LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Een lening afgesloten of van plan dit te gaan doen? Bespreek het in dit topic.
Awesomesaurex
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 sep 2011 15:04

Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door Awesomesaurex » 09 sep 2011 15:10

Voor een onderzoek ben ik op zoek naar de mening met betrekking tot lenen van mensen uit verschillende leeftijdscategorieen. Ik ben zelf student, dus studenten vinden was geen probleem, maar verder loop ik vast. Daarom wend ik me tot dit forum, in de hoop dat mensen me kunnen helpen met een kort antwoord op een van de volgende vragen (of op meerdere vragen, dat zou helemaal top zijn!)

• Hoe kijkt u tegen lenen aan?
• Wat verwacht u van een kredietverstrekker?
• Op basis waarvan kiest u voor een bepaalde kredietverstrekker? Lage rente? Betrouwbaarheid? Overzicht en transparantie? Etc.
• Waar denkt u aan bij lenen zonder gedoe of gemakkelijk lenen (bv. Geen lastige vragen, geen kleine lettertjes, overzichtelijk, snel, of juist oneerlijk, commerciële/onbetrouwbare leenboeren met woekerrentes, etc)
• Denkend vanuit geen gedoe of makkelijk lenen, waar heeft u dan het meest behoefte aan? (bv. makkelijk te krijgen, geen randvoorwaarden die het moeilijk maken om geld te lenen), of… )

Mijn dank is groot! :)

Kulp
Berichten: 60
Lid geworden op: 13 jan 2010 10:08

Re: Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door Kulp » 09 sep 2011 15:56

Hoe kijkt u tegen lenen aan?
Het is een van de domste dingen die je in je leven kunt doen. De enige lening die ik ooit heb gehad is mijn huidige hypotheek en de enige reden dat ik een huis heb gekocht en niet huur, is omdat het huren van vergelijkbare woonruimte netto simpelweg duurder is dan kopen.

Wat verwacht u van een kredietverstrekker?
Dat hij me een zo hoog mogelijk lening tegen de ongunstigst mogelijke voorwaarden zal proberen aan te smeren. Een kredietverstrekker is gewoon een commercieel bedrijf en daarbij draait het om winst, winst, winst.

Op basis waarvan kiest u voor een bepaalde kredietverstrekker? Lage rente? Betrouwbaarheid? Overzicht en transparantie? Etc.
De laagst mogelijk rente tegen de gunstigst mogelijke voorwaarden, uiteraard.

Waar denkt u aan bij lenen zonder gedoe of gemakkelijk lenen (bv. Geen lastige vragen, geen kleine lettertjes, overzichtelijk, snel, of juist oneerlijk, commerciële/onbetrouwbare leenboeren met woekerrentes, etc)?
Kredietverstrekkers rekenen per definitie woekerrentes. Op mijn spaarrekening ontvang ik slechts 2,2% rente, maar als ik 3 seconden 10 euro rood sta mag ik meteen 13% rente aftikken.

Denkend vanuit geen gedoe of makkelijk lenen, waar heeft u dan het meest behoefte aan? (bv. makkelijk te krijgen, geen randvoorwaarden die het moeilijk maken om geld te lenen), of… )
'Makkelijk lenen' is een eufemistische omschrijving voor jezelf gruwelijk in de schulden storten. Lenen moet helemaal niet makkelijk zijn. Ik heb vooral behoefte aan scherp toezicht op de kredietverstrekkers door een onafhankelijke autoriteit (de AFM, in dit geval), om te voorkomen dat ze mensen woekerleningen aansmeren.

Awesomesaurex
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 sep 2011 15:04

Re: Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door Awesomesaurex » 09 sep 2011 17:08

Kijk, daar kan ik wat mee!

Emmy75
Berichten: 6720
Lid geworden op: 21 jan 2010 04:23

Re: Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door Emmy75 » 09 sep 2011 18:04

Awesomesaurex schreef:Kijk, daar kan ik wat mee!
Fijn, wilt u dan ook zo vriendelijk zijn dit in het juiste sub-forum "onderzoek" te plaatsen?

GJvdZ
Berichten: 7407
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door GJvdZ » 09 sep 2011 21:04

Awesomesaurex schreef:Kijk, daar kan ik wat mee!
Met die antwoorden van Kulp kan je helemaal niets. De enige conclusie die je kunt trekkem dat veel mensen niet weten waar ze het over hebben. Er is namelijk helemaal niet mis met leningen op zich, zolang je de aflossing kan betalen en de lening sneller aflost dan de afschrijving van wat je ermee gekocht hebt.

kweenie
Berichten: 15390
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door kweenie » 10 sep 2011 14:58

Kijk, die opmerking van GJvdZ, daar ben ik het ook mee eens. Ik zou zelf nooit lenen omdat het weggegooid geld is, maar als je toch zou moeten lenen, zorg er dan voor dat de schuld altijd lager is dan de waarde van wat je ermee koopt. En aangezien bv een tweedehands TV of meubel nog nauwelijks iets oplevert, zijn dat nu niet echt dingen om met geleend geld te kopen. Eigenlijk zouden alleen zaken zoals een huis en een auto in aanmerking komen om (gedeeltelijk!) te lenen.

De vraag is trouwens ook of je de mening wil weten van willekeurige mensen of van mensen die zelf lenen. Volgens mij (vooroordeel, vooroordeel) kijkt het gros van de mensen die een lening afsluit alleen naar de maandlasten en zal het ze verder worst zijn hoeveel rente ze betalen en hoe lang ze aan de lening vast zitten. Veel mensen die geen lening afsluiten, maar in plaats daarvan sparen zullen eerder kijken naar de rente en naar hoe lang je aan de lening vast zit.

Awesomesaurex
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 sep 2011 15:04

Re: Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door Awesomesaurex » 11 sep 2011 13:51

Ik ben vooral zeer benieuwd naar antwoorden op de twee laatste vragen, zowel van mensen die lenen als mensen die niet lenen (en dus willekeurige mensen). De afgelopen jaren heeft de economie namelijk nogal een impact gehad op wat mensen van het lenen van geld vinden, zeker omdat een grotere groep zich genoodzaakt voelde en verstrekkers zich hier specifiek op hebben gericht. Stel dat je nu een lening zou afsluiten, op basis van de kennis die je bezit van de huidige economie en jou mening over de verschillende verstrekkers, waar baseer je dan je keuze op?

CSM
Berichten: 511
Lid geworden op: 31 aug 2011 10:37

Re: Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door CSM » 12 sep 2011 11:12

Sorry, maar je onderzoeksmethode rammelt aan alle kanten.

a) Je zoekt naar de mening van mensen uit verschillende leeftijdscategorieen, maar je vraag niet de leeftijd van respondenten. Hoe weet je dan of er een goede spreiding naar leeftijdscategorieen is?
b) Je wilt de mening horen van niet-studenten, maar je weet niet of de respondenten hier op dit forum, student zijn of niet.
c) Je stelt vragen, maar en passant beinvloed je de resultaten door je eigen mening te geven, en door bij elke vraag een trits voorbeelden te geven
d) Je verricht je onderzoek op een forum dat een bepaald type mensen aantrekt (niet per se een dwarsdoorsnede van de bevolking). Daarnaast zullen bepaalde mensen (waarschijnlijk met een zeer uitgesproken mening over lenen) eerder geneigd zijn op je vragen te reageren dan anderen. Zoek anders op google even naar self selection bias

Ik vind het verder prima hoor, maar voor de waarde van het onderzoek kun je nog beter naar je lokale kroeg gaan en daar wat mensen een paar vragen stellen.

Voor welke opleiding doe je dit onderzoek, en aan welk opleidingsinstituut?

sjoegel
Berichten: 3081
Lid geworden op: 09 okt 2007 19:19

Re: Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door sjoegel » 12 sep 2011 11:30

TS is student. Je kunt hem de fouten niet kwalijk nemen. Daarvoor is hij student. Hij is lerende. Beter kan hij de straat op gaan om te vragen wat de mensen vinden.

Ik hoop dat TS snel leert...

witte angora
Berichten: 22198
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door witte angora » 12 sep 2011 12:15

Awesomesaurex schreef:Kijk, daar kan ik wat mee!
Met één reactie?

trebelski
Berichten: 962
Lid geworden op: 27 aug 2010 20:32
Locatie: Amsterdam Centaal Station Perron1

Re: Waar kijkt u naar bij het afsluiten van een lening?

Ongelezen bericht door trebelski » 12 sep 2011 12:25

witte angora schreef:
Awesomesaurex schreef:Kijk, daar kan ik wat mee!
Met één reactie?
Een kinderhand is snel gevuld. :wink:

Gesloten