Bitcoin laat me in de steek

Goede of slechte ervaringen met kansspelen? Geef hier jouw mening.
kweenie
Berichten: 15493
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door kweenie »

Het punt is, Bitcoin is bedoeld als betaalmiddel, maar het kan niet goed gebruikt worden als betrouwbaar betaalmiddel omdat de waarde daarvoor veel te instabiel en onzeker is. Als je een televisie koopt, dan wil je immers weten dat het niet zo is dat je van het zelfde geld een maand later een auto had kunnen kopen. Of als verkoper, dat je niet een maand later van de opbrengst nog maar een pak koffie kunt kopen.

Een goed betaalmiddel heeft dus een stabiele waarde. En dat heeft Bitcoin niet.

Het is ironisch dat Bitcoin kopers aan de ene kant propageren dat het zo'n goed betaalmiddel is, maar aan de andere kant de verwachting of hoop hebben dat de waarde snel flink zal stijgen. Iets wat dus met elkaar in tegenspraak is.

sylvesterb
Berichten: 4262
Lid geworden op: 26 apr 2015 10:52

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door sylvesterb »

blont007 schreef:
09 sep 2018 19:52
Relaxed @Tedjoo, het blijft schommelen. Goed dat het je opvalt dat de gang naar beneden is ingezet, maar op dit moment is het al een hele tijd vrij stabiel voor een Bitcoin. Beetje omhoog, nog een beetje en dan weer naar beneden.

Zullen we samen eens afwachten wat het geluk ons brengt. :D
Grappig dat je het stabiel noemt. Je kunt veel van Bitcoints zeggen maar stabiel is wel het laatste. De euro is stabiel, de dollar is stabiel. Een koersverandering van 10% is vrij normaal voor deze munt, zowel omhoog als omlaag.

Op termijn (enkele jaren) zal het wel stabiliseren, de gelukszoekers zijn dan vertrokken.

blont007
Berichten: 228
Lid geworden op: 01 sep 2018 20:24

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door blont007 »

Dat geeft niet dat de gelukszoekers zijn verdreven, dat zou dan aangeven dat het tijdperk van de bitcoin serieus genoemd wordt. Ik zou dat ook veel liever zien want het lijkt me echt een nieuwe innovatie.

Dat ik nu probeer te profiteren van de opgaande en neergaande beweging van de valuta koers is gewoon uitdaging, het kan naar links of rechts.

Ik vind het leuk dat je er op terug bent gekomen.

kuklos
Berichten: 6123
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door kuklos »

blont007 schreef:
09 sep 2018 17:34
Mijn vraag was meer gericht wat er op dit moment scheelt aan de Bitcoin en collega`s crypto`s.
Er zijn zat beleggersfora waarop dergelijke zaken continu besproken worden, doch jij gaat naar Tros radar?

blont007 schreef:
09 sep 2018 17:34
Het is zeker geen Casino voor alleen maar criminelen, Bill Gate is toch geen crimineel maar een Top zakenman! En als het aan hem lag zou de beslissing al op tafel liggen.
Wat heeft Bill Gates dan gezegd? Met bronvermelding, anders telt het niet.

Radar
Site Admin
Berichten: 4943
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door Radar »

Enkele offtopic bijdragen (berichten over de discussie in plaats van over het onderwerp) zijn door de Moderator verwijderd.

kweenie
Berichten: 15493
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door kweenie »

blont007 schreef:
09 sep 2018 22:10
kuklos schreef:
09 sep 2018 21:58
Waar blijft nu de vraag wat Bill Gates gezegd heeft? En de bron ervan?
U heeft gelijk het telt niet, zullen we het hierbij laten. Dank u wel.
Of wil je het hierbij laten omdat Bill Gates juist géén fan van de Bitcoin is? Hij vindt het 'één van de meer gestoorde speculatieve zaken'.
https://www.google.nl/amp/s/www.bright. ... oopt%3famp
https://www.cnbc.com/2018/05/07/bill-ga ... could.html

De achterliggende bockchain-technologie vindt hij daarentegen, terecht, wel weer interessant.

Erthanax
Berichten: 5780
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door Erthanax »

Tja, blont007. U heeft het over beleggen in Bitcoin. In de 17e eeuw werd er in tulpenbollen belegd. Daar werden aanvankelijk grote winsten mee behaald, maar die hausse hield geen stand, zoals u wellicht weet.

In bitcoin kunt u niet beleggen, u kunt er alleen mee speculeren. Van mij mag u, en het was mogelijk om een grote winst te behalen, maar volgens mij bent u nu te laat. De "koers" van de bitcoin zal met schommelingen uiteindelijk alleen maar dalen.

Een tip: als u gaat beleggen (of speculeren) in iets, om het even wat, waarvoor in de media veel aandacht is, dan bent u altijd te laat. Met snel in, snel uit is er nog wel iets te halen, maar niet de enorme winsten die de eerste (doorgaans professionele) instappers behaalden.

kweenie
Berichten: 15493
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door kweenie »

blont007 schreef:
09 sep 2018 22:37
Ik wil het erbij laten omdat ik veel weerstand voel van sommige forumleden en dat is volgens mij niet de bedoeling.
Volgens mij is het niet zozeer dat er weerstand tegen jou of tegen een discussie over het concept Bitcoin is. Maar je begon zelf het topic met verwachtingen over een grote koerswinst, waarbij je de vraag stelt

Wie weet wat er loos is met cryptocurrency?

Dan moet je dus niet vreemd opkijken dat er een discussie komt over wat er zoal mis is met cryptocurrency. Niet om te bashen, maar om onderbouwd aan te geven wat er met Bitcoin loos is.

Iedere valuta ontleent zijn waarde aan de zekerheid van de koppeling met de economie van een bepaald land. En het collectieve vertrouwen, of de collectieve verwachting, hoeveel 'broden' je in de toekomst van dat geld kunt kopen. Dat vertrouwen kan sterk zijn of zwak, zoals bijvoorbeeld Zimbabwe of Venezuela. Maar dan weet je nog steeds dat je in dat land in de toekomst brood kunt kopen met de valuta. Vraag is alleen hoeveel, of hoe weinig. Veel mensen vluchten dan in andere valuta, waar die koppeling sterker is.

Die koppeling is er bij cryptomunten in het geheel niet. Veel aanhangers zien dat juist als een voordeel, dat je niet afhankelijk bent van een land of van een instelling. Maar de waarde blijft altijd afhankelijk van of de valuta geaccepteerd zal blijven worden. In feite is het daarin niet anders dan een waardebon van de v&d: prima om te hebben, zo lang je de zekerheid hebt dat je hem kunt uitgeven.

Als je al tot een reële prijs zou willen komen, dan zou die een koppeling moeten hebben met de kosten van het mijnen van een Bitcoin. Immers, iemand wil alleen handelen met jou als hij jouw product niet elders veel goedkoper kan krijgen. Die kosten lagen begin dit jaar rond de 4000 dollar en die kosten stijgen steeds behoorlijk. En koers rond de 5000 dollar zou daarom een redelijke koers voor een transactie zijn op dit moment.

Maar dan kom ik meteen bij een van de grote zwaktes van Bitcoin als munt. Als betaalmiddel kijk je wat je met de munt kunt en wat het kost om op een andere manier aan de munt te komen in dit geval dus dat je voor 5000 dollar aan een Bitcoin kunt komen. Voor betalingen ligt de waarde dan dus rond de 5000 dollar. Maar speculatief weet je dat de munt zo is gebouwd dat de kosten van het mijnen ieder jaar fors toenemen. In de speculatieve beleggingswaarde kun je die stijging incalculeren en ligt de waarde dus veel hoger.

Deze scheefheid is funest voor een munt. Het maakt immers dat niemand de munt als betaalmiddel zal willen inzetten (levert immers minder op), maar vooral zal willen oppotten. Maar zonder voldoende verkooptransacties verliest een munt ook zijn bestaansrecht als betaalmiddel .

Henk Toeter
Berichten: 660
Lid geworden op: 23 jun 2017 10:50

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door Henk Toeter »

Grappige discussie, zoals Kweenie al eerder aangaf is het voornamelijk het sentiment dat de koers bepaald. Daar heeft de gemiddelde burger zoals u en ik geen invloed op. De oorzaak van de val van afgelopen woensdag 5 sept is niet eenvoudig vast te stellen. Er zijn voldoende suggesties te vinden op google, twitter, reddit, etc, maar met zekerheid stellen kan eigenlijk niemand. Volgens de ene bron komt het omdat er iemand bij JPMorgan heeft gezegd dat zij niets meer in crypto willen doen, een andere bron stelt dat het te maken heeft met het nieuwe registratiesysteem van bitcoinbeurs Shapeshift. Het blijft toch allemaal gissen en daarom doe ik alleen mee met geld waarvan ik weet dat ik het kan missen.

Dus TS, een duidelijk antwoord op de vraag 'Wie weet wat er loos is met cryptocurrency?' kan ik niet geven (niemand niet). Wel zou ik persoonlijk graag willen weten waarom de koers van altcoins als Tether en Dogecoin 5 september niet naar beneden zijn gevallen.

Wel nog een vraagje aan u, TS. Waarom gekozen voor XRP?

blont007
Berichten: 228
Lid geworden op: 01 sep 2018 20:24

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door blont007 »

Bedankt Henk en Kweenie, ik begrijp het en een goed gesprek ga ik niet uit de weg.
Het is de toon waarop sommige praten en dat kan onvriendelijk overkomen.

Dan heb ik gewoon voor 100 euro gekocht aan Bitcoin en Ripple, gewoon voor de aardigheid omdat ik dacht dat het nu een goed moment was. Ik kan dat makkelijk missen en lig er niet wakker van en het lijkt me vooral leuk.

Dan ga je er in verdiepen en ga er over lezen, en hoe meer je er over leest hoe complexer het begint te lijken, vandaar dat ik vragen stelde op dit Forum. Misschien is een ander forum geschikter hiervoor maar dat wist ik niet.

Waarom Ripple: Ripple wil een beter alternatief voor SWIFT aanbieden voor het globale bankwezen. Ripple’s missie is om overeenkomsten te maken met banken en financiële instellingen om veel sneller en veel goedkoper buitenlandse valuta transacties te verwerken met behulp van het Ripple netwerk en verschillende protocollen. Dat lijkt me ook interessant, snel en goedkoop bank verkeer naar het buitenland.

Verder blijft het me wel boeien, en ik hoop ook dat het gaat bloeien.

Radar
Site Admin
Berichten: 4943
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door Radar »

Wederom enkele offtopic bijdragen door Moderator verwijderd.

Henk Toeter
Berichten: 660
Lid geworden op: 23 jun 2017 10:50

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door Henk Toeter »

Het is ook onwijze leuke materie en ik geloof ook dat de technologie erachter een hele belangrijke factor gaat worden in de toekomst. De meeste reageerders op dit topic zijn denk vergeten in welke tijd Satoshi Nakamoto (whoever dat ook is) zijn whitepaper de wereld in stuurde. Het vertrouwen in de banken was compleet weg, dus was er een systeem van controle (blockchain) nodig. Daarnaast verbaas ik mij nog steeds dat het weken moet duren wanneer ik, vandaag de dag, € 800,- wil overmaken via de bank naar een oud-studiegenootje in Japan. Met Bitcoin duurt het nog geen 10 minuten.

Daarom ook mijn vraag, waarom Ripple. Ripple wil slechts een nieuwe vorm van software voor de banken, maar daarvoor hebben zij geen eigen currenty (XRP) nodig. Vooral het gegeven dat Ripple zelf ongeveer nog 60% van de beschikbare XRP in bezit heeft en XRP niet gemined kan worden baart mij zorgen. Mocht Ripple een succes worden, dan is dat vooral leuk voor de oprichters van Ripple en niet voor de mensen die XRP hebben. Maar dat is mijn bescheiden mening. Ik ben weer fan van Lisk, EOS en Cardano en daar is ook genoeg kritiek op te vinden. ;)

Dit is overigens echt niet het forum waar je dergelijke zaken gezellig kunt bespreken. Hier zijn mensen actief die vroeger ook heel raar keken naar internet, e-mail en mobiele telefonie. Internet was 20 jaar geleden ook super traag, mysterieus en je moest er een vaste telefoonlijn voor opgeven. Alleen de mensen die zich er toen in hebben verdiept zijn er echt wijzer uitgekomen. Let maar op, over een paar jaar gebruiken alle doemdenkers op de 1 of andere manier de blockchain-technologie en is iedereen de huidige kritiek erop vergeten.

ErnieG
Berichten: 85
Lid geworden op: 13 mar 2017 18:22

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door ErnieG »

Henk Toeter schreef:
10 sep 2018 12:37
Dit is overigens echt niet het forum waar je dergelijke zaken gezellig kunt bespreken. Hier zijn mensen actief die vroeger ook heel raar keken naar internet, e-mail en mobiele telefonie. Internet was 20 jaar geleden ook super traag, mysterieus en je moest er een vaste telefoonlijn voor opgeven. Alleen de mensen die zich er toen in hebben verdiept zijn er echt wijzer uitgekomen. Let maar op, over een paar jaar gebruiken alle doemdenkers op de 1 of andere manier de blockchain-technologie en is iedereen de huidige kritiek erop vergeten.
Ik zie hier nergens kritiek op blockchaintechnologie, er is alleen kritiek op het speculeren met bitcoins.

Moneyman
Berichten: 18292
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door Moneyman »

Henk Toeter schreef:
10 sep 2018 12:37
Let maar op, over een paar jaar gebruiken alle doemdenkers op de 1 of andere manier de blockchain-technologie en is iedereen de huidige kritiek erop vergeten.
Als je het topic leest, zul je zien dat de kritiek zich richt op de cryptocurrency, en niet op de blockchaintechnologie. Deze zaken door elkaar halen verduidelijkt de discussie niet bepaald.

Henk Toeter
Berichten: 660
Lid geworden op: 23 jun 2017 10:50

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door Henk Toeter »

Goed punt allebei. :oops:

Mijn excuses, dit was een beetje een slordige uithaal.

Toch blijf ik erbij dat deze onderwerpen niet op dit forum besproken kunnen worden.
Laatst gewijzigd door Henk Toeter op 10 sep 2018 12:51, 2 keer totaal gewijzigd.

Moneyman
Berichten: 18292
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door Moneyman »

Ik ben niet boos :wink:

Ben het met je eens dat dit interessante materie is. Zolang men maar in de gaten heeft dat het voorlopig puur gokken is, is er niets op tegen om gewoon een gokje te wagen.

angel1978
Berichten: 7612
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door angel1978 »

Henk Toeter schreef:
10 sep 2018 12:49
Goed punt allebei. :oops:

Mijn excuses, dit was een beetje een slordige uithaal.

Toch blijf ik erbij dat deze onderwerpen niet op dit forum besproken kunnen worden.
Ken hier eigenlijk weing gebruikers met een aversie tegen blockchain, maar let er ook niet echt op moet ik zeggen.
Niet iedereen zal het zondermeer echt begrijpen, maar dat geldt voor elke gebruiker over een aantal onderwerpen volgens mij. Zie dan ook niet echt een beperking om het hier te bespreken. Maar dan moet je het niet aan de bitcoin hangen natuurlijk ;)

blont007
Berichten: 228
Lid geworden op: 01 sep 2018 20:24

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door blont007 »

Dat was mijn mening ook toegedaan, erg interessante ontwikkelingen op dit gebied en blijf het ook zeker volgen.
Mijn keuze was blijkbaar niet goed om het hier te bespreken maar daar had ik geen flauw idee van en kon het ook niet weten.

Een ander forum wat meer geschikt is misschien en waar ik een hoop kan leren, immers stilstand is achterstand en we willen vooruit.

kweenie
Berichten: 15493
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door kweenie »

Internet was 20 jaar geleden ook super traag, mysterieus en je moest er een vaste telefoonlijn voor opgeven. Alleen de mensen die zich er toen in hebben verdiept zijn er echt wijzer uitgekomen.
Net als bij de vele cryptomunten en de bubbel daarin was er twintig jaar geleden ook zo'n internet bubbel. Mensen wisten van gekkigheid niet waar ze hun geld in moesten stoppen. Of wat een reële waarde voor bedrijven was.

Een bedrijf als worldonline is natuurlijk de klassieker daarin; 600.000 abonnees en een beurswaarde van 12 miljard. Zou een internet aanbieder echt 20.000 per abonnee waard zijn? En al die internetbedrijven die over de kop zijn gegaan, vaak nog voordat ze ooit winst hebben gemaakt...

Ja, als je in het verleden in de juiste bedrijven had geïnvesteerd, dan was je nu spekkoper. Maar het probleem is dat pas achteraf duidelijk is wat de juiste bedrijven zijn. Van al die duizenden internetbedrijven zijn er maar een paar Googles en Facebooks gebleken. En zijn er ook een hoop Altavista's en Hyves.

Zo is dat ook met de cryptomunten. Er is vast een markt voor, maar het is wel de vraag welke uiteindelijk overblijven. Dan geef ik mijn portie voorlopig aan Fikkie, in plaats van dat ik mijn geld in een nieuwe worldonline stop. Zeker als het gaat om een munt waarbij al duidelijk weeffouten zitten in de manier waarop die is opgezet.

blont007
Berichten: 228
Lid geworden op: 01 sep 2018 20:24

Re: Bitcoin laat me in de steek

Ongelezen bericht door blont007 »

Klopt Kweenie, daarom stop ik ook maar wat kleine bedragen in bepaalde munten en we zien het wel, blijf me verder inlezen naar nieuwe munten zoals Henk Toeter al aangaf. Het is voor mij in ieder geval leuke leerstof.

Die Ripple die al is aangehaald, dat is toch eigenlijk super? geld transfers binnen 10 minuten over de gehele wereld gerealiseerd. Geen wisselkoersen, transferkosten, bankkosten, commissiekosten en lang wachten op je geld. Daar kan een bank alleen maar naar kijken, ik eerlijk gezegd ook en kijk de aap nog even uit de boom.

Plaats reactie