie »

Of verkeerde montage. Panelen hebben soms een afvoer(gaatje) voor condenswater, welke logischerwijs aan de onderkant moet zitten om de zwaartekracht zijn werk te laten doen. Verkeerd om gemonteerd betekent kans op condens, en dus water in de panelen, welke bij een koude winternacht dingen kapot kan laten vriezen. Ik weet dat een forst aantal zonneboilers van een Nederlandse CV ketel fabrikant hierdoor het niet meer deden, en die hebben hiervoor een heel kwaliteitssysteem opgetuigd met gekwalificeerde installateurs etc. Nou weet ik niet of dat ook voor PV panelen speelt, maar je zou er even naar kunnen kijken.

Mats
Berichten: 5
Lid geworden op: 07 dec 2005 19:42

Re: Zonnepanelen gaan stuk

Ongelezen bericht door Mats »

Onder andere naam omdat ik kennelijk iets fout heb gedaan met inloggen. Binnenkort worden de panelen eindelijk vervangen. Weer een jaar vrijwel geen opbrengst gehad. De verzekeraar betaalt op 200 euro alles. De energiebesparing is volgens mij minder. Al met al. Ik ben overtuigd tegenstander van zonnepanelen geworden. De leverancier en het merk staan zeer goed bekend. Maar zodra die panelen liggen geeft niemand meer thuis. Het vervangen is ontzettend duur. Het duurt een half jaar. En het is volgens de leverancier ook volkomen normaal dat ik vooraf betaal. Dat terwijl zij de vorige keer niet hebben uitgevoerd waar ik ze voor heb betaald. En een excuses daarvoor zal ik ook wel nooit krijgen. De terugverdientijd van verwacht 7-8 jaar loopt op deze manier op tot zeker 18 jaar. Ik voel me bekocht en raad iedereen af eraan te beginnen. Al was het maar omdat de overheid het bezit ook nog veel minder gaat stimuleren.

Gesloten