LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
Amyl
Berichten: 356
Lid geworden op: 29 dec 2009 15:21

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Amyl » 02 mar 2010 14:10

Het staat hier wel bol van de misstanden. Dat wordt al duidelijk doordat je het een SOS arts noemt. Doel je hier op een huisarts die naast zijn reguliere werkweek een nachtdienst op de spoed moet draaien, of bedoel je een spoedarts in het ziekenhuis?

Onze huisartsen zijn duurder dan omringende landen, omdat er bij ons een additionele opleiding van 3 jaar aan vast zit, het is een specialisme. Wil je goedkopere huisartsen en meer huisartsen? Prima, dan moet men net als vroeger de huisarts gelijk stellen aan een basisarts, maar dan is iedereen weer boos omdat deze niet genoeg ervaring heeft. 25% minder verdienen? Vind dan nog maar eens iemand die dit gaat doen, 9 jaar diepe schulden maken en dan geen zak verdienen terwijl je werk doet met enorme verantwoordelijkheid en elke dag met zware dingen wordt geconfronteerd? Dan worden mensen liever verzekeringsarts ofzo. Let wel wat je zegt: volgens jou moet een HA 2250 euro gaan verdienen voor 50-urige werkweken? Dan kun je beter de locale blokker overnemen.

En de huisarts wenst in een minibus met chauffeur te rijden? Het is - vloek - niet meer verantwoord om met je eigen karretje in het holst van de nacht sommige wijken te bezoeken. Dat is een resultaat van geweld tegen zorgverleners niet een resultaat van luie huisartsen.

Matilde jij weet echt niets van de huisarts af. Dat werk eindigt niet om 17.00, daarna moet je alle administratie nog doen, alle brieven van ziekenhuizen, fysio's, psychologen etc lezen, alle labuitslagen en foto's verwerken. Ga toch weg. Specialisten in Nederland draaien meer dan 50 urige werkweken, hetzelfde voor mensen in opleiding en dat is exclusief diensten.

Het hoge tarief is niet continue, een bezoekje spoedeisendehulp ziekenhuis kost je 150 euro eigen risico, daarna vervalt dat dus. Ga nu niet net doen of deze mensen slapend donders rijk worden, dat is onzin. Dat geld gaat niet rechtstreeks in de zak van de huisarts.

Als je geen klap afweet van het systeem, ga dan niet zulke uitspraken doen. De huisartsen in Nederland zijn jaren onderbetaald geweest, met het nieuwe systeem zit er nu een verbetering in en nu gaan we erover vallen. Anders ga je eerst zelf even 9 jaar idiote werkweken draaien, onderbetaald krijgen en wel enorme verantwoordelijkheid dragen?

Mathilde D.
Berichten: 2065
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 02 mar 2010 18:50

Het staat hier wel bol van de misstanden. Dat wordt al duidelijk doordat je het een SOS arts noemt.
De nieuwe organisatie "SOS-arts" wil beginnen op de Nederlandse markt. Zij gaan werken volgens hetzelfde principe als "SOS medecins" in Frankrijk. Deze artsen komen wel op huisbezoek. Zij worden een directe concurrent van de huisartsen.
Ik ben het niet eens met jouw betoog over de salarissen. In Belgie verdient een huisarts de helft van een huisarts hier. Daar werkt een huisarts (en ook specialist) ook 's avonds en op zaterdag. Dus kom niet aanzetten met die zielige praatjes. 50 uur werken is normaal.

Pavlova
Berichten: 512
Lid geworden op: 05 feb 2008 20:30

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Pavlova » 02 mar 2010 20:47

Mathilde D. schreef:
50 uur werken is normaal.
Geldt dat voor huisartsen of werkt uzelf ook 50 per week?

witte angora
Berichten: 22712
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door witte angora » 02 mar 2010 21:30

Pavlova schreef:
Mathilde D. schreef:
50 uur werken is normaal.
Geldt dat voor huisartsen of werkt uzelf ook 50 per week?
Dat wordt geacht voor iedere beroepsbeoefenaar te gelden die typjes tot klant hebben die zichzelf graag als 'sir' beschouwen, maar die in werkelijkheid slechts een 'zeur' zijn. :wink:

Amyl
Berichten: 356
Lid geworden op: 29 dec 2009 15:21

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Amyl » 02 mar 2010 22:29

Oh dus eerst zeg je dat ze een 8 tot 5 baan hebben en nu vind je 50 uur meer dan normaal? Beetje tegenstrijdig. Bovendien beweer je dus dat een huisarts in belgie start met een loon van 1700 euro? Daar kun je nog geen assistente van betalen. Als je daar meer dan 50 uur voor moet werken en nog diensten moet draaien, dan kun je beter vakkenvuller worden. Maar goed de belgische huisarts is dan ook de slechts betaalde arts van europa, blijkbaar vindt jij dat dit ook voor alle andere huisartsen moet gelden. Ik zeg je: dan hebben we er over een paar jaar geen één meer. Het staat niet voor niets in de kranten onder het mom belgische arts is armoedzaaier. Waarom zou je, je zoveel jaar in de schulden steken, zo lang leren en een baan nemen met donders veel verantwoordelijkheid als je zo slecht betaald krijgt. Ga jij zelf nog maar even 5 uur patienten zien en 3 uur administratie doen nadat je net 5 terminaal zieke patienten hebt bezocht. Dat is geen zielige praat, het vak van de HA is donders zwaar, ondergewaardeerd en langdurig onderbetaald geweest.

Wat dacht je dat zo'n sos arts gaat kosten. Minimaal een HA opleiding of hoger, een duurdere bus, en kijk eens naar al wat ze aan boord hebben.

crazyme
Berichten: 7718
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door crazyme » 03 mar 2010 02:54

witte angora schreef:Dat wordt geacht voor iedere beroepsbeoefenaar te gelden die typjes tot klant hebben die zichzelf graag als 'sir' beschouwen, maar die in werkelijkheid slechts een 'zeur' zijn. :wink:
Mooie definitie !

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door eeliane » 06 mar 2010 20:07

SOS artsen gaan de kosten van onze verzekeringen zo hoog laten worden, deze actie gaat in de miljoenen lopen.
maar iemand met een snotneus en een zere keel heeft mijn inziens absoluut geen recht op een arts die een huisbezoek aflegt voor wat zal t zijn eurootje of 96,-, die gaat gewoon zelf naar de huisarts voor 9,00
tel uit onze winst,
dat achterlijke idee in nederland dat iedereen maar overal gepamperd moet worden; dag en nacht zonder eigen verantwoordelijkheid( hoe houden we met zn allen de kosten laag!) en initiatief ( ik kan zelf ook iets doen, ga zelf wel naar de huisarts) dat kost handenvol geld!
Een huisarts en avonddiensten leggen 24 uur per dag ook huisbezoeken af, 112 voor de echte spoedgevallen en ik denk niet dat wij met zn allen zitten te wachten op een geldverslindend project bedacht door een jup die totaal niet weet waar ie t over heeft maar de eurotekens al in zijn ogen heeft staan.

En idd als je niet weet waar je t over hebt mond maar dicht.

ps ik werk zelf als assistente en tegenwoordig moeten alle patienten die nieuw in praktijk komen een handtekening onder een inschrijfform zetten zodat als er problemen zijn met uitbetaling v e zorgverzekeraar je kan aantonen dat de pt dus bij jou hoort. U zou eens moeten weten wat voor administratieve rompslomp wij er bij hebben gekregen nu wij ook nog paspoorten/id etc en het bijbehorende BSN moeten invoeren en laten controleren door een instantie (digitaal) en die daarmee de inschrijving goedkeurt. En er is een hoop niet goed, ongelooflijk, waardoor we maar blijven bellen met instanties en patienten.
Dus even makkelijk van de 1 naar de andere huisarts, lijkt voor de patient misschien van wel maar het is niet altijd waar...
VRoeger was t allemaal pen en papier, ziekenfonds en particulier, is wel even anders nu...

Amyl
Berichten: 356
Lid geworden op: 29 dec 2009 15:21

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Amyl » 06 mar 2010 22:21

Helemaal mee eens.

witte angora
Berichten: 22712
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door witte angora » 07 mar 2010 10:07

U zou eens moeten weten wat voor administratieve rompslomp wij er bij hebben gekregen nu wij ook nog paspoorten/id etc en het bijbehorende BSN moeten invoeren en laten controleren door een instantie (digitaal) en die daarmee de inschrijving goedkeurt.
Je staat er als patient vaak niet bij stil wat er achter de schermen gebeurt. Maar als je het zo leest (en dit is niet alleen bij medici), dan bestaat Nederland over een paar jaar uit een volk van uitsluitend boekhouders. Voor andere dingen is er geen tijd meer. :?

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door vroem » 08 mar 2010 09:57

http://www.gva.be/Archief/guid/vier-op- ... 8e27d0e992
Ik ben het niet eens met jouw betoog over de salarissen. In Belgie verdient een huisarts de helft van een huisarts hier. Daar werkt een huisarts (en ook specialist) ook 's avonds en op zaterd
en als Mathilde nu eindelijk eens echt wat dieper zou kijken zou zij tot de conclusie komen dat hoewel wat zij stelt over de werktijden/uren van de Belgische huisarts correct is, deze daar zelf absoluut niet blij mee zijn en er graag verandering in brengen. Als Mathilde eindelijk eens van de mogelijkheden van google gebruik zou maken en zich echt ergens in zou verdiepen zou zij zichzelf de blamage besparen van dit soort opmerkingen die voor de zoveelste keer als feit gepresenteerd worden zonder op de achtergronden in te gaan...

Sorry Mathilde, ik heb dit al vaker gezegd, maar je blijft ermee doorgaan. Ik adviseer iedereen wanneer Mathilde iets stelt, dit zelf even na te slaan op het internet, want meestal is het iets wat uit verband is gerukt. Google geeft veel info, in dit geval over belgische huisartsen, en alles wat daar wringt op dat punt. bovenstaande link is er slechts 1...

Mathilde D.
Berichten: 2065
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 20 mar 2010 21:30

Bijna iedereen weet dat er door de huisartsen onderling (mondelinge) afspraken worden gemaakt over het niet overnemen van elkaars patienten. Dit betekent voor de patient een ernstige beperking in zijn recht op goede gezondheidszorg. De huisartsen maken deze afspraken in feite illegaal: deze afspraken zijn dan ook niet schriftelijk vastgelegd.
Op korte termijn lijkt het mij dat de overheid en de zorgverzekeraars zouden moeten ingrijpen.

Uiteindelijk zou dit probleem vanzelf opgelost kunnen worden als er een groter aanbod van huisartsen zou komen. Ook hierin kunnen de overheid en de zorgverzekeraars natuurlijk sturend optreden. De praktijken moeten kleiner moet worden en de huisartsen gaan minder verdienen. Daardoor zal elke arts zoveel mogelijk patienten willen hebben. De beste arts krijgt het grootste aantal patienten. Een slechte huisarts zal hierdoor minder patienten krijgen en zal uiteindelijk zijn beroep misschien moeten opgeven door gebrek aan inkomsten. Zo hoort het te zijn

Amyl
Berichten: 356
Lid geworden op: 29 dec 2009 15:21

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Amyl » 21 mar 2010 23:44

Nee Mathilde dat is onzin. Omdat jij iemand geen goede huisarts vindt, bijvoorbeeld omdat hij je niet wil doorsturen, betekend niet dat iemand een slechte huisarts is. Soms zijn de minst geliefden wel de besten. Als huisartsen minder gaan verdienen, dan loont het echt niet om dat vak te doen. Meer dan 50 uur per week werken, dan nog diensten draaien en nascholing, emotioneel zwaar werk met grote verantwoordelijkheid voor minder dan 2000 per maand? Dan verdien je 10x zo veel met een ander specialisme dat even lang duurt. Ik heb het idee dat jij steeds denkt dat je alleen arts wordt uit nobelheid en daar niets voor terug hoeft te krijgen, dan kun je beter tropenarts in Afrika worden, dat loont dan tenminste op andere vlakken. Jij wilt het echt een straf maken om huisarts te worden, dat is altijd een slecht idee, juist als er zo'n tekort is.

kuklos
Berichten: 5696
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door kuklos » 25 mar 2010 10:35

@Mathilde D., net als anderen stoor ik me ook nogal aan jouw berichten hier. Heb je ook nog bewijs voor hetgeen je stelt? Of blijft het puur op "ik roep maar wat, maar weet niks" hangen?

Miss Tascha
Berichten: 275
Lid geworden op: 15 dec 2009 19:21
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Miss Tascha » 25 mar 2010 11:12

kuklos schreef:@Mathilde D., net als anderen stoor ik me ook nogal aan jouw berichten hier. Heb je ook nog bewijs voor hetgeen je stelt? Of blijft het puur op "ik roep maar wat, maar weet niks" hangen?
Uit ervaring kan ik stellen dat Mathilde wel degelijk gelijk heeft.
Ik probeer al bijna een maand :!: een afspraak te krijgen bij mijn huisarts.
Mijn klachten? Structurele hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, flauwvallen (terwijl ik dit voorheen nooit deed), moeite hebben met spreken. Ik heb dit al eens eerder meegemaakt en toen kreeg ik daardoor een ongeluk en lag in het ziekenhuis. Heb gelukkig maar een dag buiten bewustzijn mee moeten maken. Maar kreeg wel zware medicijnen en het advies om voortaan eerder naar mijn arts te gaan.
Even voor de duidelijkheid: ik ben een jonge vrouw van 26, eet gezond, drink nauwelijks, rook niet en doe niets raars.

De eerste keer werd er gezegd dat ik maar meer moest eten. Ik eet voldoende en heb maat 38, daar ligt het echt niet aan.

De tweede keer was ik flauwgevallen en heb een week met een blauwe plek in mijn gezicht rondgelopen, omdat ik tegen de wasmachine ben aangevallen. Het antwoord? Sorry, maar we maken geen afspraak voor alleen duizeligheid.

De derde keer was ik op mijn werk flauwgevallen, nu belde mijn baas, ik kon meteen langskomen, maar wel meteen. Maar ja, zo ga je natuurlijk niet autorijden, dus werd al gezegd dat het iets later werd, omdat er vervoer geregeld moest worden. Kom ik daar, sorry, je bent 10 minuten te laat, je kan een afspraak voor volgende week krijgen.

Mijn klachten zijn niet urgent genoeg om bij de huisartsenpost terecht te kunnen, en wordt direct weer terug verwezen naar je eigen arts. Maar ja, die krijg ik niet eens te spreken, door die #%^*assistente.

Huisarts wisselen? Zelfs als je een klacht indient, en vervolgens praktijken opbelt, waar ik van de Klachtenbureau Zorg het nummer heb gekregen, nemen ze niet aan. En dan vertellen ze je letterlijk dat er een afspraak is dat ze geen patiënten van een andere praktijk aannemen.

Oftewel, wat moet je in mijn geval? Ik kan en mag geen afspraak maken bij mijn huisarts, kan en mag ook niet naar een andere. Dus nu? Loop ik al weken met dezelfde klachten, tot het een keer fout gaat.

Nou je kan blijkbaar niets doen tot je in het ziekenhuis ligt...

Amyl
Berichten: 356
Lid geworden op: 29 dec 2009 15:21

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Amyl » 25 mar 2010 12:16

Wij hadden het denk ik meer over de genoemde oplossingen. Dat die nergens toe bijdragen.

Ik vind het vervelend dat het zo moeilijk is om een afspraak te maken bij je huisarts. Ik zou er meer werk van maken.

Miss Tascha
Berichten: 275
Lid geworden op: 15 dec 2009 19:21
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Miss Tascha » 25 mar 2010 12:22

Het probleem is dat ik de oplossingen allemaal al geprobeerd heb.

Het enige wat mij nu nog rest is een klachten indienen bij de Klachtencommissie Huisartsen.
Wat waarschijnlijk niet zal helpen, want het is geen klacht over de huisarts, want die spreek ik niet eens, maar over zijn assistente. Dus zal ik die klacht weer neer moeten leggen bij mijn eigen huisarts, want die is uiteindelijk haar werkgever, die.... ik dus niet te spreken krijg.

Ik weet eerlijk gezegd ook niet meer wat ik moet proberen.

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door vroem » 25 mar 2010 12:31

wat u kunt doen?? heel veel nog hoor..
Gewoon de arts, persoonlijk, zelf aanschrijven. Misschien weet ie niet eens dat het speelt, is er sprake van een slecht communicerende assitente.

En een kalcht tegen de huisarts indienen is bij dit soort problemen weldegelijk zinvol, want de arts is verantwoordelijk voor het (wan)gedrag van de assistentie.

Miss Tascha
Berichten: 275
Lid geworden op: 15 dec 2009 19:21
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Miss Tascha » 25 mar 2010 13:09

vroem schreef:wat u kunt doen?? heel veel nog hoor..
Gewoon de arts, persoonlijk, zelf aanschrijven. Misschien weet ie niet eens dat het speelt, is er sprake van een slecht communicerende assitente.

En een kalcht tegen de huisarts indienen is bij dit soort problemen weldegelijk zinvol, want de arts is verantwoordelijk voor het (wan)gedrag van de assistentie.
Been there done that, maar de assistente behandelt blijkbaar ook de inkomende post, want kreeg zo'n standaardbrief terug dat er in "hun optiek geen sprake van het niet leveren van zorg is".

Amyl
Berichten: 356
Lid geworden op: 29 dec 2009 15:21

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door Amyl » 25 mar 2010 13:16

adresseren op naam van huisarts
TAV

aangetekend versturen

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: WAT? Vastgeklonken aan huisarts

Ongelezen bericht door eeliane » 01 apr 2010 19:28

we dwalen af...

Gesloten