Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Discussieer hier over kinderopvang.
M2020
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 jan 2020 23:49

Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door M2020 » 03 jan 2020 14:33

Beste lezers, moderators, experts, beste allemaal,

Ik ben de moeder van een heel vrolijk en lief kindje van 4 jaar. Ons kindje heeft een ontwikkelingsachterstand, behoort tot de groep ‘zeer moeilijk lerende kinderen (cluster 3)’, en gaat sinds dat hij ¾ jaar is naar een speciale kinderdagverblijf. Na ‘schooltijd’ gaat ons kindje naar regulier BSO, dit vanwege gebrek aan andere opties en omdat mijn man en ik werken. Bij de reguliere BSO zit ons kindje bij de groep kinderen van 2 t/m 4 jaar.

Half januari word ons kindje 5, dus is leerplichtig, en moet naar speciaal onderwijs. Op deze locatie hebben ze speciaal BSO, geregeld door de stichting Zozijn.

Ik weet niet hoe ik dit het ‘beste’ kan formuleren, maar ons kind is momenteel ‘te groot’ voor de ‘kleine’ kinderen op regulier BSO (t/m 4jaar oud), maar is ‘te jong’ in zijn doen en laten voor de ‘grotere’ kinderen op regulier BSO (4 t/m 12 jaar oud). Ons kindje heeft dus momenteel geen goede aansluiting meer bij de reguliere opvang, dus momenteel ‘past’ ons kindje nergens meer bij, om het zo te zeggen.

Mijn man, ik en de betrokken organisaties, behalve de gemeente dan, hebben daarom gedacht dat ons kind het beste af is bij speciaal BSO, die speciaal voor deze groep kinderen opgericht is. Doordat er sprake is van een aanvraag voor speciaal BSO, gaat dit via de gemeente. We hebben inmiddels een indicatie bij de gemeente aangevraagd voor speciaal BSO en voor vakantieopvang (beide op locatie beschikbaar) maar die is helaas afgewezen door onze gemeente omdat speciaal BSO niet onder de Jeugdwet valt, en omdat er nog geen sprake is van de Wet Langdurige Zorg.

Onze gemeente is van mening dat de voorliggende oplossing is dat ons kind naar een gastouder moet na schooltijd, en omdat ons kindje half januari al naar school moet, hebben we dit nu ook geregeld.
Maar onze zorgen blijven dat ons kind daar geen goede aansluiting gaat hebben.
Ook vrezen we dat naar een gastouder i.p.v. speciaal BSO gaan in de weg gaat staan van de stijgende ontwikkeling van ons kind, omdat bij een gastouder ons kindje activiteiten gaat doen samen met kinderen tussen 5 t/m 12 jaar, maar ons kind is momenteel niet zo zelfredzaam als de kinderen van zijn kalenderleeftijd.

Zelf deze speciale BSO financieren is ook niet mogelijk, omdat dit onder ‘specialistische’ zorg valt, en van wat we online hierover hebben kunnen vinden moet je een indicatie hebben van de gemeente om je kind naar speciaal BSO te laten gaan.
We kunnen ook niets vinden of je voor dit soort BSO een toeslag kunt krijgen
van de belasting, zoals het geval is met regulier BSO, wat het simpelweg te duur maakt voor ouders om hun kinderen ernaartoe te kunnen sturen. Er is blijkbaar geen wetgeving (?) voor deze groep kinderen wat betreft speciaal BSO, of mijn man en ik hebben dit niet goed gelezen.

Onze vragen zijn, zijn er andere ouders/experts die ons misschien op weg kunnen helpen hiermee? Die dit hebben meegemaakt of meer ervaring hebben met de (ontbrekende) wetgeving omtrent speciaal BSO / indicaties voor speciaal BSO / toeslagen speciaal BSO? Of is er iemand die meer kijk heeft op de Wet Langdurige Zorg en/of de Jeugdwet die ons andere inzichten kan bieden dan wat we nu hebben kunnen vinden?

Als de wetgeving omtrent speciaal BSO gebrekkig is, of ontbreekt, dan zijn onze vragen niet alleen voor ons belangrijk, maar ook voor ouders die met dezelfde problematiek zitten.
We leven in Nederland waar de zorg voor iedereen hetzelfde zou moeten zijn, vooral voor zorgkinderen. Hoe is het mogelijk dat een kind die naar speciaal onderwijs gaat geen indicatie krijgt om naar speciaal BSO (op locatie) te gaan, terwijl bij navraag bij andere ouders die in andere gemeentes wonen een indicatie voor speciaal BSO voor kinderen in het speciaal onderwijs wel wordt afgegeven?

De landelijke uniformiteit lijkt te ontbreken hierin, wat als gevolg heeft in de praktijk dat sommige van deze kinderen de juiste ondersteuning en zorg niet krijgen die ze nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, simpelweg omdat ze in de ‘verkeerde’ gemeente wonen.

Voor een (werkende) ouder van een zorgkind is dit best zuur en moeilijk te accepteren. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat, als je in de ‘verkeerde’ gemeente woont dat je geen toepasselijke zorg kunt krijgen als zorgkind/ouder van een zorgkind? Toch?
Als ouder van een zorgkindje heb je andere dingen aan je hoofd dan (ontbrekende / gebrekkige) wetgeving, dus het zou heel fijn zijn als er toch blijkt dat er wetgeving is voor special BSO die landelijk geregeld is, dat zorgt voor gelijke kansen voor iedereen.

Ondanks het feit dat dit moeilijk te begrijpen is voor ons, zijn we ook blij om te horen dat er dus toch gemeentes zijn in Nederland die meedenken met de ouders die zorgkinderen hebben, ondanks het feit dat ons kindje het speciaal BSO en vakantieopvang niet krijgt van onze gemeente.

Alvast bedankt voor de moeite!

Met vriendelijke groeten,
M
Laatst gewijzigd door Radar op 05 jan 2020 20:46, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Titel gecorrigeerd

kweenie
Berichten: 15391
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door kweenie » 04 jan 2020 05:16

Volgens mij geldt voor je eigen 'uurtarief'/bijdrage bij speciaal BSO de zelfde regeling voor kinderopvangtoeslag als voor normale BSO's. Maar omdat het een veel duurdere opvang is, is er ook financiering vanuit de gemeente nodig. Daarom kun je er alleen terecht met een verwijzing. Ik denk dat de sleutel voor je probleem daarom zit in de afwijzing door de gemeente. Ik vind het vreemd dat een verwijzing naar een instelling die juist bedoeld is voor kinderen zoals jouw kind, zomaar wordt afgewezen. Ik neem aan dat de andere kinderen bij die speciaal BSO wel een verwijzing hebben? Waarom is dat bij hun wel gelukt? Misschien dat je hier daarom nog bezwaar tegen kunt maken. Wellicht dat je daarbij geholpen kunt worden door zorgverleners, bv van consultatiebureau of huisarts?

Het enige wat ik dan kan bedenken is dat jullie kind "te goed" is voor de speciaal BSO (ik weet niet hoe ik het anders moet noemen...) Dat de grens voor speciaal BSO dus strenger is dan de grens voor speciaal onderwijs. Daar kan ik ook wel iets bij voorstellen, omdat onderwijs natuurlijk ook iets heel anders is dan BSO. Als je kind in principe (op termijn) wel naar de normale BSO zou kunnen, dan kan ik mij voorstellen dat ze geen indicatie willen geven en dat je kind dan toch naar een gewone BSO zal moeten. Dat zal zeker de eerste tijd lastig zijn, maar wellicht is dat op de lange termijn wel een betere oplossing. Je zou dan misschien beter nog bij andere BSO's kunnen kijken, want er zijn natuurlijk wel meer BSO's en er zit soms een wereld van verschil tussen.

witte angora
Berichten: 22264
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door witte angora » 04 jan 2020 07:10

Eerst even een vraag. Je wil dat je kind naar het speciaal BSO gaat. Is wat in onderstaande quote staat de enige reden?
M2020 schreef:
03 jan 2020 14:33
Ook vrezen we dat naar een gastouder i.p.v. speciaal BSO gaan in de weg gaat staan van de stijgende ontwikkeling van ons kind, omdat bij een gastouder ons kindje activiteiten gaat doen samen met kinderen tussen 5 t/m 12 jaar, maar ons kind is momenteel niet zo zelfredzaam als de kinderen van zijn kalenderleeftijd.
Heb je dit al met de gastouder besproken? Misschien dat ze er prima mee overweg kunnen. Eéntje moet de jongste zijn, en ééntje de oudste, nietwaar?

mh73
Berichten: 2142
Lid geworden op: 27 feb 2012 17:59

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door mh73 » 04 jan 2020 08:37

Ga eens naar stichting MEE met je vragen. Misschien is het mogelijk om een PGB aan te vragen? En daaruit extra hulp van te bekostigen? Er zijn ook speciale bureau's die bij die aanvraag kunnen helpen.

Verder sluit ik me aan bij witte angora. Waarom probeer je het niet gewoon uit? Misschien trekt je kind zich juist wel op aan de andere kinderen.

Als ik nu bijvoorbeeld kijk naar mijn dochter van 19 met hersenbeschadiging, met een wat lager IQ wat nog binnen de 'normale' marges past, die is dikke maatjes met een knul van 23 met een flinke verstandelijke beperking op haar vrijwilligerswerk. En toen mijn dochter zelfstandig met het OV ging reizen, dacht zijn moeder: zou hij dat ook kunnen? En ja hoor. Eén dag gaan ze nu samen met de bus, maar de andere dagen gaat hij alleen. Gaat prima.

Loopt je kind bij een revalidatiearts? Daar kun je ook met heel veel praktische vragen terecht. En anders moet je echt MEE proberen.

Komkommertijd
Berichten: 4746
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Nederbelg!

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door Komkommertijd » 05 jan 2020 10:20

Tijdens de nieuwsjaar receptie die veel gemeentes houden even de verantwoordelijke wethouder hier over vragen stellen, vinden ze niet leuk maar zoek de tijd en datum en welke wethouder dit hoorde te regelen. Dan heb je vele partijen die mee luisteren en soms is op een dergelijke avond het plotseling wel mogelijk.
De ambtenaren doen wat in de regels staat, dit kind valt er buiten dus afwijzen.... maar een Wethouder vragen om er nogmaals naar te kijken en die mag uit coulance iets meer toe staan.

moederslink
Berichten: 7750
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door moederslink » 05 jan 2020 12:43

[N.B.: aan dit bericht ging een ander bericht van deze gebruiker vooraf, maar dat was off topic]

Dat neemt niet weg dat er voor een kindje dat enigszins achter loopt of anderszins (wat) beperkt is er een veilige en passende en stabiele opvang voorhanden moet zijn, buiten het gezin.
Het is te begrijpen dat in zo.n geval de ouders even de handen vrij kunnen, willen of mogen hebben.

Een heel goed alternatief is een ' vaste oppasmoeder ' in huis vragen, maar dan wel dmv zorgvuldige screening een die het áán kan.
Laatst gewijzigd door Radar op 06 jan 2020 13:16, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Off topic

breien
Berichten: 3584
Lid geworden op: 01 nov 2014 12:51

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door breien » 05 jan 2020 13:09

[N.B.: aan dit bericht gingen diverse offtopicberichten van andere gebruikers vooraf]

Volgens mij dwalen de bijdragen een beetje af van het oorspronkelijke topic.
Laatst gewijzigd door Radar op 06 jan 2020 13:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Context was onduidelijk geworden

mh73
Berichten: 2142
Lid geworden op: 27 feb 2012 17:59

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door mh73 » 05 jan 2020 13:46

Ik heb een aantal adviezen gegeven, maar de TS reageert zelf ook niet meer.

mahadma
Berichten: 2126
Lid geworden op: 03 dec 2015 13:52

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door mahadma » 05 jan 2020 14:02

Het is best wel triest om een "probleem"kind te hebben. Dat weet ik uit ervaring. Het zal altijd een probleem voor de beiden werkende pa en ma zijn worden en blijven om een goede opvang te hebben voor het kind. Ik snap de vragen en de opmerkingen over beide werkende ouders, maar de beste opvang is en blijft en zal altijd blijven de eigen papa en mama. Tenzij het kind onhandelbaar is voor de ouders qua leeftijd,kracht en gedrag. Dan moet je, of je wil of niet, tot uithuisplaatsing overgaan.

De vraag die ik hoop dat die beantwoord gaat worden is aan de ouders, met name: Is er geen optie om beiden 50% te gaan werken en zelf het kind de optimale zorg te geven? Alles 'afschuiven' op wetten en regels is soms wel erg gemakkelijk.

Erthanax
Berichten: 4912
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door Erthanax » 05 jan 2020 20:08

Waarom kunnen al die AOW'ers niet gewoon doorwerken? Gewoon je hand ophouden en alles maar 'afschuiven' op wetten en regels omdat je er 'recht' op hebt is ook zo wat.

Als ik TS was, en hier impliciet voor slechte moeder wordt uitgemaakt, zou ik me ook wel twee keer bedenken voor ik nog een keer zou reageren. De eerste reacties waren beslist zinvol en nuttig, maar daarna is het behoorlijk ontspoord, vind ik.

Radar
Site Admin
Berichten: 4664
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door Radar » 05 jan 2020 20:35

Wij vinden het niet bepaald zinvol dat TS eerst haar keuzes ten opzichte van werk / school / BSO / opvoeding etc. moet gaan verdedigen alvorens ze antwoord kan krijgen op haar vragen.

TS geeft zelf al aan: ''Na ‘schooltijd’ gaat ons kindje naar regulier BSO, dit vanwege gebrek aan andere opties en omdat mijn man en ik werken.'' Diverse forumgebruikers vinden het blijkbaar toch nodig om TS hierover de les te lezen. Dat lijkt ons niet echt constructief, en daarom hebben wij dergelijke berichten verwijderd.

Wie graag in algemene zin wil discussiëren over het opvoeden van kinderen of hoe anderen hun werk en de opvoeding van hun kinderen zouden moeten regelen, mag daarvoor een nieuw topic openen, maar gelieve dat niet in deze thread te doen.

Fijne avond,

Radar ^KL

Revoked
Berichten: 1149
Lid geworden op: 28 nov 2017 00:45

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door Revoked » 05 jan 2020 20:54

Ho, da's een stapje te generaliserend.
Ouderschapsverlof is wettelijk geregeld en TS kan daar gewoon gebruik van maken. Eigengereid. Niet afschuiven.

witte angora
Berichten: 22264
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door witte angora » 05 jan 2020 21:00

Volgens mij heb ik toch echt een inhoudelijk antwoord op de vraag gegeven, alvorens de discussie off-topic ging...

Komkommertijd
Berichten: 4746
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Nederbelg!

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door Komkommertijd » 05 jan 2020 21:17

Mijn ga naar de Nieuwjaar receptie van jou gemeente is dus goed advies, volgens Moderators?

Vraag daar eens de verantwoordelijke Wethouder, want dat heeft meeste kans op coulance.
En minder werken, als je Juf op school bent en voor halve dagen ging, wedden dat een groot deel forum dan
hier gaat klagen dat je beter opvang kunt regelen....

Niet iedereen kan zomaar minder werken, sommige zijn dan hele baan kwijt of hebben hoge hypotheek en moeten helaas wel.
Ik hoef hun persoonlijke reden niet te weten!

Lady1234
Berichten: 13632
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door Lady1234 » 05 jan 2020 21:28

Mijns inziens wordt de Ts nergens de les gelezen. De Ts heeft een probleem met de
BSO voor haar kind en dat probleem is ook op andere manieren op te lossen tot het kind wat ouder is. Als iets niet kan zoals je het wil, moet je maar willen zoals het kan.

Revoked
Berichten: 1149
Lid geworden op: 28 nov 2017 00:45

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door Revoked » 05 jan 2020 21:45

witte angora schreef:
05 jan 2020 21:00
Volgens mij heb ik toch echt een inhoudelijk antwoord op de vraag gegeven, alvorens de discussie off-topic ging...
Dat klopt. Maar tegenwoordig mag je niemand meer duidelijk maken dat ze verantwoording moeten nemen voor hun eigen kroost. Altijd moet er maar iemand anders voor opdraaien en het mag de ouders géén geld kosten. En ook niet tornen aan het werk, je moet namelijk altijd een grotere auto, langere vakantie en mooier gras dan een buurman.
Dat wordt nog maar even onderschreven door een mod. Voelde zich waarschijnlijk aangesproken.
Generatie Hulpeloos-&-Ik-moet-geholpen-worden-zoals-ik-dat-wil.

BL2
Berichten: 3098
Lid geworden op: 08 sep 2016 22:02

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door BL2 » 06 jan 2020 00:10

Echt bizar dat mijn berichten zijn weg gecensureerd. Ze gaven prima aan dat allerlei vormen van kinderopvang ook best zelf betaald mogen worden, en niet dat "wij" dat moeten betalen, immers het is niet ons kind. En verder dat ouders gewoon hun eigen kids moeten opvoeden, desnoods door minder te werken.

kweenie
Berichten: 15391
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door kweenie » 06 jan 2020 08:37

BL2 schreef:
06 jan 2020 00:10
Echt bizar dat mijn berichten zijn weg gecensureerd. Ze gaven prima aan dat allerlei vormen van kinderopvang ook best zelf betaald mogen worden, en niet dat "wij" dat moeten betalen, immers het is niet ons kind. En verder dat ouders gewoon hun eigen kids moeten opvoeden, desnoods door minder te werken.
En dat is dus allemaal off topic... Heeft immers niets te maken met de vraag die TS stelt.

Radar
Site Admin
Berichten: 4664
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door Radar » 06 jan 2020 13:09

Revoked schreef:
05 jan 2020 21:45
(...) tegenwoordig mag je niemand meer duidelijk maken dat ze verantwoording moeten nemen voor hun eigen kroost.
Dat mag wel maar dit is daar niet het topic voor. Bovendien: je kent TS niet, je kent haar situatie niet en je weet niet hoe ze haar leven en de opvoeding van haar kind verder heeft ingericht. Je kunt dus ook niet, puur op basis van wat ze schrijft, concluderen dat zij haar verantwoording niet zou nemen.
Revoked schreef:
05 jan 2020 21:45
Altijd moet er maar iemand anders voor opdraaien en het mag de ouders géén geld kosten. En ook niet tornen aan het werk, je moet namelijk altijd een grotere auto, langere vakantie en mooier gras dan een buurman.
Prima dat dat je mening is, maar die draagt niks bij aan de beantwoording van de vragen van TS.

Vanaf hier graag allemaal weer constructief en on topic verder discussiëren, of niet reageren - dat is natuurlijk ook een optie.

Radar ^KL

Lady1234
Berichten: 13632
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Speciale BSO en speciale vakantieopvang

Ongelezen bericht door Lady1234 » 06 jan 2020 14:12

Mijns inziens is dan alles al gezegd wat gezegd, wat gezegd mag worden, want wij kunnen hier de gemeente niet dwingen de door de Ts gewenste beslissing te nemen.

Plaats reactie