LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Vermogen versus kWh

Goede of slechte ervaringen met jouw huishoudelijk apparatuur? Geef hier jouw mening.
hebra98
Berichten: 1435
Lid geworden op: 09 nov 2012 15:33

Re: Vermogen versus kWh

Ongelezen bericht door hebra98 »

Met het gewenste autonoom vermogen hoeft TS niet het hele vermogen voor een jaar op te slaan.
Je moet balans vinden tussen verbruik en opwekking en je opslag mogelijkheid.

Als je per dag niet meer dan 13,5 Kw verbruikt en de pieken op een dag niet boven 7Kw uitkomen is één Tesla Powerbal voldoende.
Die 13,5 Kw is natuurlijk je buffer als je helemaal geen lading krijgt van je zonnecellen of je tijdelijk meer nodig hebt dan je opwekt.

Dan komt natuurlijk een trucje...
Als je de dimensionering van de zonnepanelen dusdanig (groot) maakt dat je overproductie van stroom hebt t.o.v. je gemiddelde verbruik per dag dan heb je de Tesla Powerbal (o.i.d.) alleen nodig voor de pieken en minder zonnige dagen.

Even als voorbeeld:
Als je verbruik per jaar ongeveer 2555 kw is, dan is dat per dag 7Kw
Dan is je algemeen gemiddelde uur verbruik 300 watt. Dan kan je "altijd aan" verbruik maar 100watt zijn maar de pieken verhogen het gemiddelde. (mijn "altijd aan verbruik" is meestal rond de 100 Watt en mijn pieken komen niet boven de 1,6 kw en over de hele dag zit ik tussen 4,5 en 7 kw)

Dus, dan kun je het aantal zonnecellen indelen op dit verbruik, plus een beetje extra voor de opslag.

En als je merkt dat je energie voorraad steeds een stukje lager uitkomt of je vaker tekort komt door weinig zon, dan kun je natuurlijk eenvoudig een aantal zonnepanelen erbij zetten. Maar ook bepaalde dingen doen op momenten dat je energie voorraad het makkelijker kan missen. (b.v. Wassen als je energievoorraad vol zit of opwekking hoog is, niet als het een tijdje bewolkt was)

Natuurlijk kunnen grootverbruikers zoals Airco's (in de landen waar de zon veel schijnt) ook iets meer balanseer werk vragen van je opwekking met zonnecellen. De truc is en blijft de balans vinden tussen zonnecellen / verbruik en opslag.
Waarbij je opwekking wel hoger moet zijn dan je verbruik over een langere tijd.

hebra98
Berichten: 1435
Lid geworden op: 09 nov 2012 15:33

Re: Vermogen versus kWh

Ongelezen bericht door hebra98 »

Het is trouwens wel van belang om het verschil in te zien van Aansluitwaarde, verbruik (Kw) en de kosten (KwH)

Iets kan een aansluitwaarde van 2300Watt (10 ampere op 230V) hebben en maar een verbruik per uur van 100Watt.
De 2300Watt geeft immers aan hoeveel vermogen (10 Ampere stroom) er maximaal kan worden opgenomen en de 100watt is wat het werkelijk / gemiddeld verbruikt.
Als dit apparaat 10 uur lang continu 100watt verbruikt heeft dit apparaat u een 1Kwh gekost in de 10 uur dat deze de energie heeft gebruikt. Het wordt lastiger als het apparaat maar af en toe aangaat, zoals een koelkast. Als deze wel met 2300Watt verbruik aanslaat en maar 6 minuten per uur aanstaat dan zal het verbruik 230Watt (1/10 van de 2300Watt) per uur zijn en dus 2,3KWh in 10 uur.

Daarom is het van belang om niet alleen te kijken naar aansluitwaarde maar ook naar de verbruiksindicatie over (b.v.) een jaar.
Zoals tegenwoordig veel staat op de energie labels.
Aansluitwaarde kan dan hoog (lijken te) zijn, terwijl het verbruik over een jaar lager is. Dat komt door de aan / uit cycles en ontwerp keuzes als betere isolatie. En de KWh indicatie maakt een apparaat zuiniger (in zijn groep) als deze lager is dan een andere. Niet de aansluitwaarde.

Zie het als twee waterkokers, beide met 1000 watt aansluitwaarde.. Als je water bij de ene in 1 Minuut op temperatuur is en bij de andere pas in 2 minuten dan is het verbruik bij de laatste dubbel zo hoog. Het verbruik en kosten zijn dan 0,017KWh en 0,034KWh met eenzelfde aansluitwaarde zijn de energiekosten ook dubbel. Je gebruikt immers langer hetzelfde vermogen om het zelfde doel te bereiken.

de auditu
Berichten: 774
Lid geworden op: 24 okt 2008 12:27

Re: Vermogen versus kWh

Ongelezen bericht door de auditu »

Enkele vragen en richtlijnen om inzicht te krijgen.
Bepaal het vermogen dat maximaal geleverd moet worden. Dit geeft aan hoe groot de omvormer moet zijn.
Stel vast hoelang dit vermogen geleverd moet worden en tel dit op bij de energie die andere apparatuur verbruikt. Hiermee bepaalt u de capaciteit van de accu.
Houd rekening met energieverliezen bij omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom en v.v.
Houd rekening met veroudering van het opslagmedium (accu’s).
Weet u al welke apparatuur er gebruikt gaat worden?
Schijnt (nagenoeg) iedere dag de zon?
Moet er in de avond en nacht bijverwarmd worden?
Zijn er andere opties, zoals gebruik van propaan/butaangas?

Gesloten