LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] wat nu

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
simon222
Berichten: 4
Lid geworden op: 06 okt 2006 03:59

wat nu

Ongelezen bericht door simon222 » 06 okt 2006 04:07

Hoi

ik heb ongeveer een jaar geleden een brief gekregen van een incassobureau dat ik een achterstallige huur moest betalen.
Daarop heb ik geantwoord (aangetekend ok laat mij maar zien welke maanden ik volgens jullie client moet betalen dan laat ik daarvan betalingsbewijzen zien en voor de rest wil ik een betalingsregeling treffen.
Nooit meer wat gehoord.
Nu hoor ik via mijn werkgever dat ze beslag op mijn loon willen leggen.
Kan ik nu alsnog een betalingsregeling treffen of moet ik het voor laten komen.
Het gaat hier trouwen om " vesting finance" misschien iemand ervaring.

Help

Simon

Bor Komorovski
Berichten: 1719
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: wat nu

Ongelezen bericht door Bor Komorovski » 06 okt 2006 10:01

Allereerst kan een incassobureau geen beslag leggen, dat kan alleen de deurwaarder. Deurwaarders doen vaak ook incassowerk, maar het is van belang te weten in welke hoedanigheid ze hier werken. Mocht je met een incassobureau zonder deurwaarder te maken dan moeten ze eerst een deurwaarder en eventueel een advocaat inschakelen. Zoniet, dan kan je erop rekenen dat dit verhaal onzin is en dat ze wellicht je via je werkgever proberen te intimideren.

Sowieso is het raar dat ze ineens beslag zouden willen leggen. Ben je soms in de tussentijd verhuisd?

Als er wel conservatoir beslag wordt gelegd zal er hoogstwaarschijnlijk snel een zaak worden aangespannen, de beslaglegger is daartoe binnen 8 dagen verplicht. De maatregel is eigenlijk bedoeld om te voorkomen dat een partij zijn spullen van te voren "weg kan maken", zodat er geen verhaal meer is. Het lullige is dat deze maatregel daarom vrij makkelijk kan, zonder de beslagene van te voren op de hoogte te stellen, en het beslag tijdens de procedure gewoon blijft liggen. De rechter-commissaris moet verlof verlenen, maar als in het beslagexploot een standaardriedel wordt opgenomen krijgt iedere deurwaarder die toestemming. Mocht het onterecht zijn, dan is schade vrij moeilijk aan te tonen, je krijgt hooguit een "sorry".

Beslagen worden ook wel op deze manier gebruikt om druk uit te oefenen, en ik heb sterk het idee dat dat aan de hand is. Ik ben trouwens wel verbaasd dat de deurwaarder/incassobureau dit van te voren zegt aan je baas, meestal komt hij onaangekondigd beslag leggen en is het ook voor je baas een grote verrassing. Maar zoals ik al zei, misschien betreft het hier een "gewoon" incassobureau dat je op deze manier probeert te intimideren met gebakken lucht.

Als je meent in je recht te staan laat je je niet intimideren. Een advocaat kan in een kort geding opheffing van het beslag vorderen. Soms loopt dit overigens op een schikking uit, doch niet altijd. Soms wordt de vordering inderdaad toegewezen, soms ook afgewezen. Maar ook als het beslag blijft liggen: als je in je recht meent te staan moet je je niet door deze intimidatie laten dwingen het hele bedrag dan maar te betalen! In een bodemprocedure zal de rechter uiteindelijk uitmaken wie gelijk heeft en daar doet een beslag niet aan af. Bovendien mag dit beslag niet hoger zijn dan de vordering die men meent te hebben en moet de "beslagvrije voet" gesrespecteerd worden.

In ieder geval heb jij je wederpartij de mogelijkheid tot overleg geboden, als zij direct beslag gaan leggen zal dit waarschijnlijk bij een rechter verkeerd vallen.

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: wat nu

Ongelezen bericht door Bailey » 06 okt 2006 10:23

Waarom heb je na je eerste reactie niks meer van je laten horen? Je had ze even kunnen bellen ofzo.

Mijn ervaring met incassobureaus (gelukkig niet voor mij persoonlijk) is dat ze alles zoveel mogelijk op z'n beloop laten en zo min mogelijk van zich laten horen. Totdat het eigenlijk te laat is. Zelf contact opnemen als ze niks van zich laten horen is daarom erg belangrijk.

Bor Komorovski
Berichten: 1719
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: wat nu

Ongelezen bericht door Bor Komorovski » 06 okt 2006 10:41

Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Zoiets dat maakt je nu niet echt vrolijk, en ik kan me voorstellen dat je ervan uit gaat dat de zaak afgedaan is na een dergelijke aangetekende brief, met name als je ervan uit gaat dat de vordering niet terecht is.

Mocht hij deels wel terecht zijn dan is het natuurlijk wel handiger om contact op te nemen. Vergeet niet dat incassomedewerkers niet op hun hoge IQ worden geselecteerd en alleen maar procedures volgens het boekje afwerken. Komt er iets voor dat niet volgens het boekje is, dan weten ze het niet meer en krijg je dit soort dingen.

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: wat nu

Ongelezen bericht door Bailey » 06 okt 2006 11:19

En toch moet je altijd wat laten horen, anders krijg je dit soort dingen. En juist bij incassobureau's!

Mijn vriend kreeg ook eens een brief, 500 euro binnen 3 dagen betalen. Het ging om een autoverzekering die betaald was. We hadden natuurlijk een aangetekende brief kunnen sturen en dan gaan zitten afwachten en dan was er waarschijnlijk ook zoiets gebeurt.

Nee, ik ben gaan bellen, eerst naar het incassobureau, zodat het stopgezet zou worden. Toen naar de verzekeringsmaatschappij. Uiteindelijk 2 weken gaf de verzekeringsmaatschappij toe dat het onterecht was en de incasso is opgeheven. Dit was waarschijnlijk niet gebeurt als we alleen een brief hadden geschreven en hadden gaan zitten wachten.

En dat deden we juist omdat we weten hoe incassomedewerkers werken, inderdaad volgens een procedure. Om die procedure anders te laten lopen, zal je zelf contact op moeten nemen.

Bor Komorovski
Berichten: 1719
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: wat nu

Ongelezen bericht door Bor Komorovski » 06 okt 2006 14:15

Klopt. Ik had laatst een incassobureau/deurwaarder voor een ex-huisgenoot die zijn verhuizing niet gemeld had, en ze wisten niks beters te bedenken dan maar telkens terugkomen en brieven achterlaten. Ik heb hen opgebeld en op beleefde toon gezegd dat dit tijdverspilling is, en ze aan te raden beslag te leggen op de bankrekening van die persoon (ik moet HEN dus uitleggen hoe ze hun werk moeten doen)...

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: wat nu

Ongelezen bericht door Bailey » 06 okt 2006 16:52

Ja...dat komt me bekend voor, helaas.

seagoing racer2
Berichten: 2122
Lid geworden op: 10 jun 2006 10:40

Re: wat nu

Ongelezen bericht door seagoing racer2 » 07 okt 2006 10:51

beste,

Het lijkt alsof in het bericht van de topicstarter staat dat hij zich ervan bewust is dat hij wel degelijk nog een huurachterstand heeft, zie onderstaande zin :
Kan ik nu alsnog een betalingsregeling treffen of moet ik het voor laten komen.
In dat geval snap ik niet waarom hij niet gewoon de achterstallige huur heeft betaald. Topicstarter kan toch simpel zien hoe hoog de achterstand is, daar heeft hij geen incassoburo voor nodig.

Ik verwacht ook dat in het geval van een werkelijke achterstand de rechter in zijn nadeel zal vonnissen want huurschuld is een zogenaamde brengschuld en kan niet met een simpele brief worden afgedaan.

simon222
Berichten: 4
Lid geworden op: 06 okt 2006 03:59

Re: wat nu

Ongelezen bericht door simon222 » 08 okt 2006 20:46

Hallo

Allereerst bedankt voor de info en om in te gaan op wat "seagoing racer2" zegt, het zou inderdaad kunnen dat er een huurschuld ligt maar ten eerste toen ik mijn huur gewoon via een brief netjes op heb gezegd en er ook iemand thuis kwam kijken of alles wel in orde was is daar niks over gezegd, ten tweede woonde ik toen samen, en mijn fijne ex heeft er een potje van gemaakt ook deels mijn schuld natuurlijk maar ik zat vaak in het buitenland blablabla enfin ben verhuist heb er 3 jaar niks van gehoord en nu dus dit ook zijn in die 3 jaar veel betalingsbewijsjes verloren gegaan bij mij en de andere helf heeft mijn ex zoek gemaakt dus.
ik ben zowieso van plan om maandag dus weer netjes een brief te schrijven (aangetekend) dat zij mij dus een specificatie moeten sturen en voor alles wat ik niet kan overleggen een betalingsregeling wil treffen voor de zoveelste keer.
Doe ik daar goed aan of niet.
Ben zowieso niet van plan om het hele bedrag in 1 keer te betalen kan trouwens ook niet.
Beslagvrije voet waar kan je dat uitrekenen of is dat een vast bedrag?

Simon

Bor Komorovski
Berichten: 1719
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: wat nu

Ongelezen bericht door Bor Komorovski » 08 okt 2006 21:01

Achja, en zelfs als er een achterstand is kan er een verschil van mening bestaan over hoeveel dat nu precies is. Daarbij vind ik het absoluut niet netjes om als de wederpartij wil praten het meteen op een proces aan te sturen met verhaal van de proceskosten op de wederpartij. Dan probeer je de ander gewoon de mond te snoeren en dat is misbruik van procesrecht.

Gewoon brief sturen en er deze keer achteraan bellen. En vraag ook vooral naar de stand van zaken. Hoe willen ze beslag leggen? Willen ze het dan laten voorkomen? Wie is dan hun advocaat?

Een incassobureau kan geen beslag leggen, daar hebben ze een deurwaarder voor nodig. En in dat laatste geval zullen ze niet zo dom zijn dat van te voren aan de baas te vertellen.

simon222
Berichten: 4
Lid geworden op: 06 okt 2006 03:59

Re: wat nu

Ongelezen bericht door simon222 » 08 okt 2006 22:24

Hoi

voor zover ik het weet willen ze beslag leggen op mijn loon en naar wat ik begrepen heb willen ze dat dus doen via een deurwaarder en rechter althans dat is wat de dame aan de telefoon mij vertelde.
En als ik ze vraag naar hun advokaat moeten ze daar dan ook antwoord op geven?

simon

oneliner
Berichten: 48
Lid geworden op: 27 sep 2006 19:22

Re: wat nu

Ongelezen bericht door oneliner » 08 okt 2006 23:05

Het leven is een samenspel geven en nemen, als je iets niet kunt betalen, moet je het niet kopen...doe je dat wel en je komt tekort dan is het eigen schuld en moet je ook niet zeuren :o

Bor Komorovski
Berichten: 1719
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: wat nu

Ongelezen bericht door Bor Komorovski » 09 okt 2006 09:59

Als ze een fatsoenlijk een bonafide incassobureau zijn doen ze dat inderdaad. Maar ik vind het raar te dreigen met beslaglegging, meestal wil je dat niet doen i.v.m. het verrassingseffect. Daarom denk ik dat dit wel eens een loos dreigement kan zijn om je te intimideren zodat je gaat betalen.

Je biedt aan te betalen of een btealingsregeling af te sluiten en dat heb je al eerder gedaan. Executiemaatregelen of een rechtzaak waarvan de kosten aan jou worden doorberekend vind ik op zijn minst onredelijk, en een soort rechtsmisbruik.

Gewoon redelijk blijven, brief sturen, zaak uitleggen en als je zeker weet hoeveel er betaald moet worden wel als de sodemieter betalen.

NijMeGeN
Berichten: 1119
Lid geworden op: 15 jun 2006 14:54

Re: wat nu

Ongelezen bericht door NijMeGeN » 09 okt 2006 12:36

Wie zegt dat ze zeurt oneliner, trouwens ik zit nog steeds op antwoordt van je te wachten.

seagoing racer2
Berichten: 2122
Lid geworden op: 10 jun 2006 10:40

Re: wat nu

Ongelezen bericht door seagoing racer2 » 11 okt 2006 19:33

Beste,

ok, ik begrijp dat in jouw situatie het moeilijk is om de alle gedane betalingen op een rijtje te krijgen, en je achterstand te bepalen

Realiseer je wel dat dit ook betekent dat een rechter snel geneigd zal zijn om de specificatie van de verhuurder als de absolute waarheid aan te nemen

Het is daarom des te belangrijker om een eventuele rechtzaak te voorkomen, en nu al overeensteming te bereiken.

Ik vrees dat je bij een rechtzaak in het ongelijk wordt gesteld.

timefa
Berichten: 111
Lid geworden op: 27 mar 2006 21:21

Re: wat nu

Ongelezen bericht door timefa » 11 okt 2006 21:45

Zo zie je maar weer dat het bijhouden van een orive-boekhouding geen slechte zaak is. Wanneer u kunt aantonen, en dat kunt u als u dat wilt, dat u alle verschuldigde huurpenningen, zoals dat zo mooi in ons BW staat omschreven, hebt betaald zal de recht de vordering verwerpen en de eiseres in de kosten veroordelen maar ook veroordelen tot uw kosten.

Gesloten