LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Aankoop makelaar en courtage, foute prikkel?

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
Woeno
Berichten: 39
Lid geworden op: 29 sep 2008 22:42

Aankoop makelaar en courtage, foute prikkel?

Ongelezen bericht door Woeno »

Wat ik eigenlijk zo vreemd vind is dat de meeste aankoopmakelaars ook met een courtage werken. Het lijkt mij een vreemde beloning omdat op deze manier ook de aankoopmakelaar een belang heeft bij een zo hoog mogelijke transactieprijs. En als de aankoopmakelaar op de hoogte is van het budget of uiterste bod van de koper waarom zou hij dan voor minder gaan, dat voelt hij in zijn portemonee. Ik snap niet waarom de grote makelaarsverenigingen NVM, LVB etc dit systeem nog steeds huldigen. Op die manier lijken ze niet de belangen van de kopers voor te staan zoals ze beweren maar die van hun leden. Bovendien welke spelletjes zijn er mogelijk tussen aan- en verkoopmakelaar, zoals prijsafspraken over de maximale verkoopprijs.
Je moet de kat natuurlijk niet op het spek binden. Hebben veel zaken in de vastgoedsector daarom nog steeds zo'n kwade reuk?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Aankoop makelaar en courtage, foute prikkel?

Ongelezen bericht door kweenie »

Er zijn ook makelaars die met bv een vast tarief werken. En je bent vrij in het afspreken van de courtage, maar het zal daarbij wel gangbaar zijn dat de vergoeding voor dure huizen hoger zal zijn dan bij goedkope huizen.

Je zou zelf ook kunnen afspreken dat als je, bv, een huis zoekt van rond de 250.000 euro, dat de courtage dan een percentage van die 250.000 is, en niet een percentage van de werkelijke verkoopprijs. Of je kunt dat nog uitbreiden door het bedrag te verhogen met bv. 5% van het verschil tussen die 250.000 en de werkelijke prijs. Dat de makelaar voor elke 1000 die hij eraf onderhandelt, 50 euro extra krijgt.

Immo
Berichten: 147
Lid geworden op: 16 aug 2006 23:05

Re: Aankoop makelaar en courtage, foute prikkel?

Ongelezen bericht door Immo »

Spreek met je makelaar een percentage af van wat hij van de prijs af kan onderhandelen, steeds meer makelaars doen dat. Percentages variëren tussen 10 en 20 % van de som die afonderhandeld kan worden. De prikkel is dan voor de makelaar groter om tot het gaatje te gaan (moest eigenlijk niet nodig zijn).
Meestal wordt een minimum bedrag afgesproken, dit omdat er voor een huis meerdere gegadigden zijn en het daarom haast niet mogelijk is om veel van de prijs af te krijgen, vooral als de koper het heel graag wil hebben.

LBLB
Berichten: 2
Lid geworden op: 13 nov 2008 22:28

Re: Aankoop makelaar en courtage, foute prikkel?

Ongelezen bericht door LBLB »

De dienstverlening van een makelaar bestaat uit verschillende onderdelen. Je moet met je makelaar bespreken welke onderdelen dit zijn. Hierna kun je beslissen wat hij/zij wel of niet voor je moet doen. Hier kan dan ook de prijs op worden afgestemd.

Betaal waar je om vraagt.

Zou het niet makkelijker zijn, als je zelf bepaald welke dienstverlening je wilt en dat de makelaars vervolgens met hun aanbod op maat naar jou toe komen?

Gesloten