LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
luuk77
Berichten: 4
Lid geworden op: 16 dec 2006 18:53

Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door luuk77 » 16 dec 2006 19:54

Ik heb een brief ontvangen van een Gerechtsdeurwaarder (tevens incasso bureau) waarin ik gesommeerd wordt een bedrag over te maken waarin mi. een paar bedragen in staan die ik niet hoef te voldoen. Zou iemand hier naar kunnen kijken; in de brief die ik hieronder overtyp heb ik de persoonsgegevens logischerwijs weggelaten:Utrecht, 19 november 2006

Dossiernummer: ------------
Inzake: Menzis / -----------
Behandeld door: HJ (?)

Geachte heer -----------

Inzake Uw schuld aan bovengenoemde schuldeiser(es) heeft er tot op heden geen (volledige) betaling plaats gevonden. Wij hebben inmiddels van onze cliente opdracht ontvangen over te gaan tot het leggen van beslag roerende zaken, danwel op andere wijzen de, ten uwen laste, gewezen titel ten uitvoer te leggen. Er is door U verschuldigd:


hoofdsom, conform titel Euro 768,88
rente, berekend tot 19 november 2006 Euro 11,34 (?)
proceskosten Euro 333,87 (?)
informatiekosten Euro 4,59 (?)
kosten exploit van betekening Euro 81,71 (?)

subtotaal Euro 1200,39
waarop in mindering is gebracht Euro 0,00

totaal Euro 1200,39


Wij sommeren U het hiervoor gespecificeerde bedrag ad Euro 1200,39 uiterlijk binnen 5 dagen na heden aan ons te betalen. Is het verschuldigde bedrag op die die datum niet door ons ontvangen, dan zal onherroepelijk tot het leggen van beslag roerende zaken (danwel het leggen van een ander beslag) worden overgegaan. Als het tot een beslaglegging komt, bent U aanzienlijk meer verschuldigd. Uitstel wordt niet meer verleend.

Hoogachtend,

---------------------


Nu is mijn vraag of dit een incasso of een dwangbevel is; en naar mijn weten is er geen rechtzaak geweest en kunnen er op mij dus ook geen proceskosten worden verhaald. Gisteren vrijdag 15 december heeft de klantenservice van Menzis mij verteld dat de feitelijke schuld bij Menzis 531,50 bedraagd, toen ze erachter kwam dat het al uit handen was gegeven kon ze me verder niet meer helpen.

Als er daadwerkelijk proceskosten zijn gemaakt is de deurwaarder mij dan verplicht een kopie van (de uitspraak) het vonnis te overhandigen? Die heb ik zelf dus namelijk niet (ontvangen van wie dan ook).


Ik ben benieuwd of er iemand is die hier wat uit kan halen, heb zelf een beetje het gevoel dat het zaakje een beetje stinkt.

Met vriendelijke groet,

Luuk.

lucrecia
Berichten: 107
Lid geworden op: 03 dec 2006 02:42

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door lucrecia » 16 dec 2006 20:18

Als er al uitspraak is geweest dan zou je inderdaad een kopie van de uitspraak hebben moeten ontvangen, vraag het even aan de deurwaarder. Heb je dan ook geen dagvaarding ontvangen? Ik heb er ook vaak gehoord dat er incassobureau's vaak dreigen met beslaglegging maar dat kunnen ze niet zonder eerst naar de kantonrechter te stappen.

Soms is het ook zo dat je voor het beslaglegging ook een regeling met hun kan treffen, maar ga eerst uitzoeken of er inderdaad wel een uitspraak is geweest en als dat zo is kan je volgens mij in beroep gaan omdat je geen dagvaarding heb ontvangen en de hoofdsom klopt ook niet. Uieindelijk moet je wel gewoon betalen.

luuk77
Berichten: 4
Lid geworden op: 16 dec 2006 18:53

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door luuk77 » 16 dec 2006 20:21

Dat ik de som 768,88 wil/moet betalen is me duidelijk en is mijn probleem ook niet. Wat te doen wanneer ze me geen kopie willen/kunnen verstrekken?

Dank trouwens voor de reactie, Lucrecia.

bodejosm43
Berichten: 3042
Lid geworden op: 03 dec 2003 23:26

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door bodejosm43 » 16 dec 2006 20:22

Wat staat er buiten op de envelop?

Wanneer daar staat: In naam der Koningin, en Direct openen, ambtelijk stuk, en soortgelijke aanduidingen, dan is het een dwangbevel.

Het gaat niet om een belastingschuld, maar om een verzekeraar.

Heb jij aanmaningen gehad, die niet zijn betaald, ben jij door Menzis in gebreke gesteld?

Wanneer dit allemaal niet is gebeurd, dan is het een incasso-brief.

luuk77
Berichten: 4
Lid geworden op: 16 dec 2006 18:53

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door luuk77 » 16 dec 2006 20:41

De enveloppe zelf heb ik niet meer maar ik kan zien aan de brief dat het is verstuurd in een "normale" rechthoekige enveloppe.

Met "aanmaningen" bedoel je van het bureau zelf bodejosm43?
Via Menzis heb ik wel een aantal betalingsherinneringen gehad.

lucrecia
Berichten: 107
Lid geworden op: 03 dec 2006 02:42

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door lucrecia » 16 dec 2006 20:48

Als het een aanmaning is kunnen ze geen beslag leggen en pas na de 3de aanmaning gaat het naar de deurwaarder. Het lig dus dan nog bij de incassobureau.

Als het bij de deurwaarder lig dan pas krijg je een een laatste verzoek om te betalen en als dat nog niet gebeurd krijg je dan een dagvaarding en moet je voor de kantonrechter verschijnen. Ik zou zeggen, probeer toch een regeling met hun te treffen, of in ieder geval reageer snel!!

luuk77
Berichten: 4
Lid geworden op: 16 dec 2006 18:53

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door luuk77 » 16 dec 2006 21:11

Hier ligt voor mij dus een groot deel van het probleem ik kan niet zien of het een incasso is of een dagvaarding. Onder het logo van het bedrijf staat alleen Gerechtsdeurwaarders maar ze zijn weldegelijk tevens een incasso bureau.

Ben bang dat er niets valt te regelen doordat het bureau gaat vasthouden aan de "extra" proceskosten en die andere rare extra kosten zoals: rente en informatie kosten.

Weet iemand ook of het bureau verplicht is mij inzage te bieden in wat de "proceskosten" inhouden of is het misschien verstandiger om er eerst mee naar Bureau Rechtshulp te gaan as. maandag?

Toolboy

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door Toolboy » 16 dec 2006 21:23

Volgens mij komt een dagvaarding altijd aangetekend.
Uw betoog is niet inhoudelijk dus is het niet mogelijk om een reele mening te uiten.

vrgr T

lucrecia
Berichten: 107
Lid geworden op: 03 dec 2006 02:42

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door lucrecia » 16 dec 2006 21:27

Vraag het maar verder bij hun na, voor zover ik lees en als jij nog geen dagvaarding heb ontvangen of een uitspraak van de rechter is geweest dan lig het nog bij de incassobureau. Maandag vroeg maar even bellen.

@ Toolboy: Daagvaarding word persoonlijk door de deurwaarder aan de gedaagde geleverd, als er niemand thuis is dan word het in een gesloten envelop in de brievenbus achtergelaten.

Kayleigh
Berichten: 125
Lid geworden op: 27 sep 2006 14:19

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door Kayleigh » 16 dec 2006 22:38

Let even goed op; een deurwaarders kantoor heeft als bijverdienste wel eens een incasso bureau erbij. Dit zijn twee volkomen verschillende bedrijven die ze onrechtmatig wel eens door elkaar laten lopen. Zo kunnen ze als deurwaarder bijvoorbeeld achter informatie komen die voor een incasso bureau niet te verkrijgen is, hier maken ze dan ook regelmatig misbruik van door als incassobureau toch gebruik van deze info te maken.

Hetzelfde geld met de brieven die ze sturen - vraag altijd even goed na of deze vanuit het deurwaarders kantoor of het incasso kantoor gestuurd is. Ze doen het vaak namelijk voorkomen alsog het officieel is terwijl ze gewoon op dat moment als incassobureau optreden en je dus oneigenlijke kosten willen laten betalen die je wel degelijk kunt betwisten.

Ze zijn verplicht je een specificatie te sturen van wat ze je willen laten betalen. Anders zou iedereen maar onder de noemer proceskosten je voor alles op laten draaien. Als ze proceskosten eisen moeten ze bewijs dat er uberhaupt een proces gevoerd is overleggen.

Ik zou overigens wel meteen de hoofdsom voldoen, maar wel een aangetekende bezwaarbrief sturen waarin je aangeeft te betalen onder protest en onder voorbehoud.

Guusje
Berichten: 127
Lid geworden op: 23 okt 2005 23:34

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door Guusje » 17 dec 2006 02:34

Beste Luuk,
er is reeds een uitspraak gedaan door de rechter, er is dus een vonnis. Dit vonnis is volgens de inhoud van de brief reeds aan je betekend.

eerst een uitleg over de specificatie:

hoofdsom, conform titel Euro 768,88
bedrag na uitspraak rechter, is rekening Menzis verhoogd met wettelijke rente, incassokosten, kosten dagvaarding

rente, berekend tot 19 november 2006 Euro 11,34 (?)
rentebedrag tussen uitspraak vonnis en opmaken van de brief, wordt berekend over de hoofdsom conform titel

proceskosten Euro 333,87 (?)
kosten van de rechtbank (griffie) en het salaris van de deurwaarder/jurist

informatiekosten Euro 4,59 (?)
informatie bij de Gemeentelijke Basis Administratie, navraag tenaamstelling en adresgegevens

kosten exploit van betekening Euro 81,71 (?)
bij de wet vastgestelde kosten voor de betekening van het vonnis.

Uit je verhaal begrijp ik dat je de dagvaarding en het vonnis nooit hebt ontvangen.
Vraag bij de deurwaarder eens na op welk adres de dagvaarding en het vonnis zijn betekend, en op welke wijze (in persoon, huisgenoot, ambtelijke envelop).
Als dit op een ander adres is dan waar je woont/woonde dan kan je nog stappen ondernemen.
Als het adres wel klopte dan klinkt het misschien wel hard maar dan moet je toch eens bij jezelf én je huisgenoten navraag doen.
Dat Menzis niets meer onderneemt is logisch, zij hebben de vordering uit handen gegeven, alles loopt nu via de deurwaarder.

Guusje

P.S. Ik werk niet bij deze deurwaarder, maar de opzet van de specificatie is bij elke deurwaarder nagenoeg gelijk.

bodejosm43
Berichten: 3042
Lid geworden op: 03 dec 2003 23:26

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door bodejosm43 » 17 dec 2006 15:19

Met "aanmaningen" bedoel je van het bureau zelf bodejosm43?
Via Menzis heb ik wel een aantal betalingsherinneringen gehad.
Nee, niet van het bureau, van Menzis, bedoelde ik. Een aanmaning is hetzelfde als een betalingsherinnering.

Uit het verdere relaas maak ik echter op dat er meer correspondentie is geweest dan je in eerste instantie aangaf. Als je een deel van die correspondentie nog hebt, vraag ik me in alle oprechtheid af waarom je niet eerder aan de bel hebt getrokken, ervan uitgaande dat je je rekening aan Menzis niet wilde of kon betalen (om wat voor reden dan ook)..

Ik ben van mening: wanneer je verzekerd wil zijn, dien je ook de premie daarvoor te betalen.

Volgens mij komt een dagvaarding altijd aangetekend.
Uw betoog is niet inhoudelijk dus is het niet mogelijk om een reele mening te uiten.

vrgr T
Zoals Lucrecia al schreef: dit is niet correct.

Toolboy

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door Toolboy » 18 dec 2006 20:05

Okay De gedaagde is niet thuis en de dagvaarding gaat door de brievenbus.
Stel dat het huisdier het verscheurd of dat een van de kids het door de wc spoeld wat dan?

lucrecia
Berichten: 107
Lid geworden op: 03 dec 2006 02:42

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door lucrecia » 19 dec 2006 00:05

Als niemand thuis is hoe kan het verscheurd worden door de kids en als je huisdier in de koude hal lig is het jou probleem.. zet je je hond toch niet in de buurt van de post als je weet dat ie het verscheurd maar goed dan is het jouw probleem want de deurwaarder heeft het voor je achtergelaten dus heeft zijn plicht gedaan om je op de hoogte te stellen.

karinknol
Berichten: 115
Lid geworden op: 26 apr 2005 01:41

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door karinknol » 22 dec 2006 05:24

een dagvaardiging, moet volgens de letter van de wet, persoonlijk overhandigd worden!

Uit Luuk zijn posting, merk ik niet op dat het al bij de rechter gelegen heeft, anders zou het een rolnummer moeten hebben en geen dossiernummer. Er is dus van een rechterlijke uitspraak geen sprake. Dit is gewoon een brief van een overijverig incasso bureau.

Laat het nou voor eens en altijd duidelijk zijn, een incasso bureau, mag geen beslag leggen op goederen! Ze dreigen er wel mee en mensen schieten dan in de stress, dus betalen ze maar snel als het mogenlijk is alle kosten. Maar mensen let heel goed op, de toeslagen zijn niet eens wettelijk toe gestaan. Deze hoef je ook niet te betalen, nattuurlijk blijven deze gasten lastig, maar hun toeslagen zijn volgens de wet absurd.

Guusje
Berichten: 127
Lid geworden op: 23 okt 2005 23:34

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door Guusje » 22 dec 2006 16:20

@karin,
een dagvaarding mag ook op andere wijzen betekend worden,
kijk eens in o.a. art 46 en 47 van Rechtsvordering

guusje

karo_
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 jul 2009 11:33

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door karo_ » 20 jul 2009 11:38

hallo.

ik kijk vandaag mijn internetbankeren en zie dat er 130 euro is afgeschreven. ik zie niet van wie en bij de omschrijving zie ik alleenKOSTEN INZAKE BESLAGLEGGING.
ik heb geen idee wat ik ermee moet en wat het kan zijn.
weet iemand misschien meer van

gravedigger
Berichten: 3100
Lid geworden op: 11 jun 2005 20:47

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door gravedigger » 20 jul 2009 11:54

Even de bank bellen en infomeren !

LuctorEtEmergo
Berichten: 48
Lid geworden op: 21 mar 2009 12:11

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door LuctorEtEmergo » 20 jul 2009 13:23

Karo,

De bank rekent haar bemoeiingen inzake de beslaglegging op jouw bankrekening aan je door.

Ik moet zeggen dat ik € 130,00 een royale vergoeding voor die bemoeiingen vind, maar aangezien ze vast wel ergens in de algemene voorwaarden zullen staan, kan je er weinig aan doen.

Groet

jfelicia13
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:34

Re: Incasso met dreiging tot beslaglegging?!

Ongelezen bericht door jfelicia13 » 02 mar 2011 17:59

Ik heb eigenlijk ook hetzelfde probleem. Bij mij hadden ze de verkeerde hoofdsom in rekening gebracht. Ze hadden 3 maanden in rekening gebracht ipv 1 maand. Ik ben begonnen met aflossen. Had een mail naar hun verstuurd en gevraagd voor een correctie van de hoofdsom. Ik ben na 2 maanden gestopt met betalen, omdat ik van mening was dat ik meer had betaald dan wat ik moest betalen. 2 maanden daarna werd beslag gelegd op mijn bankrekening. Volgens hun omdat ik niet heb voldaan aan de aflossingsregeling. Door de beslaglegging moest ik in totaal 363 euro extra aan kosten betalen. Na heen en weer te bellen hebben ze eindelijk de 2 maanden in mindering gebracht. Maar ze blijven erop staan dat ik de kosten voor beslag legging moet betalen. Het bedrag dat ik teveel had betaald hebben ze in mindering gebracht op de 363 euro waardoor ik nog 341 euro moet betalen. Bovendien rekent de bank ook nog 130 euro voor zijn kosten.
Ik ben van mening dat dit een mis communicatie is tussen de gerechtsdeurwaarder en DUO. Volgens de DUO hebben ze 2x een brief verstuurd dat er 1 maand betaald moet worden en geen 3 maanden. Ik had toen ook op mijn beurd een kopie van de brief van DUO per mail naar hun verzonden. Ze hebben hier niks mee gedaan. Volgens een medewerker was de vrouw die met mijn dossier bezig was afwezig voor een tijdje.
Ik ga de bureau van rechtshulp inschakelen. Ik vind het niet normaal dat ik moet opdraaien voor bijna 500 euro voor het slordig werken binnen hun bedrijf.

Gesloten