LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Opleveren huurwoning

Goede of slechte ervaringen met huren? Geef hier jouw mening.
dgriep
Berichten: 1
Lid geworden op: 21 feb 2006 20:40

Opleveren huurwoning

Ongelezen bericht door dgriep »

Ik moet eind deze maand mijn huurwoning opleveren. Ik woon daar sinds 1976. Volgens het ministerie van VROM moet je kunnen aantonen dat je de woning achterlaat in de situatie waarin de woning is aangetroffen.
Er zit parket in de woning dat door een huurder voorgaand aan mijn vorige huurder er in is gelegd en er staan kasten in die bij de flat horen. De beheer organisatie wil dat ik parket en kasten er uit haal.

Ik heb inmiddels een verklaring van de vorige bewoner dat hij de flat al met parket heeft aangetroffen. De verhuurder vind desondankst dat ik niet heb aangetoond dat het parket er inzat.

Hoe nu verder?

MAXIEM

Re: Opleveren huurwoning

Ongelezen bericht door MAXIEM »

Dag dgriep,

Wellicht heb je iets aan de hier volgende informatie:

Huurdersprobleem-oorspronkelijke staat:

Verhuurders hameren er nog steeds op dat je het verhuurde bij vertrek in de 'oorspronkelijke staat' moet opleveren. Het is zo (en dat weten ze heel goed) dat de staat van het gehuurde bij oplevering goed danwel redelijk moet zijn. Dat hoeft echter niet per se de oorspronkelijke staat te zijn. Zo menen verhuurders vaak dat huurders verplicht zijn bekleding en stoffering bij het beëindigen van de huur te verwijderen en het gehuurde in de oorspronkelijke staat op te leveren. De rechter en de jurisprudentie die daarover is, neemt echter meestal aan, dat huurders die verplichting niet hebben tenzij het gehuurde door het niet verwijderen niet in goede staat zou worden opgeleverd danwel in beschadigde staat. Kortom het gaat niet zo zeer om de oorspronkelijke (oude) staat maar om een goede respectievelijk redelijke staat. Mijn advies is dan ook om de verhuurder een brief te schrijven met daarin je verweer dat je naar redelijkheid en billijkheid het gehuurde in goede danwel redelijke staat hebt opgeleverd en dat je de kosten die het in de oorspronkelijke staat van de huurwoning met zich mee brengen niet zult betalen. Eventueel schakel je een rechtsbijstandbureau in.

ZAV-beleid

Einde huurovereenkomst
8. Hoe dient de woning te worden opgeleverd bij het einde van het huurcontract?
De huurder mag bij het einde van het huurcontract de door hem aangebrachte veranderingen ongedaan maken. Daarbij moet hij ervoor zorgen dat de woning weer redelijk in overeenstemming is met de oorspronkelijke staat. Ook is het zo dat de huurder niet verplicht is geoorloofde veranderingen en toevoegingen ongedaan te maken, tenzij de rechter dat heeft bepaald.
Vergoeding
Bovendien kan de huurder voor de geoorloofde veranderingen die bij het einde van de huurovereenkomst niet ongedaan worden gemaakt, een vergoeding vragen aan de verhuurder. Als de veranderingen een waardevermeerdering van de woning betekenen kan hij eventueel via de rechter deze vergoeding afdwingen.
Opnamestaat aanwezig
Als er bij het begin van de huur een beschrijving van de woning is opgemaakt (opnamestaat), is de huurder verplicht de woning in dezelfde staat op te leveren waarin hij hem volgens de beschrijving heeft aanvaard. Uitzondering hierop zijn de veranderingen waarvoor hij toestemming heeft gekregen en hetgeen door ouderdom is teniet gegaan of beschadigd.
Geen opnamestaat
Anders is het als er geen beschrijving van het gehuurde is opgemaakt. In dat geval wordt de staat waarin de huurder de woning oplevert dezelfde geacht als bij het begin van het huurcontract. De verhuurder zal dan aan moeten tonen dat de huurder de woning in minder goede staat heeft opgeleverd. Dit geldt overigens niet voor huurcontracten die voor 1 augustus 2003 zijn afgesloten.

Tot zover het nieuwe ZAV-beleid

Let wel: jouw huurcontract is vóór 1 augustus 2003 afgesloten. Mijn inschatting is dat er géén opnamestaat is uit 1976 omdat je het niet vermeldt. De verhuurder kan dus niet aantonen dat het parket er niet
inzat in 1976!!!

Sukses, groeten Paula.

tukker2
Berichten: 74
Lid geworden op: 26 jan 2006 12:50

Re: Opleveren huurwoning

Ongelezen bericht door tukker2 »

Dgriep denk eens heel diep terug naar het moment toen jij in 1976 voor jou het nieuwe huis betrok na.
Is het niet zo dat op het moment dat u de sleutel van de opzichter kreeg tegen u werd gezegd dat het parket dat in het huis ligt en waar u mee akkoord ging dat het mocht blijven zitten u er mee in hebt gestemd dat als u ging verhuizen u het dan moest verwijderen?

ageeth12
Berichten: 169
Lid geworden op: 08 jun 2005 12:37

Re: Opleveren huurwoning

Ongelezen bericht door ageeth12 »

Ik heb het helemaal goed opgelost. Bij mij hadden wij het op de formulieren van de vorige huurder van de opzichting ingevuld. Dus als ik verhuis krijg ik geen problemen met de wbv. En nu mag het in de staat achterlaten als er wat aangedaan heb.

Gesloten