Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Goede of slechte ervaringen met jouw huishoudelijk apparatuur? Geef hier jouw mening.
Steve76
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 feb 2017 20:54

Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door Steve76 » 22 feb 2017 21:10

Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat (Whirlpool ACM 1032/BA) van 7.2Kw aansluiten?
Momenteel is er een keramische kookplaat van 6.5Kw op aangeloten.

Volgens mij zijn het 2 fase en 1x nul. Is dit niet een beetje vreemd?

Mvg Steve
Bijlagen
IMG_0270.JPG
IMG_0270.JPG (88.57 KiB) 11035 keer bekeken
IMG_0269.JPG
IMG_0269.JPG (51.5 KiB) 11041 keer bekeken

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door bprosman » 23 feb 2017 14:41

Is een 3 fasen automaat waar het lijkt of ze inderdaad de 0 ook mee afschakelen, beetje vreemde constructie.
Voor een kookgroep heb je wel een speciale automaat nodig waar ook de nullen (meervoud) afgeschakeld worden.
Zo iets :
https://www.123groepenkast.nl/5165528/h ... -2p-2n-b16

MichielFRL
Berichten: 2378
Lid geworden op: 02 nov 2008 10:11

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door MichielFRL » 23 feb 2017 16:23

Dit is een krachtstroom (400V) installatieautomaat.
De huidige generatie kookplaten worden meestal 2 of 3 fase 230V aangesloten.
Goed kijken of de kookplaat dus aan te sluiten is op 400V.

snuffel1
Berichten: 3346
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door snuffel1 » 23 feb 2017 17:41

De plaat is enkel geschikt voor 230 volt en gebruikt maximaal 31,3 ampère verdeeld over 2 fasen 230 volt met een nulleiding is dat net geen 16 ampère dus het moet kunnen. In de meeste woningen is geen krachtstroom aanwezig want krachtstroom is bedoeld voor industriële machines en niet voor huishoudelijke apparatuur. Als er met de nieuwe kookplaat geen kabel mee is geleverd kunt u die van de oude kookplaat gebruiken, let wel op de kleuren blauw is de nulleiding , zwart en eventueel bruin zijn de fase draden en geel/groen de aarddraad. De codering N is de nulleiding L1 en L2 de fasedraden en een symbool het een verticaal streepje net daaronder een paar horizontale streepjes de geel/groene aarddraad.

MichielFRL
Berichten: 2378
Lid geworden op: 02 nov 2008 10:11

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door MichielFRL » 23 feb 2017 17:55

Steve76 schreef:Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat (Whirlpool ACM 1032/BA) van 7.2Kw aansluiten?
Momenteel is er een keramische kookplaat van 6.5Kw op aangeloten.

Volgens mij zijn het 2 fase en 1x nul. Is dit niet een beetje vreemd?

Mvg Steve
Kan je een extra foto plaatsen waarbij meer van de groepenkast zichtbaar is?
Het lijkt erop dat er maar 1 fase voeding is.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door bprosman » 23 feb 2017 19:20

In de meeste woningen is geen krachtstroom aanwezig want krachtstroom is bedoeld voor industriële machines en niet voor huishoudelijke apparatuur
Dat is onzin , in steeds meer huishoudens worden 3 fasen naar binnen gebracht omdat steeds meer mensen zware apparaten tegelijkertijd aan willen sluiten (wasmachine+droger, of afwasmachine+oven), of elektrisch gaan koken, een kookplaat heeft al minstens 2 fasen nodig.

Bij een kookgroep MOET je de nul(len) mee afschakelen als je die gebruikt.

Vastrecht voor 1x35A of 3x25A is ook het zelfde in de maand.
Het lijkt erop dat er maar 1 fase voeding is.
Dat lijkt er inderdaad verdacht veel op en dat ze dat door een 3 fasen automaat geknutseld hebben.

snuffel1
Berichten: 3346
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door snuffel1 » 24 feb 2017 16:01

In de meeste woningen is geen krachtstroom aanwezig
Goed lezen bprosman.
Wat de foto's van de installatie betreft lijkt het mij ook dat het in elkaar geknutseld is maar het kunnen ook foto's van een opengemaakte schakelkast zijn die extern van uit de meterkast gevoed wordt. Edoch als er in de perilex contactdoos 2 fasen en een nul aanwezig zijn moet de inductiekookplaat aan te sluiten zijn.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door bprosman » 24 feb 2017 17:15

2 fasen en een nul aanwezig zijn moet de inductiekookplaat aan te sluiten zijn.
2 fasen en TWEE nullen hoop ik dan toch bij een kookgroep (2 x 230 ipv 400V).

snuffel1
Berichten: 3346
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door snuffel1 » 24 feb 2017 17:38

De nulaansluiting voor de elementen is in de kookplaat af fabriek al doorgekoppeld daardoor kan met één nuldraad en twee fasedraden de kookplaat aangesloten worden. Als er in het perilex stopcontact twee nul aansluitingen zijn aangesloten dan verdient het wel de voorkeur om die doorkoppeling in de kookplaat ongedaan te maken en beide nul draden aan te sluiten. Daar komt nog bij dat deze kookplaat helemaal niet geschikt is voor 400 volt krachtstroom want daar is de elektronica niet geschikt voor.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door bprosman » 24 feb 2017 19:28

De nulaansluiting voor de elementen is in de kookplaat af fabriek al doorgekoppeld daardoor kan met één nuldraad en twee fasedraden de kookplaat aangesloten worden
Dat MAG ABSOLUUT NIET !!!!!. Je hebt twee VERSCHILLENDE groepen, je mag niet de fase van de ene via de nul van de andere terug laten lopen.
1 Nul mag alleen bij een 400 Volt aansluiting omdat de stroom door de nul door de faseverschuiving nagenoeg nihil is, bij jouw voorstel ga je de stroom van TWEE fasen door EEN nul terug laten lopen LEVENSGEVAARLIJK.


Zelfs al zijn beide nullen in de kookplaat doorverbonden dan moet je er nog TWEE nul draden op aansluiten, er loopt anders max 2x16 = 32A !!! door 1 ader.

MichielFRL
Berichten: 2378
Lid geworden op: 02 nov 2008 10:11

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door MichielFRL » 24 feb 2017 20:14

bprosman schreef:
De nulaansluiting voor de elementen is in de kookplaat af fabriek al doorgekoppeld daardoor kan met één nuldraad en twee fasedraden de kookplaat aangesloten worden
Dat MAG ABSOLUUT NIET !!!!!. Je hebt twee VERSCHILLENDE groepen, je mag niet de fase van de ene via de nul van de andere terug laten lopen.
1 Nul mag alleen bij een 400 Volt aansluiting omdat de stroom door de nul door de faseverschuiving nagenoeg nihil is, bij jouw voorstel ga je de stroom van TWEE fasen door EEN nul terug laten lopen LEVENSGEVAARLIJK.


Zelfs al zijn beide nullen in de kookplaat doorverbonden dan moet je er nog TWEE nul draden op aansluiten, er loopt anders max 2x16 = 32A !!! door 1 ader.
Er zijn 2 systemen mogelijk, zie https://elektrohonk.info/2015/01/02/per ... oestellen/

De installatieautomaat die hier geplaatst is lijkt op een 3 fasen zonder nul variant.

Bij een 3 fase kookgroep heb je 3x fase en 1x nul + aarde.
Laatst gewijzigd door MichielFRL op 24 feb 2017 22:21, 1 keer totaal gewijzigd.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door bprosman » 24 feb 2017 20:28

Bij een 3 fase kookgroep heb je 3x fase en 1x nul + aarde.
Er loopt dan niet maximaal 3x 16a door de nul, omdat er tussen de fasen 230V staat.
Dat klopt, dat schrijf ik ook :
1 Nul mag alleen bij een 400 Volt aansluiting omdat de stroom door de nul door de faseverschuiving nagenoeg nihil is


Maar snuffel wil :
De nulaansluiting voor de elementen is in de kookplaat af fabriek al doorgekoppeld daardoor kan met één nuldraad en twee fasedraden de kookplaat aangesloten worden.
Twee groepen door 1 nul dus.

En zoals Snuffel al zegt, deze (Whirplookookplaat is niet geschikt voor 3 fasen (400V)

snuffel1
Berichten: 3346
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door snuffel1 » 24 feb 2017 20:37

MichielFRL schreef:
bprosman schreef:
De nulaansluiting voor de elementen is in de kookplaat af fabriek al doorgekoppeld daardoor kan met één nuldraad en twee fasedraden de kookplaat aangesloten worden
Dat MAG ABSOLUUT NIET !!!!!. Je hebt twee VERSCHILLENDE groepen, je mag niet de fase van de ene via de nul van de andere terug laten lopen.
1 Nul mag alleen bij een 400 Volt aansluiting omdat de stroom door de nul door de faseverschuiving nagenoeg nihil is, bij jouw voorstel ga je de stroom van TWEE fasen door EEN nul terug laten lopen LEVENSGEVAARLIJK.


Zelfs al zijn beide nullen in de kookplaat doorverbonden dan moet je er nog TWEE nul draden op aansluiten, er loopt anders max 2x16 = 32A !!! door 1 ader.
Er zijn 2 systemen mogelijk, zie https://elektrohonk.info/2015/01/02/per ... oestellen/

De installatieautomaat die hier geplaatst is lijkt op een 3 fasen zonder nul variant.

Bij een 3 fase kookgroep heb je 3x fase en 1x nul + aarde.
Er loopt dan niet maximaal 3x 16a door de nul, omdat er tussen de fasen 230V staat.
Klopt voor geen meter want tussen de drie fases is de spanning vierhonderd volt, als je één fase met een nulleiding gebruikt is het voltage 230 volt daar komt nog bij dat de nulleiding in de meterkast één leiding is die in de meterkast over de automaten verdeeld wordt en meer niet.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door bprosman » 24 feb 2017 20:40

komt nog bij dat de nulleiding in de meterkast één leiding is die in de meterkast over de automaten verdeeld wordt en meer niet.
Dat klopt maar is wel een 4mm2 of 6mm2
Twee fasen kookgroep kan alleen met TWEE nullen.

Als je 3 fasen (400V) gebruikt loopt er bijna niets door de nul.
Ga je ze als 230V gebruiken loopt die stroom terug via de nul, max 2x16A en dat mag niet over een 2,5mm2

En ALS je het al met 1 nul (2,5mm2) aansluit laat TS dan meteen een brandverzekering afsluiten.
7,2kW mag gewoon niet over 2,5mm2

snuffel1
Berichten: 3346
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door snuffel1 » 24 feb 2017 20:58

Tje wat een gedoe allemaal want de dikte van de draden in de perilex contactdoos zal er wel op berekent zijn. Heeft iemand er wel eens aan gedacht dat het maximale vermogen in de praktijk nooit afgenomen gaat worden want een inductiekookplaat gebruikt enkel energie als dat nodig is, In vergelijking met de ouderwetse elektrische kookplaten is er wel een boel veranderd want die kenden enkel aan of uit.

Steve76
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 feb 2017 20:54

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door Steve76 » 24 feb 2017 21:12

Ik er zelf niet veel van maar zover ik weet is het geen krachtstroom. Er lopen nu 4 draden naar de kookplaat ( geel-groen, blauw, zwart en bruin)
De huidige kookplaat is 6,5kW en is nu 14 jaar oud en heb er nog nooit problemen mee gehad

Steve76
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 feb 2017 20:54

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door Steve76 » 24 feb 2017 21:15

Oh ja en momenteel hangt er geen stekker aan de draden hangen rechtsreeks aan de kookplaat dit is toen zo aangesloten door het keukenbedrijf dat mijn keuken geplaatst heeft

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Kan ik op deze zekering een inductiekookplaat aansluiten?

Ongelezen bericht door bprosman » 24 feb 2017 21:49

Heeft iemand er wel eens aan gedacht dat het maximale vermogen in de praktijk nooit afgenomen gaat worden want een inductiekookplaat gebruikt enkel energie als dat nodig is, In vergelijking met de ouderwetse elektrische kookplaten is er wel een boel veranderd want die kenden enkel aan of uit.
Ja daar heeft iemand aan gedacht (een groepenkast/verdeler vervangen, of aanpassen doe ik vandaag niet voor het eerst) ... dat wil niet zeggen dat je bedrading daar niet op berekend moet zijn. Mocht die kookplaat ooit in sluiting vallen kan er wel de volledige stroom gaan lopen.
Ik moet er ook gewoon een Etna KEV158 aan kunnen/mogen hangen.
Ik er zelf niet veel van maar zover ik weet is het geen krachtstroom. Er lopen nu 4 draden naar de kookplaat ( geel-groen, blauw, zwart en bruin)
Als ik naar je eerste foto kijk lijkt de zwarte (? bovenste) niet eens aangesloten.

Wat voor merk/type kookplaat hangt er nu aan en hoe zijn die draden en bruggen aangesloten op de huidige plaat ?

Laat anders gewoon een elektricien komen.
Of stel je vraag hier, daar zitten echte specialisten :
https://www.circuitsonline.net/forum/section/19

Gesloten