LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
Rolandroland

Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door Rolandroland » 10 mar 2007 09:47

Ze hebben bij een kennis van mij de oren uitgespoten aan de rechter kant wat ook de bedoeling was. Echter de huisartsassistente zag ook dat de linkerkant verstopt was. Die heeft ze toen ook uitgespoten. Echter zij gaf aan dat ze nogal een pijn had, maar dat was voor haar geen reden om te gaan stoppen. Na afloop blijkt dat zij veel hoofdpijn heeft en licht en geluid kan ze niet verdragen. Bij de K&O arts hebben ze echter niets geconstateerd. Zij krijgt nu pijnstillers tegen haar hoofdpijn.

Verder zijn mijn oren ook eens uitgespoten alleen lukte dat niet goed omdat ze over haar hand geen goede macht had. Er kwam meer water op mijn schouder dan in het oor. Uiteindelijk zij de huisartsassistente dat ze klaar was. Maar na afloop kon ik nog steeds niet goed horen. Uiteindelijk ben ik naar een gehoorspecialist geweest, om mijn oren te testen. Die wilden dat niet omdat er nog steeds een grote prop in zat. En zo kan ik nog wel meer mensen die negatieve ervaring hebben over oren laten uitspuiten. Hoe kan dat toch? Zijn er nog meer mensen die zulke ervaringen hiermee hebben?

LindaLovelace
Berichten: 372
Lid geworden op: 18 dec 2004 18:12

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door LindaLovelace » 10 mar 2007 22:00

En het mooie van dit alles is????
Ondeskundige hulp tegen dokterstarief.
We moeten hier wat tegen doen met z'n allen!

apmverschuur
Berichten: 23
Lid geworden op: 02 mar 2007 22:17

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door apmverschuur » 10 mar 2007 22:09

bla bla bla

LindaLovelace
Berichten: 372
Lid geworden op: 18 dec 2004 18:12

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door LindaLovelace » 10 mar 2007 22:10

problemen met je toetsenbord?

Mathilde D.
Berichten: 2055
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 11 mar 2007 18:32

Ik vind dat Linda gelijk heeft. Als een patient tijdens het oren uitspuiten pijn aangeeft, heeft een assistente geen enkel idee wat de oorzaak van die klachten is. Zij gedraagt zich op dat moment als een eenvoudige "putjesschepper", die alleen de kracht op het apparaat opvoert om alles schoon te krijgen. Maar zij is niet in staat om te beoordelen of zij hierdoor schade aanricht. Want enige achtergrondkennis heeft zij niet. Toch moet de patient voor het oren uitspuiten door een assistente evenveel betalen als voor hetzelfde werk dat door de dokter gedaan wordt. Raar toch! De tarieven zouden variabel moeten zijn (dokter duur, assistente goedkoop) en de patienten moeten de keus hebben door wie zij zich laten behandelen.

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door eeliane » 13 mar 2007 20:40

De meeste patienten komen via de huisarts bij de assistente terecht voor het oor uitspuiten, bij ons in ieder geval wel. Ik doe nooit iets op eigen verzoek van de patient. Als dokter mij vraagt om oor uit te spuiten dan doe ik dat. Is trouwens niet zo moeilijk hoor als patient maar gedruppeld heeft. Zo niet (gedruppeld)dan doen wij het nog niet eens. Bij pijn spuiten wij nooit uit, alhoewel soms een drukpijn in het oor wel eens veroorzaakt wordt door de prop die er in zit. Maar dat laten wij aan de huisarts over hoor, deze diagnose.

Leeuwhans
Berichten: 7
Lid geworden op: 28 dec 2007 10:35

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door Leeuwhans » 28 dec 2007 11:27

Enige jaren geleden heeft de assistente mij 4x laten terugkomen. Mijn oor was echt leeg. Na de 4e x keek de huisarts erin en die trof er nog e.e.a. aan. Ik had mij dus niet vergist. Onlangs is mijn linkeroor uitgespoten. Ik hoor nu nog slechter dan voorheen. Twee assistentes zien niets meer in mijn oor. Toch voel ik dat er nog iets in zit. Misschien wel een luchtbel of i.d. Maandag gaat de dokter in mijn oor kijken. Ik heb niets tegen assistentes maar op dit punt vind ik ze niet bekwaam. Ze zijn ook overdreven voorzichtig bij het spuiten. Een bijkomend nadeel is dat ik voor 5 minuten oorspuiten 4 uur op mijn werk moet verzuimen. Ik woon in Amersfoort en werk in Rotterdam. Ik zou wel eens willen weten of ik voor dit soort consulten niet gewoon bij een willekeurige Rotterdamse huisarts terecht kan. Heeft iemand daar een idee over?

Ik hoop dat de doofheid snel verholpen is.
Prettige dag
Leeuwhans

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door eeliane » 28 dec 2007 20:23

Laat ik voorop stellen dat in het oor met een otoscoop een prop aantreffen niet moeilijk is, ook het zien van het trommelvlies is niet moeilijk. Een fout kan daarbij niet gemaakt worden, prop is prop en trommelvlies zie je of niet...
zo niet dan moet de viezigheid er uit gehaald worden. Of de dokter nou inspuit of de assistente dat maakt geen verschil. Bij ongeveer 5% van de uitgespoten patienten blijken achteraf nog klachten en die hebben meestal nooit te maken met de prop of het uitspuiten. SDommige mensen denken wel eens dat er een prop in hun oren zit maar die blijken dan bij nakijken gewoon doof te worden, vaak gebeurd hoor zeer bij ouderen.
Wat wel eens gebeu na het uitspuiten, zeker als er niet gedruppeld is met olie(waardoor de prop en/of ander viezigheid er makkleijker uit komt), dat de gehoorgang wat geiirriteerd is, we zien dan wat roodheid van de gehoorgang maar dat lost zich meestal vanzelf op. Ok moet men soms weer wennen aan de geluiden na een prop van een half jaar ook dat geeft vreemde geluiden en soms wat hoorpijn na het uitspuiten.
Al met al kost het uitspuiten van het oor 9 euro dus waar hebben we hte over, of de dokter dat nou doet of de assistente wat maakt het uit.
Zij doet het meestal vaker dan de dokter, die zijn tijd beter wil bestedendan een simpel oor uitspuiten... tja sorry maar meer is het niet. Als er naderhand nog kalchten zijn kan zelfs de assistente zien of het trommelvlies afwijkingen vertoond of ontstoken is, zelf geleerd van de dokter, goed he.... :wink:

Mathilde D.
Berichten: 2055
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 28 dec 2007 22:04

Ik woon in Amersfoort en werk in Rotterdam. Ik zou wel eens willen weten of ik voor dit soort consulten niet gewoon bij een willekeurige Rotterdamse huisarts terecht kan. Heeft iemand daar een idee over?
Ten gevolge van het afschaffen van de particuliere huisarts tarieven zal dat moeilijk worden. Er is m.i.v. 1-1-2006 tegelijk met de invoering van de basisverzekering een ander tariefsysteem voor huisartsen ingevoerd. De huisarts krijgt voor iedere patient 53 euro per jaar. Voor ouderen en patienten in "achterstandswijken" is er een toeslag. Verder kost een consult 9 euro, een telefonisch consult 4,50 euro en een recept kost ook 4,50 euro. Vandaar dat veelhuisartsen tegenwoordig "receptenlijnen" hebben: dat is lucratief. Ook als je het herhalingsrecept via de apotheek aanvraagt, vangt de huisarts dit tarief.

Er bestaat nog wel een zgn. "passantentarief": dit is het tarief dat een huisarts in rekening brengt voor een niet-patient uit een andere regio. Ik denk dat het van je zorgverzekeraar, en vooral van de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar, afhangt of zij het passantentarief willen betalen voor een huisarts in de niet-woonplaats. Het kwam vaak voor dat mensen uit het Gooi 2 huisartsen hadden: een in het Gooi en 1 in Amsterdam bijvoorbeeld. Ook moet je natuurlijk nog een huisarts vinden die je als (halve) patient wil, tegen passantentarief!.

En over het oren-uitspuiten gesproken: ik ken echt veel mensen die klagen over de kwaliteit van het werk van de assistentes. Je bent niet de enige.

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door eeliane » 29 dec 2007 16:37

Is er nou geen enkele dag dat je vrij bent en waar je ervan 10 min even naar de dokter rijdt om je oren uit te laten spuiten? Ligt er dus maar aanb waar je prioriteiten liggen, je moet toch ook naar de tandarts, daar trek je toch ook tijd voor uit, als je in een maand niet eens 10 min de tijd hebt, door je werk, om ergen snaar een arts te gaan, dan doe je duidelijk iets verkeerd!
En ohja diegene die klachten hebben roepen altijd het hardst, de mensen die geen kalchten hebben die hoor je nooit. Wij hebben in de praktijk nog nooit klachten gehad over het uitspuite, gaat prima want het is gewoon niet zo moeilijk. Soms wat lastig omdat de mensen al soms maanden, ook wel eens jaren met een prop ter grootte van een dobbelsteen (jaja echt waar) rondlopen, en ja dat moet je wat langer doorspuiten en raakt de gehoorgang geirriteerd maar ook dat is zo weer over. Dat de assistente het trommelvlies kapot zou maken dat komt zelden voor. En laten we voorop stellen, de huisarts is meestal niet zo bedreven in het oor uitspuiten omdat ze het bijna nooit doen, wij als assistentes doen het zo'n 10 per week, hij hooguit 10 per jaar.
Maarja als iedereen nou een sprecies opschreef welke klachten hij dan had na het oor uitspuiten zou ik wel eens willen weten...
heb het zelf ook laten doen en idd het is wat gevoelig naderhand en het geluid kan iets anders zijn maarja dat hoort er meestal bij, en dat de assistente het voorzichtig doet is alleen maar en goeie zaak snap niet dat daar over geklaagd wordt.

Leeuwhans
Berichten: 7
Lid geworden op: 28 dec 2007 10:35

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door Leeuwhans » 31 dec 2007 08:28

Beste Eelina,

Hartelijk dank voor je reactie. Voor jouw informatie. Ik weet best waar ik over praat. Mijn oren worden al sinds mijn 8e jaar regelmatig uitgespoten. Ik ben nu 56 jaar oud. Ik heb harige gehoorgangen met bochten erin die schuin naar boven lopen. Ik voel na mijn bezoek afgelopen week dat mijn rechteroor leeg is en ik hoor prima door dat oor. Het rechteroor voelt aan of er nog wat in zit. Ik simuleer echt niet. Ik zou alleen graag een goede oplossing voor het probleem hebben. Ik ben ook een paar keer in het ziekenhuis geweest waar de KNO-arts of zijn assistent de viezigheid met een soort stofzuigertje uit mijn oren haalt. Dat vind ik echter niet prettig, want soms doet dat erg veel pijn. Mijn ervaring met assistentes is dat zij overdreven voorzichtig spuiten. Als ik vrij neem ga ik op vakantie of i.d. het is echt niet zo dat ik klachten heb als ik vrij neem en zolang ik nog redelijk goed hoor laat ik mijn oren niet uitspuiten, bang als ik ben dat ik van de regen in de drup terecht kom en door het uitspuiten slechter ga horen.
Ik ben 2 jaar geleden ook nog bij de KNO arts geweest voor een gehoortest. Volgens hem was ik nog niet doof genoeg voor een hoorapparaat en daarmee feliciteerde hij me, want een gehoorapparaat hebben is ook geen pretje.

Over het druppelen met olie. Pas enkele jaren geleden hoorde ik dat mijn gehoorgangen schuin naar boven lopen en dat ik mijn hoofd ondersteboven moet houden omdat anders de olie er gelijk weer uit loopt. Ik vraag mij nog steeds af waarom ik die info pas na 45 jaar kreeg. Maar was er wel blij mee. Inderdaad blijft de olie nu beter in mijn oren. Nu kreeg ik het advies ook te blijven doordruppelen als ik geen klachten heb. Dat kan dan het beste voor het slapen gaan: de ene dag in het ene oor, de andere dag in het andere oor een druppel.

Tenslotte... als het slechts 10 minuten was .... Ik kan niet elke dag bij de artsenpost terecht en moet een afspraak maken. Als ik gewoon even tussendoor zou kunnen aanlopen zou het inderdaad niet zo'n probleem hoeven te zijn.

En.... ik begrijp best dat vlak na het uitspuiten en nog geen oordeel gegeven kan worden, omdat er misschien nog een beetje water in het oor zit. Maar ik ben nu een week verder en links hoor ik ongeveer de helft van wat ik rechts hoor en dat is echt pas sinds het uitspuiten vorige week. (ik heb het getest bij een telefoongesprek) . Echt ... ik simuleer niet. Ik vind het een groot probleem en ik geloof dat ik een huisarts ga zoeken die nog zelf oren uitspuit, want dat ik ongeveer het enige consult van mij bij de huisarts, tot nu toe.

Vriendelijke groeten, bedankt voor je reactie. Prettige jaarwisseling en succes bij je loopbaan.

Leeuwhans

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door eeliane » 31 dec 2007 12:34

U geeft zelf al aan dat u gehoorgang met een bocht loopt, als ik als assistente al een patient meemaak waarvan ik weet dat hij /zij in het verleden naar de kno arts zijn geweest en dat de gehoorgang problemen oplevert dan doe ik het het liefst niet zelf. Dat verwijs ik naar de huisarts en maak dan ook een afspraak bij de huisarts, daar doen wij niet moeilijk over hoor. Maar de meeste oren zijn gewoon recht toe recht aan ortjes waarbij de gehoorgang nauwelijks probelemen oplevert en de wij ook gewoon het trommelvlies kunnen zien.
Dat de assistente voorzichtig spuit doet ze alleen maar omdat bij u het moeilijk is 'om de bocht' te spuiten en je als je te hard spuit de gehoorgang kunt irriteren en misschien dan ook wel het trommelvlies kunt geschadigen (daar het water met een andere kracht en stroom tegen het trommelvlies aan komt), en u moet niet vergeten dat achter het oor verscheidene zenuwen lopen die dusdanig 'geraakt' kunnen worden waardoor u duizelig en in het ergste geval flauw kunt vallen.
Het komt wel vaker voor dat mensen wat duizleig worden door het oor uitspuiten dan is er ook maar 1 oplossing, stoppen, of wachten tot het duizelige gevoel weer weggaat en dan doorspuiten.
U geeft zelf al aan dat er toch wat gehoorproblemen zijn en ja dat horen wij wel vakre dat ze vinden dat het oor niet goed uitgespoten is maar dat dan blijkt dat mensen beginnend doof worden...
En even binnen lopen voor oren uitspuiten, stel dat nog 10 andere dat doen op een middag en u bent die 10e die binnen wandelt dan wacht u op zeker ruim een uur....
bij ons een afspraak en eerst 3 tot 4 dagen gaan druppelen, niet gedruppeld , niet meer uitspuiten, ook niet door de huisarts.

Leeuwhans
Berichten: 7
Lid geworden op: 28 dec 2007 10:35

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door Leeuwhans » 09 jan 2008 12:35

ik was vergeten nog even wat informatie te geven.

De dokter heeft niets meer in mijn oor aangetroffen. Echter ik hoor er nog steeds weinig door. Hij heeft de druk gemeten met een apparaat.
Hij vroeg of ik verkouden was geweest. Adviseerde nog ongeveer 14 dagen te wachten, dan zou het waarschijnlijk vanzelf over gaan. Zoniet dan nog een weekje neusdruppels. En als het dan nog niet goed is een afspraak maken met de KNO arts, want de oorzaak van het probleem zit achter het trommelvlies.
Dus dat is de weg die ik nog moet gaan.
Ik hoop dat sprake is van een onschuldige oorzaak.

Met vriendelijke groeten en bedankt voor de adviezen
Leeuwhans

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door eeliane » 10 jan 2008 20:35

Tja dan moet de kno er naar kijken, zou ook kunnen zijn dat u een gehortest moet gaan doen.

Ti/\/\/\/\iE
Berichten: 1
Lid geworden op: 25 jan 2008 23:02

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door Ti/\/\/\/\iE » 25 jan 2008 23:40

Ik wil toch even reageren. Ik ben werkzaam bij een audiciens bedrijf. Met enige regelmaat verwijzen wij mensen naar een huisarts om oren uit te laten spuiten. Als er een prop (of propje op de verkeerde plaats) in het oor zit kunnen wij geen goede afdruk voor een oorstukje maken.
Het komt helaas regelmatig voor dat mensen 3 of 4 keer terug moeten naar de huisarts voordat een oor schoon genoeg is. Zelf al een paar keer boze klanten gehad omdat er een prop zat maar de huisarts / assistente "niets kon vinden" en dus niets deed. Maar een prop zat er wel! Doorverwezen naar KNO en die had moeite het schoon te krijgen.
Dus vertel alsjeblieft niet dat het geen probleem is een prop te ontdekken of dat het uitspuiten makkelijk gaat. En dit probleem hoor ik vaker van collega's uit het hele land.
Nee, aan mijn oren geen assistente (of huisarts). Geef mij maar een KNO arts....

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Oren laten uitspuiten, oorpijn...

Ongelezen bericht door eeliane » 27 jan 2008 20:50

Als jullie de patient naar de huisarts sturen is het misschien een goede tip aan de mensen om te vertellen dat ze eerst minimaal 2 . 3 dagen hun oren moeten druppelen, dat betekent: 's ochtends en 's avonds iemadn er een paar druppels olie (maakt niet uit wat, olijf, sla, og earclean ofzoiets)moeten gebruiken anders krijgt de assistente het er helemaal niet uit. Door het steeds aandrukken van het gehoor apparaat is het een mega prop soms die ook met uitsp[uiten er niet meer uitgaat, en de kno arts uitkomst moet gaan bieden. Let wel, even naar de kno voor oren uitspuiten (zonder noodzaak van een huisarts), ze zien je aankomen, kosten enorm en een wachtlijst van hier tot gunter.
Zou handig zijn als de audicien zelf iemand in dienst had die oren zou kunnen uitspuiten, is ook fijner voor de oudjes hoeven ze niet heen en weer.
Maar allereerst adviseren dat ze moeten druppelen veelal maakt dat een heel verschil. En als de assistente de prop niet kan zien zitten is kul, want dat is zo makkelijk te zien. Je ziet het trommelvlies ja of nee.
Als de assistente het niet lukt gaat de patient naar de huisarts en die lukt het met veel gerommel soms wel, in een enkel geval gaat de patient naar de kno, is trouwens geen pretje voor ooruitspuiten naar de kno.

Gesloten