Aflamo sfeerhaard explodeert

Goede of slechte ervaringen met jouw huishoudelijk apparatuur? Geef hier jouw mening.
KD38
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 dec 2020 10:53

Aflamo sfeerhaard explodeert

Ongelezen bericht door KD38 »

Vannacht rond 03:00 is de glas van onze sfeerhaard spontaan geëxplodeerd. Wij hebben dit product al bijna ruim een jaar. De explosie was zo heftig dat de scherven zich in de muur hebben genesteld, ik zou me niet kunnen voorstellen als dit zou gebeuren wanneer mijn kind of ik/partner in de woonkamer waren... Nou de grappigste reactie nog van de leverancier, ja neem contact op met je inboedelverzekering.. Moet niet gekker worden.

Welke juridische stappen kan ik opnemen tegen deze onderneming?
Laatst gewijzigd door Radar op 12 dec 2020 16:25, 2 keer totaal gewijzigd.
Reden: Het bindende koopadvies inclusief de opsomming bedrijfsnamen heb ik even verwijderd, laten we eerst de ontwikkeling van dit topic even afwachten. Groeten, Radar^SK

Cro
Berichten: 1234
Lid geworden op: 21 sep 2017 23:58

Re: Aflamo sfeerhaard explodeert

Ongelezen bericht door Cro »

Wat wil je precies bereiken, ik denk dat het advies dit op te nemen met de verzekering nog niet eens zo slecht is. Zeker niet voor de gevolgschade.

Of de leverancier iets te verwijten is zal onderzocht moeten worden, is de haard non-conform, is er misschien verkeerd gebruik van gemaakt? Allemaal vragen die je wil beantwoorden. Gelijk naar juridische stappen vragen vind ik wat vreemd, Het lijkt erop dat er flink wat informatie mist in dit topic. Pas na gedegen onderzoek zal er bepaald kunnen worden of juridische stappen zinvol zijn.

Bob Schurkjens
Berichten: 8983
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Aflamo sfeerhaard explodeert

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Melden bij de NVWA

Nijogeth
Berichten: 5887
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Aflamo sfeerhaard explodeert

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Er kunnen veel oorzaken zijn waardoor glas springt. Als het inbouw is, kan dat ook verkeerd zijn gedaan, als er een klein scheurtje is, dan kan het al genoeg zijn etc.. Het is dus moeilijk te concluderen of het een fabrieksfout is.

sake1987
Berichten: 1630
Lid geworden op: 02 jun 2018 14:32

Re: Aflamo sfeerhaard explodeert

Ongelezen bericht door sake1987 »

Stond de haard aan ?

16again
Berichten: 12550
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Aflamo sfeerhaard explodeert

Ongelezen bericht door 16again »

Nijogeth schreef:
12 dec 2020 17:39
Er kunnen veel oorzaken zijn waardoor glas springt. Als het inbouw is, kan dat ook verkeerd zijn gedaan, als er een klein scheurtje is, dan kan het al genoeg zijn etc.. Het is dus moeilijk te concluderen of het een fabrieksfout is.
Bij inbouw denk ik ook aan muren die iets wijken (Groningen), als de krachten die dan vrijkomen op de open haard komen , is er geen houden aan.

J. Deltoer
Berichten: 759
Lid geworden op: 30 aug 2020 12:29

Re: Aflamo sfeerhaard explodeert

Ongelezen bericht door J. Deltoer »

Wanneer een product mogelijk sporen van pinda's kan bevatten en dit niet op het etiket staat krijg je direct terugroepacties bij onze vrienden van de appie en jumbo. En bij zo'n levensgevaarlijke situatie als deze doet de leverancier gewoon of de neus bloedt? Onbegrijpelijk! Hier moet direct onderzocht worden wat de oorzaak is, om te voorkomen dat dit bij anderen gebeurd (die wel aanwezig zijn).

snuffel1
Berichten: 4074
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Aflamo sfeerhaard explodeert

Ongelezen bericht door snuffel1 »

Ts heeft op een ander forum een foto geplaatst en uit die foto blijkt dat het glas is gesprongen en het meeste glas voor de haard ligt en een deel op de plint. Van een explosie kan naar mijn mening geen sprake zijn want dan zou de totale haard uit de muur gekomen zijn. De fabrikant/verkoper adviseert als eerste de inboedel verzekeraar in te schakelen om de gevolgschade in kaart te brengen en als dan blijkt dat de haard ansich de oorzaak is geweest aansprakelijk gesteld kan worden.

Veldt01
Berichten: 847
Lid geworden op: 16 jul 2006 15:05

Re: Aflamo sfeerhaard explodeert

Ongelezen bericht door Veldt01 »

Volgens mij is niet aflamo maar de partij die de haard verkocht / geplaatst heeft de eerste aangesproken partij (even onduidelijk wie je onder leverancier verstaat, als dit de verkopende/monterende partij is heb ik niets gezegd).

Glas kan om allerlei redenen barsten (op de foto zie ik een hoop rommel maar het lijkt op een geharde glasplaat die door een te groot spanningverschil gebarsten is). Kans is groot dat iets dergelijks tijdens het opwarmen of afkoelen gebeurd en daar kan best veel tijd overheen gaan voordat de spanning groet genoeg is om een dergelijke knal te veroorzaken. Overigens kan iets dergelijks ook ontstaan door externe schade bijv. tijdens het schoonmaken of spelen kan de ruit aangetikt zijn, dat hoeft niet meteen tot een het afgebeelde resultaat te leiden maar wel tot een zwakke plek in de glasplaat met het afgebeelde resultaat uiteindelijk als gevolg.

Het geschetste eindresultaat zie je wel vaker bij ovens, kachels maar ook autoruiten van oudere auto's.
Reden kan vanalles zijn: productiefout (niet waarschijnlijk gezien het gebruik van een jaar), steenslag, slechte montage of zetting van het huis waardoor de kachel / het ruitframe onder spanning kwam te staan (de oorzaak kan ook een combinatie van factoren zijn).

De verwijzing van Aflamo (of de verkopende/monterende partij) is zo gek nog niet, als de verkoper/monteur geen aktie wil ondernemen (heb je die al aangeschreven) heb je een specialist nodig en die zal de verzekering dan inschakelen. Als zij de schade bij een andere partij neer kunnen leggen zullen ze dat (mits economisch interessant) echt wel doen. Objectief gezien is het standpunt van de verkoper/monteur niet heel netjes (ze staan kennelijk niet achter hun door hen geleverde product) echter formeel licht de bewijslast na een half jaar bij u en toon dan maar aan waar de fout / oorzaak ligt.
Overigens zou ik hier niet zomaar even een nieuwe ruit in zetten maar eerst de oorzaak tot de bodem toe uit laten zoeken om een herhaling in de toekomst te voorkomen.

Plaats reactie