Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
coor83
Berichten: 1
Lid geworden op: 30 okt 2015 13:08

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door coor83 »

hoi allemaal. ik ben een vrouw van 32 jaar en heb in september een mirena laten plaatsen door de huisarts. aangezien een sterilisatie voor mij financieel niet haalbaar was werd mij een mirena aangeraden. ik slik hiernaast ongeveer 10 jaar citalopram en ben 4 jaar geleden in therapie geweest voor mijn angst en paniekstoornis met dwanggedachten. angstige periodes heb ik zo af en toe nog wel eens als ik het te druk heb maar de paniekaanvallen en dwanggedachten zijn al bijna 3 jaar weg. tot nu. ik heb in het verleden ook al het implanon geprobeerd maar ook dat beviel niet. (dat was nog voor de therapie) ik werd er erg onrustig van en werd erg labiel. de huisarts verzekerde mij dat het mirena niet bekend staat om het aanwakkeren van angst en onrust aangezien er zo"n lage dosis hormonen in zitten. Wel kon depressie voorkomen. ik dacht,ik waag het erop. ik had me nog niet verdiept in de vele klachten die vrouwen melden op het internet. de derde dag na de plaatsing had ik wat een vreemd gevoel. alsof ik mezelf niet was. de 4e en 5e dagen was ik heel erg opgefokt en zat niet lekker in mn vel. de 6e dag kreeg ik zonder aanleiding een heftige paniekaanval. ik snapte er niks van want die heb ik al zo"n 3 jaar niet meer gehad. een week na het plaatsen had ik continu last van angstgevoelens. toen begon ik me er enigzins in te verdiepen en ik schrok van alle verhalen over de mirena en angst,depressie en paniekklachten. ik voelde me belazerd want mijn huisarts weet van mijn geschiedenis! toen ook de dwanggedachten weer de kop op staken had ik er genoeg van. dit heb ik verdorie 3 jaar niet gehad! en heb hard gewerkt om er vanaf te komen! Nee zei de huisarts,dat kan echt niet van de mirena komen. nou,ik zei anders genoeg vrouwen op het internet die er ook last van hebben. ja dat moet je niet serieus nemen natuurlijk,volgens hem. nee ik moest het minimaal 3 maanden aankijken. na een week zat ik er weer,eruit met dat ding. ik liep inmiddels hele dagen rond met
een heftig angstgevoel,onverklaarbaar,en een aanhoudend gevoel van een opbouwende paniekaanval. ook had ik gelezen over de mirena crash en wou dat niet aanzien of ik ook een van de gelukkigen zou zijn. ik dacht,hoe eerder eruit hoe beter,des te korter is zo"n eventuele crash. ik heb de mirena 3 weken gehad en is er nu een week uit. ik had ook hele aparte hoofdpijnen en die deden mij denken aan toen ik begon met citalopram. volgens mij is de citalopram ook anders gaan werken door de grote hormoonschommelingen,ik weet het eigenlijk wel zeker. de arts behandelde mij alsof het me tussen de oren zat maar ik heb uitgelegd dat eerst het gevoel kwam,toen pas de gedachten erover. dus ik heb me echt niet bang gelezen. ook heb ik 3 weken non stop buikpijn gehad en was 3 weken ongesteld. maar je bent er lekker mee want de angst is nog niet weg. de dwanggedachten ebben wat af,het paniekgevoel ook,maar ben zo moe van de afgelopen weken,moet gewoon herstellen en mn "levels"weer goed krijgen om ook van de angst af te komen. er is gewoon echt te weinig goede voorlichting over de mirena en ik zou het absoluut afraden voor vrouwen met een geschiedenis van psychische klachten

Mayk23
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 nov 2015 09:41

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Mayk23 »

Hallo,

Ik ben ontzettend blij dat ik dit forum heb gevonden!!

Anderhalf jaar geleden is mij geadviseerd om een mirena spiraal te laten plaatsen.
Ik was erg gevoelig voor de pil en kreeg daar erg veel emotionele buien van.

Een half jaar na het laten plaatsen van de spiraal kreeg ik een erge vorm van ziekte van pfeiffer.
Alles wees er op dat daar mijn enorme vermoeidheid en alle andere klachten vandaan kwamen.
Ik loop nu al meer dan een jaar rond met klachten als:
extreme vermoeidheid
ernstige pijn in benen, voeten en handen
opgezette buik
pijnlijke plek links onder mijn ribben
emotionele buien en zeer gevoelig zijn
last van steken rondom het hart
steken boven mijn slapen (hoofd)

Ondertussen ben ik al heel wat ziekenhuis bezoeken verder en heb ik verschillende onderzoeken gehad.
ik ben getest op reuma en er zijn echo's gemaakt om te kijken of mijn organen er goed uit zien.
meerdere keren bloed laten prikken omdat mijn klachten maar aanhouden.
Er komt niets uit de onderzoeken en alle specialisten beweren dat het nog een na sleep is van de pfeiffer (nu een jaar geleden).

Tot ik dus op dit forum terecht kwam. Ik ben nu in behandeling bij een alternatieve geneeswijze en zij wees mij er op dat al deze klachten te maken kunnen hebben met de mirena hormoonspiraal.
Ik ben hiermee naar de huisarts gegaan maar volgens hem kan dit niet te maken hebben met de spiraal.

ik heb vanochtend mijn mirena toch laten verwijderen en ik hoop ontzettend dat dit me gaat helpen en dat ik weer normaal de deur uit kan zonder dat ik me zo down voel door al mijn klachten.

is er iemand wie deze klachten ook herkent en het dus beter is geworden sinds de mirena er uit is?

groetjes!

Vlaamskaboutertje
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 dec 2015 12:09

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Vlaamskaboutertje »

Wat herken ik veel dingen hier. Ik ben 30 en heb eind september voor het eerst de Mirena laten plaatsen, omdat ik pilmoe was. Sindsdien ben ik echter aangekomen, terwijl ik juist op mijn eten aan het letten was. Ook houd ik veel vocht vast en ben ik zeer droog tijdens de seks. Ik ben bij mijn huisarts geweest en heb mijn bloed en urine laten testen. Hieruit bleek dat alles goed was. De huisarts gaf ook aan dat mijn klachten niet te wijten zijn aan de spiraal. Toch denk ik wel dat het door de spiraal komt. Ik kijk het denk ik nog aan tot het nieuwe jaar en dan laat ik de spiraal misschien toch maar verwijderen...

MP28
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 dec 2015 15:26

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door MP28 »

Ook ik heb veel symptomen erbij gekregen sinds ik Mirena had. Heerlijk na 2 jaar geen Mirena meer en ik zal mijn lichaam de tijd geven om bij te komen. Ik kon mij oa heel labiel voelen en nerveus.

Wat mij opvalt en waar ik in het begin ook helemaal niet aan gedacht heb want ik had alleen de hormonen bestudeerd die de spiraal bevat, maar Mirena is dus wel gemaakt van polyethyleen (plastic) en tevens zit er kleurstof in! En dat stop ik in mijn lijf!

Nooit meer!

Mathilde D.
Berichten: 2080
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

De meeste pilgebruikers denken dat er behalve de pil alleen de (mirena) spiraal bestaat als anticonceptiemiddel.
Maar er zijn nog veel alternatieve methoden, zoals de anticonceptie die gebaseerd is op de bepaling van de vruchtbare dagen. Dit kan dmv een vruchtbaarheidstest ( die ook gebruikt wordt om juist de goede dagen voor een conceptie te bepalen), of door de temperatuurmethode. Een vrouw is slechts vruchtbaar tijdens de ovulatie, ca. twee weken na het begin van de menstruatie. Omdat dit tijdstip nooit exact te voorspellen is, maar wel achteraf bepaald kan worden, is er dus een veilige, onvruchtbare periode vanaf enkele dagen na de ovulatie tot de menstruatie. Vanaf de menstruatie tot aan de ovulatie is dus niet veilig. Er zijn diverse boeken die de diverse " natuurlijke " anticonceptie methoden beschrijven. Dus als je pilmoe bent hoeft dat niet te betekenen dat je veroordeeld bent tot het gebruik van de Mirena.

oostveen96
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 feb 2016 11:37

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door oostveen96 »

Jeetje, wat ben ik blij met dit forum.. Wordt nu voor mij veel meer duidelijk.

Ik heb sinds november 2013 de mirena. Deze spiraal is mij geadviseerd door de gynaecoloog. Ik heb namelijk twee keer een inwendig onderzoek gehad en maarliefst vier/vijf verschillende (dosis) anticonceptie geprobeerd. Mijn menstruatie was zo heftig, dat ik drie weken lang enorm veel bloed verloor. Ik was binnen drie kwartier al door de grootste maat tampons heen gelekt.. Ik was hier erg vermoeid door en het was niet praktisch om elke dag een hele koffer met maandverband en tampons mee te nemen. Daarnaast was mijn cyclus totaal niet regelmatig, dus kon ik op ieder moment opeens weer ongesteld worden.

Ik heb nooit de bijwerkingen van de mirena gekoppeld aan de spiraal. Ik merkte dat mijn huid ontzettend onrustig werd, vooral het eerste jaar. Het ware grote ontstekingen onder mijn huid. Ik werd hier ontzettend onzeker van en heb nu nog steeds veel littekens, terwijl ik vaak niet eens aan de bulten heb gezeten. Voor de spiraal heb ik nooit last gehad van mijn huid. Zelfs niet in de puberteit. Ik voelde mij echt weer een onzekere tiener.. Verder heb ik ontzettend last van een opgeblazen buik. Als ik mijn buik ontspan, schrikken veel mensen. Ik heb wel eens de vraag gekregen of ik zeker wist dat ik niet zwanger, waarop ik altijd antwoordde dat ik een spiraal had dus dat niet mogelijk is.. Blijkt nu dat juist die spiraal dit misschien veroorzaakt. Ik ben slank gebouwd, maar mijn buik hard en bol. Het zit ook wat lager op mijn buik. Ook hier ben ik erg onzeker van geworden. Ik heb dus nooit de link gelegd vaan deze bijwerkingen aan de mirena.

Ik twijfel nu heel erg.. Ik wil namelijk ook echt niet terug naar de heftige menstruatie van vóór de mirena, maar ik merk aan mezelf dat ik echt niet lekker in mijn vel zit en onzeker ben door mijn huid en buik.. Heeft iemand dezelfde bijwerkingen ervaren en gemerkt dat dit na het verwijderen beter werd? Of heeft iemand misschien advies? Eruit halen of laten zitten?

Catelijne
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 feb 2016 11:51

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Catelijne »

Hallo allemaal...

Wat een verademing om dit forum te lezen, ik loop al maanden met het plan mijn Mirena te laten verwijderen maar na het lezen van de vele reacties heeft het me echt het extra duwtje gegeven om toch de stap te nemen. Afspraak gemaakt, volgende week donderdag gaat hij eruit.

Ik ben 39 jaar, vanaf mijn 16e slik ik al anticonceptie. Begonnen met een 3 fasen pil (trinordiol) maar daarmee bleef ik continue doorbraakbloedingen en hele zware menstruatie houden, ik was er standaard een aantal dagen goed ziek van. Overstap naar microgynon 30 en daarna de microgynon 50. Ook bij deze twee bleven de doorbraakbloedingen aanhouden en had ik doorlopend bruine afscheiding. In 2001 heb ik na jarenlang tobben met mijn menstruatie de Mirena laten plaatsen in overleg met de huisarts/gynaecoloog. Meteen was ik af van de eeuwigdurende menstruatie.... tot zover de voordelen....

Al sinds het plaatsen heb ik last van verschillende klachten, waarbij van een aantal geen echte oorzaak te achterhalen is. Ik kwam aan terwijl ik altijd vrij dun ben geweest, dat vond ik niet zo heel erg , het opgeblazen gevoel en altijd heel veel lucht in mijn darmen wel! Ik begon ook ineens zware acne te krijgen, hier heb ik nooit last van gehad vóór het gebruik. Heb verschillende antibiotica gels gesmeerd, dit ging altijd goed totdat ik stopte.... meteen weer mis! Bijna meteen na de laatste dag smeren. Zelfs nu op mijn 39e kan ik zo doorgaan voor iemand in de pubertijd..... Pigmentvlekken in mijn gezicht wat ook maar steeds verder uitbreid, ondanks dat ik uitkijk met zonlicht en goed smeer. Haargroei is ook toegenomen, met name ook heel vaak dat deze ingroeien en dan gaan ontsteken. De haren zijn ook heel dik en stug. Veelvuldig hoofdpijn wat geen duidelijke oorzaak heeft. Ik heb het ook altijd koud, maakt niet uit als het warm is in huis of buiten. Dit laatste is pas sinds een jaar of twee, nu ben ik omstreeks die tijd ook gestopt met roken en heb het altijd daaraan geweten. Voorheen had ik dit namelijk nooit. Echter na dik twee jaar zou dit toch wel enigszins verbetert moeten zijn, als het te maken zou hebben met de doorbloeding? Ook hier geen duidelijke oorzaak. Ook heb ik sinds een jaar klachten met plassen, met name dat de plaskracht zo minimaal is dat het nog maar een heel dun straaltje is, ook hier, geen medisch probleem te achterhalen. Ik had last van een overactieve blaas , dit sluimert ook nog steeds en is nog in behandeling maar ze konden mij niet vertellen waarom ik geen druk heb.....

Nu ik dit forum zo lees begin ik echt de indruk te krijgen dat al mijn vage klachten te wijten zijn aan deze spiraal en de hormonen die deze afgeeft. Hoe fijn ik het ook vind niet meer ongesteld te worden, het weegt niet meer op tegen alle andere klachten. Na 15 jaar vind ik het genoeg geweest, ik zou hem dit jaar moeten vernieuwen (nummer 4) maar ik stop ermee... Vanaf volgende week donderdag ga ik anticonceptieloos door het leven.... Ik ben benieuwd!

Catelijne

Onyx75
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 feb 2016 20:37

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Onyx75 »

Okay......hierbij mijn ervaring met de Mirena spiraal, duurde ongeveer 5 uurtjes......

Ik ben inmiddels 41, al zo'n 26 jaar lang elke maand flink ongesteld met de bijbehorende pms. Voorheen diverse anticonceptie middelen gebruikt waaronder: microgynon 30 en 50, de prikpil, maar ik bleef er doorheen bloeden zeg maar, ook mijn humeur werd er niet beter op (gewicht ook niet).
6 jaar geleden bevallen, geweldige zwangerschap, vervelende bevalling op 42 weken. 2 jaar geleden de pil weer eens geprobeerd (microgynon 50), helaas de 2 de maand direct weer na pil 8 dat gerommel en gedoe. Dus weer gestopt na 3 maanden.

Ik was het nu echt zat, van mij mag die hele handel eruit, maar ja dat gebeurt natuurlijk niet zomaar, dus de HA raadde mij de Mirena spiraal aan. Dit wilde ik zelf eigenlijk helemaal niet, maar ja toch maar gedaan. De HA zei nog dat 70 tot 75% van de vrouwen er veel baat bij heeft, ik dacht nog, ik zal wel bij die overige 30% zitten......
Ik moest de spiraal kopen bij de apotheek, kosten 161,48, ik schoot bijna direct in de overgang.....krijg ook niets vergoed van de verzekering.

Maar goed afgelopen vrijdag om half 4 is hij geplaatst, niet prettig, maar wel te doen. Ik merkte bij het naar huis fietsen dat ik aan het bloeden was. Vanaf een uur of 5 kwam er een tsunami aan bloed en stolsels uit, doorlopend. Ik raakte een beetje in paniek, hoe kwam ik in hemelsnaam de nacht door. Dit had ik in die 26 jaar nog nooit meegemaakt en ik ben wat gewend hoor op dat vlak.
Om kwart voor 10 's avonds hingen de draadjes eruit en viel hij zo in de wc pot.........ik heb wonderbaarlijk geen buikpijn gehad, die kwam later, dat dan weer wel......dat was dus 161.48 zo door de plee gespoeld.

Ik heb nu nog last, eerste 3 dagen nog gebloed, dat is nu groen/gele afscheiding, heb ontzettend last van mijn liezen, heb hoofdpijn en voel me niet echt mijzelf.........

Dit dus nooit meer!!!!!!!

Volgende week onderbuik echo (zal ik wel zelf moeten betalen), kijken wat daar uitkomt.

Mayara Cara
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 mei 2016 12:49

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Mayara Cara »

Goh, wat ben ik toch blij dat ik dit forum gevonden en gelezen heb zeg!!!! Eindelijk een verklaring waar al mijn ''vage'' klachten vandaan komen....!

In 2007 ben ik bevallen van mijn dochter. Ik was toen 18 jaar oud. Daarna heb ik een Mirena Spiraal laten plaatsen maar ik heb nooit geweten dat dit ook maar enige bijwerkingen zou kunnen hebben en zeker niet de bijwerkingen die ik nu gekregen heb?! Allereerst was mij ook bij het plaatsen niet bekend dat de Mirena spiraal hormonen bevatte. Nu ben ik 27 jaar.

Toen ik de spiraal zou laten plaatsen, vertelde de arts ook dat ik dan regelmatiger of bijna nooit meer ongesteld zou worden. Ik was namelijk meer wél dan niet ongesteld.

Allereerst waren er in het begin problemen met het plaatsen. De draadjes waren te lang, hij zat niet goed in de baarmoeder, moest verplaatst worden. Er is daardoor in het begin een paar keer ook gelijk een nieuwe geplaatst door de huisarts en door de gynaecoloog.

Een tijdje ging het goed maar heel geleidelijk begon ik steeds meer ''vage''gezondheidsklachten te krijgen;

- meer ongesteld zijn dan niet
- pijn in de onderbuik, en pijn aan de linkerkant onderin
- darmklachten (wisselend ontlastingspatroon en bloedingen)
- darmbloedingen (met en zonder ontlasting) met steeds hevigere pijnen
- pijn in de onderrug
- menstruatiepijnen (zonder ongesteld te zijn)
- pijn in de linkeroksel (opgezwollen klier door ontstekingen in het lichaam, steeds terugkerend)
- vermoeidheid
- prikkelbaar
- stemmingswisselingen
- blaasontstekingen (met uitstrijkje PAP2)
- cyste in de (Rechter) eierstok

Na 5 jaar heb ik het tweede spiraal laten plaatsen. De menstruaties duurden heel lang, en vóór en ná de menstruatie had ik ook bloedverlies. Dit is in de loop der jaren wel erger geworden, met hevigere pijnen in de onderbuik, onderrug en de darmen met meer bloedingen. Ook zonder ontlasting. Vandaar dat ik uiteindelijk afgelopen maanden toch maar wéér naar de arts ben gegaan.

Voor alle bovenstaande klachten ben ik vaak naar de huisarts en naar de gynaecoloog geweest. Elke keer moest ik maar afwachten op uitslagen en tot het over zou gaan. Bij elk onderzoek (baarmoeder, eierstokken, echo, foto, bloedprikken) kwam niks uit. Alles was volgens de tests elke keer gewoon ''goed''.

Maar ik voelde toch dat er iets niet klopte. IETS in mijn lichaam was niet goed. Aan de ene kant was ik natuurlijk blij met alle uitslagen, (op de PAP2 na dan) maar aan de andere kant niet, want er moest toch een verklaring zijn voor al mijn klachten......Dit was heel erg frustrerend.

2 weken terug weer bij de gynaecoloog geweest om weer allerlei onderzoeken te doen. Uitstrijkjes, foto's, echo, biopt, hysteroscopisch onderzoek..Alles oké. Geen afwijkingen, geen gekke dingen.

Wel bleek dat het spiraal weer was verplaatst en dat de draadjes in de baarmoeder zaten ''verschroeid''. Het spiraal is na dit onderzoek verwijderd om te kijken of alle klachten dan inderdaad door het spiraal kwamen, omdat de arts zich ook geen raad meer wist omdat alle testen en onderzoeken op niets uitwezen.

En toen heb ik op internet gezocht naar ''klachten spiraal''. Zo kwam ik op dit forum en is voor mij is nu wel alles duidelijk. 1 + 1 = 2 !!!!!!!! :cry:

Voor mij nooit meer een spiraal of pil en zeker geen prikpil.

Ik hoop dat ik door mijn verhaal en mijn klachten te delen op dit forum, ook andere kan helpen om voor duidelijkheid te zorgen. Het is jammer dat ik nu pas zie dat er eigenlijk zoveel vrouwen met klachten door het spiraal lopen en dat dit vrijwel (ook bij de artsen) veel te onbekend is en dat ze daar veel te laat achter komen.

Mayara Cara.

Telraam
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 aug 2016 18:06

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Telraam »

Oké, hier mijn reactie. Ik had namelijk geen vage klachten. Ik had heftig nachtzweten door de Mirena. Zo heftig, dat mijn lakens drijfnat waren. Elke nacht! Tot ik mijn Mirena liet verwijderen. Het nachtzweten was meteen over, echt meteen, dezelfde nacht. Als ik dat toch eerder had geweten....

Verder heb ik hele lelijke pigmentvlekken in mijn gezicht. Deels donkere vlekken, deels vlekken zonder pigment. Heel lelijk! Ik denk dat dit ook door de Mirena komt. Alleen kan ik dat niet met zekerheid zeggen, het gaat namelijk niet weg. Mijn Mirena is er nu 4 maanden uit en ik heb nog steeds die verschrikkelijke vlekken. Ik lijk wel een koe :cry:.

Ik zou willen dat vrouwen eerlijke informatie over Mirena werd gegeven. Nu wordt er steeds gezegd dat de hoeveelheid hormonen verwaarloosbaar is en dat het nauwelijks bijwerkingen heeft. Ik weet nu wel anders. En ik wou dat ik het eerder had geweten, dan had ik niet die lelijke vlekken in mijn gezicht gehad.

Dan4ever
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 aug 2016 14:41

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Dan4ever »

Goedemiddag,
Na al jullie verhalen herken ik mijzelf er ook wel in.
Twee maanden geleden heb ik mijn spiraal laten plaatsen bij de gyneacoloog. Buiten ontzettende pijn van het zetten, werd ik ook misselijk en viel bijna flauw. Ik dacht ach, als dag het enige is.
Nu na twee maanden heb ik meer problemen dan dat ik in mijn afgelopen jaren ooit heb gehad met de pil.

De volgende dingen zijn gekomen NA het plaatsen van de mirena:
- stekende pijn in buik/rug
- vermoeidheid
- misselijk (vooral smorgens)
- duizeligheid
- hevige hoofspijn
- zo nu en dan een bult op mn hoofd (nooit eerder gehad)
- veel eet/drink lust
- pijn met fietsen, lang lopen, lang zitten of in de auto over drempels e.d.
- chagrijnig
- kort lontje
- angstig voor dingen ( was ik nooit)
- bang om mensen te verliezen
- heel erg onzeker over alles
Met de warme dagen word de pijn alleen maar erger in mn buik.

Mijn arts begon er al een aantal jaar geleden over maar ik durfde hem niet te laten zetten na alle horror verhalen wat ik had gehoord. Na jaren denken, onderzoek gedaan op internet en na vraag bij bepaalde mensen toch laten zetten. Nu ben ik PAS twee maanden verder en heb er spijt van!
Ook al zegt de gynaecoloog en huisarts dat het nieuw is en je lichaam er aan moet wennen.. Voelt het toch niet fijn!

Chrisje11
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 sep 2016 00:45

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Chrisje11 »

Jeetje wat een verhalen..

Ongeveer 6 jaar geleden ben ik begonnen met de pil, ik werd echt een ander mens. Ik voelde me somber en was altijd op de kast. Ook kreeg ik last van paniekaanvallen en paniek gedachtes. Ik hoorde dat dit wel eens aan de pil kon liggen en ben er toen mee gestopt. IK voelde me zoveel beter, zelfs mijn omgeving zag aan mij dat ik rustiger was en gelukkiger.

Na ongeveer een jaar zonder anticonceptie kreeg ik een scharrel en heb toen gekozen voor een spiraal omdat dit 'weinig' hormonen zou afgeven.

Het zetten vond ik echt 100% meevallen. Het was niet prettig maar verre van Horror. De eerste weken kwamen de zelfde klachten als de pil terug, als ik weer op de kast zat maakten mijn vrienden zelfs grappen over de spiraal.
IK heb de spiraal 2 jaar gehad en ben niet 1 keer ongesteld geweest, ideaal.

IK had het niet door maar alle klachten slopen er weer in. Ik ben altijd zenuwachtig, hartkloppingen, hyperventilatie en zo somber. Ook werden mijn angstklachyen zo veel erger. Er hoeft maar iets te gebeuren op mijn werk bijvoorbeeld en ik voel me vreseljkk ellendig. Ik kots dan gewoon van de kleinste dingen, Ik kan boos worden om de kleinste dingen en kan er daarna weer spijt van hebben en dagen huilen. Echt belachelijk en zo labiel. Iets wat ik eigenlijk niet ben/was.
Ik begreep gewoon niet waar het vandaan kwam en dacht dat ik misschien depressief was, maar ook dat leek me vreemd aangezien ik me soms ook echt wel goed voel en niet dood wil.
Die stemmingswissellingen en nare gevoelens zijn echt zo vreselijk, je raakt er gewoon van in de war.

Nooit had ik de link gelegd dat dit aan de mirena kan liggen, tot 2 weken terug. Een collega attendeerde mij hierop en ben gelijk gaan speuren op internet en kwam hier terecht. Zoooo herkenbaar allemaal.

Mijn spiraal is er nu 2 dagen uit en ik voel me al rustiger (dit kan uiteraard tussen mijn oren zitten). Ook merk ik dat mijn huid rustiger is, ook dit kan toeval zijn.

Iniedergeval weet ik hoe ik me voelde toen ik een tijd niks gebruikte. Ik hoop dat ik me snel weer voel als toen.
Het is echt ongelofelijk wat zo'n klein ding met je kan doen, en en wat zou het fijn zijn als hier meer voorlichting voor zou zijn..

Winniedepooh
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 okt 2016 18:44

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Winniedepooh »

Jeuk,jeuk en nog is jeuk...
Na allerlei specialisten bezocht te hebben o.a. Reumatoloog, dermatoloog, pijnkliniek enz...
Gestopt met medicatie bloeddruk Belsar en cholestorol Pravastatine en toch jeuk, jeuk, jeuk over heel lichaam...
Vandaag mirena eruit ( na 8 maanden) en hopelijk stopt dit nu ....
Volgens dokters kan het niet en gynaecoloog ook niet....
Hopelijk binnenkort beter nieuws..

essy270869
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 okt 2016 14:15

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door essy270869 »

hallo

ik zit met een dilemma,
ik heb 4 jaar geleden mijn eerste mirena spiraal laten zetten, dit omdat ik buikkramen had tijdens de menstruatie. veel vloeide
het bleek dat ik een klein vleesboompje had en mijn baarmoede vlies was te dik, daardoor moest het veel druk zetten om te vloeien, vandaar de buikkrampen.

in het begin had ik veel last van depressie, ik legde het aan dat ik een hele drukke tijd had gehad en daarna heel rustig dus in een gat gevallen was.
ik ben niet iemand die overal pillen voor slikt. liever dat mijn lichaam het zelf oplost, mist mogelijk.

nu lees ik van alles over gewichtstoename, gewrichtspijnen, geen zin in seks vermoeidheid.
deze problemen heb ik ook.
Het grootste probleem is het gewicht wat ik ook sport het gaat er niet vanaf, als ik wat oplet met eten gaat er wel wat af maar moeizaam.
terwijl het vroeger geen probleem was.
in het forum zie ik weinig tot geen leeftijden en denk dat het ook bij de leeftijd begin te horen. ben 47 jaar.
heb ook lichte verschijnselen van overgang, af en toe warm.

het is ideaal dat ik niet tot weinig menstrueer, dat is een groot voordeel. maar je stopt inderdaad iets in je lichaam dat er niet in hoort.
vraag: is het mogelijk dat als je na 4 jaar het spiraal er uit te halen de klachten van heftig vloeien en buikkrampen terug komen?

heeft er iemand ervaring mee dat als de spiraal eruit is dat je meer energie heb, gewicht verlies, gewrichtspijnen (soort reuma gevoel) en dat sex gevoelens weer terug komen? (een soort herboren) of zou het toch liggen aan de leeftijd.

kunnen de klachten ook komen na een aantal jaren of is het zo dat het vanaf het begin moet zijn. heb het heel gauw in de spieren als ik ook maar iets verkeerd doe.

hopelijk zijn er mensen die dit kunnen beantwoorden. als het mogelijk is mensen met ervaring van de leeftijd boven de 45 jaar. daar zijn de hormonen toch anders van als jongere mensen veronderstel ik.

Feej
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 okt 2016 18:54

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Feej »

ik zal eff mijn verhaal opschrijven! ben nu 40 jr.
Op m'n 27ste na de bevalling van m'n zoontje de mirena laten plaatsen, dacht dit is de ideale anticonceptie, ik zou volgens de HA geen hevige tot geen bloedingen meer krijgen en de hormonen zouden alleen daar beneden afgegeven worden. de eerste 8 maanden heb ik last gehad van bloedingen, dacht eff volhouden, dit gaat wel over, want van de pil was ik echt ziek geweest. Na 8 maanden waren de bloedingen gestopt en had ik 1x in de maande hevige hoofdpijn, maar hier kon ik mee leven. Wel had ik altijd last van opvliegers en vaak stemmingswisselingen, maar nam dit voor lief. Na 3,5 jaar de spiraal laten verwijderen omdat ik weer zwanger wilde worden, dit lukte gelijk! na de bevalling weer de spiraal laten plaatsen en ondertussen allemaal vage klachten gekregen van hoofdpijn/ migraine, zweten, opvliegers, last van m'n onderrug, kon soms niet opstaan van de pijn! maar nooit t verband gelegd dat t aan de mirena kon liggen, dacht hoort er nou eenmaal bij als vrouw zijnde! Na 5 jaar weer een nieuwe spiraal laten plaatsen en toen is t echt mis gegaan, hevige onderrugpijn, migraine 1x in de maand, heftige opvliegers, benauwdheid, paniekaanvallen, hyperventilatie, hartkloppingen, erge jeuk daar beneden, stinkende urine, gewichtstoename, overbeharing en nog meer bijwerkingen waar ik nu even niet op kom!!! aankomende woensdag gaat ie eruit!! raar om te zeggen maar ben blij dat ik weer normaal ongesteld kan worden en ga weer maandverband inslaan kan eigenlijk nooit goed zijn als je niet meer bloed!!!!! lekker weer ouderwets aan de CD's

jajaja
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 okt 2016 15:48

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door jajaja »

Dag Winnie,
Ik hoop dat je laat weten hoe het gaat zo zonder murena. Ik heb ook veel jeukklachten op verschillende (o.a. gênante) plekken zonder aanwijsbare reden en ga steeds meer denken dat het door het spiraal komt maar twijfel nog of ik het wel of niet moet laten verwijderen.
Alvast dank voor je reactie!

Winniedepooh schreef:Jeuk,jeuk en nog is jeuk...
Na allerlei specialisten bezocht te hebben o.a. Reumatoloog, dermatoloog, pijnkliniek enz...
Gestopt met medicatie bloeddruk Belsar en cholestorol Pravastatine en toch jeuk, jeuk, jeuk over heel lichaam...
Vandaag mirena eruit ( na 8 maanden) en hopelijk stopt dit nu ....
Volgens dokters kan het niet en gynaecoloog ook niet....
Hopelijk binnenkort beter nieuws..

Maru86
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 nov 2016 08:29

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Maru86 »

Wat een herkenbare verhalen!
Ik heb de mirena nu 4 jaar. Ik zal even kort mijn voorgeschiedenis omschrijven:
Van mijn 13e tot mijn 23e de pil geslikt. Jong begonnen omdat ik zeer onregelmatige menstruaties had en als ik dan ongesteld was, was ik er goed ziek van. Op mijn 23e gestopt daar mijn relatie net verbroken was en ik even klaar was met hormonen. Direct na het stoppen merkte mijn omgeving dat ik weer vrolijk werd, weer kon lachen, etc. Ik blijk dus totaal niet tegen hormonen te kunnen. 9 maanden niet ongesteld geworden na stoppen met de pil. Inmiddels nieuwe relatie en samen met huisarts besloten om mirena spiraal te gaan gebruiken ivn verminderd me afgifte van hormonen.
3 jaar lang geen klachten gehad, tot begin dit jaar.
toen kreeg ik vage klachten, huisarts dacht aan klachten behorend bij ei-sprong en menstruatie. Met Een gevoel alsof mijn ****** ingang 'dicht' zat begon het. 2 weken later werd ik ongesteld (nouja, een drupje bloed en bruinverlies). Klacht waren weg. Echter kreeg ik steeds meer angstgevoelens, hyperventilatie, hartkloppingen etc. Huisarts dacht aan beginnende burn-out. Bij psychologie gelopen en dat verminderde de angstgevoelens. Hartkloppingen blijven echter. Nu sinds 3 maanden voel ik mijn ei-sprong (vooral zeer pijnlijke borsten soms wel 1,5 week) en heb ik een menstruatie (alleen bruinverlies en buikpijn) een aantal dagen.
Nu op dit forum lees is zoveel herkenbare dingen.. Ben blij dat ik dus niet de enige ben!
Ik heb een kinderwens en wil in januari het spiraaltje gaan verwijderen, maar nu ik dit lees denk ik dat ik straks al de huisarts ga bellen.

jacoline.van-baten-barleeus-garrelfs
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 nov 2016 06:15
Contacteer:

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door jacoline.van-baten-barleeus-garrelfs »

Bij mij wordt ineens ook veel duidelijk.
In 2010 behandeld voor borstkanker.Augustus 2015 vrij van borstkanker verklaard.Was toen 40
Mijn menstruatie kon terug komen.
Febr 2016 bloeding maar bleef bloeden uiteindelijk naar de gynaecoloog beland. Na curretage nog niet goed, progresteronkuur gehad. Daarna leek het goed te gaan. Niet dus weer landdurig bloeden en door mijn kleren heen.Terug naar gyn. Besloten om baarmoederverwijdering te krijgen.Operatie ging niet door en gyn die ik toen had legde me uit dat ik vervroegd in de overgang was en dit op 3 manieren behandeld kon worden.
De pil, mirena of injecties 1x per 3 maanden.Na overleg met oncologen bleven er 2 over. Mirena of injecties. Gekozen voor mirena en die is afgelopen herfstvakantie geplaatst. Daarna werd ik moe, duizelig,blijf bloeden, stemmingswisselingen, huilbuien , druk op maag en borst vanuit het niets, niet goed in mijn vel,prikkelbaar,slechter slapen,een emo wrak dus. Zelfs zo erg dat ik vorige week vrijdag anti depressiva heb gevraagd heb( verleden ook moeten gebruiken)nog niet mee begonnen. Begon steeds meer te denken overgangsklachten maar nu ik deze ervaringen lees denk ik nu dus dat het van mirena komt ( heb hem nu 4 wkn).
Ik zit er aan te denken om deze nu te laten verwijderen en over te gaan op de injecties want zoals ik mij nu voel belemmerd mijn dagelijks leven heel erg.
Moet 1 dec terug naar gyn maar ga vandaag toch bellen voor eerder. Heb echt zoiets van weg ermee.

Dingle1994
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 jan 2017 01:26

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Dingle1994 »

Hallo iedereen. Ik wou mijn verhaal ook even kwijt. Ik heb 3 weken geleden onder narcose mijn mirena spiraal gekregen. De dag na de plaatsing had ik extreme buikpijn. Medicatie werkte niet en de dokter zei just suck it up. Dus dat deed ik. Nu 3 weken later merk ik dat ik sinds het plaatsen iedere dag last heb van lage buikpijn. Zeer vergelijkbaar met menstruatiepijn maar dan in mijn geval wat erger dan normaal en het is al erg (1 van de redenen waarom ik een spiraal nam) het is zo erg dat ik soms verlamd raak aan een been en dan dus niet meer kan lopen. Daarnaast doen mijn borsten gigantisch veel pijn. Mij is tevens nooit iets verteld over eventuele bijwerkingen. In mijn situatie zou het DE oplossing zijn.
Ik bel morgen naar het ziekenhuis om de boel opnieuw te laten checken maar ik weet wel dat als dit zo door gaat ik mijn spiraal laat verwijderen en er ook niet nog 1 neem.

maartje1980
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 jan 2017 11:52

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door maartje1980 »

hallo allemaal,

Begin november heb ik een spiraaltje laten plaatsen omdat ik veel klachten had voor en tijdens menstruatie.
Na een tijdje de lichtste pil te hebben gebruikt overgestapt naar spiraal. Tijdens pil veel mirgraine aanvallen en bloedverlies.
Afgleopen dinsdag heb ik het spiraaltje weer laten verwijderen. had weer veel migriane, hoofdpijn, vaak verkouden, last van spieren, pijn borsten enz.
Nu na twee dagen bloedverlies.

Hoelang duurde het bij jullie voordat te klachten waren verdwijnen na verwijderen spiraal.

Plaats reactie