LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Nieuwbouw: zelfde huis, maar 10k duurder dan huis van buren

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
llehv
Berichten: 2
Lid geworden op: 10 okt 2007 22:10

Nieuwbouw: zelfde huis, maar 10k duurder dan huis van buren

Ongelezen bericht door llehv »

Mijn vriendin en ik hebben in augustus te horen gekregen dat wij ingeloot waren voor een kavel van een zeer begeerd nieuwbouwproject in het centrum van Eindhoven (PicusPark). Na een afspraak bij de makelaar (Duterloo Makelaardij) hebben wij dan ook zonder veel nadenken besloten met de koop door te gaan.

Ons toekomstig huis is er een uit een rij van 10 bijna identieke huizen. Het verschil zit in grondoppervlak en aan het aantal verdiepingen (begane+1e verdieping of begane+1e+2e verdieping) Deze 2e verdieping is een soort van optopping, een extra kamer met aangrenzend een dakterras.

De vrij op naam prijzen van het project variëren van €276.000-€295.000 voor de 6 huizen met alleen begane+1e verdieping en van €320.000-€335.000 voor de 4 huizen met begane+1e+2e verdieping.

Al tijdens de informatieavond in juni werd aangegeven dat voor 5 van de 6 huizen die standaard geen 2e verdieping hebben een optionele 'optopping' mogelijk is zoals de andere 4 huizen dit standaard al hebben.

Ons kavel heeft standaard geen 2e verdieping en heeft een v.o.n. prijs van €288.000

Tijdens het eerste gesprek bij de makelaar werd een prijsindicatie voor deze optionele 2e verdieping genoemd van tussen de €35.000-€45.000 . Door het kiezen van deze optie zou dus een huis ontstaan wat identiek was aan de reeds bekende 4 huizen die standaard met 2e verdieping opgeleverd zouden worden.

De v.o.n. prijzen van onze buren (die wel standaard 2e verdieping hebben) zijn:
kavel 24 = €330.000 en kavel 26 = €335.000 (huizen zelf zijn identiek, hoeveelheid grond(=dus tuin) verschilt iets)

Wij zijn voor het bepalen van de hypotheek uitgegaan van de meest hoge schatting van de makelaar, €45.000. De totaalprijs van ons kavel zou dan uitkomen op €288.000+€45.000=€333.000 wat exact in lijn ligt met de prijzen die voor onze directe buren gehanteerd worden. Het zijn dan immers, inclusief deze voor ons optionele optopping, exact de zelfde huizen. Alleen de hoeveelheid grond (grootte van de tuin) wijkt iets af zoals eerder al vermeld.

Nu hebben wij vorige week (begin oktober!) pas de meerwerk lijst / specificatie ontvangen van het bouwbedrijf (Moeskops Bouwbedrijf). Hierin staat doodleuk een meerprijs voor de 2e verdieping van €45.000 EXCL. BTW genoemd. Als we dit bedrag corrigeren naar INCL. BTW zou dat resulteren in een totaalprijs voor ons kavel van €288.000+€53.550=€341.550

Als we dit vergelijken met de directe buren links en rechts zou dit betekenen dat wij voor EXACT hetzelfde huis zo'n €341.550-€335.000=€6550 tot €341.550-€330.000 = €11.550 MEER kwijt zijn!
Als we deze bedragen middelen (ons grondoppervlak zit precies tussen dat van kavel 24 en 26 in) komen we uit op een verschil van €9.050.

Dit verschil is aanzienlijk te noemen en heeft ons dan ook ertoe bewogen verhaal te gaan halen bij zowel de makelaar als het bouwbedrijf.

Helaas heeft dit weinig resultaat opgeleverd. De makelaar wijst naar het bouwbedrijf (De makelaar roept: "Wij bepalen de standaard kostprijs, maar het bouwbedrijf mag hun eigen berekening voor het meerwerk maken) en het bouwbedrijf wijst naar de makelaar (Bouwbedrijf roept: Wij hebben deze meerprijs zo gecalculeerd en daar wordt niet van afgeweken, de makelaar had jullie hierop moeten wijzen).

Wij begrijpen natuurlijk dat de makelaar niet precies op de hoogte kan zijn van de meerwerk prijzen, maar niet dat er voor exact hetzelfde huis een bedrag van bijna €10.000 meer neergelegd moet worden. Daar komt nog bij dat wij er van kunnen uitgaan dat als er tegelijk met de vrij op naam prijs een prijs voor de tweede verdieping genoemd wordt wij niet zelf de BTW nog bij moeten verzinnen (en dan zijn we al uitgegaan van de hoogste schatting)

De koopakte is op dit moment nog niet klaar, dus in principe kunnen wij van de koop afzien als wij dat zouden willen. Maar huizen in het centrum in Eindhoven zijn extreem duur, en wij verwachten ook niet dat er binnenkort een kans komt om een vergelijkbaar huis te kunnen kopen. Dus vandaar dat wij op dit moment wel de intentie hebben de koop door te zetten, ondanks de hier geschetste situatie.

Wij zijn op dit moment uitgepraat, zowel de makelaar als het bouwbedrijf kan of wil niks voor ons doen.

Wat vind het Tros Radar forum hiervan? Zelf vinden wij dit verhaal naar geldklopperij rieken, een mooie manier van de woningbouw branche om de onwetende consument geld uit de zak te kunnen kloppen.

Als kleine consument valt er waarschijnlijk weinig te doen tegen deze vorm van "bouwfraude", maar wij zijn wel benieuwd naar de reacties van anderen op ons verhaal.

update: bouwbedrijf heeft uiteindelijk de prijs aangepast zoals oorspronkelijk overeengekomen.
Laatst gewijzigd door llehv op 07 okt 2009 16:01, 1 keer totaal gewijzigd.

aankoopmakelaar
Berichten: 92
Lid geworden op: 16 jan 2007 15:41

Re: Nieuwbouw: zelfde huis, maar 10k duurder dan huis van buren

Ongelezen bericht door aankoopmakelaar »

.
Laatst gewijzigd door aankoopmakelaar op 16 nov 2009 14:11, 1 keer totaal gewijzigd.

gertvisscher
Berichten: 14
Lid geworden op: 04 sep 2007 21:44

Re: Nieuwbouw: zelfde huis, maar 10k duurder dan huis van buren

Ongelezen bericht door gertvisscher »

de huizen zijn nog niet gebouwd toch ? dus dan is het toch vreemd dat een bouwbedrijf 2 dezelfde huizen bouwt en voor de een meer vangt als voor de andere ? lijkt me een vage gang van zaken

mloes
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 okt 2007 16:24

Re: Nieuwbouw: zelfde huis, maar 10k duurder dan huis van buren

Ongelezen bericht door mloes »

Hebben jullie al contact opgenomen met een instantie zoals vereniging Eigen Huis. Wellicht dat zij kunnen helpen, succes ermee!

nico_s
Berichten: 106
Lid geworden op: 25 jul 2007 15:06

Re: Nieuwbouw: zelfde huis, maar 10k duurder dan huis van buren

Ongelezen bericht door nico_s »

Mogelijkheid 1:
Is het mogelijk dat de makelaar voor jullie probeert de prijs "gelijk" te krijgen aan de andere huizen, waarbij de 2e verdieping standaard al aanwezig. is. Die prijs excl. BTW lijkt inderdaad een vorm van bouwfraude. Noem dat ook specifiek naar de bouwer toe.

Mogelijkheid 2:
Wellicht helpt het, afhankelijk van de serieuze belangstelling voor het project, om aan te geven voor welke prijs je de woning wilt kopen inclusief de 2e verdieping. Geef daarbij dan aan dat je anders helemaal afziet van de woning. Ik weet niet wat de kansen daarin zijn, maar heb kennissen die minder voor een nieuwbouwwoning betaald hebben, omdat de bouwer (Geveke) graag de woning wou verkopen.

Gesloten