Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
Speurwerk9!
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 feb 2019 09:40

Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Ongelezen bericht door Speurwerk9! » 15 feb 2019 14:56

Beste mensen,

Ik heb:
Links -3, cylinder - 0,75. Staar
Rechts -3, cylinder - 1,25.

Ik heb een bril voor ver, en een computerbril. Ik ben geen bifocale of multifocale bril gehad.

Mijn oogarts adviseert een staaroperatie met een nieuwe lens (ook rechts) voor dichtbij, zodat ik na de operatie in elk geval nog een bril nodig heb voor ver.
De redenen:
1. Ik ben al 45 jaar gewend om een bril te dragen voor ver. De tweede bril voor computergebruik heb ik pas 12 jaar. Ik kan de krant en een boek nog zonder bril lezen.
2. Met een kunstlens voor ver zou ik voor alles wat binnen anderhalve meter ligt, een bril moeten opzetten, en dat ben ik niet gewend.

Ik ken maar een persoon die in ongeveer mijn situatie toch voor een kunstlens voor ver hebben gekozen.

Graag zou ik in contact willen komen met andere mensen (met ook ongeveer -3 en kleine cylinder) die ook hebben die gekozen hebben voor een kunstlens voor ver. En die dus nog steeds een bril nodig hebben voor dichtbij. Hoe is uw ervaring daarbij?

Erthanax
Berichten: 2164
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Ongelezen bericht door Erthanax » 15 feb 2019 17:13

De meeste brildragers die ik ken, hebben na een staaroperatie nog steeds een bril nodig om in de verte écht scherp te zien. Zij gebruiken de bril dan bv bij autorijden, in het (film)theater, enz., en natuurlijk een leesbril, of ze gebruiken een varifocusbril.

De winst van de opratie zit in helder en scherp zien, soms zonder correctie, maar vaak met een veel kleinere correctie (van plus of min 0,5 tot 0,75). Met een nieuwe lens is het namelijk lang niet zeker dat u precies op nul uitkomt.

Grofweg kent u nu drie kijksituaties en twee correcties:
1. Veraf, met bril
2. Gestrekte armlengte, met beeldschermbril
3. Gewoon lezen (van papier), zonder bril.

U zult altijd tenminste één bril nodig hebben, lijkt me. Wat sluit het best aan bij uw eigen voorkeur?
Waarom wil uw oogarts nu al ook het goede oog opereren?

Vraag uw oogarts of hij verwacht dat u met een nieuwe lens goed kunt lezen en beeldscherm werken (situatie 2 en 3) en of de resulterende afwijking bij veraf goed gecorrigeerd kan worden met een bril. U blijft dan, net als nu, "gewoon brildragend", met twee voordelen: u ziet beter (helderder, scherper, zonder schitteringen in het donker), én u hebt alleen een bril voor veraf, niet voor beeldscherm en lezen.

Miepje1
Berichten: 1646
Lid geworden op: 22 feb 2005 15:12

Re: Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Ongelezen bericht door Miepje1 » 16 feb 2019 11:01

Denk er aan, uw ogen veranderen ook nog met het stijgen van de leeftijd. Ik heb -16 en -15 en al jaren ingebouwde lenzen gehad. Met een bril voor dichtbij. In 2015 twee kunstlenzen gekregen wegens staar. Ik heb een jaar lang prima op de computer en veraf kunnen zien. Toen begon het weer terug te lopen. Ben nu 60 en heb ook 3 brillen, helaas. Maar dankzij die brillen kan ik, met een zicht rechts van nog maar 20%, wel full time werken en normaal functioneren.
Waarmee ik wil zeggen: ogen zijn aan slijtage ebpn verandering onderhevig. U moet goed bedenken wat u comfortabel vindt, maar ook advies vragen 'voor later'. Uw oogarts kan u alles vertellen.
Succes met uw keuze! Gelukkig zijn er momenteel veel leuke brillen voor weinig geld. Ik heb pas een nieuwe voor veraf, daar zit -2,5 in en cylinder. Kosten: 130 euro...

Speurwerk9!
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 feb 2019 09:40

Re: Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Ongelezen bericht door Speurwerk9! » 17 feb 2019 21:18

Beste Erthanax,

Dank voor uw goed geformuleerde reactie.

Mijn oogarts is niet erg toegankelijk en heeft mij 2,5 jaar geleden een staaroperatie geadviseerd binnen een jaar. Ik heb mij daarop ingesteld qua werk en vakantie. Maar na dat jaar bleek ik het nogmaals te kunnen uitstellen. O.a. omdat ik er tegenop zag en veel problemen had (nog steeds) die stress veroorzaken, heb ik de controle uitgesteld naar eind november 2018.

Intussen had ik mensen ontmoet die na de operatie geen bril voor ver meer hadden. Mijn oogarts leek weinig tijd te hebben voor de uitleg hiervan en zei dat hun situatie waarschijnlijk anders was. Ik ben toen goed gaan vragen en inderdaad, de een had voor de operatie al een multifocale bril en de ander had voor de operatie -7 en nog geen leesbril.

Omdat mijn oogarts van aanvang aan sterk de indruk wekte dat de operatie niet al te lang uitgesteld kon worden ("U kunt bij de balie een afspraak maken ...), voel ik mij niet op mijn gemak bij haar en ik overweeg iemand anders te vragen. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in deze ingreep, ook deze oogarts.

Mijn oogarts zei niets over twee aparte brillen voor dichtbij, dat vermoedde ik later zelf. Ook geen uitleg over het tweede oog, of dat ook moet, indien de operatie aan het linkeroog goed is gegaan. Maar ik had de indruk dat het rechteroog snel aan de beurt was. Mijn kennissen zeggen dat dat het raadzaam is ivm het verschil in helderheid. Het is dankzij het rechteroog dat ik nog prima functioneer, in het donker fiets ik heel voorzichtig en langzaam, ik stap soms af.

Ik heb getwijfeld omdat ik niet genoeg overtuigende argumenten had gehoord, graag de andere kant van de kwestie wilde horen en mij geen voorstelling kon maken van de nieuwe situatie. Ik weet nog steeds niet of ik kan/moet kiezen tussen verschillende sterktes voor dichtbij, maar dat kan ik aan de (nieuwe) oogarts vragen. Ik ben nu ook twee brillen gewend en ik hoop dat het na de operatie geen drie worden.

Ik zal de oogarts ook vragen of de huidige stress-situatie effect heeft op de genezing. In mijn ervaring is dat wel zo.

Ik zal uw reactie nogmaals goed lezen en morgen zie ik een van mijn 'staar'-kennissen. Dan vraag ik nog een keer. Tja, het zijn wel mijn ogen.

Vriendelijke groet,
Speurwerk9!

Speurwerk9!
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 feb 2019 09:40

Re: Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Ongelezen bericht door Speurwerk9! » 17 feb 2019 21:32

Beste Erthanax,

Ik heb een denkfout gemaakt.
Inderdaad, na de operatie heb ik misschien nog een zwakke bril voor ver nodig.
Maar wat ik nog niet begrijp is dat ik met de kunstlens zowel kan lezen als computeren.

Speurwerk9!

Lady1234
Berichten: 6795
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Ongelezen bericht door Lady1234 » 17 feb 2019 22:42

Als u niet goed overweg kunt met uw oogarts, kunt u altijd om een second opinion vragen bij een andere oogarts.

Dan bent u beter geinformeerd.

Costnix
Berichten: 436
Lid geworden op: 26 nov 2016 10:27

Re: Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Ongelezen bericht door Costnix » 17 feb 2019 22:58

Ik vond dit uitgebreid artikel over een bril na staaroperatie:

https://www.oogartsen.nl/oogartsen/oogl ... kunstlens/

Miepje1
Berichten: 1646
Lid geworden op: 22 feb 2005 15:12

Re: Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Ongelezen bericht door Miepje1 » 18 feb 2019 15:25

Ik weet niet waar u woont of wie uw oogarts is, maar vraag anders een second opinion. Ik kan uit ervaring aanraden om dan naar Oogziekenhuis Rotterdam te gaan óf Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Uitstekende artsen en zeer 'communicabel'.

Erthanax
Berichten: 2164
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Ongelezen bericht door Erthanax » 18 feb 2019 17:06

Boek + scherm zal wel lukken met één bril, of zonder bril als het perfect lukt, vermoed ik.

De sterkte van de nieuwe lens wordt zorgvuldig gekozen, maar de garantie dat u op nul uitkomt is er niet. Let in het artikel over de varifocus lens ook op de "geschiktheid": wel voor mensen die gemotiveerd zijn, niet voor mensen die geen probleem hebben met een bril. Ofwel: dat is heel anders en heel erg wennen.

Houd rekening met uw eigen wensen en voorkeuren, en niet met die van anderen. Veel mensen vinden een varifocusbril ideaal, voor mij is het niets. Twee brillen vind ik prima.

Als uw eigen oogarts (of een nieuwe) een lens kan aanmeten waarmee u kunt lezen en schermlezen (dus gegarandeerd een bril voor veraf) moet u dat doen als u dat wil.

Nu: veraf bril, scherm bril, papier zonder.
Keuze oogarts: veraf zonder, scherm+papier 1 bril.
Dan moet u in (bijna) alle situaties wennen aan een nieuwe blik. Als u dat niet wil, dan moet u dat niet doen, tenzij het op medische (oogheelkundige) gronden noodzakelijk is.

Het belangrijkste is dat u een oogarts hebt die goed naar u luistert en die begrijpt wat u wil en wat u belangrijk vind, een oogarts in wie u vertrouwen hebt.

Speurwerk9!
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 feb 2019 09:40

Re: Kunstlens kiezen voor staaroperatie

Ongelezen bericht door Speurwerk9! » 18 feb 2019 19:54

Iedereen hartelijk bedankt voor de reacties!. Ik ga eerst de site van oogartsen (aanbevolen door Costnix) lezen.
Mijn oogarts werkt bij het Onze Lieve Gasthuis Oost in Amsterdam.

Speurwerk9!

Plaats reactie