LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Verkoper en koper akkoord, afspraak vervalt???

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
devrager
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 aug 2015 20:50

Verkoper en koper akkoord, afspraak vervalt???

Ongelezen bericht door devrager » 04 aug 2015 22:45

VRAAGSTELLING
Verkopende en kopende partij zijn het eens m.b.t. het voorlopige koopakte en makelaar geeft aan hiervoor een afspraak te maken om dit door beide partijen te laten ondertekenen. 1 werkdag later belt de makelaar i.p.v. door te geven wanneer de datum voor ondertekening plaats vindt dat er een derde partij zich heeft gemeld. (zie onderstaand de situatie).... Kunnen wij als kopende partij hier nog iets aan doen?

Voortraject PROBLEEM
1. Wij hebben een woning gezien die al 1,5 jaar te koop staat, deze willen we graag kopen!
2. Wij hebben voorlopig koopakte ontvangen en hebben hier wat ontbindende voorwaarden in opgenomen zoals o.v.b. verkoop eigen woning en financiering.
3. Verkoper is akkoord gegaan met de voorwaarden (Notaris is verkoper deze heeft volmacht gekregen gezien het om een erfpacht gaat)
4. De makelaar (in dienst van verkoper) heeft op vrijdag 31 juli aan gegeven dat hij z.s.m. ons een datum aangeeft waarop wij het voorlopig koopakte kunnen tekenen

PROBLEEM:
5. De makelaar belt ons op dinsdag 4 augustus (1 werkdag later) met de mededeling dat een derde partij (koper) zich heeft gemeld en dat deze een bod heeft geplaatst die de verkoper heeft geaccepteerd.
6. De makelaar geeft aan dat wij tot de volgende 12:00 uur de tijd hebben om te beslissen of we verder willen of niet maar dan MOET WEL de ontbindende voorwaarden van o.v.b. van financiering en verkoop eigen woning een de voorlopig koopakte.
7. Koper (wij) geven aan bij de makelaar dat we toch 48 uur hebben om over punt 6 te beslissen.
8. Makelaar geeft aan dat het voorlopig koopakte nog niet getekend is en punt 7 niet geldig is!

Zoals u leest geeft makelaar op vrijdag aan afspraak te maken voorlopig koopakte te ondertekenen en het daarop eerst volgende contact is dinsdag met de kopende partij (ons) om door te geven dat er een derde partij is, hoe zou u om gaan met deze situatie?

Uw Jurist
Berichten: 834
Lid geworden op: 01 apr 2006 10:14
Contacteer:

Re: Verkoper en koper akkoord, afspraak vervalt???

Ongelezen bericht door Uw Jurist » 05 aug 2015 11:16

U kunt hier helaas niets tegen beginnen. Zowel de particuliere verkoper als particuliere koper, die weigert mee te werken aan het tekenen van een koopovereenkomst van een woning kan daartoe niet kan worden gedwongen, omdat de wet hem niet daartoe verplicht. Zie de uitspraak van de Hoge Raad: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraa ... 011:BU7412.
Met vriendelijke groet,
mr. Monique Doomernik

16again
Berichten: 9528
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Verkoper en koper akkoord, afspraak vervalt???

Ongelezen bericht door 16again » 05 aug 2015 11:31

TS kan idd weinig hiertegen beginnen.

devrager schreef: 5. De makelaar belt ons op dinsdag 4 augustus (1 werkdag later) met de mededeling dat een derde partij (koper) zich heeft gemeld en dat deze een bod heeft geplaatst die de verkoper heeft geaccepteerd.
Wel vraag ik me af of dat wel zo'n (zacht gezegd) ethische gang van zaken is?
Behoort de makelaar niet eerst de 1e bieder uit te laten onderhandelen?

Uw Jurist
Berichten: 834
Lid geworden op: 01 apr 2006 10:14
Contacteer:

Re: Verkoper en koper akkoord, afspraak vervalt???

Ongelezen bericht door Uw Jurist » 05 aug 2015 11:36

Ethisch is dit verwerpelijk. Een klacht indienen kan zeker (bewijs is wel van belang). Maar het zal niet helpen om de koop en levering af te dwingen.
Met vriendelijke groet,
mr. Monique Doomernik

Moneyman
Berichten: 13547
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Verkoper en koper akkoord, afspraak vervalt???

Ongelezen bericht door Moneyman » 05 aug 2015 11:56

En de vraag is wat je met een dergelijke klacht opschiet. Kost een hoop negatieve energie en genoegdoening krijg je meestal toch niet. Beroerde situatie, dat wel!!

witte angora
Berichten: 19698
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Verkoper en koper akkoord, afspraak vervalt???

Ongelezen bericht door witte angora » 05 aug 2015 12:27

devrager schreef:hoe zou u om gaan met deze situatie?
Even de vraag geïsoleerd van het verhaal. Wel, ik zou knap nijdig zijn als de woning volledig naar mijn zin is. Maar vooral dat mijn bod alsnog geaccepteerd wordt als de ontbindende voorwaarden uit het voorlopige koopcontract worden gehaald zou me niet blij maken. Die ontbindende voorwaarden zijn er niet voor niets!

Het zou zomaar kunnen dat de verkoper hoog spel speelt. Die wil hoe dan ook van de woning af, en zo snel mogelijk, dat is wel duidelijk.

Wel een beetje vreemd trouwens dat er bij een woning die al anderhalf jaar te koop staat ineens twee kopers op hetzelfde moment zijn. Kan natuurlijk, maar wel erg toevallig.

Gesloten