LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
MariekevanHoogdalem
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 jun 2018 20:27

Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door MariekevanHoogdalem »

Wij hebben in 2009 een huis gekocht in Blijdorp. De makelaar destijds leidde ons door het huis en liet ons ook de berging in het portiek zien en toen we het huis kochten kregen we die sleutel erbij. Wij gingen er dus al die jaren vanuit dat de berging gewoon van ons was. Een jaar geleden bleek dat dit niet het geval was. Buren van ons kwamen erachter dat het een ander kadaster nummer had en het bleek van de Nagron te zijn. Ook stond er in de koopakte niet duidelijk vermeld dat er ook een berging bij het huis zat. Zij hebben 6500 euro moeten betalen (aug 2017) aan de Nagron, en wij hebben nu contact gezocht over onze berging en ze mailen dat wij nu 8000 euro moeten betalen. Er is totaal geen contact mogelijk met de directie, ze willen er geen gesprek met ons over aangaan. Wij willen de berging graag op hetzelde kadaster nummer hebben omdat we ons huis in de verkoop hebben en het wel netjes is als het ook echt bij het huis hoort. We hebben de makelaar geprobeerd te benaderen die ons dit huis heeft verkocht maar ze zijn failliet helaas.

Helaas staat de Nagron wel in hun recht, het zijn bergingen die op papier van hun zijn. Maar wij hebben gewoon destijds de sleutel gekregen en werden rondgeleid met het verhaal dat de berging er ook bij hoorde...én wat moeten ze uberhaupt zelf met deze bergingen doen?! We hebben het idee dat de Nagron (die voor vorig jaar aug. geeneens wist dat ze deze bergingen hadden!) er een slaatje uit wil slaan, en totaal niet empathisch zijn met ons en onze buren. Dat ze zelfs het gesprek niet willen aangaan vinden we ontzettend vervelend.

Heeft iemand een tip, of ook zo'n ervaring met de Nagron?
Laatst gewijzigd door MariekevanHoogdalem op 25 jun 2018 08:56, 1 keer totaal gewijzigd.

mahadma
Berichten: 2540
Lid geworden op: 03 dec 2015 13:52

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door mahadma »

Ik zou ze voor de keuze zetten, OF de berging op uw naam overschrijven, compleet, en zonder betaling, immers er is duidelijk voorgespiegeld dat de berging inclusief was en bij het huis behoorde. OF haal de berging leeg en bezorg ze tegen afgiftebewijs de sleutels (onder getuige). Want daar kunnen ze ook niets mee. Oké, hoog spel maar dat doen zij ook. Mogelijk nog een naam van de persoon die u vermeld heeft dat het inclusief was of een getuige van uw kant? Wellicht dat er ook sprake is van verjaring?

stofzuigertje

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Leeg halen en geen sleutel geven, als het van hun is hebben ze die zelf al.

mahadma
Berichten: 2540
Lid geworden op: 03 dec 2015 13:52

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door mahadma »

stofzuigertje schreef:Leeg halen en geen sleutel geven, als het van hun is hebben ze die zelf al.
Dat laatste kan waar zijn maar als ze alle cylinders vervangen hebben, niet meer.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door kweenie »

mahadma schreef: OF haal de berging leeg en bezorg ze tegen afgiftebewijs de sleutels (onder getuige). Want daar kunnen ze ook niets mee.
Waarom zouden ze daar niets mee kunnen? Dan verkopen ze de berging gewoon aan iemand anders. Er staan regelmatig bergingen, zowel los als in flats, op Funda, dus zij zullen er geen problemen mee hebben als je de berging aan ze terug geeft.

Dat de berging kadastraal een ander nummer heeft is trouwens wel gebruikelijk. Ook als het om een berging zou gaan die volgens de aktes niet los van de woning verkocht mag worden. Daarin zul je dus waarschijnlijk ook niets kunnen veranderen. Dat er bij je eigen aankoop in de papieren geen apart nummer van de berging stond had daarom ook al een teken kunnen zijn. Had je toen een aankoopmakelaar?

Ik denk dat je vooral geluk hebt gehad dat je al die jaren gratis gebruik van de berging hebt kunnen maken. En dat je de nieuwe kopers de keus kunt geven of ze de berging wel of niet willen kopen.

crazyme
Berichten: 8151
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door crazyme »

Zij hebben 6500 euro moeten betalen (aug 2007) aan de Nagron
Is nagron op dit moment wel eigenaar dan ?
Of betreft het geen koopsom maar een huursom ?

Hoe weet u dat ze er 6500 euro voor hebben moeten betalen ?

sylvesterb
Berichten: 5049
Lid geworden op: 26 apr 2015 10:52

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door sylvesterb »

MariekevanHoogdalem schreef:Zij hebben 6500 euro moeten betalen (aug 2007) aan de Nagron, en wij hebben nu contact gezocht over onze berging en ze mailen dat wij nu 8000 euro moeten betalen.
Waarvoor moet u dat bedrag betalen? En hoe weet u dat de makelaar dit ook heeft betaald? Dit staat ook haaks tegen uw opmerking dat Nagron niet wist van het bestaan, ze hebben in 2007 nog een betaling ontvangen.

Mk
Berichten: 986
Lid geworden op: 01 aug 2005 19:51

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door Mk »

Ik gok dat daar augustus 2017 moet staan. En verder is het de vraag wat er in de koopakte staat.

stofzuigertje

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Ik vermoed dat huur panden verkocht zijn.
Daar hoorde wegens de toenmalige wetgeving een berging bij.

Als ze de woningen leverden en niet de 2e kadastrale nummer van berging bij hebben gedaan is dat van zowel makelaar als notaris een dwaling.
De Ex huurder kregen deze er voor zelfde prijs bij en kopers zouden 2x notaris kosten hebben als je ze apart gaat verkopen?
Ik wil even Moneyman of andere Jurist hier afwachten wat die hier van zegt.

Als bij de rondleiding een berging is getoond en ook de sleutel is overhandigd ben je ter goeder trouw.
Achteraf pas 10 jaren later als blijkt dat alle woningen weg zijn en de bergingen nog op je naam staan, en je moet uitzoeken welke bij wie in gebruik is, dan is dat slordige administratie.

Ik zou ook even de Notaris vragen want vaak worden deze via 1 vaste Notaris verkocht zodra de huur woning vrij kwam!
Kijk nog eens goed naar de Notariële akte en als ze daar een berging in genoemd word zonder apart nummer is gratis verkrijgen en aanpassing 2e nummer mogelijk.

Ik weet van VVE in Delft waar enkele een extra berging met nummer hebben en de gezamenlijke fietsenstalling voor iedereen is.
Die staan bij VVE als eigendom op de lijst.
Meestal is er een tekening aanwezig met splitsingsakte en daar kun je zien of je de juiste berging hebt en niet moet ruilen!

Het onderling ruilen van huurders komt wel eens voor, een Motorrijder die de bocht niet kon halen en ruilde en nu probleemloos in en uit kan....
Dat waren huurders en door huidige kopers gelegaliseerd door notaris!

Moneyman
Berichten: 29868
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door Moneyman »

Het is niet zo ingewikkeld volgens mij. Je bent er vanuit gegaan dat de berging bij de woning hoorde, wat op zich niet zo vreemd is gezien de gedragingen van de makelaar. Maar je had natuurlijk heel simpel kunnen zien dat die berging geen onderdeel uitmaakte van de koop. Ook bij de overdracht zullen de essentiële zaken (zoals: wat hoort er bij de koop, wat is de prijs en dergelijke) zeker benoemd zijn door de notaris. Als in de koopakte niet expliciet een berging benoemd is, is die er dus ook gewoon niet.

Feitelijk heb je dus bijna 10 jaar gratis gebruikt gemaakt van iets wat niet je eigendom was. Nu is het een kwestie van kiezen: kopen of niet kopen. Je hebt niet ineens een recht gekregen om die berging voor een prikkie te kunnen kopen ofzo, de Magron mag daar gewoon voor vragen wat ze willen. Het is dan aan jou om te beslissen of je dat er voor over hebt of niet. Er is ook geen sprake van verkrijgende verjaring, daardoor is de termijn bij lange na niet lang genoeg.

Kortom; heel vervelend, maar je kunt er niets mee. Hooguit kan je de blufpokerhint van Mahadma proberen, maar ik geef je eigenlijk geen kans.

MariekevanHoogdalem
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 jun 2018 20:27

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door MariekevanHoogdalem »

Bedankt voor alle reacties!! Ik had inderdaad een typefout gemaakt, in aug 2017 (niet 2007) hebben onze buren er 6500 voor betaald. Dat weet ik doordat we dit van ze hebben gehoord. Reageer op de andere vragen later!

arvandongen
Berichten: 1353
Lid geworden op: 09 mar 2011 12:03

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door arvandongen »

Wat een nare situatie.

Ik vrees dat het kadaster er niet aan mee zal werken om de berging onder het andere kadarsternummer te brengen. Nu je het huis wilt verkopen, kan je de nieuwe kopers aanbieden de berging erbij te kopen (van Nagron). Dan hebben ze tenminste niet de extra notariskosten.

Als je de oude verkoopbrochures nog hebt, of emails/correspondentie, en als daarin staat dat de berging een onderdeel van de koop zou moeten zijn in 2009, dan kan je de verkoper misschien nog aansprakelijk stellen. Of heel veel reuring maken zodat Nagron zich verplicht voelt dit recht te zetten. Je moet dan wel méér bewijs hebben dan een sleutel en een rondleiding. Hebben andere (en vergelijkbare) buren nog bewijsstukken van de koop destijds?

mahadma
Berichten: 2540
Lid geworden op: 03 dec 2015 13:52

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door mahadma »

Uitgaande van een advertentie oud. Stond het pand aangeboden als zijnde met of zonder berging. En als met berging in of excl qua prijs

Moneyman
Berichten: 29868
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door Moneyman »

arvandongen schreef:Ik vrees dat het kadaster er niet aan mee zal werken om de berging onder het andere kadarsternummer te brengen. Nu je het huis wilt verkopen, kan je de nieuwe kopers aanbieden de berging erbij te kopen (van Nagron). Dan hebben ze tenminste niet de extra notariskosten.
Die kadasternummers zijn, anders dan de topicstarter lijkt te denken, ook helemaal niet van belang. Of je nou 1 of 2 kadastrale eenheden verkoopt maakt niets uit. Het enige relevante is dat de juiste nummers in de koopakte staan.

arvandongen
Berichten: 1353
Lid geworden op: 09 mar 2011 12:03

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door arvandongen »

Moneyman schreef:
arvandongen schreef:Ik vrees dat het kadaster er niet aan mee zal werken om de berging onder het andere kadarsternummer te brengen. Nu je het huis wilt verkopen, kan je de nieuwe kopers aanbieden de berging erbij te kopen (van Nagron). Dan hebben ze tenminste niet de extra notariskosten.
Die kadasternummers zijn, anders dan de topicstarter lijkt te denken, ook helemaal niet van belang. Of je nou 1 of 2 kadastrale eenheden verkoopt maakt niets uit. Het enige relevante is dat de juiste nummers in de koopakte staan.
Klopt.
Als je zelf in het huis zou willen blijven wonen, dan zou je opnieuw naar de notaris moeten om de berging te verkrijgen onder zijn eigen kadasternummer. Het toevoegen van de berging onder het kadasternummer van het huis, gaat niet gebeuren en is juridisch niet nodig.

Los daarvan is er een klein kansje als er in 2009 een misleidende handelspraktijk heeft plaatsgevonden en als zowel de koper maar ook de notaris om de tuin zijn geleid.

Moneyman
Berichten: 29868
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door Moneyman »

arvandongen schreef:Los daarvan is er een klein kansje als er een misleidende handelspraktijk heeft plaatsgevonden en als in 2009 zowel de koper als ook de notaris om de tuin zijn geleid.
Hm.... lastig... zeker gezien het feit dat alle gegevens concreet en specifiek zwart op wit staan, en bij de notaris ook besproken worden, lijkt de kans van slagen via die route me nihil.

arvandongen
Berichten: 1353
Lid geworden op: 09 mar 2011 12:03

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door arvandongen »

Moneyman schreef:Hm.... lastig... zeker gezien het feit dat alle gegevens concreet en specifiek zwart op wit staan, en bij de notaris ook besproken worden, lijkt de kans van slagen via die route me nihil.
Ja zeer lastig en kleine kans.

Echter, bedenk wel dat er bij de notaris uitsluitend besproken wordt, wat er WEL verkocht wordt. "Het Huis/Appartement", waarbij de kopers geleid zijn te geloven dat de berging daarvan een onverbrekelijk onderdeel zou zijn.

De notaris kan niet bespreken wat er NIET in de koopakte staat. Bijv: "Bent u zich ervan bewust dat die berging een stukje verderop geen onderdeel is van de koop?" Dat kan de notaris niet vragen, hij is daar immers niet mee bekend.

Moneyman
Berichten: 29868
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door Moneyman »

arvandongen schreef:
Moneyman schreef:Hm.... lastig... zeker gezien het feit dat alle gegevens concreet en specifiek zwart op wit staan, en bij de notaris ook besproken worden, lijkt de kans van slagen via die route me nihil.
Ja zeer lastig en kleine kans.

Echter, bedenk wel dat er bij de notaris uitsluitend besproken wordt, wat er WEL verkocht wordt. "Het Huis/Appartement", waarbij de kopers geleid zijn te geloven dat de berging daarvan een onverbrekelijk onderdeel zou zijn.

De notaris kan niet bespreken wat er NIET in de koopakte staat. Bijv: "Bent u zich ervan bewust dat die berging een stukje verderop geen onderdeel is van de koop?" Dat kan de notaris niet vragen, hij is daar immers niet mee bekend.
Toch wel, want de notaris heeft kadastraal onderzoek gedaan en de kadastrale kaart, met daarop de berging, in het dossier voor zich op tafel liggen. Nog los van het (waarschijnlijke) gegeven dat dezelfde makelaar waarschijnlijk woningen met en zonder berging heeft verkocht.

Primair is en blijft het de verantwoordelijkheid van TS om te checken of die berging in de koop begrepen is. Ik snap heel goed waarom mensen dat niet doen, maar dat ontslaat hen niet van die verantwoordelijkheid.

arvandongen
Berichten: 1353
Lid geworden op: 09 mar 2011 12:03

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door arvandongen »

Moneyman schreef:Toch wel, want de notaris heeft kadastraal onderzoek gedaan en de kadastrale kaart, met daarop de berging, in het dossier voor zich op tafel liggen. Nog los van het (waarschijnlijke) gegeven dat dezelfde makelaar waarschijnlijk woningen met en zonder berging heeft verkocht.

Primair is en blijft het de verantwoordelijkheid van TS om te checken of die berging in de koop begrepen is. Ik snap heel goed waarom mensen dat niet doen, maar dat ontslaat hen niet van die verantwoordelijkheid.
Ik vermoed dat het hier gaat om appartementen in een flatgebouw. De bergingen liggen bijvoorbeeld in de kelder. Die bergingen blijken eigen kadarsternummers te hebben. Voor de notaris is het logisch dat uitsluitend een appartement verkocht wordt en zal daar geen vraagtekens bij zetten. De notaris gaat bovendien uit van wat er in het voorlopig koopcontract is opgenomen.

De koper heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, echter de verwarring is begrijpelijk als de koper denkt dat de berging onder hetzelfde kadasternummer valt als het appartement . De verwarring is nog begrijpelijker als de koper het appartement eerst huurde (met berging genoemd in het huurcontract) en dit huurappartement overgekocht mocht worden van Nagron.

Uit het verhaal van topicstarter lijkt het er hier op dat Nagron "vergeten was" dat de bergingen eigen kadasternummers hebben. Ook dat TS (en buren) gewoonweg niet beseften dat die kadasternummers expliciet vermeld zouden moeten worden in de akte van aankoop. Zij waren immers geleid te geloven dat de bergingen onder hetzelfde kadasternummer zou vallen als het bijbehorende appartement. De notaris heeft de akte conform het voorlopige koopcontract gepasseerd.

Er is dus een kleine kans indien de communicatie rond het voorlopige koopcontract duidelijk maakt dat hier sprake is van dwaling. Ofwel: Dat het voorlopig koopcontract niet exact beschreef wat de beide partijen overeen dachten te komen. De notaris valt verder niets te verwijten.

crazyme
Berichten: 8151
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: Van Herk/Nagron wil 8000 euro voor berging

Ongelezen bericht door crazyme »

Dan zou ts dus een beroep op dwaling moeten doen bij de verkopende partij ?
Ofwel een advocaat opzoeken ?

Gesloten