LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ROC de school zelf stopt SPW opleiding. Mag dat?

Problemen met jouw opleiding of ervaringen? Bespreek ze hier.
postton
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 mar 2011 20:47

ROC de school zelf stopt SPW opleiding. Mag dat?

Ongelezen bericht door postton »

De school heeft de opleiding van mijn zoon gestopt. Volgens zijn praktijk begeleiders, van de stage school, voldeed hij niet aan de gestelde eisen c.q. competenties tijdens zijn stage.
Let wel, hij volgt een opleiding tot sociaal pedagogisch werker, SPW. Hij wil later zich richten op tieners, adolescenten. De stage die hij toegewezen kreeg was op een basis school de groepen 5 en de tweede periode groep 1 / 2.
Volgens de begeleiders ondernam hij te weinig initiatief. De kinderen daarentegen waren altijd dol enthausiast op hem, en vonden het leuk, prettig als hij er was.
Let wel hij volgt geen PABO opleiding.

Dus mogen zij een negatief studieadvies afgeven waardoor mijn zoon geen opleiding meer kan volgen, en een studie schuld in zijn schoenen geschoven krijgt.
Hijzelf wil graag doorgaan met deze opleiding.
De overheid wil 'het grote aantal 'afhakers' van het MBO aanpakken; daar ook ouders meer verantwoordelijk voor stellen ( voorstel kinderbijslag korten ) en de school trekt vervolgens zelf de stekker eruit.

wie heeft hier ook ervaring mee? en kan advies geven wat hier mee te doen.

trudy81
Berichten: 630
Lid geworden op: 22 apr 2010 16:38

Re: ROC de school zelf stopt SPW opleiding. Mag dat?

Ongelezen bericht door trudy81 »

Hai,

als het zo is gegaan zoals u zegt (niet dat ik dat betwijfel) dan kan dit dus niet.
Het ROC mag hem wel laten zakken voor zijn stage maar mag hem niet uit de opleiding zetten omdat hij het geleerde volgens hen niet goed toegepast heeft. Hij zou dan zijn stage moeten herkansen.

U spreekt eigenlijk over twee problemen:
1) RoC zegt dat hij de stage niet naar behoren heeft gedaan, daar bent u het niet mee eens
2) ze hebben hem uit de lopleiding gezet.

Probleem 1 kunt u weinig mee, de opleiding heeft gelijk tenzij zijzelf onzorgvuldig gehandeld hebben. Punt 2 echter kunt u wel iets mee.
Allereerst moet u het examenregelement van het betreffende ROC opzoeken, daarin staat vermeld hoeveel herkansingen een scholier recht op heeft. U moet dan even opletten, het woord 'examen' slaat dan niet alleen op alles waar je feitelijk een toets voor doet maar elk onderdeel waar een cijfer voor gegeven wordt. (dus een stage is ook een examen).
In dat regelement staat (afhankelijk van de opleiding) dat een scholier recht op 1 of 2 herkansingen heeft. Dat kunt u hen onder de neus duwen, per aangetekende brief naar de klachten of examencommissie. Op die wijze kunt u hen verplichten de stage over te laten doen.

succes

Trudy

superklaver

Re: ROC de school zelf stopt SPW opleiding. Mag dat?

Ongelezen bericht door superklaver »

ik heb ook de spw opleiding gevolgd. (zelf de keuze gemaakt om af te haken, te zwaar en slechte school). maar ik wilde de kinderopvang in, maar moest ook op een basisschool stage lopen. wilde dit absoluut niet, maar je moet meerdere stagerichtingen volgen om de opleiding te kunnen afronden. de stage op de bassisschool was qua praktijk onvoldoende (mocht niets doen en had het niet naar mijn zin) maar theoretisch dik voldoende. Toch was ik gezakt voor die stage. Voor de 2e stage eigenlijk hetzelfde (al had ik het hier wel naar mijn zin, wel op kinderdagverblijf). nu moest ik het jaar over doen, maar heb gekozen om te stoppen. vond het toch te zwaar. (achteraf was het lichamelijk niet te doen, ben nu volledig afgekeurd, maar werk parttime in een winkel)

conclusie van dit alles is dat ik denk dat uw zoon recht heeft op een jaar over doen ipv van school gestuurd te worden.

Gesloten