LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Absurd hoge incassokosten

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
incassotransparantie
Berichten: 16
Lid geworden op: 04 jun 2008 08:33

Re: Absurd hoge incassokosten

Ongelezen bericht door incassotransparantie » 05 jun 2008 12:51

Er komt geen wettelijk maximum voor buitengerechtelijke incassokosten. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft het afgelopen jaar onderzocht of deze kosten vaak onredelijk hoog zijn en concludeert dat wetgeving niet nodig is. Incassobedrijven brengen incidenteel onredelijke kosten in rekening, zo heeft de minister maandag aan de Tweede Kamer geschreven. In zulke gevallen kan de consument zonodig naar de rechter stappen. De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak heeft ook vastgelegd wat redelijke incassokosten zijn. Dat richtsnoer kunnen consumenten gebruiken als een incassobedrijf te hoge kosten factureert. Volgens Hirsch Ballin zal wetgeving incidenten met onredelijke kosten niet voorkomen. Het zou wel helpen als bedrijven in hun algemene voorwaarden een maximumbedrag aan incassokosten opnemen. De minister proeft bereidheid daartoe. Helaas heeft de minister besilst in het voordeel van de graaiers die deurwaarders en incassobueaus heten. Het is een onlosmakelijk feit dat de buitengerechtelijke kosten buiten porporties zijn. Bij de vaststelling door Nederlandse Vereniging voor Rechtsspraak heeft men alleen gekeken naar hun eigen beurs, en heeft men totaal geen rekening gehouden met een zeer grote groep Nederlanders die beneden het bijstandsniveau leven.

Nu door allerlei maatregelen van dit kabinet, deze groep Nederlanders alleen maar groter wordt, en erg genoeg ook armer, heeft de minister beslist dat er geen wettelijk maximum komt voor buitengerechtelijke incassokosten. Juist deze kosten zijn voor veel mensen juist het grootste probleem, naast het probleem met het niet (kunnen) betalen van de vordering. Bedrijven als GGN, Argis, Arachnicon, Intrum Justitia hebben nu de rug vrij om deze groep mensen met goedkeuring van de overheid te blijven bestelen en kosten in rekening te brengen welke niet zijn te verklaren waarom deze zo hoog moeten zijn.

De minister had er beter aan gedaan door wel een maximumtarief vast te leggen, en daarbij ook te kiezen voor een systeem waarbij de incassokosten naar draagkracht van de schuldenaar wordt berekend. Nu dit dus niet het geval is raakt een schuldenaar steeds dieper in het moeras verstrikt, en zal uiteindelijk nooit meer schuldenvrij geraken omdat deze alleen maar aflost aan rente en incassokosten, en als deze ooit is betaald pas gaat betalen aan de hoofdsom.

Gesloten