Ooit bemiddelingskosten betaald? Claim is nog niet verjaard.

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
Jeroen___
Berichten: 4
Lid geworden op: 21 jun 2017 20:23

Ooit bemiddelingskosten betaald? Claim is nog niet verjaard.

Ongelezen bericht door Jeroen___ »

Vele bemiddelingsbureau's voor het bemachtigen van een huurwoning lieten de huurder betalen, terwijl ze eigenlijk voor de verhuurder werkten. Dan mag niet volgens de wet.
Kunnen onterecht betaalde bemiddelingskosten nog teruggevorderd worden? Volgens de kantonrechter in Den Haag zijn dergelijke vorderingen in iedere geval nog niet verjaard.

Vaak wordt geschreven dat zij die ooit onterecht aan een bemiddelingsbureau betaald hebben, slechts tot 5 jaar na betaling deze kunnen terugvragen. Maar dat is niet zo, blijkt. Ook vorderingen voor betalingen van bijvoorbeeld 8 of 10 jaar geleden zijn nog niet verjaard!

De kantonrechter in Den Haag heeft onlangs een vonnis gewezen waarin een vordering op een bemiddelingsbureau niet verjaard was, en daar een andere datum als start voor de verjaringstermijn genomen dan de betalingsdatum, zie: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraa ... :2018:8598
De datum dat de huurder bekend werd met zijn nietig beding tot betaling was namelijk het uitgangspunt! En die datum is voor voor bijna alle huurders pas gekomen na 16 oktober 2015 toen de Hoge Raad een uitspraak deed omtrent "het dienen van 2 heren".

5 jaar na deze datum is 15 oktober 2020. Huurders hebben dus op basis van deze jurisprudentie nog tot 15 oktober 2020 om hun ooit (dwz indien niet langer dan 20jaar geleden, de absolute verjaringstermijn) betaalde bemiddelingskosten te claimen en de verjaring te stuiten! Een beetje een race tegen de klok, dat wel.

In de praktijk kan het lastig zijn om geld terug te vragen omdat bv. het bureau opgeheven is, maar soms is daar een mouw aan te passen. Zoals bij onterechte betalingen aan het opgeven bureau Perfect Housing B.V. Zie daarvoor dit blogbericht van Stichting !Woon uit Amsterdam https://www.wooninfo.nl/nieuws/2019/06/ ... eld-terug/

ElleFlowers
Berichten: 476
Lid geworden op: 03 dec 2018 05:21

Re: Ooit bemiddelingskosten betaald? Claim is nog niet verjaard.

Ongelezen bericht door ElleFlowers »

Indien verhuurder/beheerder een opdracht plaatst om een huurder te zoeken voor een pand bij een intermediair plaatst en die intermediair laat de kosten van die bemiddeling door de huurder betalen terwijl die niet de zoekopdracht heeft geplaatst ontstaat er een bepaalde lastige situatie.

De huurder heeft alleen gereageerd en de verhuurder heeft de opdracht gegeven en de kosten zijn eigenlijk voor rekening verhuurder. Wie de kosten aan jou factureert lijkt me niet hier het belangrijkste maar eerder voor wie die kosten eigenlijk horen te komen. De verhuurder moet eigenlijk de kosten betalen. indien de bemiddelaar inmiddels niet meer bestaat maakt dat niet uit. De verhuurder heeft zijn kosten of extra kosten via de bemiddelaar door jou laten betalen. De verhuurder had die kosten moeten betalen en niet de huurder die geen opdracht heeft gegeven en de werkzaamheden voor de verhuurder zijn uitgevoerd.

De rechtspraak is hier duidelijk in en je kan de kosten terugvorderen bij de verhuurder of de bemiddelaar. Die partij heeft de opdracht gegeven en er is werk uitgevoerd voor die partij en niet voor de huurder.

De verjaringstermijn om die kosten te vorderen is inderdaad 5 jaar. Indien de bemiddelaar niet meer bestaat is het geen afgelopen of uitgemaakte zaak. 5 jaar na betaling kan je vorderen. De verhuurder is de partij die moet betalen.

Je kan wel een geschil bij de huurcommissie aanhangig maken maar daar zou ik niet zomaar mee akkoord gaan. Die commissie doet een uitspraak en die is niet zonder meer bindend. Ik zou die kosten bij de verhuurder vorderen en hem hier shcriftelijk over informeren. Let goed op dat je dit dossier en de correspondentie schriftelijk doet. Je hebt een goed punt om dit te vorderen maar verreken dit niet zomaar met de huur. Je wilt niet dat er een "huurachterstand" wordt gesteld. Blijf wel duidelijk dat je recht hebt op betaling van dit bedrag. Je kan dit bij de rechter terugvragen maar probeer eerst de verhuurder hiertoe te bewegen.

Plaats reactie