LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Wat is de beste route?

Hypotheek of hypotheekverstrekkers kan je hier bespreken.
Lisare
Berichten: 325
Lid geworden op: 19 jul 2012 09:33

Re: Wat is de beste route?

Ongelezen bericht door Lisare » 31 jul 2014 00:17

@SJZ

Kan best dat Marcel een bekende is maar TS wordt onnodig bang gemaakt met theoretische zaken.

Uiteraard moet eea goed op papier maar ze kan gewoon schuldenvrij van de woning af, inboedel en overige zaken verdelen en een nieuw leven beginnen.

SJZ
Berichten: 4092
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: Wat is de beste route?

Ongelezen bericht door SJZ » 31 jul 2014 08:45

Uiteraard moet eea goed op papier maar ze kan gewoon schuldenvrij van de woning af, inboedel en overige zaken verdelen en een nieuw leven beginnen.
Daarom juist! Dan zou ze toch van de hoofdelijke aansprakelijkheid (van de schuld) af willen? En dat bereik je niet door samen met je ex wat af te spreken.
TS wordt onnodig bang gemaakt met theoretische zaken
Lijkt me nuttiger dan TS blij te maken met een dode mus. Je kan je kop in het zand steken en zeggen: op internet is er ene Lisare die zegt dat ik van de aansprakelijkheid af ben, maar wat heb je daar aan?

een vraag, een antwoord
Berichten: 706
Lid geworden op: 14 nov 2008 12:07

Re: Wat is de beste route?

Ongelezen bericht door een vraag, een antwoord » 31 jul 2014 10:07

Ik was het ook wel eens niet eens met Marcel75 op mijn vakgebed en dan valt het niet mee om hem van mening te doen veranderen (wij zijn qua eigenwijsheid aan elkaar gewaagd) en ik zie ook regelmatig dat Lisare een kundig hypotheekadviseur is, die zeer waardevolle adviezen geeft op dit forum.

In dit geval denk ik dat het verstandig is dat TS een notaris raadpleegt om haar juiste status te laten beoordelen. Er is niet al te lang geleden van alles gewijzigd aan het geregistreerd partnerschap en ik weet bijna zeker dat Marcel hier gelijk heeft, dus geen risico's nemen.

Lisare
Berichten: 325
Lid geworden op: 19 jul 2012 09:33

Re: Wat is de beste route?

Ongelezen bericht door Lisare » 31 jul 2014 11:23

Het gaat er denk ik niet om wie gelijk heeft. Het gaat er om dat TS duidelijkheid krijgt.

Volgens mij zijn we het eens over het feit dat het verstandig is dat TS goede juridische hulp vraagt.

Ik ben geen wetsgeleerde maar heb in de ruim 25 jaar als o.a. hypotheekadviseur al honderden convenanten, akten van verdeling, beschikkingen e.d. voorbij zien komen en aandachtig bestudeerd.

Volgens mij, en mensen in mijn netwerk die wel juridisch onderlegd zijn, zit de crux in het feit dat de schuld er al was op het moment van GP en nu opnieuw aan ex zal worden toegewezen na ontbinding.
Na ontbinding van de gemeenschap blijft ieder der echtgenoten voor het geheel aansprakelijk voor de gemeenschapsschulden waarvoor hij voordien aansprakelijk was.
Van toepassing op ex.
Voor andere gemeenschapsschulden is hij hoofdelijk met de andere echtgenoot verbonden, met dien verstande evenwel dat daarvoor slechts kan worden uitgewonnen hetgeen hij uit hoofde van verdeling van de gemeenschap heeft verkregen, onverminderd de artikelen 190, eerste lid, en 191, eerste lid, van Boek 3.
Schuld wordt bij verdeling van de gemeenschap volledig aan ex toebedeeld.

Fiscaal en juridisch is dit vervolgens prima in te kleden zonder dat er belastingen hoeven te worden afgedragen. Dit kun je echter niet zelf en daarom dus ook de eerdere opmerkingen om dit te laten doen door iemand met kennis van zaken.

Ik denk dat ik nu en in vorige postings voldoende heb aangegeven het in deze niet met Marcel eens te zijn en volgens mij mag dat ook, sterker nog dat is volgens mij het bestaansrecht van onze rechtsstaat, en sluit daarom wat mij betreft deze discussie.

Ik wens TS succes bij de verdere afwikkeling en raad haar nogmaals met klem aan goede hulp te zoeken.

Gesloten