LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Je hebt geen vertrouwen in de euro of juist wel? Geef hier jouw mening.
Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

De doofpot in met deze zaak: Vandaag lees je er in de media al niets meer over........ We kwamen, We zagen en We werden en worden belazerd.
Niet bedankt gerrit zalm en kornuiten !

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

Via de website van sociale databank nederland kan men een formulier downloaden om een schadeclaim van 4000 euro neer te leggen bij de staat en de Nederlandse bank. Ook wordt er uitgelegd, waarom je die claim kunt doen. sdnl.nl dus.

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

vond vandaag nog twee oude guldens in een oude jas,
kon wel janken,wat was het toen toch lekker en wat is het nu toch ships,met die euro,ik kom elke maand niet uit met mijn geld terwijl we samen iedere dag ons het ongans werken voor een paar euro!
ik stem tegen de grondwet!
nee ste :shock: m nee!!!!

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

'Zalm speelde geen open kaart over euro'

SP-fractievoorzitter Marijnissen stelt dat minister Zalm van Financiën niet eerlijk is geweest over de invoering van de euro. Anders dan de bewindsman destijds beweerde, heeft de nieuwe munt wel degelijk invloed gehad op het prijspeil, aldus de oppositieleider.

'Ik weet nog heel goed hoe vaak wij minister Zalm gevraagd hebben wat de gevolgen van de invoering van de Euro voor het prijspeil zou betekenen', aldus Marijnissen op zijn weblog. Het antwoord luidde volgens hem 'steevast' dat die gevolgen er niet zouden zijn. 'We weten nu allemaal wel beter.'

Aanleiding voor de opmerkingen van Marijnissen is het bericht dat de Nederlandse gulden op het moment van invoering van de euro 5 tot 10 procent ondergewaardeerd was. Dit verklaarde directeur Brouwer van De Nederlandsche Bank onlangs tegenover Het Parool. De onderwaardering had te maken met de koppeling aan de Duitse Mark, waar niet aan getornd mocht worden. 'Het veranderen van een wisselkoers ligt ongelooflijk gevoelig', aldus de bankdirecteur.

Loon- en prijsstijgingen waren de gevolgen van de te lage wisselkoers, meent Brouwer. 'Nu de koers zich niet aanpaste, pasten de prijzen zich aan. Er kwam later wel een ander effect bij: doorschieten. Onze concurrentiepositie verslechterde sterk door te forse loonstijgingen.'

Zalm heeft de lezing van Brouwer in een reactie afgedaan als 'oud nieuws'. De minister geeft weliswaar toe dat prijzen zijn gestegen door de onderwaardering van de gulden. Maar de inflatie had ook andere oorzaken, zegt hij. 'De prijsstijging was al ingezet voor de euro.' Bovendien had de onderwaardering volgens Zalm gunstige effecten voor de export en werkgelegenheid.

Volgens Marijnissen is dat voordeel echter al weer weg. 'Sterker nog, nu hebben we last van de negatieve effecten van deze oneerlijke ruil, en dat wordt ook toegegeven. Waar het op neerkomt is dat wij heel diep in onze buidel hebben getast voor een investering waarvan het effect ongeveer twee jaar heeft geduurd. We hebben in één klap bijna één tiende van ons kapitaal vernietigd.'

Sdu - Overheidsinformatie (2 mei 2005)

Eurootje

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Eurootje »

Zalm heeft het Nederlandse volk weer een achterbakse streek geleverd. Dat we te weinig eurootjes krijgen voor de gulden is niet zo'n probleem als dat gunstig uitpakt voor de Nederlandse economie. Maar laat dat dan gelijk bij de invoering van de euro weten, 2005 is te laat. Hoe betrouwbaar kom je over, dat schijnt niet meer zo belangrijk te zijn voor een politicus Zalm. Wat ik mij afvraag: zitten er nog meer van dat soort lijken in de kast? :evil:

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

Hier het antwoord betreffende "meer lijken in de kast":

De Telegraaf, 15 januari 2005,

door Prof. Dr. Bob Smalhout

Het aantal mensen dat van gratis voedselpakketten leeft, is het afgelopen jaar explosief gestegen, meldde onlangs dit dagblad. Er zijn nog meer alarmerende berichten, bijvoorbeeld dat er uit honger groenten worden gestolen uit volkstuintjes, dat steeds meer Nederlanders rood staan en tallozen hun schulden niet meer kunnen betalen.Volgens Martin Dessing is dat het gevolg van „de euroramp die ons allemaal treft".

Dessing is van huis uit een middenstander. Als zodanig heeft hij altijd een heldere kijk gehad op de economie, de prijzen, valuta, internationale monetaire ontwikkelingen en goederenstromen. Hij heeft zich in de loop der jaren getransformeerd tot een politicus die zich grote zorgen maakt over de Europese Unie. In het bijzonder wat betreft de gang van zaken rondom de invoering van de eenheidsmunt, de euro.

In de nacht van 17 op 18 juni 1997, tijdens een eurotop te Amsterdam in het gebouw van De Nederlandsche Bank, werd onze gulden, die bijna 700 jaar had bestaan en die samen met de Duitse mark en Zwitserse frank tot de hardste valuta ter wereld behoorde, ten grave gedragen. Vanaf dat moment gingen anderen meebeslissen over de waarde van ons geld en over de economie binnen onze samenleving. Maar al lang voor 1997 beet Martin Dessing zich als een terriër vast aan de broekspijpen van alle politici die met die verkwanseling van ons monetaire systeem te maken hadden. Hij ging bij persconferenties in discussie met bijvoorbeeld Gerrit Zalm, de minister van Financiën, met Helmut Kohl, destijds Duitslands machtigste man, met Mitterrand (destijds de Franse president), met Wim Duisenberg, de eerste directeur van de Europese Centrale Bank te Frankfurt en met een groot aantal hoogleraren in de economie en met financiële experts.

Hij gaf op eigen kosten brochures uit met ernstige waarschuwingen voor het geheel buiten het Nederlandse publiek om spelende eurocircus. In de dag- en weekbladen plaatste hij advertenties waarin hij de bevolking opriep de euro te boycotten. Maar, zoals we thans weten, was dit alles vergeefse moeite. Een kleine groep van fanatieke europolitici die slaafs gehoorzaamd werd door het Nederlandse trio bestaande uit Wim Kok, Wim Duisenberg en Gerrit Zalm, spoelde de historische gulden samen met de Nederlandse identiteit en ons zelfbeschikkingsrecht lachend door de gootsteen en ontweek behendig alle grondwettelijke bepalingen die aan zulk een operatie verbonden zouden moeten zijn.

Zelden werd in Nederland de democratie erger met voeten getreden dan door onze eigen hoogste volksvertegenwoordigers, die zich er altijd op lieten voorstaan dat ze zo democratisch waren. Deze schaamteloze vertoning waarbij geen enkele Nederlander ook maar iets had in te brengen en waar ook ons parlement geen woord over mocht zeggen, vertoonde alle kenmerken van een totalitair staatsoptreden. Martin Dessing heeft al zijn ergernissen hierover kortgeleden samengevat in een handzaam boek (144 pagina's) dat hij de titel gaf 'De euroramp treft ons allemaal…' (uitgave Aspekt). Het is een parafrase op de jarenlang via de media uitgetoeterde staatsslogan: 'De euro is van ons allemaal'. Uitvoerig gaat Dessing in op de werkelijke overwegingen die ten grondslag lagen aan dat uiterst ondemocratisch handelen van de betrokken politici. Zo was er de koehandel tussen wijlen de Franse president François Mitterrand en de Duitse bondskanselier Helmut Kohl.

Mitterrand wilde gaarne de zwakke Franse frank koppelen aan de ijzersterke Duitse mark door ze samen te smelten tot een nieuwe munteenheid. Als tegenprestatie zou Frankrijk dan niet langer dwarsliggen bij de zogenoemde Wiedervereinigung van de West-Duitse Bondsrepubliek met de Oost-Duitse DDR. Verder bedachten vele Europese ministers van Financiën een bijna criminele truc door de nieuwe munt, de euro, aanzienlijk over te waarderen. Met de zekerheid dat die kunstmatige munt binnen korte tijd zou devalueren, konden vele landen hun enorme staatsschulden met zeker 40 procent verminderen. Bovendien bood de noodzakelijke gigantische geldomwisseling dan tevens de gelegenheid al het zwarte geld binnen onze economieën boven tafel te krijgen. Dus in feite was het een ordinaire geldzuivering zoals we die al eens na de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt, destijds op initiatief van de toenmalige minister Lieftinck.

Dit heeft ertoe geleid dat sinds 2002 vrijwel alles bijna tweemaal zo duur geworden is, hoewel alle betrokken autoriteiten dat stelselmatig en hardnekkig ontkennen. Maar vermoedelijk doen die nooit boodschappen. Hoewel de euro officieel als ƒ2,20 moet worden berekend is de werkelijke waarde niet meer dan hoogstens ƒ1,10. En dat verklaart de huidige problemen. Dit is nog afgezien van de emotionele, nationalistische en psychologische factoren die er de oorzaak van zijn dat ongeveer tweederde van de Nederlandse bevolking de euro nog steeds als een vreemde en ongewenste munteenheid beschouwt en zeker grote bedragen nog altijd omrekent in guldens, om te weten wat de eigenlijke waarde is.

Maar het meest verontrustende en ook beledigende van deze gang van zaken is het feit dat wij als inwoners van een land met een rijke historie, een hoogontwikkelde cultuur en een oude democratie door een handvol carrièrebeluste autoriteiten als dorpsidioten zijn behandeld. De euroverkooppraatjes van Wim Duisenberg, Gerrit Zalm en Wim Kok waren jarenlang van een schaamteloos primitief niveau. Kennelijk werden we allemaal door deze arrogante elitesocialisten te stom geacht om geïnformeerd te worden en mee te denken over onze eigen belangen. Wij mochten niet denken, niet spreken en geen referendum organiseren. Denemarken en Zweden onder andere hebben dat wel gedaan. Ze wezen de euro voorlopig af. Economisch maken zij het tot nu toe heel goed. Beter dan wij.

Het ziet er naar uit dat het overheidsbeleid, dat van alle Nederlandse staatsburgers betalende debielen wil maken, in de naaste toekomst zal worden voortgezet. Zo mogen we binnenkort stemmen over de Europese grondwet die een bijna 100 procent Frans product is. Niemand heeft ooit één bladzijde gelezen van het ruim 400 pagina's dikke boek. Wij worden door onze eigen regering gereduceerd tot een soort analfabetisch stemvee dat straks zonder vragen steeds meer geld moet betalen voor een organisatie waar wij in feite niets over te vertellen hebben. Daarom is 'de euroramp' een aanrader voor iedereen die graag eens door het valse eurosprookje heen wil prikken en die wil weten waardoor ons eens zo plezierige land voor velen onbewoonbaar dreigt te worden.

Colums van Prof. B. Smalhout

gerritje

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door gerritje »

Die grondwet die -zoals ze zegen- zo goed voor ons is, met open grenzen!
Laagbetaalde polen stromen ons land binnen, of bedrijven hevelen vestigingen over naar die landen
Nee, we zijn er mooi mee

16again
Berichten: 16077
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door 16again »

Met de zekerheid dat die kunstmatige munt binnen korte tijd zou devalueren, konden vele landen hun enorme staatsschulden met zeker 40 procent verminderen.
Dat er onzin verkocht wordt is een, hier wordt aantoonbaar de waarheid geschonden.
Inderdaad zakte de koers van de euro na introductie in.
Echter, toen dat telegraaf artikel geschreven werd (jan 2005) was de koers van de euro alweer fors gestegen en klaagde iedereen dat de euro zo duur en de dollar zo goedkoop is (goedkoop op vakantie naar de VS).

Begrijp mij niet verkeerd, ook ik ben vanaf dag 1 tegen het hele euro circus geweest. Let op de poppenkast straks bij de stemming voor de grondwet. Alleen in nee-stemmende landen wordt opnieuw gestemd (eventueel wordt de grondwet nog wat in hun voordeel aangepast), net zolang totdat alle landen een keer ja hebben gestemd.
Waarom ook niet opnieuw stemmen bij een ja tegen de grondwet?

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

Mensen, mensen toch, wat hebben we weer een korte termijngeheugen.

IEDEREEN, van topsalaris tot bijstandsniveau is er in 2001 fors op vooruit gegaan. Maar dat weten we niet meer, he?

Dat er nu maatregelen moeten worden genomen, nu het economisch minder ging, ach, wat kunnen we daar over kankeren.

De gulden ''te goedkoop'' de euro in geloodsd? Ik weet dat Zalm geen fabeltjes vertelt, als hij zegt dat dit aan de andere kant ook gunstig is voor onze export. Maar daar heeft half Nederland geen boodschap aan. Dat het ons daarmee allemaal een stuk beter ging, ach, dat interesseert niet.

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

Als zalm geen fabeltjes zou vertellen, dan hebben "grote" namen als Professor Smalhout dus last van waanvoorstellingen ? Ik pas voor "allmighty" zalm. (als kok en duisenberg nog in funktie waren geweest, had ik dus gepast voor het "allmighty" trio......)

Fenkie
Berichten: 136
Lid geworden op: 10 dec 2004 17:52

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Fenkie »

Ik mag niet klagen al zeg ik het zelf.

Maar ik wil wel even mijn ei kwijt. Wat ik heel erg vind is dat dankzij de euro zovelen hun baan zijn kwijtgeraakt of dreigen kwijt te raken. Voorbeeld hierin zijn de supermarkten die door de drastische prijsverlagingen personeel moet ontslaan (34.000 mensen). Subsidiebaantjes die niet meer worden gesubsidieerd omdat ze te duur worden. We praten hier vaak over mensen die een gezin, koophuis etc. hebben.

Dat zijn zaken die ik erg vind en waarvan ik denk... dat kan gewoon niet :cry: .

Met vriendelijke groet,

Fenkie.

mora

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door mora »

Aan prof. Smalhout,

Mijn waardering voor de uitstekende raakvlakken van uw geplaatste tekst. U bent een man naar mijn hart.

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

Iedereen zich dus aanmelden op http://www.wisselverlies.org

NiKe

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door NiKe »

Hoe hoger je hypotheekbedrag c.q. bedrag aan leningen in 2000, hoe hoger je wisselwinst!! Een hypotheek van Hfl. 220.000 werd € 100.000 dus omgerekend in 2001 Hfl. 200.000. Tel je zegeningen.

???

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door ??? »

Inderdaad is dat zo, maar.... het muisje heeft uiteraard ook een staartje.

Zowel je inkomsten, je uitgaven en je spaargeld zijn aan deze wisseltruc (10% verlies) onderhevig. Bij de uitgaven tel ik dan ook de kredieten die je hebt lopen, zoals hypotheek en andere vormen van leningen.

Voor het spaargeld is dit uiteraard bijzonder negatief. Je krijgt immers 10 % minder dan je zou moeten krijgen.

Dan de inkomsten en uitgaven. Als het goed is, hadden de meesten van ons op het tijdstip van de wisseltruc (1 jan. 2002) meer inkomsten dan uitgaven. Voor degenen waar dat voor geldt, betekent het dat deze "wisseltruc" negatief is.

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

Joh NiKe, dat willen ze toch niet zien! Ze willen niet zien dat ze er ook van geprofiteerd hebben, het gaat ze alleen om de negatieve punten zodat ze weer lekker wat te zeuren hebben.

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

De "wisseltruc" is al op de middag van 31 december 1998 geeffectueerd.

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

Ja met mensen met voornamelijk schulden hebben hier voordeel bij gehad. Inflatie veroorzaakt een hogere roep om hogere lonen, mensen gaan meer uitgeven waardoor prijzen stijgen enzovoorts. Na een paar jaar is van de goedkope wisselkoers niets meer te merken. Maar daarom is nu de inflatie (en dus de rente) extreem laag. Leuk voor de hypotheek.

Echter de mensen die de dupe zijn dat zijn de AOW'ers, pensioengerechtigden en mensen die een uitkering ontvangen. Deze zijn niet of nauwelijks geindexeerd. Denk aan een bijstandsuitkering.

Tja, de overheid had dus meer oog voor de economie als geheel dan de groep mensen onderaan de maatschappij.

Gast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door Gast »

Teletekst wo 18 mei
***************************************
"Gulden niet ondergewaardeerd"

***************************************
DEN HAAG De gulden is in 1998 bij de
omwisseling naar de euro niet te laag
gewaardeerd.Dat heeft het Centraal
Planbureau berekend,zegt minister Zalm.

Na een interview met directeur Brouwer
van De Nederlandsche Bank ontstond kort
geleden het beeld dat de gulden te laag
is ingeruild.Zaterdag werd dat in het
AD rechtgezet.Volgens het CPB is de
gulden alleen vergeleken met de D-mark
ondergewaardeerd,maar niet vergeleken
met het gemiddelde in het eurogebied.

Zalm voegt er aan toe dat hij hoopt dat
de discussie over de Europese grondwet
nu niet vervuild wordt door een ruzie
over de omwisselkoers van de euro.


============================================
Grotere onzin heb ik nog gelezen, en dat van het CPB nogwel.

Nu zijn nog maar 2 conclusies mogelijk:
- de DM is overgewaardeerd in de euro opgenomen, maar dat hadden de andere grote landen nooit toegestaan, dus door gulden niet uiterlijk 1998 te revalueren, is hij ongewaardeerd naar de euro;
- de DM is geen euro-valuta geworden, maar dat klopt dus ook niet.
Conclusie: CPB klets onzin, en dat zal vandaag nog uitgebreid door alle journaals worden nageklets.

hast

Re: Gulden was t.ov. euro ondergewaardeerd

Ongelezen bericht door hast »

Zalm voegt er aan toe dat hij hoopt dat
de discussie over de Europese grondwet
nu niet vervuild wordt door een ruzie
over de omwisselkoers van de euro.
Daar wringt de schoen.....

Het gaat weer als vanouds. De zaken manupileren en verdraaien om zijn zin te krijgen.

Gesloten