Aflosvrije hypotheek oversluiten naar annuiteit?

Hypotheek of hypotheekverstrekkers kan je hier bespreken.
SJZ
Berichten: 4081
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: Aflosvrije hypotheek oversluiten naar annuiteit?

Ongelezen bericht door SJZ » 27 nov 2019 10:04

De rente van annuiteit ligt nu op 1.22%
Dan bespaar je dus ongeveer € 980 per jaar rente. Maar als je aflost wordt de schuld ieder jaar kleiner, dus de rente minder, dus dit verschil van € 980 wordt ook nog eens jaarlijks kleiner.
Maar voor het oversluiten betaal je wel een boete. Geen idee hoe hoog die is, maar verdien je die ooit terug?

Ik zou toch denken: los die € 126.000 dan maar zo snel mogelijk af. Je hebt het over € 54.000 inkomen, maar je zegt er niet bij hoeveel je nodig hebt, dat maakt het lastig. De een komt met € 50.000 niet rond, de ander houdt met € 30.000 nog over.

Als je maandelijks € 1.159 aan rente en aflossing besteedt voor de aflossingsvrije hypotheek, dan is-ie in 10 jaar volledig afbetaald. Vermoedelijk is dat goedkoper dan boete betalen / omzetten.

Ivo.w
Berichten: 625
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Aflosvrije hypotheek oversluiten naar annuiteit?

Ongelezen bericht door Ivo.w » 28 nov 2019 09:18

De rente voor de annuïteitenhypotheek is nu 1,22%. Maar je zal ook een boeterente moeten betalen wanneer je gaat oversluiten.

Dat kan door eenmalig een bedrag te betalen, of via rentemiddeling. Linksom of rechtsom zul je in elk geval een groot deel van het rente-verschil toch uiteindelijk zelf betalen. Tel er de kosten voor advies en oversluiten bij op, en het zal met zo'n klein verschil in rentes waarschijnlijk niet of nauwelijks voordeel opleveren voor de lange termijn.

Je haalt je veel gedoe op de hals, voor maandelijks misschien een tientje 'winst'.

Wanneer de wens is om aan het einde van de looptijd van de hypotheek geen of weinig restschuld te hebben, is om vanaf nu gewoon structureel te gaan aflossen op de aflossingsvrije hypotheek. Wanneer je daar zelf de discipline niet voor hebt, kun je jezelf daarbij helpen om een aparte spaarrekening te openen waar je maandelijks automatisch een vast bedrag op stort, waarna je één of twee keer per jaar het gespaarde bedrag overmaakt aan de hypotheekbank. Wil je het aflossen nog wat versnellen, dan kun je daar bovenop bijvoorbeeld 50% van alle extraatjes zoals vakantiegeld of eindejaarsuitkering ook gebruiken voor extra aflossing.

Tegen de tijd dat de huidrentevaste periode afloopt kun je altijd nog kijken naar andere keuzes. Dat geldt ook wanneer er weer een trend van stijgende hypotheekrentes ontstaat. Gezien de geldpers van Draghi nog altijd op volle toeren draait, verwacht ik voorlopig echter geen sterk stijgende rentes.

Plaats reactie