LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ssri

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
aukje

ssri

Ongelezen bericht door aukje »

De uitzending van Radar over anti-depressiva heb ik met belangstelling bekeken. Het viel mij op de dat de redactie dit zeer gecompliceerde onderwerp te oppervlakkig bracht.
Ik ben dan ook bang dat er mensen zijn die door deze uitzending zijn gaan twijfelen aan het gebruik van ssri's. Natuurlijk is het goed om kritisch te zijn over ssri's en over de bijsluiter. Maar als mensen met een depressie en met name een biologische depressie nav de uitzending juist geen AD gaan slikken of in het ergste geval ineens stoppen met slikken zonder doktersadvies kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Ik vind dan ook dat dit ene onderwerp is wat met meer zorg en verantwoordelijkheid gemaakt had kunnen worden.

Natuurlijk bn ik ervoor dat de bijsluiter alle bijwerkingen moet vermelden.
Wat betreft de bijsluiter van Prozac; daar wordt wel degelijk gesproken over angst en nervositeit als bijwerking.

In de uitzending kwam een man naar voren die een manie kreeg na gebruik van een SSRI. Dat kan zeker als iemand aan een bipolaire stoornis lijdt. (manisch depressief)

De gevolgen van het slikken van AD zijn individueel en soms moeilijk te bepalen. De een reageert goed op Prozac en niet op Seroxat en vice versa. Het is vaak een kwestie van zoeken naar het juiste middel. Natuurlijk is het belangrijk dat artsen dat weten en dat ook goed kunne begeleiden. helaas zijn er ook artsen die dat niet doen maar dat is beslist niet aan het middel of de bijsluiter te wijten. Dat is een gebrek aan vakkundigheid.

Ook viel het me op dat in de uizending niet gerept werd over de andere AD zoals Tryptizol, Aurorix, Prothiaden, Remeron enz. Dit zijn geen SSRI's maar NARI's of SNRI's. Dit zijn ook AD met een andere werking.

Ik hoop dat jullie er in een volgende uitzending hier op terug komen en dan de mensen het advies geven om met depressieve klachten een huisarts, cq psychiater te bezoeken en zich goed laten informeren. Het stoppen met AD en het niet slikken van een AD met name bij een biologische depressie kan zeer gevaarlijk kunnen zijn in verband met het risico op suicide.
Met vriendelijke groet.
Aukje

Gesloten