LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Goede of slechte ervaringen met keukens? Geef hier jouw mening.
maurice.klous
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 feb 2019 21:49

Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door maurice.klous »

Goede avond,

Graag willen wij voor ons keramische werkblad een onderbouw spoelbak plaatsen gezien wij dit het allermooist vinden. Echter word ons dit door de verkoper afgeraden. Hij zegt dat de rand van het blad erg gevoelig is in een keramish werkblad. Bij het stoten op de rand breken er stukjes af. Hij adviseert vlakbouw

Echter zie ik op internet heel veel onderbouw spoelbakken in keramische bladen. Ook op de website van de leverancier van het werkblad zelf zie ik het heel veel op fotos terug komen.

Nu is dus de vraag of de “chippen” zoals ze het noemen(afbrokkelen van het werkblad) nou echt zoveel voorkomt of dat het echt onzin is. Als het niet stootvast is toont een bladen leverancier het toch ook niet zomaar op haar website lijkt mij?

Graag een stukje advies van de expert op het gebied van vlakbouw of onderbouw voor een keramisch werkblad😊

Alvast hartelijk dank!

werkbladenspecialist
Berichten: 445
Lid geworden op: 12 apr 2011 11:53

Re: Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door werkbladenspecialist »

Uw verkoper heeft helemaal gelijk. Hoe krap je de oversteek ook neemt, er is oversteek en die kun je raken met b.v. een zware pan en dan springt er een stukje van af. Dit is bijna niet te voorkomen. Wij leveren werkbladen met onderbouw bakken maar dat is altijd op eigen risico voor de klant. Bij leveranciers en showrooms zie je helaas wel vaker prachtige zaken die niet echt realistisch zijn.

Lady1234
Berichten: 27102
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Ik ben geen specialist maar heb ook een keramisch werkblad met een vlakbouw spoelbak.

Juist in die bak bent u bezig met dingen inzetten en weer uithalen.

Had zelf een ongelukje met een pan aan de rand van het werkblad, waardoor er daarvan een heel klein stukje afbrak. Gelukkig ver uit het zicht.

Zou dus als gebruiker zeker een vlakbouw adviseren.

Erthanax
Berichten: 9678
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door Erthanax »

Leveranciers stellen zaken wel vaker mooier voor dan ze zijn. Vraag eens rond bij buren, familie, vrienden, collega's, wat hun ervaringen zijn, als u dat nog niet gedaan heeft.

Wij hebben een vlakbouw spoelbak in een granieten blad. Dat ziet er strak uit en geen risico op chipping. Bij onderbouw heeft u overigens altijd ronde hoeken in het spoelgat; dat vind ik dan weer niet mooi (in combinatie met een rechthoekige of vierkante bak).

Chipping gaat onvermijdelijk optreden, juist bij harde natuursteen. Een zware pan, iets te voortvarend, en het is gedaan.

Nu zult u ook weer niet binnen een paar maanden met een geheel "aangevreten" rand zitten, maar een zichtbaar plekje dat u elke keer voelt bij het wegpoetsen van druppels, dat waarschijnlijk wel. Denkt u dan de komende vijftien jaar elke keer "verdorie" als u het voelt en als er een nieuwe bij is gekomen?
Of gaat u juist elke dag spijt hebben als u die vlakbouwbak ziet?

Lastige te zeggen, vooraf. Succes met de afweging!

Marktkenner
Berichten: 230
Lid geworden op: 25 jul 2007 12:34

Re: Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door Marktkenner »

Wat mij betreft kan het gewon beide. Er is natuurlijk iets te zeggen voor onderbouw bij Keramiek, maar het hangt ook een beetje van de leverancier af die het blad levert. Er zijn inmiddels meerdere methodes om de spoelbak vlak onder het blad te bouwen, en ook goeie!
Heb zelf een natuursteen blad met onderbouw spoelbak, en dat is ook al lang in de running. Ook daarvan werd wel eens gezegd dat er stukjes vanaf konden gaan, en ja, dat kan altijd gebeuren!
Maar bij normaal gebruik en als je een beetje oppast, zou ik het gewoon aandurven!
ik kook zelf ook elke dag, en ben echt niet ultra voorzichtig en was al mijn pannen onder de kraan af. Nooit problemen ervaren.

Check even goed na welke bladen leverancier je keukenzaak heeft, en vraag daar even goed na op welke manier de uitsparing wordt vervaardigt c.q. afgewerkt, dat is wel belangrijk om te weten.



Succes met beslissen.

crazyme
Berichten: 8151
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door crazyme »

Marktkenner schreef:
28 feb 2019 14:56
Wat mij betreft kan het gewon beide. Er is natuurlijk iets te zeggen voor onderbouw bij Keramiek, maar het hangt ook een beetje van de leverancier af die het blad levert. Er zijn inmiddels meerdere methodes om de spoelbak vlak onder het blad te bouwen, en ook goeie!
Heb zelf een natuursteen blad met onderbouw spoelbak, en dat is ook al lang in de running. Ook daarvan werd wel eens gezegd dat er stukjes vanaf konden gaan, en ja, dat kan altijd gebeuren!
Maar bij normaal gebruik en als je een beetje oppast, zou ik het gewoon aandurven!
ik kook zelf ook elke dag, en ben echt niet ultra voorzichtig en was al mijn pannen onder de kraan af. Nooit problemen ervaren.

Check even goed na welke bladen leverancier je keukenzaak heeft, en vraag daar even goed na op welke manier de uitsparing wordt vervaardigt c.q. afgewerkt, dat is wel belangrijk om te weten.
Even ter verduidelijking : wat is de meerwaarde voor de klant wanneer hij weet welk bedrijf het werkblad levert ?
Hoe kan hij dan beoordelen of hij een magisch, blijvend schadevrij blad krijgt ?

En hoe zou je bij vlakbouw last van chipping kunnen krijgen ? Je stelt immers dat het altijd kan gebeuren...

Erthanax
Berichten: 9678
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door Erthanax »

Marktverkenner is op meer plaatsen niet erg duidelijk:
Er is natuurlijk iets te zeggen voor onderbouw bij Keramiek,
Dus het zou voordelen bieden? Die zijn er volgens mij niet. Hoog/hoger risico op chipping is niet iets wat voor onderbouw spreekt.

Heb zelf een natuursteen blad met onderbouw spoelbak, en dat is ook al lang in de running. Ook daarvan werd wel eens gezegd dat er stukjes vanaf konden gaan, en ja, dat kan altijd gebeuren!
Hoezo "ook"? Juist bij onderbouw is er risico op chipping.

Marktkenner
Berichten: 230
Lid geworden op: 25 jul 2007 12:34

Re: Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door Marktkenner »

@crazyme & @erthanax:

Meerwaarde om fabrikant te weten is de manier waarop de uitsparing voor onderbouw wordt vervaardigt. Als jullie dan van die keukenkenners zijn hebben jullie je hier ooit in verdiept. Zo niet, dan kennen jullie waarschijnlijk maar 1 leverancier?
Er is inmiddels 1cm massief te verkrijgen, dus zou kunnen, het standaard keramiek is "maar" 3mm dik, ik heb bladen gezien waar ze het onder die 3mm lijmen, dat zou ik dan afraden. Er zijn ook fabrikanten die de uitsparing in verstek maken, even dik als de blad rand bijv. Zo heb je aan de binnenzijde van je sparing dezelfde rand als de voorzijde, maar 2 cm in verstek lijmen zou ook nog een optie zijn.
Daarnaast kan de onderlijming van de sparing nog een functie hebben...

en v.w.b. het "ook"of juist risico op chipping: Ik heb in de loop der jaren meer stukjes rondom een vlak geintergreerde spoelbak kapot gezien (bij stenen bladen wel te verstaan) dan bij onderbouw. Sommige mensen zijn gewoon lomp en onbedachtzaam in een keuken, maar het gros let gewoon op en doet rustig en werkt met beleid. Dan zou e.e.a. prima te doen zijn.

en de voordelen? Heel veel echte praktische voordelen heeft het volgens mij niet, maar ik vind het er wel veel mooier, luxer en meer afgewerkt eruit zien.

Neem niet weg dat je de keuze én het risico bij de klant laat liggen. De verkoper kan 'slechts' adviseren en dat tracht ik hier ook te doen.
Helaas doen er rondom keramiek en steen veel broodje aap verhalen de ronde, en zijn er legio keukenbedrijven die aansmeren waar ze het minste service op krijgen...

Erthanax
Berichten: 9678
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door Erthanax »

Onderbouw heeft geen praktische voordelen. Mooier, luxer, van mij mag het allemaal. Het blijft een kwestie van smaak, praktische voordelen zijn het dus niet.

Wat u bedoelt met "keukenbedrijven die aansmeren waar ze het minste service op krijgen" ontgaat me in dit verband.

Mijn advies blijft ongewijzigd: TS moet proberen af te wegen wat hij op termijn het vervelendst vindt: chipping bij onderbouw, of de zichtbare rvs-rand bij vlakbouw.

kokka
Berichten: 3579
Lid geworden op: 30 mei 2012 10:32

Re: Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door kokka »

@ marktkenner. Waarom denk je dat een keramisch blad van 10mm minder last zou hebben van chipping als eentje van 3mm? Het probleem is dat het blad van een zeer bros materiaal gemaakt is en er bij flink stoten op de rand van de spoelbak uitsparing, kleine scherfjes afbreken. Deze breken van de bovenhoek af, dat heeft dus niks te maken met de dikte van het blad

werkbladenspecialist
Berichten: 445
Lid geworden op: 12 apr 2011 11:53

Re: Vlak of onderbouwspoelbak bij een keramisch werkblad?

Ongelezen bericht door werkbladenspecialist »

Inderdaad Kokka, de dikte heeft weinig te maken. Bij onderbouw steekt de keramische laag een klein stukje over de rand van de bak, als je niet oplet met het uit de bak pakken van een zwaarder voorwerp tik je er een stukje uit. We zien klanten die daar vaker mee terug komen maar ook klanten waar we nooit iets van horen maar wij raden onderbouw af, we leveren het op eigen risico! Het heeft dus niets met de leverancier te maken, wij hebben in het begin onderbouw gehad op 3 mm materiaal en daar was wel iets meer schade aan dan nu met of dubbel 3 mm of 6 mm (afhankelijk van de kleur) maar het aantal schadegevallen is mij te hoog.

Ik zag ook opmerkingen over bakken in verstek onder het werkblad, als wij daar de meerprijs van vertellen haken de meeste mensen al af maar er zit ook nog eens een beperking aan, dit kan alleen maar bij haakse bakken, wil je een bak met afgeronde hoeken dan gaat dat niet.

Dus keramiek géén onderbouw gebruiken!

Gesloten