Deurwaarder past beslagvrije voet niet toe

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
Jess1976
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 sep 2019 14:05

Deurwaarder past beslagvrije voet niet toe

Ongelezen bericht door Jess1976 » 26 sep 2019 14:52

We hebben schulden , deze zijn ontstaan omdat mijn man en ik een restaurant hadden. Het liep aardig maar helaas werd mijn man ernstig ziek. Een keuken runnen en chemotherapie gaat helaas niet samen. Gelukkig gaat het nu stukken beter en dat is het aller belangrijkste!

Echter we werden dus gedwongen om de zaak te verkopen , maar dat duurde even voor dat het rond was. De zaak was al gesloten maar de vaste laste liepen gewoon door. Dus er ontstonden schulden. En omdat het een VOF was zijn we persoonlijk aansprakelijk(terecht!)

Ik heb geprobeerd om afspraken te maken maar met een salaris valt het niet mee dus uiteindelijk zijn 3 deurwaarders alsnog naar de rechter gegaan en is er nu loonbeslag. Ik vind dit geen probleem de schuldeisers hebben tenslotte al lang genoeg op hun geld gewacht.

De beslagvrije voet staat op 0 euro, dit omdat wij in Belgie wonen, wij wonen hier absoluut niet om onder onze schulden uit te komen maar simpelweg omdat je hier nog een 3 kamer appartementje huurt voor 600 euro. En mijn werk is in Breda 25 min rijden van hier dus goed te doen.

Ik wilde eerst via de rechter de beslagvrije voet laten aanpassen want leven zonder inkomen gaat gewoon niet. Toen gaf de deurwaarder LAVG aan dat ze zelf de beslagvrijevoet zouden her-bereken. Dus hebben ze gedaan en op 5 September ontving ik een brief dat het naar 868 euro gezet werd. Maar niet met terugwerkende kracht dus de maand augustus geen inkomen.

Ondertussen legt een tweede deurwaarder beslag. Ik dacht die zullen contact opnemen met LAVG en ik ontvang in ieder geval €868 en de rest verdelen ze wel. Op dat moment was de schuld bij LAVG nog 1200. Wat is er nu gebeurd LAVG heeft niets laten weten aan mijn werkgever. En mijn salaris van September is dus weer geheel onder beslag gevallen. 1200 naar LAVG en de rest naar de Tweede deurwaarder.

Ze willen dit niet terugdraaien want het dossier is nu gesloten bij hun omdat de schuld voldaan is en anders moeten ze weer opnieuw beslagleggen en dat brengt ook weer kosten mee. Dus excuses voor het foutje maar ze doen er niets mee.

Excuses voor het lange verhaal maar ik hoop dat er misschien een (of meer) forumleden zijn die meer van deze materie weten en misschien is er nog iets wat ik kan doen?
Laatst gewijzigd door Radar op 26 sep 2019 15:59, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Verduidelijking titel

alfatrion
Berichten: 15681
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Deurwaarder past beslagvrije voet niet toe

Ongelezen bericht door alfatrion » 26 sep 2019 19:39

Dit is typisch een topic voor Moneyman, hij is deurwaarder.

Moneyman
Berichten: 13869
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Deurwaarder past beslagvrije voet niet toe

Ongelezen bericht door Moneyman » 26 sep 2019 21:42

Mag ik allereerst mijn grote respect uitspreken voor de wijze waarop je naar de situatie kijkt én waarop je hem onder woorden brengt? Dat zie ik dagelijks anders.

Je hebt een lastige situatie te pakken. Inderdaad staat je beslagvrije voet standaard op nul als je in het buitenland woont, en kan je de rechter vragen om de beslagvrije voet van overeenkomstige toepassing te verklaren en de hoogte te bepalen. Dat zou ook zonder meer gewoon gebeurd zijn. En inderdaad zou dat met terugwerkende kracht moeten gebeuren. En inderdaad had de tweede deurwaarder zijn vordering bij LAVG in moeten dienen, zodat het deel van het salaris boven de 868 euro verdeeld zou worden. Kortom, je inschattingen zijn stuk voor stuk juist.

Het lastige is nu dat ze het dossier gesloten hebben. Dat maakt dat ze niet makkelijk zullen bewegen. Zou zouden inderdaad weer opnieuw beslag moeten leggen, maar... op eigen kosten! Het is hun fout, niet de jouwe.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen:

1) bel nog eens met LAVG en dreig met een (tucht)klacht of kort geding;
2) bel met de KBvG (beroepsorganisatie) met het verzoek te bemiddelen;
3) dien desgewenst daadwerkelijk een tuchtklacht in;
4) start een kort geding. Maar ja, dat kost wel eerst weer geld;
5) vergeet niet ook met de andere deurwaarder te schakelen, zodat in ieder geval vanaf oktober het juiste bedrag ingehouden wordt.

Hopelijk kan je hier iets mee, succes!!

moederslink
Berichten: 6131
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Deurwaarder past beslagvrije voet niet toe

Ongelezen bericht door moederslink » 26 sep 2019 22:06

Offtopic, maar Moneyman, ik ben altijd weer zéér onder de indruk van jouw heldere uiteenzettingen.
Je weet waarover je praat , dat is zo klip en klaar en duidelijk en we kunnen hiervan het nodige opsteken 👍

Jess1976
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 sep 2019 14:05

Re: Deurwaarder past beslagvrije voet niet toe

Ongelezen bericht door Jess1976 » 27 sep 2019 08:14

Beste Moneyman,

Ontzettend bedankt voor je begripvolle en duidelijke antwoord. Hier kan ik echt wat mee!
Ik ga eerst nogmaals LAVG bellen en daarna de beroepsorganisatie. En inderdaad met de andere deurwaarder aan de slag voor Oktober.

MVG

sylvesterb
Berichten: 3394
Lid geworden op: 26 apr 2015 10:52

Re: Deurwaarder past beslagvrije voet niet toe

Ongelezen bericht door sylvesterb » 27 sep 2019 08:48

Jess1976 schreef:
27 sep 2019 08:14
Beste Moneyman,

Ontzettend bedankt voor je begripvolle en duidelijke antwoord. Hier kan ik echt wat mee!
Ik ga eerst nogmaals LAVG bellen en daarna de beroepsorganisatie. En inderdaad met de andere deurwaarder aan de slag voor Oktober.

MVG
Kleine tip, probeer met je schuldeisers tot een regeling te komen. Toen ik stopte met mijn bedrijf had ik ook schulden. Met enkele bedrijven (o.a. Nuon, Bavaria en de verhuurder) afspraken gemaakt dit was in bijna alle gevallen 50% van de vordering. Je situatie is begrijpelijk en ook dit soort bedrijven hebben hier begrip voor.

Maar soms vergeten mensen met schulden te communiceren waardoor de schuldeiser zich genoodzaakt voelt om naar de rechtbank te gaan. Ook met een deurwaarder kun je de situatie bespreken en een voorstel doen tot finale kwijting of een termijn betalingen afspreken.

Moneyman
Berichten: 13869
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Deurwaarder past beslagvrije voet niet toe

Ongelezen bericht door Moneyman » 27 sep 2019 09:02

Goede aanvulling. In dit geval, waarin er al beslag ligt, zullen schuldeisers niet snel meer akkoord gaan met een regeling, maar proberen kan altijd ;)

Jess1976
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 sep 2019 14:05

Re: Deurwaarder past beslagvrije voet niet toe

Ongelezen bericht door Jess1976 » 27 sep 2019 10:17

SylvesterB, bedankt voor je reactie en dat hebben we inderdaad gedaan hoor, met het bedrag van de verkoop hebben we een aantal schulden kunnen regelen tegen finale kwijting. Maar helaas gingen ze daar niet allemaal mee akkoord en was er gewoon ook simpelweg geen geld meer om aan te bieden. En ik ben weer begonnen met werken en heb gelukkig een redelijk salaris en uiteraard leggen ze daar dan beslag op , omdat dit de snelste manier is om de schuld betaald te krijgen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ze nog lang gewacht hebben en in het begin zelfs ook begrip (er was ook nauwelijks wat te halen) Maar vanaf het moment "er wel iets te halen" viel staan ze vooraan natuurlijk en geef ze eens ongelijk.
Als we nog even doorzetten zijn we er met een paar maanden vanaf echter als er geen inkomen is , tja dan ontstaan er uiteraard weer nieuwe schulden..

Plaats reactie