LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Huurwoning opleveren.

Goede of slechte ervaringen met huren? Geef hier jouw mening.
dim70
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 mar 2006 11:19

Huurwoning opleveren.

Ongelezen bericht door dim70 »

De oom van mijn moeder is onlangs overleden,aangezien zij de enige persoon is die nog in staat is om iets aan het huis te doen m.b.t leeghalen en opruimen zal zij deze klus op haar nemen.Aangezien het huis 40 jaar bewoond is geweest door deze oom en er nooit iets aan onderhoud is gedaan is de klus omvangrijk. Er is veel gerookt e.d en het ziet er niet al te fraai uit.
De woningbouw eist dat de plafonds voorbehandeld moeten worden en alles schoon gemaakt moet worden omdat ze er anders een hoge vergoeding voor zullen rekenen als zij dit moeten doen.
Wie weet wat wel en niet toelaatbaar is en wat de woningbouw wel en niet kan eisen t.b.v de oplevering?

Frankkk
Berichten: 416
Lid geworden op: 28 dec 2005 09:12

Re: Huurwoning opleveren.

Ongelezen bericht door Frankkk »

Het lijkt mij logisch dat de huurder normaal gesproken de boel in orde moet maken als deze verhuist. De huurder is hier echter niet meer toe in staat.

Je moeder is geen huurder; zij heeft geen contract met de verhuurder. Het lijkt mij dus dat zij tot niets verplicht is. Het lijkt mij dat je eenvoudigweg alle spullen uit de woning kunt halen en de woning zo kunt achterlaten.

Of dit echt zo is, zou uit de algemene voorwaarden van de verhuurder moeten blijken. Staat het niet in de voorwaarden, dan lijkt het mij dat de verhuurder zelf de woning in orde moet maken.

Vraag of de verhuurder op schrift wil zetten wat ze eisen en waarom. Dan kijk je weer verder.

Jonjo
Berichten: 1485
Lid geworden op: 14 aug 2005 09:18

Re: Huurwoning opleveren.

Ongelezen bericht door Jonjo »

Jammer voor de verhuurder, die zal in dit geval zelf aan de slag moeten.

MAXIEM

Re: Huurwoning opleveren.

Ongelezen bericht door MAXIEM »

Dag jonjo,


Huurdersprobleem-oorspronkelijke staat:

Verhuurders hameren er nog steeds op dat je het verhuurde bij vertrek in de 'oorspronkelijke staat' moet opleveren. Het is zo (en dat weten ze heel goed) dat de staat van het gehuurde bij oplevering goed danwel redelijk moet zijn. Dat hoeft echter niet per se de oorspronkelijke staat te zijn. Zo menen verhuurders vaak dat huurders verplicht zijn bekleding en stoffering bij het beëindigen van de huur te verwijderen en het gehuurde in de oorspronkelijke staat op te leveren. De rechter en de jurisprudentie die daarover is, neemt echter meestal aan, dat huurders die verplichting niet hebben tenzij het gehuurde door het niet verwijderen niet in goede staat zou worden opgeleverd danwel in beschadigde staat. Kortom het gaat niet zo zeer om de oorspronkelijke (oude) staat maar om een goede respectievelijk redelijke staat. Mijn advies is dan ook om de verhuurder een brief te schrijven met daarin je verweer dat je naar redelijkheid en billijkheid het gehuurde in goede danwel redelijke staat hebt opgeleverd en dat je geen kosten zult betalen.
Eventueel schakel je bij een geschil je rechtsbijstandverzekering in.

ZAV-beleid (m.b.t het huren van een woning na 1 augustus 2003)

Einde huurovereenkomst
8. Hoe dient de woning te worden opgeleverd bij het einde van het huurcontract?
De huurder mag bij het einde van het huurcontract de door hem aangebrachte veranderingen ongedaan maken. Daarbij moet hij ervoor zorgen dat de woning weer redelijk in overeenstemming is met de oorspronkelijke staat. Ook is het zo dat de huurder niet verplicht is geoorloofde veranderingen en toevoegingen ongedaan te maken, tenzij de rechter dat heeft bepaald.
Vergoeding
Bovendien kan de huurder voor de geoorloofde veranderingen die bij het einde van de huurovereenkomst niet ongedaan worden gemaakt, een vergoeding vragen aan de verhuurder. Als de veranderingen een waardevermeerdering van de woning betekenen kan hij eventueel via de rechter deze vergoeding afdwingen.
Opnamestaat aanwezig
Als er bij het begin van de huur een beschrijving van de woning is opgemaakt (opnamestaat), is de huurder verplicht de woning in dezelfde staat op te leveren waarin hij hem volgens de beschrijving heeft aanvaard. Uitzondering hierop zijn de veranderingen waarvoor hij toestemming heeft gekregen en hetgeen door ouderdom is teniet gegaan of beschadigd.
Geen opnamestaat
Anders is het als er geen beschrijving van het gehuurde is opgemaakt. In dat geval wordt de staat waarin de huurder de woning oplevert dezelfde geacht als bij het begin van het huurcontract. De verhuurder zal dan aan moeten tonen dat de huurder de woning in minder goede staat heeft opgeleverd. Dit geldt overigens niet voor huurcontracten die voor 1 augustus 2003 zijn afgesloten.

Sukses, groeten, Paula.

rattaplan
Berichten: 209
Lid geworden op: 19 aug 2004 09:24

Re: Huurwoning opleveren.

Ongelezen bericht door rattaplan »

alles heeft te maken met op welke manier de erfenis is aanvaardt en wie de erfgenamen zijn.

Als het duidelijk is hoe de situatie van uw oom was in negatieve zin, dan kun je er voor kiezen om geen aanspraak te doen op de erfenis en hiermee vervalt dan ook de plicht om voor de kosten van bijv. de huurwoning te moeten betalen. je zet jezelf hiermee dan buitenspel. In dit geval mag je dan ook geen spullen uit het huis halen oid.

Is de situatie onduidelijk, weet je niet zeker of er schulden of baten zijn en hoe dit zich verhoudt, dan kun je er voor kiezen om de erfenis Beneficiar te aanvaarden. Dit betekent dat je niet aansprakelijk kunt worden gesteld als blijkt dat er toch een negatief saldo is. Je moet wel zelf bezig gaan om te inventariseren wat de kosten en baten zijn ( schuldeisers oproepen d.m.v. advertenie in dagblad e.d.) en het postieve saldo gebruiken alle schuldeisers af te lossen. Blijft er aan het eind een postief saldo over dan kan dit worden verdeeld onder de erfgenamen die ook mede aanvaardt hebben. is eindsaldo negatief dan kun je afstand doen en kunnen de schuldeiders je niet hiervoor aansprakelijk stellen.
Overigens kun je ook hierbij niet zomaar inboedel e.d. uit huis halen, dit zal verkocht moeten worden en de opbrengst dient aangewendt te worden om schulden af te lossen. Wel mag er onder bepaalde voorwaarden bepaalde dingen met emotionele waarde uit huis woden gehaald (foto's etc.)

Ik zou je adviseren om contact met een notaris op te nemen, di e kan je hierin van nog preciezer advies voorzien. (deze kosten kun je misschien van een evt, positief saldo van uw oom bekostigen)

succ6

kritisch consument
Berichten: 143
Lid geworden op: 03 okt 2005 08:57

Re: Huurwoning opleveren.

Ongelezen bericht door kritisch consument »

Als ik deze woning ooit weer in de oorspronkelijke staat moet gaan opleveren heb ik nodig:

- een paar kilo vlooien
- een laag nicotine-aanslag op de muren
- een aantal flinke stofwolken
- een partij oude troep in de schuur en naast het huis

Ben benieuwd hoe de woningstichting dan reageert ! :lol: :lol:

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Huurwoning opleveren.

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Inderdaad: dat is de treurige realiteit.

timefa
Berichten: 111
Lid geworden op: 27 mar 2006 21:21

Re: Huurwoning opleveren.

Ongelezen bericht door timefa »

Wat weten we het allemaal toch weer goed! Een huurder die langer dan de termijn waarin de regelgeving hierop van toepassing is geworden in de zelfde woning gewoont heeft en komt te overlijden. Gewoon ontruimen, de boel een beetje afnemen en wegwezen. De woningbouw zal in deze gevallen niet zo erg moeilijk doen.

Gesloten