LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door eeliane »

:!:

Mixed
Berichten: 6
Lid geworden op: 04 mar 2006 17:26

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door Mixed »

Zolang jij nog een perzikhuidje hebt, Linda, is er ook niets aan de hand met de prijzen, die zijn dan nog laag, (aangezien zelfs de meest ongeschoolde leek kan zien dat er met een normale huid niets aan de hand is) maar wat nu als je ouder wordt, en dementeert....moet je dan zelf je verpleeghuiskosten gaan betalen (dat is niet in een paar duizend euro, maar eerder in een paar 100 duizend euro uit te drukken,gedurende de jaren die je nog resten)? Lijkt me een goed idee. Doe je dat dan ook even voor je eigen ouders? Of neem je die bij gebrek aan geld (en je wilt ze niet in de goot laten liggen toch?) maar in huis! veel beter idee, hebben we gelijk geen kosten meer aan ze. jij wel, maar dat is jouw zorg.

Ik blijf toch liever bij ons sociale systeem, en of de huisarts teveel te weinig of precies goed betaald krijgt, laat ik maar in het midden.Mijn mening doet er verder niet toe, als die niet de jouwe is..

LindaLovelace
Berichten: 372
Lid geworden op: 18 dec 2004 18:12

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door LindaLovelace »

Leden studentenvereniging in Nijmegen besmet met schurft
door Rens Ulijn

NIJMEGEN - Zeker zeven Nijmeegse studenten zijn het afgelopen halfjaar besmet geraakt met schurft. Een aantal wordt nog behandeld voor de zeer besmettelijke aandoening.
De GGD regio Nijmegen ziet vooralsnog geen reden tot grootschalige actie.

Twee vrouwelijke leden van de Nijmeegse studentenvereniging Argus raakten de afgelopen maand besmet, evenals een mannelijk lid van een onafhankelijk studentendispuut. Het bestuur van studentenvereniging Carolus Magnus bevestigt een half jaar geleden met drie besmettingen te maken te hebben gehad. Volgens verschillende studenten is de vereniging nog steeds niet vrij van de besmettelijke huidinfectieziekte.

„Toen een half jaar geleden bij ons bekend werd dat er drie leden schurft hadden, hebben wij meteen actie ondernomen“, vertelt bestuurslid S. van der Putten. De besmette leden zijn toen verzocht om gedurende de behandeling niet op de sociëteit te komen om verdere besmetting te voorkomen. „Gelukkig bleek de uitbraak niet verder te zijn gegaan dan die drie mensen“, zegt Van der Putten. Volgens het bestuurslid is de vereniging inmiddels vrij van schurftbesmettingen.

Voorzitter T. Bosch van Argus weet dat ook de twee studentes die bij zijn vereniging besmet zijn geraakt inmiddels succesvol behandeld zijn.

Niet vaak

Schurft komt in Nederland onder gezonde mensen niet zo vaak meer voor. „De meeste uitbraken komen voor in verpleeghuizen met veel oudere bewoners“, zegt infectiearts J. van Baars van de Nijmeegse GGD.Hij verwacht niet dat de besmettingen tot grote problemen leiden. „Schurft is met speciale zalf goed te behandelen. Als een slachtoffer wordt behandeld en zijn kleding en beddengoed grondig reinigt, is de besmetting meestal snel voorbij.“

Jeuk
Dit lijkt mij duidelijk genoeg.


De veroorzaker van schurft is de schurftmijt. Dit minuscule beestje nestelt zich in de huid van het slachtoffer en legt daar eitjes. De mijt graaft piepkleine gangetjes door de opperhuid en voedt zich met de huidcellen. Een schurftpatiënt krijgt hierdoor veel last van jeuk, voornamelijk in de knie -en armholtes, de oksels en de schaamstreek. Besmetting gebeurt via intensief contact met een patiënt. Dit contact kan seksueel zijn, maar de mijt kan zich ook via het beddengoed of de kleding van een besmet persoon verspreiden.

Eén van de besmette studenten, een twintigjarige filosofiestudent van de Nijmeegse Radbouduniversiteit, kreeg de schurft toen hij met een besmet meisje naar bed was geweest. „Ik had al weken last van extreme jeuk toen ik hoorde dat bij haar schurft was vastgesteld. Ze bleek al meerdere jongens te hebben besmet. Mijn huisarts, die in eerste instantie uitsloot dat het om schurft ging, heeft me toen pas doorverwezen naar het ziekenhuis.“ GPD

Gesloten