LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] No-claimbeschikking en DBC-registratie

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
DaniNord
Berichten: 2
Lid geworden op: 22 mar 2006 19:39

No-claimbeschikking en DBC-registratie

Ongelezen bericht door DaniNord » 22 mar 2006 19:58

Nu ik mijn no-claimbeschikking wordt pas zichtbaar wat ziekenhuizen in rekening brengen voor een kort consult bij een specialist, namelijk 161 euro! Dat de overheid wil dat wij ons bewust worden van de kosten die zorg met zich meebrengen is een nobel streven. Maar helaas is dit door de DBC-registratie niet mogelijk.
Er wordt gewoon een verzameltarief gehanteerd, waarbij je een doorsneetarief betaald voor alle verrichtingen en kosten die mogelijkerwijs gemaakt (hadden) kunnen worden. Bij de ziektekostenverzekeraar wordt te kennen gegeven dat ik dus bij wijze van spreken wel een aantal keren bij die specialist op bezoek had kunnen gaan voor hetzelfde tarief!!
Die no-claimteruggave is dus een wassen neus, want je kunt van tevoren niet bedenken dat je zoveel kwijt zult zijn(je moet eigenlijk alles navragen voordat je gaat).Het is gewoon schandalig!

Het zal niet lang duren voordat mensen dit beseffen en dan zijn er twee keuzes mogelijk:
1) alleen naar de huisarts gaan voor al je problemen en deze zo veel mogelijk alle behandelingen laten doen (in mijn geval gaat het om een chronische huidaandoening, waarmee de specialisten ook niet veel verder komen dan kastje kijken en wegsnijden)
2) als je door wat voor toedoen dan ook een keer in het ziekenhuis bent geweest ben je je no-claim al bijna kwijt, dus ga gerust vaker!! (je hoeft dan niet meer te beknibbelen) Dit zit namelijk al in de eerste nota verwerkt en op die zorg kun je in ieder geval aanspraak maken!!

Sjoerd_
Berichten: 187
Lid geworden op: 14 dec 2005 14:14

Re: No-claimbeschikking en DBC-registratie

Ongelezen bericht door Sjoerd_ » 22 mar 2006 20:08

Ja klopt slaat inderdaad nergens op. Zijn overigens al meer topics over langsgekomen.

DaniNord
Berichten: 2
Lid geworden op: 22 mar 2006 19:39

Re: No-claimbeschikking en DBC-registratie

Ongelezen bericht door DaniNord » 22 mar 2006 20:36

Dat weet ik, maar al die reacties staan zeer verspreid. Bovendien zullen de meeste mensen de komende tijd hun no-claimbeschikking ontvangen en velen zullen ervan schrikken.
Het DBC-tarief wat bij mij gehanteerd werd bestaat uit een aantal posten, waarvan de kosten voor het ziekenhuis 85 euro zijn en voor de specialist maar 50,13 euro plus nog een aantal vage kosten die niets met mijn afspraak te maken hebben en nog een opslag.
Dus als je alleen een afspraak maakt bij de poli van een ziekenhuis rekenen ze daar al 85 euro voor!! Dat is natuurlijk niet reeel..

Mathilde D.
Berichten: 2055
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: No-claimbeschikking en DBC-registratie

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 26 mar 2006 21:40

Ja, ik weet ook dat dit zo duur is. Vorig jaar zijn er nog veel gekkere gevallen geweest. Toen heeft minister Hoogervorst het systeem zo aangepast dat het tarief voor een enkel consult gemaximeerd is.

Ik vind ook dat dit niet zo kan. Vooral in verhouding tot de no-claim klopt dit van geen kanten. Ik vind trouwens ook dat het ziekenhuis tegen je moet zeggen dat je vaker terug mag komen. In verhouding tot de tarieven in de ons omringende landen is zo'n consult veel te duur. Ik wist al in de herfst van 2004 dat dit systeem ingevoerd zou worden. Daardoor durfde ik in 2005 niet naar het ziekenhuis. Ik had namelijk een heel hoog eigen risico. Nu heb ik geen eigen risico, maar ik moet zeggen dat ik het toch zonde vind van mijn no-claim.

Intussen is er een hele dure gezondheidszorg, waar ik geen gebruik van kan maken omdat de tarieven voor de gewone consument veel te hoog zijn. Ik weiger echt te betalen voor kosten die ik niet maak!

Ik heb nog een advies: als je op een goedkopere manier toch een specialist wil raadplegen doe dat dan via www.mijnspecialist.nl. Een emailconsult kost dan slechts 25 euro. En ook als de verzekeraar niet vergoedt, bespaar je daardoor noclaim.

Gesloten