LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Tarief mondhygieniste

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
Roos 07
Berichten: 7
Lid geworden op: 18 feb 2013 19:38

Tarief mondhygieniste

Ongelezen bericht door Roos 07 »

Ik ben laatst door mijn tandarts doorverwezen naar een mondhygiëniste. Hij vond dat mijn 2 implantaten regelmatig nagekeken moeten worden. Ik heb geen tandsteen, geen bloedend tandvlees, geen problemen met de implantaten, kortom, mijn gebit is keurig schoon, volgens hem. Ook de mondhygiëniste zei dit. Ze heeft mijn gebit nagekeken, gepolijst, en advies gegeven over het te gebruiken borsteltje van mijn elektrische tandenborstel. Ik heb nog geen 10 minuten in de stoel gezeten. Vandaag kwam de rekening, € 72,36, 6 x code M03. Is dit een normaal bedrag voor een dergelijke behandeling?

renewouters
Berichten: 3493
Lid geworden op: 27 jul 2015 12:20

Re: Tarief mondhygieniste

Ongelezen bericht door renewouters »

Wat kost het als je dit niet doet en na een paar jaar blijkt dat er toch wat is? Wat is dan duurder? (een beetje een variant over werkgevers die klagen over duur personeel, terwijl het pas echt geld gaat kosten als je goedkoop personeel neemt).

malaga
Berichten: 400
Lid geworden op: 24 aug 2005 08:51

Re: Tarief mondhygieniste

Ongelezen bericht door malaga »

renewouters schreef:Wat kost het als je dit niet doet en na een paar jaar blijkt dat er toch wat is? Wat is dan duurder? (een beetje een variant over werkgevers die klagen over duur personeel, terwijl het pas echt geld gaat kosten als je goedkoop personeel neemt).

De tandarts heeft toch bevestigt, dat de tanden van TS in order zijn.
Dan was deze "schoonmaakactie" overbodig geweest.
Geldklopperij, niet meer en niet minder!

Brahms
Berichten: 3158
Lid geworden op: 15 okt 2015 23:09

Re: Tarief mondhygieniste

Ongelezen bericht door Brahms »

Bijna alle mondhygiënisten zijn geheel afhankelijk van doorverwijzingen van tandartsen.
Veel tandartsen hebben dan ook afspraken over het doorverwijzen en doen dan ook net of er maar een praktijk mogelijk is.
Dat er 'af en toe" ook wordt doorverwezen terwijl dit niet nodig is, is in ieder geval voor mij een bekend feit.

Zo'n 8 jaren gelden moest mijn (prima) gebit veel onderhoud hebben bij een mondhygiënist volgens de tandarts. Bij de mondhygiënist werd ik voor een zeer vorstelijk bedrag onderzocht, ik zou nog vele keren moeten langskomen.
Ik ben zo geschrokken van het bedrag dat ik de zaak maar even ben gaan aankijken, we zijn nu ruim 8 jaar verder. Net afgelopen week geweest voor tandarts controle, alles piekfijn voor elkaar. En die tandarts maar denken dat ik vele keren bij zijn collega ben geweest !

stofzuigertje

Re: Tarief mondhygieniste

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Vooraf prijs vragen voor je afspraak maakte is toegestaan....

Ook bij doorverwijzen huisarts naar specialist doen vele het omdat je anders......

GJS
Berichten: 331
Lid geworden op: 04 jan 2007 13:43

Re: Tarief mondhygieniste

Ongelezen bericht door GJS »

Roos 07 schreef:Ik ben laatst door mijn tandarts doorverwezen naar een mondhygiëniste. Hij vond dat mijn 2 implantaten regelmatig nagekeken moeten worden. Ik heb geen tandsteen, geen bloedend tandvlees, geen problemen met de implantaten, kortom, mijn gebit is keurig schoon, volgens hem. Ook de mondhygiëniste zei dit. Ze heeft mijn gebit nagekeken, gepolijst, en advies gegeven over het te gebruiken borsteltje van mijn elektrische tandenborstel. Ik heb nog geen 10 minuten in de stoel gezeten. Vandaag kwam de rekening, € 72,36, 6 x code M03. Is dit een normaal bedrag voor een dergelijke behandeling?
Nee is niet normaal, M03 is gebitsreiniging per 5 minuten, dan zou ze 30 minuten bezig moeten zijn geweest met alleen gebitsreiniging.
Wat je ook hebt gehad is M01 (voorlichting/instructie) is ook per 5 minuten en kost hetzelfde.
10 minuten zou misschien 11 minuten kunnen zijn geweest dus dan 3 * 5 minuten.

Roos 07
Berichten: 7
Lid geworden op: 18 feb 2013 19:38

Re: Tarief mondhygieniste

Ongelezen bericht door Roos 07 »

Dank je wel Gijs, voor de uitleg. Voor zover nu bekend reserveert de mondhygiëniste standaard 30 minuten, of een veelvoud daarvan. Dit betekent betalen per 30 minuten. Dan vraag ik mij af waarom er dan op mijn rekening staat per 5 minuten? Doen alle mondhygiënisten dit zo? Of zijn er die de werkelijke tijd dat je in de stoel zit berekenen?

GJS
Berichten: 331
Lid geworden op: 04 jan 2007 13:43

Re: Tarief mondhygieniste

Ongelezen bericht door GJS »

Nee, dat doen ze niet allemaal, die waar ik ooit geweest ben tenminste niet, daar werd netjes 20 minuten gedeclareerd en ik ben er i.d.d. tussen de 15 en 20 minuten geweest.

Zombiemaster
Berichten: 450
Lid geworden op: 10 feb 2015 19:12

Re: Tarief mondhygieniste

Ongelezen bericht door Zombiemaster »

Zoals GJS schrijft, zo hoort het ook. Ik had meestal 4x5 minuten en de laatste keer 5x5 minuten. Standaard 6x5 minuten rekenen is natuurlijk niet de bedoeling, dan hadden de declaratiecode-lijsten wel per 30 minuten bevat en niet per 5 minuten. Ze weten dat (bijna) niemand gaat zeuren over 12 euro, dus ze doen het gewoon, waarschijnlijk omdat ze per 30 minuten tijd reserveren in hun agenda.

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Tarief mondhygieniste

Ongelezen bericht door vroem »

op de rekening staat per 5 minuten omdat de NZA het tarief heeft opgesplitst in blokken van 5 minuten. Eerste 5 minuten het bedrag, ga je daarover heen wordt het 2x etc. Staat gewoon in de tariefbeschikking van de NZA. Wat de MH aan tijd reserveert boeit niet, het gaat om de tijd die behandeld wordt.
Is het een goed /eerlijk/verstandig systeem? heeft voor en nadelen...

mbt implantaten: ik weet niet hoor, maar volgens alle plaatsingsprotocollen hoort regelmatige controle. Probleem is bij implantaten dat wanneer er iets mis gaat ze geen pijn geven zoals een eigen tand/kies, en je wanneer er wel klachten zijn je gewoon te laat bent... kunnen ze eruit en alles opnieuw, na eerst half jaar minimaal herstel kaakbot...en wellicht extra ingrepen nodig vanwege botverlies.
Dan lijkt een regelmatig apk-tje wel handig. en op lange termijn goedkoper en beter voor je gezondheid.

Gesloten