LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Verschil tussen matte lak en structuurlak

Goede of slechte ervaringen met keukens? Geef hier jouw mening.
Willson
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 nov 2008 10:42

Verschil tussen matte lak en structuurlak

Ongelezen bericht door Willson »

Hallo,

Heb zojuist per email twee offertes ontvangen voor een gelakte keuken van Systemat en één van Siematic.

De verkoper maakt bij de Siematic de opmerking dat het bij die keuken om matte lak gaat en niet om de "goedkopere structuurlak zoals bij de systemat". Uit die opmerking maak ik op dat matte lak blijkbaar iets heel speciaals is t.o.v. structuurlak, maar het zegt mij verder helaas niet zoveel.

Kan iemand me daar iets over zeggen? Is matte lak inderdaad veel sterker of zo dan structuurlak of op andere punten beter???

Bedankt voor jullie reacties!

legoleek
Berichten: 539
Lid geworden op: 26 aug 2008 17:16

Re: Verschil tussen matte lak en structuurlak

Ongelezen bericht door legoleek »

1. je hebt iets goed gelakt of slecht gelakt ongeacht of het mat of structuur is. Ik verkoop geen van beide merken dus iemand anders moet hierop maar antwoord geven welke van de merken het lakken het beste onder de knie heeft.

weer wat her-leerd :roll:

conclusie, een matte lak heeft een arbeidsintensiever procede, dus duurder.
Laatst gewijzigd door legoleek op 25 nov 2008 12:31, 1 keer totaal gewijzigd.

jaap10
Berichten: 44
Lid geworden op: 07 okt 2007 23:32

Re: Verschil tussen matte lak en structuurlak

Ongelezen bericht door jaap10 »

Een structuurlak is een matte lak met een iets ruwe structuur. Zowel stuctuurlak als een zijdematlak hebben voor- en nadelen.

Voordeel stuctuurlak
- Krassen zijn minder snel zichtbaar en beschadigingen zijn door de stuctuur makkelijker te repareren met behulp van een lakstift.

- Zijdematlak is iets gevoeliger voor vingers en strepen op het oppevakte maar is wel makkelijk schoon te maken. Op deze lak is een kras sneller zichtbaar. Beoordeel in de showroom goed of de fabrikant een goed produkt levert. Bij sommige leveranciers zie je nogal eens vuil onder de zijdematlak.

Vraag verder naar de kern van het front. Een aantal fabrikanten lakken op een spaanplaat deurtje met een ABS kantenband. Vooral bij de zijdematlak zie je dan wel eens de naad van de ABS kant doorschijnen. Een deur van MDF met daarop lak heeft de voorkeur.

jaap10
Berichten: 44
Lid geworden op: 07 okt 2007 23:32

Re: Verschil tussen matte lak en structuurlak

Ongelezen bericht door jaap10 »

verschil mat lak en stuctuurlak. (versimpeld uitgelegd)
als je iets spuit/lakt doe je dat met nevel, deze nevel vormt druppeltjes, laat je dit drogen krijg je structuurlak. ga je deze struktuur lak schuren, weer spuiten, weer schuren, krijg je mat lak.
conclusie, een matte lak heeft een arbeidsintensiever procede, dus duurder.
- stuctuurlak: de ondergrond wordt gespoten met een lak met deeltjes erin. De deeltjes zorgen voor de structuur. Structuurlak is na drogen klaar.

- zijdematlak: de ondergrond wordt gespoten met een zijdematlak. Vergelijk dit met een zijdeglans lak van de schilder. Deze lak geeft een strak oppervlakte zonder stuctuur.

- zijdematlak geslepen: deze lak is vergelijkbaar met de gewone zijdemat lak. Bij deze techniek wordt de lak na droging geslepen. Door het slijpen van de lak wordt de deur nog strakker bij strijklicht. Ook worden oneffenheden weggeslepen.

De normale en geslepen lak komt ook voor bij hoogglans lak.

Gesloten