LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Problemen met jouw aansluiting of met jouw provider van internetdiensten? Discussieer dan hier daarover.
egbertjs
Berichten: 7
Lid geworden op: 23 dec 2006 18:11

KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door egbertjs »

Laatst was ik in Orvelte bij mijn schoonouders en kwam ik tot de ontdekking dat zij al minstens een jaar voor een abonnement van (tot) 30 Mbps betalen terwijl ze niet eens de snelheid van het goedkopere abonnement van (tot) 8 Mbps halen. Volgens de experiabox was de ADSL verbonden met afgerond 6 Mbps down en 512 Kbps up.
Ze hebben dus al minstens een jaar € 10,- per maand teveel betaald.
Ik heb toen meteen via de MijnKPN website het abonnement verlaagd naar het basis abonnement van (tot) 8 Mbps.
Gisteren was ik weer bij mijn schoonouders en heb ik nog eens gekeken naar de snelheid. Tot mijn grote verbazing was de snelheid verlaagd van 6 Mbps down naar 2,5 Mbps down. :o De up snelheid was nog steeds 512 Kbps. Ook na het uit- en aanzetten van de Experiabox bleef de snelheid steken op 2,5 Mbps.
Conclusie: KPN knijpt de snelheid van verbindingen af! Hoewel technisch wel 6 Mbps mogelijk is, wordt er slechts 2,5 Mbps geleverd bij een abonnement van (tot) 8 Mbps.
Het is natuurlijk sowieso al ongeloofwaardig dat ze geen hogere snelheid kunnen halen omdat de telefooncentrale 488 meter van het aansluitadres is verwijderd. Er zijn waarschijnlijk gewoon te weinig aansluitingen zodat het niet interessant is voor KPN om de centrale te vernieuwen/upgraden.

Helaas voor mijn schoonouders zijn er geen alternatieven in hun buitengebied. CAI is daar nooit aangelegd omdat dit niet rendabel was. Voor TV is de enige optie nu de schotel want Digitenne werkt niet meer na het instoten van de mast in Smilde. :(

alfatrion
Berichten: 17969
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door alfatrion »

Dit is wel redelijk schrijnend. Nu KPN de snelheid van een lager abonnement niet haalt heb je m.i. recht op vergoeding. Daarnaast is het afknijpen klacht waardig.

marcogroningen
Berichten: 90
Lid geworden op: 14 jan 2011 20:26

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door marcogroningen »

Ik vermoed dat de 6mbps geleverd werd door een ADSL2 verbinding. Echter nu het abonnement is "verlaagt" is het waarschijnlijk over gezet in een ADSL verbinding. Het signaal van ADSL gaat een stuk minder ver als ADSL2 waardoor de snelheid dus ook omlaag gaat.

Wat echt van belang is is de afstand tot de centrale. Er zijn genoeg sites voor om dan uit te rekenen wat de haalbare snelheid is voor ADSL en ADSL2.

ArneLH
Berichten: 1663
Lid geworden op: 19 okt 2011 13:05
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door ArneLH »

marcogroningen schreef:Ik vermoed dat de 6mbps geleverd werd door een ADSL2 verbinding. Echter nu het abonnement is "verlaagt" is het waarschijnlijk over gezet in een ADSL verbinding. Het signaal van ADSL gaat een stuk minder ver als ADSL2 waardoor de snelheid dus ook omlaag gaat.

Wat echt van belang is is de afstand tot de centrale. Er zijn genoeg sites voor om dan uit te rekenen wat de haalbare snelheid is voor ADSL en ADSL2.
Inderdaad, de afstand tot de centrale is waarschijnlijk vrij groot en daardoor is er enkel een stabiele verbinding mogelijk op erg lage snelheid. Als er dan idd ook nog overgeschakeld wordt van ADSL2(+) naar ADSL dan gaat de snelheid uiteraard ook met de max. mee naar beneden. De betere keuze m.i. is dan ADSL2 10 Mb/s.

egbertjs
Berichten: 7
Lid geworden op: 23 dec 2006 18:11

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door egbertjs »

Om iedereen even uit de droom te helpen:
De afstand tot de centrale is nog geen 500 meter!
Ik denk inderdaad dat KPN de verbinding aangepast heeft van ADSL2 naar ADSL toen we teruggingen van het extra abonnement naar het basisabonnement. Maar wanneer we een abonnement betalen met een snelheid tot 8 Mb moet KPN natuurlijk alle technische mogelijkheden benutten om die 8 Mbps te halen en de 6 Mbps niet terugzetten naar 2,5 Mbps.

Omdat het plots mogelijk was op InternetplusBellen met InteractieveTV aan te vragen hebben we dat meteen gedaan en vandaag heb ik de nieuwe modem en interactieveTV ontvanger aangesloten. En je raad het niet....

De modem geeft nu een VDSL2 verbinding aan van ruim 13 Mbps. Dat is ruim 2 x de oude maximum snelheid!

Het is net alsof KPN, na een upgrade van een centrale waarbij nieuwe snelheden en nieuwe diensten mogelijk worden, de snelheid van alle klanten gaat verminderen om ervoor te zorgen dat mensen de helpdesk gaan bellen. Wanneer de ontevreden klant belt, smeren ze de klant meteen een duurder abonnement aan (met maanden korting).

SimonleBon
Berichten: 257
Lid geworden op: 12 feb 2006 19:36

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door SimonleBon »

Met 500 meter afstand kun je veel hogere snelheden halen met VDSL, dus ik vermoed dat de bekabeling niet helemaal goed is, of een stuk langer dan 500 meter. Bij 500 meter zit je met ADSL2 op ca 20Mbit/s.

VDSL heeft -itt ADSL- veel tijd nodig om de snelheid te optimaliseren (trainen), en dat proces kan soms zelfs meer dan een week duren.

Omdat ADSL(2) en VDSL met redelijk hoge frequenties werken, zijn ze gevoelig voor slechte bekabeling. Ik zou sowieso de bekabeling in/vanaf het ISRA-punt (overnamepunt) nakijken.

Zoek waar de telefoonlijn het huis binnenkomt en plaats het modem daar dicht in de buurt. Maak de kabel zo kort mogelijk, liefst < 50cm, maar houd het wel praktisch. Ga daarna verder met UTP kabels. Hoe korter de kabel tussen ISRA-punt en modem, hoe beter. Ook opletten dat er geen goedkope adapters in de buurt van de aansluiting zitten.

Sluit het modem aan en controleer na een aantal dagen de verbindingssnelheid nog een keer. Dan zou de snelheid al hoger moeten zijn. Controleer de snelheid wel met de webinterface van het modem, niet met speedtest o.i.d.

Hier een grafiek afstand/maximumsnelheid:

Afbeelding

Houd in het achterhoofd dat deze snelheden bij ideale omstandigheden gelden, en in de praktijk de kabels en verbindingen wat slechter van kwaliteit zijn.

Saskia1958
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 mei 2012 14:09

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door Saskia1958 »

Hallo, Ik heb sinds een paar maanden een nieuw abonnement afgesloten bij KPN, internet + bellen. Downloaden tot 40 mbps en 4mbps uploaden.
KPN heeft een modem bijgeleverd, zelf heb ik een nieuwe virusscanner gekocht, een nieuw beeldscherm en ook door KPN een nieuwe draadloze internetstick aangeschaft. Een monteur van KPN heeft alles aangesloten, want ik wilde geen fouten maken; ik weet er zelf te weinig van...
Mijn computer is 1,5 jaar oud,1 TB, alles op een extern geheugen.
Kortom: volgens mij heb ik alles in het werk gesteld om te zorgen dat ik voldoende snelheid heb om aan de slag te kunnen.
Ik heb op mijn computer het programma speedtest gezet en controleer regelmatig de aangeboden snelheid. Ik meet (na vrijwel iedere dag in de afgelopen maand te hebben gecontroleerd, 6 x per dag op verschillende tijdstippen): gemiddeld 23 ping, 11,50 mbps download en 0.78 upload.
KPN wijst alle verantwoordelijkheid af: zij leveren tussen de 8-40 mbps en voldoen hierdoor aan HUN voorwaarden. Wat kan ik doen om te zorgen dat KPN verantwoordelijkheid neemt en er voor zorgt dat zij leveren waarvoor je betaald?

ciske
Berichten: 10821
Lid geworden op: 17 mar 2011 11:13

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door ciske »

KPN wijst alle verantwoordelijkheid af: zij leveren tussen de 8-40 mbps en voldoen hierdoor aan HUN voorwaarden. Wat kan ik doen om te zorgen dat KPN verantwoordelijkheid neemt en er voor zorgt dat zij leveren waarvoor je betaald?
Ze alsnog bellen en hun op hun verantwoordelijkheid wijzen, nummer wat gratis is ....0800-0115

anders heeft Jolijn geloof ik nog een normaal telefoonnummer.

laat je niet afschepen.

succes.

SimonleBon
Berichten: 257
Lid geworden op: 12 feb 2006 19:36

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door SimonleBon »

Speedtest is geen betrouwbare meting voor je verbindingssnelheid.

De enige manier om te weten wat je verbindingssnelheid is, is in de modem zelf te kijken mbv de webinterface. In je browser toets je als adres: 192.168.1.254, het standaard wachtwoord is meestal 'admin', maar dat zul je misschien in de beschrijving van de modem (experiabox) moeten opzoeken.

HET IS WEL VERSTANDIG HET WACHTWOORD TE VERANDEREN, en bijvoorbeeld op een stickertje of briefje bij het modem te bewaren.

IPTV kost bandbreedte, net als telefonie en allerlei andere programma's die gebruik maken van je internetverbinding.

Als je een nieuwe vebinding hebt is het zaak het modem zo min mogelijk uit te zetten en ook het modem niet te resetten. Je hebt een VDSL2 verbinding en het duurt weken voordat het modem de optimale maximale snelheid heeft bereikt.

Mijn verbinding was oorspronkelijk 17000Mbps down en 2048Mbps up. Na een week was dat 22000/2048 en weer een week later 27000/3072.

De genoemde snelheden door Internetproviders zijn maximale snelheden. Dus snelheid TOT 40Mbps. De maximale snelheid is afhankelijk van de lengte en kwaliteit van de bekabeling.

De snelheid die speedtest aangeeft is altijd lager dan je werkelijke verbindingssnelheid.
Wat je kunt doen om je snelheid te maximaliseren is:
A. Het ISRA-punt zo kaal mogelijk maken
B. een korte kabel tussen het ISRA-punt en modem
B. een vaste kabel tussen je computer en je modem ipv draadloos
C. een DLM reset aanvragen, dan gaat je modem zich opnieuw instellen
D. een paar weken geduld hebben.

Het kan zijn dat je lijn niet hoger komt dat 15Mbps, in dat geval kun je beter een goedkoper abonnement nemen.

TazMania
Berichten: 34
Lid geworden op: 18 feb 2011 15:05

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door TazMania »

@SimonleBon

Perfect uitgelegd mijn complimenten ( hopelijk niet uit een boekje ) :D

Wat je zegt KLOPT als een bus

En het duurt inderdaad een paar weken voor dat je lijn stabiel is.

Zit in de tussen tijd niet aan je modem te klooien van uit en aan zetten want dan heb je kans weer opnieuw in de test fase te komen!!

Bob Schurkjens
Berichten: 8302
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Als er daadwerkelijk sprake is van afknijpen, heb je het recht om je contract te ontbinden ongeacht de looptijd: http://blog.iusmentis.com/2009/11/21/op ... -contract/

Darude
Berichten: 2
Lid geworden op: 11 mei 2012 10:14

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door Darude »

Het is heel kenbaar en word door meer aanbieders gedaan.
Dit zal ook niet veranderen in elk geval bij kpn want je hebt toch een abbnoment tot zoveel mb.
het is de omschrijving in het abbnoment die het afknijpen mogelijk maakt.

als je provider minimaal zoveel en maximaal zoveel mb aanbied en hij duikt onder de minimaal dan kun je een zaak maken.
vandaar dat ze er wel voor zorgen in het veilige teblijven.

solicitatie bij kpn:
kpn man bent u dommer dan een gans? heeft u geen geweten ow mooi geen gevoel en inlevings vermogen ? gelukkig geen humor geen ampethie en u kunt mensen ook niet uit laten praten u weet alles mooi voor 1230 euro in de maand mag u hier komen werken

berndv
Berichten: 8976
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door berndv »

Darude schreef:Het is heel kenbaar en word door meer aanbieders gedaan.
Dit zal ook niet veranderen in elk geval bij kpn want je hebt toch een abbnoment tot zoveel mb.
het is de omschrijving in het abbnoment die het afknijpen mogelijk maakt.

als je provider minimaal zoveel en maximaal zoveel mb aanbied en hij duikt onder de minimaal dan kun je een zaak maken.
vandaar dat ze er wel voor zorgen in het veilige teblijven.

solicitatie bij kpn:
kpn man bent u dommer dan een gans? heeft u geen geweten ow mooi geen gevoel en inlevings vermogen ? gelukkig geen humor geen ampethie en u kunt mensen ook niet uit laten praten u weet alles mooi voor 1230 euro in de maand mag u hier komen werken
En u bent vast leraar Nederlands?

Het minimum en maximum in snelheid zal niet veranderen zolang er dsl is. Hier is namelijk geen garantie op te geven qua snelheid. Dit zal pas veranderen als heel Nederland verglast is. Glasvezel en kabel zijn de enige verbindingen waar garanties op te geven zijn.

Calavera
Berichten: 29
Lid geworden op: 07 mei 2012 20:28

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door Calavera »

Tot die tijd zit ik op MAXIMAAL 2.5 MB :lol:

Bob Schurkjens
Berichten: 8302
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Je zou dit progje eens kunnen proberen (freeware):

http://majorgeeks.com/TZ_Connection_Booster_d4148.html

Werkt tot en met Windows Vista (dus wel met XP maar niet Win7)

renegade66
Berichten: 1871
Lid geworden op: 24 mei 2008 15:27

Re: KPN knijpt ADSL snelheid af (hogere snelheid mogelijk)

Ongelezen bericht door renegade66 »

toe even zeg!!!!!

dit progje zet alleen iets meer in je windows open zodat je meer snelheid zou kunnen halen.
echter is al lang bewezen dat dit alleen werkt bij oude explorers waarbij je simultane downloads verhoogt worden.

verder hebben deze progjes totaal geen nut en gaat het ten koste van je windows veiligheid.
modems opschroeven doet/kan het in ieder geval niet.

Gesloten