LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] oplossing voor hondenhandel

Heb jij een kat of een hond? Deel hier jouw ervaringen.
brains
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 feb 2006 14:32

oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door brains » 28 feb 2006 15:15

Op deze site (maar in principe in alle media) wordt er veel gesproken over de hondenhandel. De problematiek rondom hondenhandel is al decennialang gaande en zal voorlopig nog wel niet worden opgelost.

Waarom?

1) zolang er vraag blijft naar pups (dus mensen die bij handelaren kopen) zullen pupfabrieken blijven bestaan.


Waarom kopen mensen na alle waarschuwingen toch nog steeds pups bij een handelaar?
Lezing van ingezonden brieven/berichten (ook op deze site) wijst op de volgende redenen:

- geld (goedkoper dan bij een fatsoenlijke fokker)
- impuls (zich niet vantevoren in het onderwerp verdiepen: iets wat je altijd hoort te doen voor je een dier aanschaft, maar wat vaak even wordt "vergeten"...)
- "het is zo zielig" en daarbij even vergeten dat er voor elke pup die je uit die hel weghaalt, weer een nieuwe in de plaats komt en je dus met je reddingsactie bijdraagt aan het instandhouden van de hondenhandel. Want elk verkocht hondje biedt weer ruimte in de etalage voor een volgend zielig puppy.
- Wachtlijsten bij goede fokkers ("ik heb geen zin om een half jaar te wachten, ik wil NU een pup!")

Mensen moeten dus simpelweg niet meer op dat soort adressen kopen.
Als er geen vraag meer is naar pups gaan de hondenhandelaren wel wat anders doen. Ze willen geld verdienen, dat is hun enige drijfveer.

We willen dit misschien niet horen, maar je kunt niet anders dan constateren dat een belangrijk deel van de hondenhandel in stand wordt gehouden door de pupkopers die:
a) goedkoper uit willen zijn,
b) niet willen wachten op een fatsoenlijk gefokte pup of
c) zich niet de moeite hebben getroost om zich vantevoren in het onderwerp te verdiepen (laat staan opvoeding, voeding, etc etc ... Diezelfde mensen laten zich vaak wel op verschillende plaatsen en via internet informeren over de aanschaf van iets doods als een tv of navigatiesysteem...)


2) Serieuze fokkers vragen veel geld voor goede pups

Binnen een aantal rassen zoveel geld, dat maar weinig mensen dit zomaar even kunnen ophoesten. Reden die daarvoor onder meer wordt aangedragen is dat goede honden fokken veel geld kost. Er moet getest worden op allerhande erfelijke ziektes, er moet worden geshowt om te weten of de honden waarmee je wil fokken mooi genoeg zijn, etc etc. Is allemaal waar, maar is het ook niet zo dat een hobby nu eenmaal geld mag kosten? Of moeten alle kosten van de hobby worden gedekt door de pupverkoop? En als je alle kosten gedekt wil krijgen door de pupverkoop, ben je dan nog wel bezig met een hobby, of ineens toch een bedrijf/bijverdienste?

Wat me ook opvalt is dat vooral pups van dure (en helaas vaak moeilijk te fokken!) rassen het goed in de hondenhandel (maw: het slachtoffer zijn). De reden is zeer waarschijnlijk dat het rassen zijn waar een prijskaartje aan hangt. Een Mechelse herder zonder stamboom kun je makkelijk verkopen voor 100 euro, 200 doet misschien ook nog mee, maar een Engelse of Franse Bulldog "doet" zonder stamboom al gauw 500-800 euro! Ze eten evenveel. Ze nemen evenveel plaats in beslag... Logisch dat de broodfokkers en handel zich liever op die "dure" rassen storten. Er is immers meer mee te verdienen, en het verschil in prijs met een goedgefokte pup bij een serieuze fokker (1100-3000 euro!) "loont" het voor de pupkoper om te gaan shoppen. Dus verkoop = tevens verzekerd.

Een goed voorbeeld dat het anders kan is de Hollandse Smoushond, een schattig ras, middenmaatje, beetje ruwharig, een vrolijke en leuke gezinshond, waarbij de fokkers in het begin van het herintroduceren van het (destijds uitgestorven) ras de pups inclusief stamboom verkochten voor 300 gulden (!). De achterliggende gedachte was om de pups op deze manier oninteressant te maken voor broodfokkers.
Dat is gelukt. Mensen die zich met de Smous bezighielden waren echte hondenliefhebbers, want met die 300 gulden per pup waren de kosten uiteraard niet gedekt.

Het zijn maar een paar dingen die zo door me heen gaan als ik hier en op andere plaatsen op internet die discussie volg over hondenhandel en pupfabrieken.
Net als iedere dierenliefhebber wil ik dat die handel een keer ophoudt. Het is echt gruwelijk wat er gebeurt achter de schermen: de hondenhandel hangt aan elkaar van criminele organisaties en activiteiten.
Maar ik denk dat dat een utopie blijft zolang de prijzen van goedgefokte rashonden kunstmatig hoog worden gehouden en mensen nu eenmaal zo in elkaar zitten dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en een levend dier aanschaffen alsof het een gebruiksartikel bij de Xenos is.

reintje vitesse
Berichten: 959
Lid geworden op: 20 mei 2005 18:58

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door reintje vitesse » 28 feb 2006 18:47

Noem mij maar eens een fokker die geen handelaar is. Ze doen het allemaal voor het geld want een andere reden is er niet of wilde je soms zeggen dat er bedreigde diersoorten door hen gered worden :P

reintje vitesse
Berichten: 959
Lid geworden op: 20 mei 2005 18:58

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door reintje vitesse » 28 feb 2006 18:52

(destijds uitgestorven) ras de pups inclusief stamboom verkochten voor 300 gulden (!). De achterliggende gedachte was om de pups op deze manier oninteressant te maken voor broodfokkers.
Dat is gelukt. Mensen die zich met de Smous bezighielden waren echte hondenliefhebbers, want met die 300 gulden per pup waren de kosten uiteraard niet gedekt.
Uitgestorven en opnieuw tot leven gebracht :roll: :roll: en 300 gulden per pup dan zijn je kosten zeker gedekt. 6 pups 1800 gulden, leg mij maar eens uit hoe je daar geld op toelegt of ga je soms manuren rekenen :roll:

brains
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 feb 2006 14:32

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door brains » 28 feb 2006 20:04

Hm, je hebt gelijk... Pups hoef je niet te enten, ontwormen kun je ook overslaan. De dekreu is gratis, en je loopt ernaartoe dan ben je geen benzine kwijt (en heb je gelijk een beetje lichaamsbeweging, hond ook blij). De dierenarts daar bak je een appeltaart voor als de bevalling stagneert of een pup hulp nodig heeft (keizersnee = twee taarten). Chippen is nergens voor nodig, een stamboom draai je zelf uit en op gras groeien ze ook!
O... bijna vergeten: de teef hoeft natuurlijk niet te worden getest op allerlei erfelijke afwijkingen want ze ziet er gezond genoeg uit. Lid worden van de rasvereniging hoeft dan automatisch al niet meer. En adverteren kan je gewoon gratis! O, nee, dat 6 euro tegenwoordig. Nou, die kosten heb je dan wel...
6 Euro en twee appeltaarten. Als het tegenzit dan!
Zucht!

Marianna
Berichten: 410
Lid geworden op: 24 mei 2005 18:19

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door Marianna » 28 feb 2006 20:18

Ah en die appels voor in de appeltaart kun je uit de boomgaard halen als de boer niet kijkt :wink:

bitchy
Berichten: 695
Lid geworden op: 18 jan 2005 13:16

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door bitchy » 01 mar 2006 07:37

tja, een beetje handelaar hoeft al die kosten niet eens te maken.
die krijgt staffelkorting voor eventuele inentingen&ontworming (ALS dat al gebeurt)
heeft geen reiskosten omdat hij een eigen reu&teef bezit die hij elk half jaar een nest laat krijgen. of hij plaatst een advertentie voor 6 euro op marktplaats waar hij vraagt om een dekreu voor max.200 euro.

testen? welke testen, ze rennen dus hebben geen hd, ze zien me dus hebben geen catarac of pra.
het extra voer voor de teef in haar laatste weken? ben je mal, als ze te mager is en niet genoeg pups meer werpt verkopen of dumpen we haar.
stamboom???
nee hoor, ze hebben geen stamboom, nergens voor nodig dat vodje, zegt niets over de pups.
maar zonder stamboom, hebben ze dus ook geen chip & dus geen registratie & kan je dus nooit natrekken waar een hond vandaan komt, & kan iedereen die goedkoper aan een hond komt weer net zo makkelijk van zijn hond af, schaffen we weer een nieuwe aan als we deze zat zijn....

:(

reintje vitesse
Berichten: 959
Lid geworden op: 20 mei 2005 18:58

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door reintje vitesse » 01 mar 2006 14:39

Enten krijg je als fokker korting op en kost echt geen vermogen, ontwormen doe je voor minder dan € 10, reiskosten[hhmmm dus toch manuren], eigenaars van de dek reu hebben eerste keus uit het nest, bevalling stagneert natuurlijk altijd :cry: , dus dat testen en chippen kost € 1700 maaaar ja het is voor het goede doel :lol: :lol: :lol:
Laatst gewijzigd door reintje vitesse op 01 mar 2006 18:13, 1 keer totaal gewijzigd.

brains
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 feb 2006 14:32

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door brains » 01 mar 2006 15:14

Beati pauperes spiritu

Marianna
Berichten: 410
Lid geworden op: 24 mei 2005 18:19

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door Marianna » 01 mar 2006 15:55

Reintje, waar haal jij de wormkuren vandaan? Voor mijn hond (40 kilo) ben ik meer dan 12 euries aan Milbemax kwijt, per keer dat zij ontwormd wordt.

reintje vitesse
Berichten: 959
Lid geworden op: 20 mei 2005 18:58

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door reintje vitesse » 01 mar 2006 18:03

Kom dan bij ons : Exil grote hond [tot 40 kilo] € 8,95 en 1 tablet per 10kg. Inhoud van het doosje 4 tabletten :roll:

reintje vitesse
Berichten: 959
Lid geworden op: 20 mei 2005 18:58

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door reintje vitesse » 01 mar 2006 18:05

Beati pauperes spiritu
Assemaigailismagalles :lol: :lol:

bitchy
Berichten: 695
Lid geworden op: 18 jan 2005 13:16

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door bitchy » 01 mar 2006 19:16

zeg reintje, mijn vriendin vraagt zich af waar jij je de pups mee ontwormd.
korting heeft ze bij de dierenarts nooit gehad op de puppieentingen & de dierenarts komt aan huis.
& ze wil ook graag van je weten waarom zou de eigenaar van een dekreu de eerste pup uit een nest willen? de dekreu eigenaar heeft liever een pup van zijn eigen kennel (voor de kennelnaam) dan dat hij, of zij, gaat fokken met de kennelnaam van een ander. :roll:

verder wil ze ook graag weten waarom, een handelaar die maar raak fokt & een fokker die enkel fokt met gezonde & geteste dieren dezelfde prijs moeten rekenen.

showgirl
Berichten: 539
Lid geworden op: 24 feb 2006 15:42

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door showgirl » 01 mar 2006 20:22

wat loop jij nou te zeuren reintje vitesse, je bent de handelaar aan het promoten door de zeldzame juiste fokker als geldwolf neer te zetten. :x
volgens mij besef je de kosten voor verschillende onderzoeken niet helemaal. we leven in NU, niet meer in vroeger.

reintje vitesse
Berichten: 959
Lid geworden op: 20 mei 2005 18:58

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door reintje vitesse » 02 mar 2006 09:25

Bitchy:

Pups heb ik niet maar Exil wormpasta is speciaal voor puppy's. Verpakking groot genoeg voor 6 pus € 14,50 :shock:

Elke fokker krijgt korting op entingen van de dierenarts :o

Dus die zgn hobbyfokkster, met haar ene nestje, heeft al wel een kennelnaam. Beetje vreemd :P

En tenslotte: Eten moeten ze als wolven maar zijn de dieren drachtig dan worden ze behandeld als een mens. Beter kun je ze in beide gevallen behandelen als een hond :roll:

Showgirl:
je bent de handelaar aan het promoten door de zeldzame juiste fokker als geldwolf neer te zetten
Het vreemde is dat ik de eerste handelaar nog moet tegen komen, ze noemen zich allemaal fokker uit liefde voor het dier. En dat heeft niets met mijn leeftijd te maken maar sommige mensen van jouw leeftijd hebben nou eenmaal een enorme balk voor hun hoofd :x

bitchy
Berichten: 695
Lid geworden op: 18 jan 2005 13:16

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door bitchy » 02 mar 2006 12:10

hallo reintje,
fijn dat je weer lekker kortzichtig bent,
als jou mening de enige echte is laat ik het daar maar bij. :roll:

reintje vitesse
Berichten: 959
Lid geworden op: 20 mei 2005 18:58

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door reintje vitesse » 02 mar 2006 12:42

Sterk antwoord Bitchy :P :lol: :lol: :lol: :lol:

Marianna
Berichten: 410
Lid geworden op: 24 mei 2005 18:19

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door Marianna » 02 mar 2006 12:59

Er zijn dierenartsen die 10% kennel of catterykorting geven onder voorwaarde dat minimaal een nestje per jaar geboren wordt.
Wanneer standaard dingen als wormkuren in het groot bij de dierenarts worden afgenomen dan is er meestal een aardige korting te krijgen.

De echte liefhebber die een keer een nestje fokt valt buiten de kortingen omdat deze liefhebber niet voldoet aan de voorwaarden.

Exil anti worm kan een goed middel zijn, ik weet het niet want ik haal wormkuren bij de dierenarts. Exil tegen ectoparasieten (vlooien/luizen) gaat vaak mis door fout advies en diereigenaren die de bijsluiter niet goed (kunnen?) lezen. Exil voor kleine honden wordt door veel dierenwinkels ook verkocht voor de kat en de kat mag dat product absoluut niet toegediend krijgen. Dierenartsen hebben het er druk mee de met exil tegen vlooien behandelde katten op te nemen, in leven te houden en op te lappen.

Voor het welzijn van de dieren zou het beter zijn als deze middelen uitsluitend door mensen met een farmacheutische achtergrond zouden mogen worden verstrekt en uit de schappen van de dierenwinkel zouden verdwijnen.

Marianna

just the cook
Berichten: 247
Lid geworden op: 14 nov 2005 20:23

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door just the cook » 02 mar 2006 13:02

Wel Reintje Vitesse, in elk geval sterker dan jou antwoord op de vraag waarom een fokker die zijn best doet gezonde nestjes op de wereld te zetten dezelfde prijs moet vragen als de handelaar die continu met ongeteste honden fokt.

Weet je Reintje Vitesse,
Ik kan het met je eens zijn dat de handelaar die vele nestjes per jaar heeft kortingen krijgt op van alles en nog wat bij zijn dierenarts.
Het is immers dezelfde dierenarts die een zieke pup gezond verklaard.
Maar ik geloof niet dat de fokker die af en toe een nestje heeft ook korting zou krijgen. Maar dat zullen we nooit zeker weten.
Ik niet. En JIJ net zo goed niet. Al doe je alsof je alles weet.

reintje vitesse
Berichten: 959
Lid geworden op: 20 mei 2005 18:58

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door reintje vitesse » 02 mar 2006 13:11

Och ik denk dat ik meer diereneigenaren op een dag spreek dan jij in een maand dus misschien vandaar die kennis + basiskennis en bijscholingen :roll: :roll:
Voor het welzijn van de dieren zou het beter zijn als deze middelen uitsluitend door mensen met een farmacheutische achtergrond zouden mogen worden verstrekt en uit de schappen van de dierenwinkel zouden verdwijnen.
Leer jij eerst het woord goed schrijven voor je onzin begint uit te kramen en we hadden het niet over anti vlooienmiddelen etc etc. Overigens zijn Frontline druppels kat exact de helft in sterkte van Frontline hond 3-10 kg en is het exact dezelfde samenstelling dus twee katten geef je gerust 1 pipet kleine hond :idea:

Aspirines alleen nog verkrijgbaar bij de apotheker, dat is wat Marianna wil :o :o

Marianna
Berichten: 410
Lid geworden op: 24 mei 2005 18:19

Re: oplossing voor hondenhandel

Ongelezen bericht door Marianna » 02 mar 2006 13:35

Ja generaal Reintje :oops: ik zal schrijfles gaan volgen :wink:

Tja als asperine vandaag de dag zou zijn ontdekt dan zou het onder de opiumwet vallen, het lijkt zo onschuldig omdat we eraan gewend zijn het vrij te kunnen kopen maar doet zoveel meer dan waarvoor het verkocht wordt.

Gesloten