Werkelijk gevaar Radon straling

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
Wout Boer

Werkelijk gevaar Radon straling

Ongelezen bericht door Wout Boer »

Laten we elkaar nou niet ineens gek gaan maken.
Waar je ook bent op aarde, je wordt altijd en overal blootgesteld aan radioactive straling.
In het rapport van het RIVM wordt gesproken van een straling door Radon van 0,75 mSv per jaar als gevolg van het uittreden van Radongas door het gebruik van beton, met een onzekerheid van 30-40%
Ja, dit is een stijging in huizen over de afgelopen 100 jaar. Dit komt voornamelijk omdat er meer huizen uit beton worden opgetrokken en de kiezels in beton van nature radioactivestraling afgeven.
De totale hoeveelheid straling die iemand gemiddeld per jaar oploopt is 4 mSv per jaar. Hiervan wordt 2,4mSV/j verorzaakt door natuurlijke straling (achtergond/kosmisch/menselijk lichaam zelf).
1,48 mSv/j door medisch onderzoek (Rontgenfoto's/CT scans etc).
De overige 0.12 mSv/j komt van proeven/gebruik van kernbommen en ongelukken (o.a. Tjernobyl).
De strekking van het verhaal van het RIVM, overigens al uit september 2001, is dat men gewoon veel moet ventileren in moderne huizen.
Tenslotte nog een paar andere 'gevaren'.
Als je op wintersport gaat of gewoon op vakantie naar een bergachtiggebied, loop je 10 maal zo veel straling op als in Nederland op zee niveau. Dit komt door o.a. door het vrijkomen van Radon uit gesteente en meer kosmische straling.
Neem je een keer een vleigtuig, dan wordt je op dat moment zelfs blootgesteld aan 100 tot 500 maal de straling als hier in Nederland op zee niveau. Dit komt door de kosmische straling.
Ik hoop dan ook, dat er een deskundige van het RIVM wordt uitgenodigd om hun rapporten toe te lichten. Het lijkt er mij op dat Van Geel niet weet waarover hij het heeft en dat de Telgraaf hierop weer eens een sensatie verhaal van heeft gemaakt.

Gesloten