LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Onderhandse lening aan mijn broertje

Een lening afgesloten of van plan dit te gaan doen? Bespreek het in dit topic.
gilas
Berichten: 897
Lid geworden op: 04 dec 2013 09:09

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door gilas » 04 jul 2014 16:16

Sofie,er is maar 1 oplossing en dat is voor je broertje professionele hulp zoeken want dit is niet iets wat jij kan oplossen.
Dat heeft niets met leeftijd te maken maar wel met het feit dat jij te dicht bij hem staat.
Mijn ervaring is dat iemand die zoals je broer nooit iets betaald en alleen maar schulden maakt alleen geholpen kan worden door iemand die daar objectief tegenover staat en die hem kan aanspreken op zijn gedrag.
Hoe goed en lief het ook van je is,jij kan hem nooit aanspreken op zijn gedrag omdat er altijd die familieband is en er een hele grote kans is dat hij een loopje met je gaat nemen.
Met als gevolg dat jij in de problemen komt.
Hoe moeilijk het ook is,hij moet professionele hulp hebben en als hij dat niet wil of accepteert dan klinkt het hard maar dan heeft hij pech gehad en moet het maar op de harde manier leren.

rozemarijntje
Berichten: 6896
Lid geworden op: 23 mar 2010 23:14
Locatie: Tussen andere kruiden! Behalve onkruid ;-)

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door rozemarijntje » 04 jul 2014 23:41

Wat voor svhuldn maakt hij dan als ik vragen mag? Bij vrienden,tel? Etc?

Stappen natuurlijk.
Wat ook optie is,is zijn pinpas in laten leveren bij je...krijgt zakgeld,stel hij verdient 200 euro maar ook studiefinciering denk ik? Kijken wat vast kosten zijn ,betalen,en dan zakgeld bv 20 euro pw...tja is niet anders....en vrienden inlichten....dt is bankroet is,misschien leert hij het dan....

Studenten zien plaatje niet..lang leve de lol..
Nee ik w met 25 ook goed volwassen hoor,leeftijd zegt bij mij niks....sommige zijn wijs voor leeftijd andere nog,ja...dommig....maar zo te lezen zaakjes goed op orde

jerwarm
Berichten: 621
Lid geworden op: 03 jun 2014 19:26

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door jerwarm » 05 jul 2014 00:01

rozemarijntje schreef:en inderdaad, ik ben het zeker eens met de mensen voor mij. Grote sommen geld tussen familie en vrienden, dat werkt niet. Ik heb zelf ook een harde leerschool daarin gehad.
Het maakt relaties [op de lange duur] kapot. Daarom leen ik niets meer uit, ergo; wil ik niet dat anderen mij wat lenen.


Dat hoeft niet altijd,zijn ook nog mensen die echt wel trouw zijn en even in de penarie zitten,

ook ik ben vaak op giegel gegaan,heeel vaak,daarom schrijf ik,en dat grbeurd wel regelmatig,buren onderling lenen wel eens...ik bijna nooit maar ja soms net??eieren op,nou ik breng een ei terug...
Maar wat ik nog te goed heb van bep mensen hier....geen moraal dus..

Maar zijn ook mensen die dat wel degelijk hebben...
Maar of ts er goed aan doet..gaat om flink bedrag denk ik zo..ik hoef u niet te vertellen dat het over lenen gaat van een fiks geldbedrag tot bv een auto.
Dat is mijn persoonlijke keuze, ik heb gezien hoe anders mensen zich gaan gedragen tegen je als ze ineens een schuld [of ie nu 20 of 2000€] bij iemand hebben lopen.

ontwijkgedrag
ontkenning
raar doen, net doen of je ze niet kent op straat in het voorbijgaan?
op verjaardagsfeestjes ontwijken
diverse smoezen van waarom het geld er ff niet is...


Ik heb deze nare ervaringen zelf [dichtbij] mogen meemaken, geld is iets primairs en doet "iets" met mensen. Het gedrag verandert en maakt vriendschappen/relaties op de lange duur kapot.
Ik hoef u of TS daarvan niet te overtuigen, dit is gewoon mijn eigen stelling/mening die ik erin genomen heb.

Het hoeft inderdaad niet altijd voor iedereen op te gaan, maar heel vaak gewoon wel.
helaas.

jerwarm
Berichten: 621
Lid geworden op: 03 jun 2014 19:26

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door jerwarm » 05 jul 2014 00:07

Sofie444 schreef:- Bedankt voor alle reacties. Geld op mijn rekening laten storen is geen optie; Bedankt voor de objectieve info Olaf 79 en Jerwarm.
- Jerwarm: een overzicht maken zoals jij dit omschrijft heb ik geprobeerd. Hij heeft me een lijstje gegeven met schulden, maar ik moet zeggen dat ik hier niet echt wijs uit wordt omdat alle termijnen binnen korte tijd verstrijken en de schulden zo sneller oplopen dan zijn aflossingscapaciteit. Belangrijk punt is dat zijn inkomsten erg laag zijn omdat hij nog studeert en 1 dag in de week een bijbaantje heeft. Als ik kijk naar mezelf toen ik zo'n bijbaantje had verdiende ik laten we zeggen 2000/3000 euro op jaarbasis. Afbetalen per maand zou dus ontzettend weinig zijn en schulden blijven stijgen door de hoge rentes. (Ik heb info gevraagd bij de gemeente voor schuldhulp en ze zouden aanmeldformulieren toesturen, maar hij staat hier nog niet heel erg voor open omdat hij denk dat ze toch niks kunnen doen en hij ziet natuurlijk ook steeds de schulden stijgen en wil gewoon een snelle oplossing.. tsja.)
- Ik vind het jammer dat door sommige mijn leeftijd erbij wordt gehaald. Ik ben juist iemand die niet zomaar geld leent en alles eerst goed wil uitzoeken. Als ik kijk naar mijn moeder, die uiteraard een stuk ouder is, zij zou het geld zo geven als ze het had. Dus ik denk niet dat weloverwogen beslissingen maken leeftijdsgebonden is.


Dan wordt het inderdaad de hoogste tijd dat er professionele schuldhulpverlening komt, alleen komt die vaak pas als het kwaad al geschiedt is...
Ik denk achteraf niet als ik uw relaas zo lees dat u hem hier echt bij kunt helpen.
u zult hoogstwaarschijnlijk alleen de familieband kunnen ontwrichten, maar van een stabiel aflossingsplan lijkt me hier niet echt sprake.

Dit, omdat uw broertje gewoon niet genoeg inkomens heeft om deze schulden aan te zuiveren.
Wat wel in uw vermogen ligt is kijken wat het totaal aan schulden is, een inventarisatie van zijn totale financiele plaatje. :)
en dan het belangrijkste; WAARDOOR komen die schulden eigenlijk? hoe zijn deze ontstaan?' ;)

Julie4444
Berichten: 5046
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door Julie4444 » 05 jul 2014 01:43

Als toevoeging op het eerder genoemde is het wel preferabel om, als het kan, uw broer het (indien met niet-financiële hulp van u) zelf te laten werken aan de oplossing. WSNP, budgethulp en andere schuldhulpverlening waar bewindvoeders aan te pas komen zijn niet bevorderlijk voor het bedrag tenzij er zekerheid is dat uw broer zich aan de voorwaarden van het (vaak 3 tot 5 jarig) traject kan houden. Als hij zich niet aan zo'n regeling houdt (waarbij geen nieuwe schulden maken een voorwaarde is), worden de resterende bedragen niet kwijtgescholden na de termijn.

Bewindvoerders nemen ook een deel van het beschikbare geld als salaris. Dit weet u mogelijk al, maar toch nuttig om even te noemen. Deze site biedt ook nog enige informatie.

Aan uw verhaal is duidelijk dat uw broer in de huidige situatie niet sneller kan aflossen dan dat er binnenkomt. Als het mogelijk is moet hij dus zijn inkomsten verhogen en meer gaan werken. Tijdelijk stoppen of deeltijdstuderen is dan ook een optie zodat hij meer kans heeft zijn schuldeisers te kunnen betalen. Uiteraard moet duidelijk zijn hoe de schulden zijn ontstaan en moeten toekomstige schulden worden voorkomen. Eventueel kunt u (of uw broer) met een schuldeiser een regeling treffen, maar zorg wel altijd dat de schuld voor uw broers rekening blijft.

kweenie
Berichten: 14723
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door kweenie » 05 jul 2014 08:51

Sofie444 schreef:
Bob Schurkjens schreef:Niet doen!

Immers je ouders hebben al geprobeerd je broer uit de brand te helpen en dat is misgegaan. Zo erg dat ze er eigenlijk niet over willen praten. Dat illustreert al dat ook jij hier mist mee in zal gaan.
Mijn ouders hem enkele keren zijn schoolgeld of zorgverzekering betaald. Aan de overige schulden niet want dat kunnen zij zelf financieel ook niet.
Studenten hebben weinig te besteden. Het komt best vaak voor dat ouders bijvoorbeeld collegegeld of zorgverzekering betalen voor de kinderen. Dat zien ze dan vaak ook niet als een lening, maar meer als onderdeel van de ouderlijke bijdrage. Geven ze hem daarnaast ook nog 'gewoon' een maandelijks bedrag? De studiefinanciering gaat daar namelijk wel vanuit.

Wat ik mij dus afvraag, leeft hij duur of heeft hij gewoon weinig inkomen? Het is niet heel raar als hij na zijn studie met een studieschuld zou zitten, maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat hij maar blind uitgeeft zonder erover na te denken.

Uit het verhaal proef ik ook dat hij niet echt een overzicht heeft van zijn schulden. Dat is meestal een slecht teken. Dan kan het namelijk goed zijn dat daar een paar hele dure leningen bij zitten. Ik zou daarom beginnen met dat allemaal op een rijtje te zetten. En dan een indeling maken in lange en niet zo dure leningen (zoals van de studiefinanciering), van je ouders, misschien een gewone lening of doorlopend krediet en de overige (dure) leningen, bv van postorder of gsm. Die dure leningen zou hij zo snel mogelijk moeten aflossen. Met zo'n overzicht wordt het misschien helderder en kan er concreet een plan worden gemaakt om snel van de dure leningen af te komen.

Van andere leningen, zoals wellicht van duo, zou je je ook kunnen afvragen of het wel een doel zou moeten zijn om daar tijdens de studietijd al vanaf te komen.

vroem
Berichten: 3749
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door vroem » 05 jul 2014 11:00

Dat ie nu liefst snel een oplossing wil zegt al genoeg. Dat soort snelle oplossingen is slechts zelden lange termijn gericht.
En als hij niet eerlijk is over hoe de vork in de steel zit zou ik er zo wie zo niet aan beginnen.
Dat hij zelf niet weet hoe het allemaal zit is meestal onzin, voortkomend uit het besef dat het meestal veel erger is dan hij tot nu toe heeft losgelaten erover.
Als ik dit lees moet ie snel onder curatele op welke manier dan ook voordat hij straks zijn studie moet stoppen omdat daar geen geld meer voor is.

rozemarijntje
Berichten: 6896
Lid geworden op: 23 mar 2010 23:14
Locatie: Tussen andere kruiden! Behalve onkruid ;-)

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door rozemarijntje » 05 jul 2014 15:06

jerwarm schreef:
rozemarijntje schreef:en inderdaad, ik ben het zeker eens met de mensen voor mij. Grote sommen geld tussen familie en vrienden, dat werkt niet. Ik heb zelf ook een harde leerschool daarin gehad.
Het maakt relaties [op de lange duur] kapot. Daarom leen ik niets meer uit, ergo; wil ik niet dat anderen mij wat lenen.


Dat hoeft niet altijd,zijn ook nog mensen die echt wel trouw zijn en even in de penarie zitten,

ook ik ben vaak op giegel gegaan,heeel vaak,daarom schrijf ik,en dat grbeurd wel regelmatig,buren onderling lenen wel eens...ik bijna nooit maar ja soms net??eieren op,nou ik breng een ei terug...
Maar wat ik nog te goed heb van bep mensen hier....geen moraal dus..

Maar zijn ook mensen die dat wel degelijk hebben...
Maar of ts er goed aan doet..gaat om flink bedrag denk ik zo..ik hoef u niet te vertellen dat het over lenen gaat van een fiks geldbedrag tot bv een auto.
Dat is mijn persoonlijke keuze, ik heb gezien hoe anders mensen zich gaan gedragen tegen je als ze ineens een schuld [of ie nu 20 of 2000€] bij iemand hebben lopen.

ontwijkgedrag
ontkenning
raar doen, net doen of je ze niet kent op straat in het voorbijgaan?
op verjaardagsfeestjes ontwijken
diverse smoezen van waarom het geld er ff niet is...


Ik heb deze nare ervaringen zelf [dichtbij] mogen meemaken, geld is iets primairs en doet "iets" met mensen. Het gedrag verandert en maakt vriendschappen/relaties op de lange duur kapot.
Ik hoef u of TS daarvan niet te overtuigen, dit is gewoon mijn eigen stelling/mening die ik erin genomen heb.

Het hoeft inderdaad niet altijd voor iedereen op te gaan, maar heel vaak gewoon wel.
helaas.

Beste

Ik zeg ook helemaal niet dat het nooooit gebeurd,ik zeg zelf ook vaak op giegel gegaan...
Ik ben wel type stel dat,nee ik zou alleen maar dankbaar zijn en waarom ontwijken,dat doe je in mijn ogen als je dan niet eerlijk bent geweest...niet op tijd of netjes terug betaald..
Maar dan zou het bij mij vanzelf al over zijn..

Ik ben type ook al vaak op bek gegaan als ik het geld oke,maaar mensen die ik allang ken...tot op heden 2x gebeurd ,netjes terug betaald...jaren goed gegaan,helaas zijn ze nu overleden,nooit meer over gehad is terug betaald ,klaar,ook niet waar blijft mijn geld,nee zeiden netjes joh roos deze mnd,oke ,snap het,maar tot laatste cent...kon ze toch 15 jr.....helaas ziekte...en was fam,

sacredfour
Berichten: 1725
Lid geworden op: 08 jul 2011 18:15

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door sacredfour » 07 jul 2014 09:22

Als het gaat om broertje te helpen met zijn schulden, laat hem dan dit geld gebruiken om zijn schuldeisers een bedrag aan te bieden voor finale kwijting. Heel veel schuldeisers zijn bereid te schikken voor een bedrag van 20 % van de vordering. Als dit verzoek voor finale kwijting wordt gedaan door een derde dan zal dit meer inpakt hebben. Ik zou dan niet de lening van de ouders er bij betrekken. Wijs je broertje op zijn verantwoordelijkheid hier. Ook al zullen de ouders niet om terugbetaling vragen, geen actie ondernemen hier creëert toch een gevoel van onbehagen bij beide partijen. Dit gevoel van ombehagen kan alleen weggenomen worden door kwijtschelding van de schuld, of door afbetaling ervan.

gilas
Berichten: 897
Lid geworden op: 04 dec 2013 09:09

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door gilas » 07 jul 2014 14:10

sacredfour schreef:Als het gaat om broertje te helpen met zijn schulden, laat hem dan dit geld gebruiken om zijn schuldeisers een bedrag aan te bieden voor finale kwijting. Heel veel schuldeisers zijn bereid te schikken voor een bedrag van 20 % van de vordering. Als dit verzoek voor finale kwijting wordt gedaan door een derde dan zal dit meer inpakt hebben. Ik zou dan niet de lening van de ouders er bij betrekken. Wijs je broertje op zijn verantwoordelijkheid hier. Ook al zullen de ouders niet om terugbetaling vragen, geen actie ondernemen hier creëert toch een gevoel van onbehagen bij beide partijen. Dit gevoel van ombehagen kan alleen weggenomen worden door kwijtschelding van de schuld, of door afbetaling ervan.
Niet echt een heel slim antwoord.
Broertje heeft geen verantwoordelijkheids gevoel waarom denk je dat zijn zus zo hard haar hoofd breekt over hun ze hem het beste kan helpen.
Natuurlijk gaat broertje zich niet aan de afspraken houden,dan had hij zijn ouders al terug betaald en als hij bekend staat bij de schuldeisers als slechte betaler dan zullen zij niet zo gauw met maar 20 % akkoord gaan.
Daarnaast waarom zouden de ouders moeten lijden onder zoonlief alleen omdat zij hem wilde de helpen en zoonlief daar eigenlijk misbruik van heeft gemaakt.

Het beste blijft om professionele hulp te zoeken en desnoods in de schuldsanering.

Sofie444
Berichten: 7
Lid geworden op: 03 jul 2014 16:00

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door Sofie444 » 07 jul 2014 14:22

sacredfour schreef:Als het gaat om broertje te helpen met zijn schulden, laat hem dan dit geld gebruiken om zijn schuldeisers een bedrag aan te bieden voor finale kwijting. Heel veel schuldeisers zijn bereid te schikken voor een bedrag van 20 % van de vordering. Als dit verzoek voor finale kwijting wordt gedaan door een derde dan zal dit meer inpakt hebben.
Als hij mee wil werken aan schuldhulpverlening kunnen zij contact opnemen met de schuldeisers om een schikking te treffen. Als hij deze niet zelf ineens zou kunnen aflossen zou ik dit kunnen doen. Begrijp ik dit zo goed. Of zou ik ook zelf contact op kunnen nemen met de schuldeisers en deze 20% voorstellen? Hoe wordt dit meestal voorgesteld; telefonisch, schriftelijk? En in dit laatste geval is hier een format/ voorbeeld van? En kun je dit voorstel doen aan alle schuldeisers of alleen wanneer er al een incassobureau betrokken is/ er aan maningen zijn?

Enkele van jullie vroegen naar de oorzaak van de schulden. Dit zijn veelal aankopen via internet. Hij zegt zelf dit niet meer te doen. Omdat dit aankopen of afbetaling zijn is het innemen van zijn pinpas niet relevant. Voor zover ik weet heeft hij daarnaast weinig uitgaven. Hij geeft vrijwel geen geld uit aan vrije tijd en woont thuis.

Annikaatje
Berichten: 519
Lid geworden op: 27 feb 2013 20:21

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door Annikaatje » 07 jul 2014 18:15

Aankopen via internet... Dat gaat dus waarschijnlijk niet om eten en drinken of een telefoonabo, maar om kleding en spullen. Niet perse nodig dus (kleding natuurlijk in zekere mate wel, maar ga er even vanuit dat hij ook gewoon kleding heeft). Dan lijkt me hem zo erg helpen niet verstandig. Hij moet leren wat geld waard is en hoe hard je ervoor werken moet. Ik zou hem helpen met inzicht krijgen, nabellen van schuldeisers om idd voor een deel kwijtschelding te krijgen (hoewel ik denk dat veel webshops daar niet heel enthousiast voor worden) en als dat niet lukt de schuldsanering of -hulpverlening in.

gilas
Berichten: 897
Lid geworden op: 04 dec 2013 09:09

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door gilas » 07 jul 2014 18:51

Sofie444 schreef:Als hij mee wil werken aan schuldhulpverlening kunnen zij contact opnemen met de schuldeisers om een schikking te treffen. Als hij deze niet zelf ineens zou kunnen aflossen zou ik dit kunnen doen. Begrijp ik dit zo goed. Of zou ik ook zelf contact op kunnen nemen met de schuldeisers en deze 20% voorstellen? Hoe wordt dit meestal voorgesteld; telefonisch, schriftelijk? En in dit laatste geval is hier een format/ voorbeeld van? En kun je dit voorstel doen aan alle schuldeisers of alleen wanneer er al een incassobureau betrokken is/ er aan maningen zijn?
https://www.juridischloket.nl/consument ... verlening/
http://www.zelfjeschuldenregelen.nl/
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... isers.html

Hou er wel rekening mee dat de schuldeisers niet akkoord hoeven te gaan met een regeling
Als er een incassobureau bij betrokken is kan je proberen om een regeling af te spreken maar eerlijk gezegd geef ik je weinig kans.
In dat geval kan je toch het beste professionele hulp inschakelen.
En Ik lees dat je nog steeds voor hem wil betalen en ik raad je nog steeds heel sterk af om dat te doen.

Sofie444
Berichten: 7
Lid geworden op: 03 jul 2014 16:00

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door Sofie444 » 25 jul 2014 13:45

Hallo allemaal,

Ik ben erg blij met alle reacties hier en daarom even een update. Ik was bezig mijn broertje mee te krijgen naar de gemeente voor schuldhulpverlening. Hij was het formulier aan het invullen zei hij, maar hier ging steeds meer tijd overheen. Toen hij ik er gister weer naar vroeg vertelde zij het dat het allemaal wat gunstiger was geworden. Bij doorvragen gaf hij aan dat mijn ouders hem een paar duizend euro hebben overgemaakt. Ik vind dit zo oneerlijk! Omdat mijn ouders het geld zelf zouden moeten besteden aan iets extra's en omdat ik niet geloof dat hij dit gaat terugbetalen; scenario's die jullie hierboven al beschreven. Daarom denk ik erover mijn ouders het geld terug te geven zodat hij de schuld bij mij heeft en ik "controle" en inzicht heb over of hij het terug betaald. Wat ik eigenlijk wil is een overzicht van wat hij van mijn ouders heeft ontvangen. Niet alleen nu maar ook de kleine bedragen die ze hem daarvoor al een toeschoven. Ik vind het oneerlijk dat hij zoveel geld zou ontvangen (waar het uiteindelijk misschien op neerkomt) en mijn ouders er hard voor moeten werken en bovendien mijn andere broertje en ik niet hetzelfde behandeld worden.

JanTinusPlukvet
Berichten: 415
Lid geworden op: 18 apr 2010 15:03

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door JanTinusPlukvet » 25 jul 2014 13:57

Ik denk dat de ebslissing van je ouders hun zaak zijn en niet de jouwe.
Indien je het er niet mee ens bent kun je ze wel aanspreken natuurlijk, ook al omdat jij en je broer anders behandeld worden.

Als hij het geld niet besteed vor aflossingen is dat ook niet jou zaak, maar een zaak tussen je broer en de schuldeisers.
Ik mag toch aannemen dat als hij idd niet terugbetaald je ouders niet nog een 2e keer een financiële injectie geven.

Lisare
Berichten: 325
Lid geworden op: 19 jul 2012 09:33

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door Lisare » 25 jul 2014 14:20

@Jantinus

Dit was al tenminste de tweede keer :( :( :(

jerwarm
Berichten: 621
Lid geworden op: 03 jun 2014 19:26

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door jerwarm » 25 jul 2014 18:47

@ Sofie,


een beetje stom van uw ouders, zo gaat de beste man het nooit leren om er van te leren...

ergo; wie zijn kont brandt.... :)


Het is lief bedoeld van uw ouders maar gaat de jongen geen steek verder helpen, eerder nog precies de andere kant op.
het is een persoonlijke instelling die gemaakt moet worden tussen de oren, hetgeen niet/nooit met extra geld op te lossen is.


succes verder met dit hele relaas.

joze1985
Berichten: 26
Lid geworden op: 17 mar 2013 21:40

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door joze1985 » 25 jul 2014 19:06

zou het je ook afraden maar zie bij andere erg goede tips.
Ik zelf heb ook iemand geholpen en nam gewoon zijn pinpas van hem samen om de tafel alles betalen en hij kan netjes zijn geld komen halen voor zijn boodschapjes bij jou... ideetje?
Het werkt wel en daarbij kan hij ook wat sparen en aflossen zo kom jij ook niet in de probleempjes.

Annikaatje
Berichten: 519
Lid geworden op: 27 feb 2013 20:21

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door Annikaatje » 26 jul 2014 09:27

Vast lief bedoeld van je ouders maar wat een drama, ook dat hij er gelijk weer sloom van wordt. Iemand die zo beroerd en onverantwoordelijk met geld omgaat gaat ooit op zijn mond. Heel jammer dat hij de hulp die jij hem biedt eigenlijk gewoon van de hand wijst...

Ik zou zeker niet de schuld overnemen, je ouders zouden je broer nog meer kunnen lenen. En je zegt zelf al dat hij het waarschijnlijk (voorlopig) niet terugbetaalt. Je ouders maken niet al te verstandige keuzes, daar hoef jij niet voor op te draaien.

Je kunt wel met je ouders spreken - zo leert hij het nooit en jullie mogen zelf genieten van jullie geld en het is wel een beetje oneerlijk tegenover mij, en ook met je broer - weet je wel hoeveel geld dat is voor pa en ma, voel je je wel lekker dat je dat gewoon aanpakt en vervolgens weer geen moeite doet om af te betalen.

gilas
Berichten: 897
Lid geworden op: 04 dec 2013 09:09

Re: Onderhandse lening aan mijn broertje

Ongelezen bericht door gilas » 26 jul 2014 10:14

Wat ik me afvraag en misschien dat 1 van de juridisch onderlegde forum leden dit weet,is of je hier juridisch iets mee kan?

Want het klopt natuurlijk niet dat jij en je andere broertje feitelijk niets krijgen omdat jullie wel goed met geld omgaan en je andere broer continue wel wordt toegeschoven.

Ik zou natuurlijk eerst met je ouders gaan praten,maar als er juridische mogelijkheden zouden zijn dan zou ik die niet uitsluiten.
Niet alleen voor jezelf maar ook voor je ouders want ik krijg sterk de indruk dat je broer aardig misbruik aan het maken is van een goedheid.

Gesloten