LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Ervaring gezocht met keramische keukenwerkbladen

Goede of slechte ervaringen met keukens? Geef hier jouw mening.
Happyikke
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 sep 2016 04:59

Ervaring gezocht met keramische keukenwerkbladen

Ongelezen bericht door Happyikke » 17 sep 2016 05:10

Wij zijn ons aan het orienteren op een nieuwe keuken. Voor mij moet het naast mooi ook zeker, of vooral, praktisch zijn. Nu schrok ik van de verhalen over composiet en vlekken. Ik ben nogal van van de allesreiniger en schuursponsjes. Ik geef niet graag veel geld uit en erger me straks op een gevlekt lelijk werkblad. Nu hoorde ik van een verkoper over een hufterproof werkblad :wink: kermamiek. Ik lees er niet zo heel veel ervaringen over, hoe komt dat? Is er verschil in leverancier Dekker of Kemie?

kweenie
Berichten: 15404
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Ervaring gezocht met keramische keukenwerkbladen

Ongelezen bericht door kweenie » 19 sep 2016 09:27

Dat er weinig ervaringen mee zijn zal twee redenen hebben. Ten eerste is het nog niet zo lang op de markt (relatief) en ten tweede is (of was) het behoorlijk duur. Het lijkt inderdaad een veel degelijker product dan composiet, maar ook weer geen wonderproduct. Het is ook niet helemaal zuurbestendig en ook wat stootgevoelig.

Duc
Berichten: 33
Lid geworden op: 24 aug 2016 15:01

Re: Ervaring gezocht met keramische keukenwerkbladen

Ongelezen bericht door Duc » 19 sep 2016 16:02

In vergelijking met graniet en composiet, is keramiek kwetsbaarder voor beschadiging bij punt- en stootbelasting. Let echter derhalve altijd op voor scherpe en/of zware voorwerpen die mogelijk op het blad kunnen vallen.

Bovenstaand wordt geschreven op de website van jetstone. Nu hebben wij jaren geleden de keuze gemaakt om geen keramiek te nemen omdat het toen veel te duur was. Inderdaad met composiet zou ik ook niet echt gelukkig geworden zijn omdat het buiten krassen ook slijt. Dat laatste uit ervaring meegemaakt, door nml schuursponzen en schoonmaakmiddelen.

Wij hebben nu dan ook een granieten blad, nooit via de keuken boer aanschaffen, ga naar een natuursteen bewerker / inkoper,scheelt enorm in de prijs.
Op dit granieten blad zet ik gewoon de pannen vanaf het vuur op.
Neem een donkere kleur, lichte kleuren kunnen kleurstoffen opnemen.

En voor mij belangrijk, ik heb gietijzeren pannen die ik soms laat vallen op het aanrechtblad en nee geen schade.

Dit waren voor mij ook de redenen om geen keramiek te nemen, het laten vallen van mijn pannen ed, werd mij daarom ook afgeraden om keramiek te nemen.

Hoopt dat je hier iets aan hebt.

Marktkenner
Berichten: 192
Lid geworden op: 25 jul 2007 12:34

Re: Ervaring gezocht met keramische keukenwerkbladen

Ongelezen bericht door Marktkenner » 19 sep 2016 22:13

Ik zie wel weer dat er nog steeds veel fabels de ronde doen over de verschillende (stenen) keukenbladen.
De meeste probleemloze bladen m.b.t. vlekken en vlekgevoeligheid zijn natuursteen en composiet, echter dan wel de (hoog)glans uitvoeringen. Met deze materialen durf ik te garanderen dat je er probleemloos mee kunt omgaan.
wat de vorige schrijver zegt over ervaring met schade door poetsen, kan ik serieus niet begrijpen. WTF doe je dan allemaal op en met je blad??
ook het vallen van (koperen!) pannen op een blad kan ik niet begrijpen... ik kook zelf al 30 jaar (zowel thuis als professioneel) en heb nog nooit een pan uit mijn handen laten knikkeren... hel bijzonder dat dit bij anderen dus (regelmatig?!) voorvalt.... maar goed.

Voor alle bladen geldt altijd (zoals dat bijv. ook bij auto's geldt): er wordt altijd uitgegaan van normaal, regulier gebruik. En om de topic-starter een goed antwoord te kunnen geven: keramiek is serieus een geweldig materiaal! Het kan serieus veel hebben. Door persoonlijke omstandigheden heb ik zo'n blad in mijn garage liggen, en je kunt je voorstellen: ik doe daar alles mee. Er staat een bankschroef op, er licht altijd gereedschap, ik knoei met van alles, sbij er papier of karton op met een stanley mesje, doe het af met wasbenzine en thinner en weet ik nog wat niet meer.
Het blad is, op wat verfvlekken na, helemaal niet beschadigd of bekrast. Er zitten ook geen vlekken in van de thinner of zo, en ook krassen heb ik nog niet kunnen ontdekken. Ik heb het materiaal zelf mee gepresenteerd op beurzen en heb er van alles op en met gedaan. Altijd kregen we het weer 100% schoon voor de volgende dag. Ook beursbezoekers mochten dit zelf testen. Gewoon lekker een dikke spijker er overheen krassen, citroen op uitwrijven, warm stoken (roodgloeiend!) en direct koud water eroverheen... geen probleem. geen vlekken, geen schade. Volgens mij zegt dit genoeg?

het is een kwestie van een keuze maken. ik heb op mijn keuken een mat zwart, leather-touch Natuursteen (zimbabwe) op mijn keuken liggen. Doe er op het normale schoonmaakwerk nooit iets aan, en het ziet er nog steeds fantastisch uit. En ik kook bijna elke dag. Ook met een composietblad zul je geen moeite hebben, alhoewel er veel problemen zijn geweest in het verleden met de mat-zwarte variant (en andere donkere matte kleuren) wat echt serieus vlekken had die er hel lastig (of niet) af te krijgen waren. Fabrikanten zeggen dat die tijd voorbij, doch zou ik het niet vertrouwen.

Met Keramiek koop je echt gen kat in de zak. Als je een goede kleur kunt vinden die je aanstaat, kan ik het je zeker aanbevelen! Als fabrikant zou ik Kemie aanbevelen, omdat zij er volgens mijn gegevens als eerste mee op de markt kwamen en inmiddels het meeste ervaren zijn in het product en het bewerken ervan. Succes!

Happyikke
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 sep 2016 04:59

Re: Ervaring gezocht met keramische keukenwerkbladen

Ongelezen bericht door Happyikke » 24 sep 2016 20:39

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb nog een vraagje, ik zou graag een smetplintje hebben van een cm of 5. Kan dat? Ik heb me laten vertellen dat dat vanwege de minimale dikte niet gaat. Maar dat is natuurlijk superlastig met schoonmaken, dan komt er altijd water tegen de muur. Hie zien jullie dat?

Marktkenner
Berichten: 192
Lid geworden op: 25 jul 2007 12:34

Re: Ervaring gezocht met keramische keukenwerkbladen

Ongelezen bericht door Marktkenner » 25 sep 2016 13:39

Smetplintje is gewoon mogelijk. Vraag ernaar bij de keukenzaak.
Vraag voor de zekerheid wel even hoe het geleverd wordt. Voor zover ik weet krijg je dan 2 dunne delen op elkaar verlijmd geleverd.
Hierdoor zie aan de bovenkant (als je het niet integelt) een klein naadje lopen. Ik zelf zou dat niet als storen ervaren.
Daarnaast zijn er tegenwoordig ook kleuren van 1cm massief materiaal, hier kunnen ze zeker gewoon smetplinten van zagen.

Succes!

werkbladenspecialist
Berichten: 433
Lid geworden op: 12 apr 2011 11:53

Re: Ervaring gezocht met keramische keukenwerkbladen

Ongelezen bericht door werkbladenspecialist » 29 sep 2016 08:41

Smetplinten zijn bij ons gewoon mogelijk. Gewoon in enkele dikte materiaal (dus tussen de 3 en 6 mm, dubbele dikte en als opgedikt materiaal.

Gesloten