LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
HvdB
Berichten: 1097
Lid geworden op: 25 aug 2004 17:58

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HvdB »

Hee rasputin, ben je weer op weekendverlof?
De TBS kliniek moet toch wat beter op zijn patienten passen.

Ictinus
Berichten: 127
Lid geworden op: 07 jul 2005 01:00

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door Ictinus »

kunnen we de discussie op niveau houden aub??

Dit soort geneuzel zit niemand op te wachten,

Ict

Predicador
Berichten: 139
Lid geworden op: 06 jun 2005 14:45

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door Predicador »

lekker verschil maak je, HvdB... bestaat de gezondheidszorg werkelijk uit secretaresses, huisartsen en chirurgen? Je vindt dus dat een ziekenhuisspecialist zijn eigen tijd mag indelen? En de huisarts gaat dusdanig drastisch achteruit in zijn inkomen doordat-ie nauwelijks meer patiënten ziet, dat hij niet meer verdient dan de gemiddelde winkelbediende? En hoe zit het met de andere specialisten?

Als jij in zo'n land wilt wonen, ga je gang, maar ik heb liever betrouwbare zorg, die ook best zijn prijs mag hebben. Geen wachtlijsten, dus een duidelijke poortwachtersfunctie, geen onderscheid wat inkomen van de patiënt betreft, en artsen die echt verstand van hun vak hebben.

Als je eens wist hoeveel een basisarts (dus nog niet eens een specialist) moet weten om zijn/haar vak te kunnen doen, daar mag dan ook wel een fatsoenlijke beloning tegenover staan.

Trouwens, wil je per sé naar een specialist zonder huisarts te zien, maak dan een afspraak bij een van de privé klinieken in Nederland of Beglië. Ben je waarschijnlijk niet voor verzekerd, dus ik ben benieuwd hoe je reageert als je daarvan de consulttarieven hoort.

diadino
Berichten: 30
Lid geworden op: 29 jan 2005 11:01

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door diadino »

hoi,

kan me toch niet helemaal aan de indruk onttrekken dat HvdB iets tegen de huisarts heeft, zo negatief als hij er over kan zijn.
ik wil niet zeggen dat alles wat de huisarts doet goed is en niet beter zou kunnen, maar om nu te zeggen dat we die functie wel zouden kunnen opheffen, dat lijkt me net even iets te ver gaan..
nuisarts is nu niet echt een beroep wat je eventjes leert lijkt mij, dat kost je toch echt wel behoorlijk wat jaren studie en uiteindelijk weet je van een hoop dingen, maar misschien niet alles, daar is uiteindelijk de specialist voor, maar een huisarts hoort toch in ieder geval genoeg te weten over de fysieke mens om , of een diagnose te stellen, of om iemand door te verwijzen naar een specialist .
(als een huisarts trouwens binnen wil lopen, dan kan hij ook wel zich gaan specialiseren in rijbewijskeuringen, kost €74,20 per keuring en als je een beetje doorwerk, dan kun je er wel 4 per uur doen, geeft ook een mooi daginkomen lijkt me)
en dan even je rekenvoorbeeld,
een 40 urige werkweek zou bij €7 per consult van 10 minuten, €7224 per maand oplevern.
ik weet niet hoe jij werkt, maar ik weet zeker dat je niet voor 100% efficient werk en dat er echt wel minuten/uren zijn in je werkweek dat je niet productief bent, volgens jou doet een huisarts 240 consulten per week om op €7224 te komen, is dat niet een beetje simpel rekenen.....
en je vergeet er ook nog even de uitgaven bij te vermelden, of krijgt volgens jou de huisarts zijn praktijkruimte gratis en werkt de assistente gratis??????
nascholing e.d. zeker op kosten van de farmaceutische industrie??
auto voor huisbezoeken zeker ook volledig vegoed door het ziekenfonds??
ik wil niet zeggen dat huisartsen het slecht hebben, maar toch ook niet zo rooskleurig als dat jij het voorspiegeld.
en wat de specialist betreft, die werken bij ons in ieder geval ook niet alleen in het lokale ziekenhuis, orthopeed hier huurde gewoon in een prive-kliniek een OK en personeel om op een dag gewoon even de wachtlijst in zijn eigen ziekenhuis weg te werken, door in die privekliniek aan de lopende band gelijksoortige operaties uit te voeren op een dag, zonder gestoord te worden door de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis, en toch alles op kosten van verzekering.
als ik trouwens zelf naar een specialist wil , dan maak ik gewoon een afspraak en regel daarna pas de verwijzing bij mijn huisarts, die doet daar nooit moeilijk over omdat ik zelf wel weet wat ik nodig heb

groetj4es DD

HvdB
Berichten: 1097
Lid geworden op: 25 aug 2004 17:58

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HvdB »

als ik trouwens zelf naar een specialist wil , dan maak ik gewoon een afspraak en regel daarna pas de verwijzing bij mijn huisarts, die doet daar nooit moeilijk over omdat ik zelf wel weet wat ik nodig heb
Ik wou dat ik zo'n huisarts had.
Ik werd eindelijk een keer doorgestuurd naar de oogarts in Rijswijk. De specialist ging even de zaal uit.
Ik pakte haar agenda en zij had 9 afspraken per uur, 9 uur per dag, elke dag van de week.
Ik was dus enorm blij dat ik s'ochtends om 9 uur al 50 minuten van haar tijd gebruikt had.

Natuurlijk heeft de huisarts kosten voor het gebruik van zijn auto.
Natuurlijk heeft de huisarts andere kosten.

Maar met dat riante salaris kan hij dat makkelijk betalen.

Nascholing? Ik geloof dat ik dat zelf ook moet betalen dus waarom de huisarts niet?

Nederland hangt aan subsidies aan elkaar. Dat moest een afgelopen zijn. Dan kunnen we het pas beter krijgen.

diadino
Berichten: 30
Lid geworden op: 29 jan 2005 11:01

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door diadino »

hoi,

ik durf niet de zeggen of het echt alles op zou lossen als je subsidies af zou schaffen.
kan me niet voorstellen dat je amerikaanse toestanden zou willen hebben.
als het daar nog net zo lekker geregeld is als toen ik er 15 jaar geleden was, dan zou ik er niet vrolijk van worden, als je daar op de eerste hulp kwam, was het eerste wat je zag, de logo's van de aldaar geaccepteerde creditdard.
eerste vraag die je krijgt was niet wat er aan de hand was, maar wilde ze eerst de verzekeringspapieren zien.
als je die niet bij je hebt, werd je daar net zo makkelijk weer naar je vakantieadres gestuurd om eerst de papieren te halen, je zal maar hulp nodig hebben.
en visite bij een specialist was daar ook niet echt goedkoop, maar wat wil je ook, als een arts al $150.000 kwijt was voor verzekeringspremie om zich in te dekken tegen schadeclaim.
wie is er dan de oorzaak van die hoge prijs? de arts of de patient?
mensen hoopte dan echt dat een arts iets fout zou doen, zodat ze een claim in zouden kunnen dienen om in ieder geval maar onder de medische (hoge) nota uit te komen.........

groeten DD

diadino
Berichten: 30
Lid geworden op: 29 jan 2005 11:01

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door diadino »

oja,
bij mij betaald de werkgever de na/bijscholing,
bij de huisarts ook (alleen jammer dat hij zelf de werkgever is)
en de agenda van je oogarts zal er toch echt ook wel eens anders uit zien, of doet ze alleen maar consultjes van 6 minuten?alleen oogmetingen?
kan me voorstellen dat er diverse operaties zijn die toch wel iets langer duren, kan me niet voorstellen dat hij of zij een laserbehandeling of bv een vitrektomie in 6 minuten kan doen, las dat wel zo is, dan wil ik niet graag bij die arts onder het mes.....

groeten DD

zonnetje2
Berichten: 253
Lid geworden op: 20 apr 2005 00:08

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door zonnetje2 »

Hoi HvdB,
Het enige wat me eigenlijk uit deze hele discussie duidelijk wordt, is dat jij ontevreden bent over je huisarts, sorry hoor ik heb met de mijne een hele andere ervaring, een prima "kerel" toen het bleek dat wij werkelijk ernstige gezondheidsproblemen hadden en echt iemand nodig hadden, hij heeft alles gedaan wat ook maar even binnen zijn professie mogelijk was..!
Weet je HvdB, kijk een rond, misschien kan je elders door een andere huisarts je negativisme t.a.v. hen laten varen! :!:

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door eeliane »

Als je een beetje lef hebt, HvdB, vraag dan eens aan je huisarts wat ie nou eigenlijk verdient. En dan ook eens even wat zijn kosten zijn, even vragen waar hij toch die 40 uur aanwezige doktersassistente van betaald??? En wat hij voor z'n praktijkpand moet betalen. Volgens mij heb je geen idee hoe en wat en waar met een huisarts, ben je erg ontevreden over die van jou maar als je hem zo tegemoet treedt zoals je de huisartsen hier doet, dan kan ik begrijpen dat jouw huisarts ietwat gepiekeerd kan overkomen op jouw persoontje.

diadino
Berichten: 30
Lid geworden op: 29 jan 2005 11:01

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door diadino »

als je niet tevreden bent over je relatie met je huisarts, lijkt mij in ieder geval hier niet de goede plek om dat te uiten, daar wordt die relatie namenlijk niet beter van....
als je echt zou willen dat het verbeterd zul je zelf actie moeten ondernemen.
ga eens een goed gesprek met hem aan, kijk of er iets kan worden veranderd in de verstandhouding en als dat niet echt wil lukken probeer dan een huisarts te vinden die wel bij je past.( hoewel dat niet makkelijk zal zijn, want er is altijd wel iets wat niet goed is)
zelf heb ik bij mijn huisarts de zorg in betere banen kunnen leiden door daar eens een duidelijk boekwerk af te geven ( dit ging over de zorgstandaard aangaande mijn chronisch aandoenig) waardoor er verbeteringen in zijn zorg werden doorgevoerd (het was voor mijzelf niet eens het belangrijkste omdat ik zelf weet welke zorg ik nodig heb, maar er zijn natuurlijk wel meerdere patienten in de praktijk die dat niet weten en die wel af gaan op wat de dokter zegt)

ofwel, kijk wat er verbeterd zou kunnen/mogen worden en zeg zoiets gewoon, of zorg dat je die ene huisarts vindt die bij je past

groeten DD

vvseverine
Berichten: 60
Lid geworden op: 23 feb 2005 15:43

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door vvseverine »

Ik begrijp niet zo goed dat HvdB een slechte relatie met diens huisarts in de schoenen wordt geschoven. Daar gaat het m.i. niet om. Hij stelt alleen maar de poortwachtersfunctie aan de kaak, die zowel kostbaar als ineffecient is. Zelf heb ik een uitstekende relatie met mijn huisarts maar ik vind niet dat hij aan mij hoeft te verdienen als ik hem niet nodig heb of alleen een herhalingsreceptje wil. Een intakearts in een ziekenhuis zou m.i. heel goed kunnen bepalen of en naar welke specialist iemand zou moeten worden verwezen. Die hoeft dan niet een vast bedrag per patient te krijgen en er ook geen eigen praktijk op na te houden. Dan kan die idioot dure spoedpost ook meteen opgeheven worden als eerste lijns artsen gewoon als werknemer in een ziekenhuis zouden functioneren zonder eigen patientenbestand. En dat moet dan een plek zijn waar je gewoon terecht kunt. Zoals ik zelf in het verleden met een sportbelssure direct naar de EHBO ging; omdat mijn huisarts niet te bereiken was en ik direct hulp wilde.

De enige twijfel die ik zelf aan deze oplossing heb is de ziekenhuisstructuuur waar veel te veel overheadpersoneel veel te hoge salarissen heeft. Dan krijg je voor een aantal eerstelijnsartsen weer zo'n coordinator en manager(s) erbij waardoor we mogelijk nog verder van huis zijn. Eerlijk gezegd denk ik dat het hele systeem in de gezondheidszorg op de schopstoel moet met de verzekeringsorganisaties en de pharmaceutische industrie erbij. Ik denk dan ook dat we uiteindelijk geen enkele invloed op het systeem kunnen uitoefenen zolang de grote graaiers de dienst uitmaken. Dus misschien kan het maar beter blijven zoals het is want tot nu toe heeft iedere verandering of zogenaamde verbetering ons altijd meer geld gekost.

diadino
Berichten: 30
Lid geworden op: 29 jan 2005 11:01

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door diadino »

ok, laten we hvdb en zijn relatie met zijn huisarts er even buiten laten, maar een intake arts in een ziekenhuis zou nog minder zijn dan de huidige huisarts, want hij heeft dan wel dezelfde functie maar hij heeft geen kennis van de ppatient die voor hem zit.
mijn huisarts kent mij bv wel en heeft dus ook wel meer inzicht in hoe het bij mij eraan toe gaat, dat heeft zo'n intakearst niet lijkt mij.
en was het niet zo dat een huisarts in ieder geval op redelijk korte afstand zit van zijn patienten, terwijl als je naar een ziekenhuis zou moeten, je dan echt veel verder moet reizen.
als ik nu ga kan ik het lopen doen, naar ziekenhuis is minstens op de fiets en nu is het al zo dat als er savonds er iets aan de hand is, dat ik dan een van de buren moet vragen om naar de avond-huisartsenpost te rijden(of ik zou zelf voor dat eventjes een auto moeten huren om er te komen), want de huisarts komt echt niet zomaar meer langs savond.
en zoals deze week weer eens in de krant stond, op de huisartsenpost( en de avond/nacht-apotheek) weten ze niet welke medicijnen je al gebruikt en kunnen ze dus ook niet ingrijpen bij verkeerde combi's van pillen of bij overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen.
dan zou je dus een chipkaart moeten hebben met je gehele medische geschiedenis om dat soort problemen op te lossen......

groeten DD

zonnetje2
Berichten: 253
Lid geworden op: 20 apr 2005 00:08

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door zonnetje2 »

Nou vvseverine, je betoog is me geheel duidelijk, maar niet heus..., wil je nu wel of niet verandering van het systeem??
Van mij mag je HvdB verdedigen hoor, heb ik geen moeite mee, maar ik blijf erbij dat de huisarts ook in deze tijd, met de verwarring voor velen van ons rond het hele gezondheidssysteem een persoon is waar we ons in eerste instantie toe kunnen wenden. Juist door hem te raadplegen wordt niemand op extra kosten gejaagd en hij is w.s de aangewezen persoon mensen bij gezondheidsklachten op het juiste spoor te zetten en zonodig naar de goede specialist door te verwijzen.
Jij denkt er anders over... O.K.!
Ik niet..!!
Laatst gewijzigd door zonnetje2 op 20 aug 2005 00:36, 1 keer totaal gewijzigd.

HvdB
Berichten: 1097
Lid geworden op: 25 aug 2004 17:58

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HvdB »

Waarom denken jullie dat veel mensen direct naar de eerste hulp van het ziekenhuis rennen als ze hulp nodig hebben?

Die huisartsen zijn onbereikbaar en niet erg hulpvaardig, is mijn mening.

zonnetje2
Berichten: 253
Lid geworden op: 20 apr 2005 00:08

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door zonnetje2 »

HvdB,
Een eerste hulppost, hebben we die niet (naast de huisarts), al jaren?? Hier zonodig gebruik van maken lijkt me logisch als spoed vereist is...
Daar is "ie" toch voor in het leven geroepen en het lijkt me dat iedereen niet moet aarzelen hier naar toe te gaan als dit werkelijk nodig is. Je huisarts zal het hier volkomen mee eens zijn...!! Hij weet echt wel dat hij niet 24 uur per dag beschikbaar is.

gerritsmit
Berichten: 40
Lid geworden op: 07 jul 2005 21:08

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door gerritsmit »

Met 1 ding ben ik het eens. De kosten rijzen de pan uit.

Er moeten zware maatregelen genomen worden om de gezondheidszorg weer op een redelijk nivo terug te brengen.

HendrikJanT
Berichten: 75
Lid geworden op: 07 okt 2004 23:25

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HendrikJanT »

Met 1 ding ben ik het eens. De kosten rijzen de pan uit.
Er moeten zware maatregelen genomen worden om de gezondheidszorg weer op een redelijk nivo terug te brengen.
Dus kort gezegd wil je voor minder geld betere zorg?

Welke kosten rijzen de pan uit?? De kosten voor personeel, de medicijnkosten? Welke kosten?

gerritsmit
Berichten: 40
Lid geworden op: 07 jul 2005 21:08

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door gerritsmit »

De bijdrages die wij, de patienten, maandelijks moeten ophoesten. Daarnaast alle aanvullingen die niet vergoedt worden. Schandalig!!!

zonnetje2
Berichten: 253
Lid geworden op: 20 apr 2005 00:08

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door zonnetje2 »

Hallo, dit onderwerp gaat over de poortwachtersfunctie van de huisarts, niet over de kosten van de gezondheidszorg op zich, als we hierover willen discussieren kunnen we onder een ander item w.s. nog wel enkele pagina's vullen...
Maar terzake!

HvdB
Berichten: 1097
Lid geworden op: 25 aug 2004 17:58

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HvdB »

HvdB


Geplaatst op 08 Jul 2005 21:58 door Verstuur mail HvdB

ff rekenen 5 euro per klant per maand X12 mijn huisarts heeft het maximale van 2000 verzekerden issúh maar 120.000 pleuro per jaar. Daarbij maakt het niet uit of hij/zij 20 uur of 60 uur per week werkt!
Gerrit, het is verloren moeite.
:?
De mensen hier begrijpen niet dat de hierboven vermelde kosten door de verzekerden opgehoest moeten worden. Alleen al aan de huisarts zijn wij een fortuin kwijt wat op betere manieren gebruikt kan worden.

Laten we er een gezegde van maken: "Wat ik niet ken bestaat niet."

Gesloten