LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
d9999
Berichten: 23
Lid geworden op: 09 jun 2020 17:26

hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door d9999 »

Hallo iedereen,

Ik ben vorig jaar door mijn tandarts doorverwezen naar een collega tandarts (zelfde bedrijf) in verband met dat ik het een en ander wilde laten restaureren aan mijn gebit. Bij haar was bekend dat ik chromsische ptss had, een heel zware tijd achter de rug had. Ik dacht klaar te zijn een nieuw begin te maken, en wilde daarom ook de vullingen in mijn onderkiezen laten vervangen, en wat aan mijn voortanden laten doen. Ze zei nog, ik denk dat je rustig genoeg bent hiervoor. Ik verwachtte zelf geen problemen met wat ik voor ogen had dus stond verder niet stil bij die opmerking.
Bij haar collega bleek er echter ineens sprake van een gebitsophoging. Ik heb keurig alle praktische uitleg gehad over wat hij ging doen. Hij gaf alleen nul uitleg over dat het regelmatig gebeurt dat mensen reacties hebben op gebitsophogingen. Heb hem nog verteld over net een deadmissie achter de rug te hebben, en zou me niks verbazen er nog gespannen, vermoeid uit te hebben gezien. Ik trok ook tijdens de behandeling de doekjes met spullen telkens weg van mijn keel omdat het daar nu eenmaal altijd gespannen is bij me. Achteraf heb ik van een andere tandarts begrepen dat het regelmatig fout gaat, het regelmatig gebeurt dat mensen moeite hebben met het accepteren van een ophoging. Heb ook voorbij zien komen dat tandartsen om die redenen werken met spalken om mensen eerst te laten wennen. Ik kreeg dus begin oktober 2019 zonder waarschuwing 2-3mm ophoging geplaatst op alle kiezen van mijn onderkaak. Ik voelde me net jaws met een stel bakstenen in mijn mond. En reageerde hier zo heftig op dat mijn keel direct op slot ging, ik grote angst had om te kauwen, te slikken en zowel mijn kaak als keel verlamd voelden met eten en ik vrij direct maar de helft van het eten naar binnen kreeg van wat ik normaal at. Ik had veel angst had met het eten van vast voedsel en at vrij snel alleen vloeibaar. Na 5 dagen kon ik weer terecht en wilde ik direct alles laten verwijderen, maar hij stond erop het minimale te laten zitten, circa 0.5mm. Want het was zonde van zijn werk anders, Voor het wegslijpen had hij bovendien kosten in rekening gebracht. Diverse malen ben ik met spoed teruggegaan om het een en ander bij te laten slijpen omdat het scheef voelde en ik ervan in paniek bleef raken. Ik kon ook echt niet meer bepalen hoe mijn kaak behoorde te staan, nog los van dat bepaalde plekken ook niet goed bijgewerkt leken. Uiteindelijk heb ik half november met spoed alles laten terugbrengen tot de oorspronkelijke stand omdat ik het niet trok. Ik voel zelf dat de trauma-impact de eerste 5 dagen al had plaatsgevonden, en misschien zou ik ook moeite hebben gehad als ik van meet af aan maar 0.5 mm geplaatst had gekregen.

Uiteindelijk ben ik heel erg ziek geworden door alles, heb in oktober in ingeklapte maag ontwikkeld, maandenlang zuuraanvallen gehad, slokdarm problemen gehad, ernstige problemen bij mijn keel ervaren. De hele situatie heeft me in november en december diverse malen bij de spoedhuisartsenpost doen laten eindigen. Ik voelde me klaar om dood te gaan, wilde opgenomen worden in het ziekenhuis omdat ik me zo bizar en in paniek/doodsangst voelde. Heb maandenlang tegen het psychotische aan toe 24/7 in paniek moeten leven en het is een wonder dat ik het heb overleefd. Heb me ernstig suïcidaal gevoeld. Per 20-12 ben ik onder van de crisisdienst, die trots zijn op hoe ik eruit weet te klimmen. En zit vanaf november flink aan de kalmerende middelen. Pas sinds mei durf ik weer de straat op alleen, maar ben nog benauwd, angstig, depressief en kapot. Het is niet verstandig nog alleen te leven, woon ook sinds december in bij een vriend. Mijn keel is nog steeds niet over, mijn maag is nog steeds niet tot rust gekomen. Hopelijk geneest dit de komende tijd.

Ik zou heel graag advies willen inwinnen over wat te doen in verband met wat me overkomen is, ook over wat ik kan doen in verband met vergoeding wat betreft geleden schade, ziekte en de complete horrorshow van de afgelopen maanden.

Ik wil mensen alvast heel erg bedanken hiervoor!

berndv
Berichten: 9044
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door berndv »

d9999 schreef:
09 jun 2020 18:14
Ik zou heel graag advies willen inwinnen over wat te doen in verband met wat me overkomen is, ook over wat ik kan doen in verband met vergoeding wat betreft geleden schade, ziekte en de complete horrorshow van de afgelopen maanden.
Dan kunt u het beste contact zoeken met een letselschadespecialist. En dan nog zien aan te tonen dat dit alles verband houdt met de werkzaamheden aan uw gebit en niet een wisselwerking is met uw chronische ptss.

mh73

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door mh73 »

Zonder uw problemen te willen bagatelliseren, denk ik niet dat hier zozeer sprake is van complicaties door het uitgevoerde werk aan uw gebit. Eerder door de ptss, wat voor u heel vervelend is uiteraard. En u heeft, zoals u zelf aangeeft, een duidelijke uitleg van de werkzaamheden gehad, dus u wist op dat moment wat er qua werkzaamheden stond te gebeuren.

Wat ik me wel afvraag is, waarom de werkzaamheden aan het gebit bij de uitleg anders bleken te zijn dan u had verwacht, waarom toen geen nee gezegd?

Justmeagain
Berichten: 541
Lid geworden op: 11 aug 2019 14:49

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door Justmeagain »

Begin oktober bent u geholpen, u heeft maar zeggen maandenlang last gehad van ernstige problemen maar bent per 20 december alweer ontslagen door de crisis dienst.
Als u, laten we zeggen eind oktober in crisisbehandeling bent gegaan heeft dat dus maar een week of 6 a 7 geduurd dat crisistraject. Dus maandenlang klinkt ineens onwaarschijnlijker.
Alleen al door de tijdlijn die u schetst denk ik dat u al niét goed in uw vel zat voor en tijdens de behandeling. U zoekt genoegdoening maar heeft weinig om mee te slaan.

Ik denk dat u het beter kunt laten rusten want dit gaat u heel veel geld en tijd kosten en het zal een enorme stress opleveren.
Er staat op dit forum iemand die al 20 jaar bezig is zijn gelijk te halen na letselschade. Wilt u echt uzelf dit aandoen?

alfatrion
Berichten: 21911
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door alfatrion »

Vroem is helaas niet meer actief.

d9999
Berichten: 23
Lid geworden op: 09 jun 2020 17:26

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door d9999 »

Iedereen hartelijk dank voor de reacties!!!

Ps. ik ben per 20-12-19 tot heden onder de hoede van de crisisdienst ipv dat ik daar 20-12-19 weer vertrokken ben. En ik heb verder ook geen medisch verleden dan behalve de diagnose chronische ptss. De klachten zijn dus met de behandeling ontstaan.

Gaandeweg dat ik bezig ben met de vraag beginnen wat dingen op hun plek te vallen die van belang kunnen zijn.

Sinds 2018 ben ik onder behandeling bij de tandarts die me 15-08-19 heeft doorverwezen naar de behandelaar die binnen dat zelfde bedrijf zit. Ze hadden dus allemaal beschikking over hetzelfde dossier en hadden met elkaar kunnen communiceren over me. Zij was goed op de hoogte van dat ik een heftig en langdurig proces onderging, of heeft in ieder geval genoeg gelegenheid daartoe gehad. Ze heeft me ik schat eind 2018 nog speciaal voor de benauwenis/spanningen rond de keel op therapie willen sturen. Helaas staat dit dan net niet in het medisch dossier. Ik zat alleen al op therapie en voelde dat de keelsituatie daar al aangepakt werd.
Uit het dossier komt wel naar voren dat de kans groot is dat ik moet hebben gesproken over dat ik een langdurig en heftig psychisch proces onderging. Heb 3 haljaarlijkse controles bij de mondhygiensite gehad sinds ik bij haar onder behandeling ben, en bij elk bezoek zijn er telkens notities gemaakt over dat ik er niet goed bij zat. Laatste notitie hierover was gemaakt op 14-06-19 met de melding dat ik er supergestressed aan toe was, inclusief dat ik hiervoor aan de rustgevende medicatie en slaapmiddelen zat.
Bovendien zie ik een notitie gemaakt door de mondhygisinste tijdens een combinatie afspraak met de tandarts eind 2018. Zij hadden tijdens dat consult ook overlegd met elkaar, en die keer moet ter sprake zijn gekomen dat ik wat aan mijn gebit wilde laten doen. Er staat 'eerst psyche dan opbouw zodat knarsen en klemmen rustiger wordt'. Dat was dus de indruk die ik had gekregen van de tandarts over restauraties, niet dat ik de praktijk uit zou lopen alsof er een plank tussen mijn kiezen zou zitten. Maar eerlijk gezegd was ik dit ook nog eens helemaal vergeten. Ik had het eind vorig jaar gewoon over nieuwe vullingen en wilde wat aan mijn voortanden laten doen.

Ik vind het een beetje bizar dat ze me dan, 15-08-19, dus 2 maanden later doorverwees met de tekst/vooringenomenheid dat ze dacht dit ik er rustig genoeg voor was. Ik vond inderdaad dat ik rustig genoeg was voor wat ik voor ogen had. Ik moet zeggen dat het die dag fabriekswerk leek. Ze was erg gehaast, het werd ook ff snel gezegd en de enige vulling die ze moest zetten was zo slorig gedaan dat dat nog door de behandelaar is bijgewerkt. Staat ook een notitie van in het dossier dat de vulling van dat element door hem is bijgeslepen.

Hoeveel kan er in godsnaam ook veranderen in 2 maanden in een langdurig heftig psyhisch proces? Iets dat een tandarts toch ook moet kunnen begrijpen lijkt me. Dan mocht ik een nieuwe start willen maken en iets rustiger zijn, maar de reactie die ik voorts op die ophoging had laat wel zien hoe rustig ik en die keel kennelijk waren. Ik was blijkbaar dermate gespannen/benauwd bij die keel dat ik denk ik niet hoef uit te leggen dat ik erg weinig voorlichting nodig moet hebben gehad om vrij direct nee te hebben gezegd op dit soort ingrepen.
Dus ik wijt de tandarts heel onzorgvuldig met me om te zijn gegaan. Dan mocht ik een wat rustiger indruk maken dan compleet kapot, zoals ik voorheen daadwerkelijk bij haar op de stoel zat. Met wat zij van me wist lijkt het me me dit soort ingrepen erg op zijn plek geweest iemand als ik even wat vragen te stellen of het klopt dat ik rustig genoeg was met wat uitleg over waarom ik rustig genoeg moest zijn ipv me op basis van voorbarigheid tussen neus en lippen door, met nul uitleg, voorlichting of begeleiding, dit soort trajecten in te trappen. Je zou denken dat een tandarts weet wat ie bij je doet, iets waar ik als klant gedurende dit traject dus ook van uit ging, geen vragen stelde over dingen waar ik tevens ook niet bewust van gemaakt was, dus ik voel ook alles behalve dat ik een keuze had.

Ik heb bij de uiteindelijke behandelaar een uurtje voorlichting gehad over een beugeltje krijgen, wat ie met mijn voortanden wilde doen en dat mijn kiezen in 'de originale stand' terug werden gevormd. Ook hij heeft het dossier kunnen zien, heeft mijn hoofd kunnen zien en ook hij heeft mijn verhaal over net uit deadmissies komen gehoord. En ook hij stelde geen enkele vraag over of ik wist waar ik aan begon. Kiezen in de originele vorm terugbrengen is ook wederom niet iets dat me zelfstandig deed laten stilstaan bij een grote belasting op mijn keelgebied en alsof ik met een beklemmende plank tussen mijn kiezen de deur uit zou gaan, hoe stom dat ook mag klinken voor kenners.

Ik ben wel echt ontdaan van alles dus, en voor mij voelt het absoluut niet ok, Als iemand me verder nog tips zou kunnen geven dan zou ik diegene echt onwijs dankbaar zijn!

d9999
Berichten: 23
Lid geworden op: 09 jun 2020 17:26

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door d9999 »

ps. ik slikte dus al rustgevende medicatie, maar alleen voor het slapen gaan, en dus niet overdag en niet tegen paniektoestanden.

d9999
Berichten: 23
Lid geworden op: 09 jun 2020 17:26

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door d9999 »

alleen daar staat verder geen commentaar over in het dossier, alleen dat ik die middelen reeds gebruikte.

en excuses voor de late reactie trouwens!

en in antwoord op Morganlefay : heel erg bedankt voor het zoeken naar informatie ten eerste. ten tweede, mijn spanningsklachten, cq ptss is op wat voor manier dan ook niet betrokken in de besprekingen. en dat dus ondanks wat ik allemaal heb aangegeven. u heeft een goed punt. de problemen zijn daarnaast voortgekomen uit de behandeling.
er is wel meer niet kloppend, kwam er onlangs ook achter dat deze ingreep in aanmerking had gekomen voor een aanvraag voor bijzondere tandheelkunde, om maar wat te noemen. en bij de ortho ontdekte ik dat het niet alleen over een bovenbeugel zou gaan. etc. dus voorlichting heeft wel op meerdere vlakken te kort geschoten.

d9999
Berichten: 23
Lid geworden op: 09 jun 2020 17:26

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door d9999 »

en misschien is een letselschadespecialist zo gek nog niet, ondanks dat er een correlatie is met spanningsklachten/ptss waardoor de ingreep zo uitpakte. geen-enkele-voorlichting is de oorzaak hiervan.

d9999
Berichten: 23
Lid geworden op: 09 jun 2020 17:26

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door d9999 »

ik zeg trouwens een uurtje, maar geen idee. het was echter alleen wat ie pragmatisch ging doen, meer niet. het klonk leuk.

d9999
Berichten: 23
Lid geworden op: 09 jun 2020 17:26

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door d9999 »

wederom in antwoord op Morganlefay
Ik heb vooraf geen schriftelijke prijsopgave gehad. Dat schijnt dus verplicht te zijn lees ik zojuist. Ik heb een schatting gehad vooraf en behandeling viel ook duurder uit dan besproken. Daarnaast bleek achteraf dat de orthodontist dus 2x zo duur worden

d9999
Berichten: 23
Lid geworden op: 09 jun 2020 17:26

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door d9999 »

laatse ps. ik heb ook onlangs begrepen dat het logisch is dat de beet raar voelde omdat deze pas na de opbouw zou worden gecorrigeerd dmv orthodontie. waarom de behandelaar voor deze volgorde heeft gekozen is me onbekend, en juist in mijn geval een slechte aanpak geweest. maar zijn uitleg was eigenlijk plastsich te noemen, alsof je behandeling op poppen uitvoert ipv mensen. was niet mee bezig hoe behandelingen aan kunnen voelen, heb daar niks van meegekregen

d9999
Berichten: 23
Lid geworden op: 09 jun 2020 17:26

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door d9999 »

@ alfatrion: <3
ik kreeg geen notificaties ondanks dat mijn instellingen zeggen van wel. dus ik dacht dat niemand reageerde en dus vandaar dat het zo lang duurde voordat ik het alsnog maar ging checken. nog los van dat ik een beetje all over de place ben ipv on de case door de toestand, soort vroem inderdaad hahaha

criticus2
Berichten: 1105
Lid geworden op: 06 sep 2018 12:38

Re: hulpvraag: (juridisch) advies na maandenlange ernstige complicaties door ingreep waarover ik niet gewaarschuwd ben

Ongelezen bericht door criticus2 »

met Vroem wordt gedoeld op de nickname van een forumlid, een tandarts die hier zeer actief was maar om duidelijke redenen alhier de pijp aan Maarten heeft gegeven zeg maar. dit ter info.


Gesloten