Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
Fluvatila
Berichten: 1
Lid geworden op: 31 mei 2018 20:09

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Fluvatila » 31 mei 2018 20:29

Hallo, groot was mijn verwondering toen ik deze week in een blad las dat er zoveel kritiek komt op het hormoonspiraal Mirena. Zelf ben ik 10 jaar lang gebruikster geweest van het spiraal in kwestie waarvan de laatste jaren een hel waren. Ik herken een heleboel van de op het forum beschreven bijwerkingen die ik dus ook allemaal heb gehad. Het was zelfs zo erg dat ik het gevoel had dat ik geen levenskwaliteit meer had: een niet afhoudende migraine, dag in, dag uit, en dat jarenlang. Depressieve gevoelens, onverklaarbare zware en vaak weerkerende paniekaanvallen, een niet aflatende pijn in mijn buikstreek waar het spiraaltje zat tot een perpetuele blaasontsteking met vestibulitis op de koop toe. Maar niets mocht baten. Heb alle mogelijke specialisten afgelopen op zoek naar de oorzaak omdat mijn gynaecoloog bij hoog en bij laag zweerde dat het geenszins aan het spiraal kon liggen. Haalde overal bakzeil. Maar de paniekaanvallen, migraine, depressie en blaasontstekingen bleven en maakten mijn leven en dat van mijn familieleden tot een hel. Opeens had ik er genoeg van en ben naar de spoedafdeling van een ziekenhuis gereden, tot wanhoop van mijn man die op den duur begon te denken dat ik een hypochonder was, en heb het spiraaltje er laten uithalen. Dat is één van de beste beslissingen ooit geweest. Mijn migraine is snel verdwenen alsook de andere symptomen. En zeggen dat ik daar jaren mee rondgelopen en van afgezien heb omdat mijn gynaecoloog mij niet wou geloven. Als ik je een raad mag geven, luister naar je lichaam en doe wat jij denkt dat goed is voor jou. Jij bent nog altijd diegene die je lichaam het beste kent. Ik ben nu 10 jaar spiraal- én symptoomvrij en voel me superbest. Ik wou dat gewoon aan jullie allemaal doorgeven, als blijk van dank omdat jullie hier op het forum mijn geloof in mezelf hebben teruggegeven. Dank! Fluvatila. Voor echt en waar verklaard.

Billa88
Berichten: 3
Lid geworden op: 16 aug 2018 12:11

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Billa88 » 16 aug 2018 12:21

Hallo dames,

Ik wil ook even mijn verhaal kwijt.

Ik heb in 2010 de eerste keer een mirena laten plaatsen. Ik heb hem toen na een abortus laten plaatsen omdat ik niet nog eens door de pil heen zwanger wou worden.
Ik heb het spiraaltje toen 5 jaar gehad en eigenlijk nergens last van gehad. Wel altijd gewoon ongesteld geweest.

Na 5 jaar heb ik hem laten verwijderen en ben ik weer aan de pil gegaan omdat mijn vriend en ik in de toekomst een kindje wouden. Na 1,5 jaar de pil te hebben geslikt weer zwanger geworden door de pil heen.

Na de bevalling toch weer gekozen voor het spiraaltje omdat we nog geen 2de wouden en omdat het spiraaltje de vorige keer goed was bevallen.

Sinds ik het spiraaltje heb heb ik alleen maag vage klachten.

Ik heb hem nu 1 jaar en heb al 8x een zwangerschapstest gedaan omdat ik allemaal zwangerschaps verschijnselen had.

Mijn klachten:

Heel erg moe zo moe dat ik echt een middag dutje moet doen om de dag door te komen.
Hele erge buikpijn en opgeblazen gevoel.
Erge pijn tijdens mijn eisprong.
Geen zin meer in sex.
Heel erg prikkelbaar/ humeurig.
Vaak hoofdpijn.
Alleen maar bruin bloed tijdens menstruatie.
Mezelf niet zijn.

Ikben aan het overwegen om het spiraaltje te laten verwijderen. Maar ik ben zo bang om weer zwanger te worden tijdens pil gebruik.

Billa88
Berichten: 3
Lid geworden op: 16 aug 2018 12:11

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Billa88 » 16 aug 2018 12:49

Vervolg op mijn bericht:

Ik ben al heel vaak bij de ga geweest met de klachten en dan voornamelijk de buikpijn en het bruine bloed. Van alle andere klachten dat ik mijn lichaam is nog aan het “ontzwangeren” dus daar gooide ik alle vage klachten op. Maar nu 15maanden na de geboorten van mijn dichten en 13maanden na het inbrengen van het spiraaltje zouden de klachten toch al weg moeten zijn. Dus ik denk nu; de klachten die ik heb en die ik toen meteen had na het inbrengen van de mirena had/heeft niks te maken met “ontzwangeren”

Nanine Schiks
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 aug 2018 20:06

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Nanine Schiks » 23 aug 2018 20:36

Lieve allemaal,

Ik heb de Mirena spiraal sinds mei 2016, ben er redelijk tevreden over, makkelijk in gebruik, je hoeft nergens aan te denken.
Maar sinds een langere tijd voel ik me al niet meer helemaal mezelf. Moe, veel nadenken, onzeker, depressief, concentratieproblemen, geen motivatie, minder aan het genieten en vaak mezelf naar beneden halen en vergelijken met anderen etc. Ik ben aan het googlen geraakt en door verhalen van anderen waar ik me erg in herken, wil ik overwegen de Mirena te verwijderen.

Ik heb gekeken naar andere anticonceptiemiddelen maar niks anders gevonden wat bij me past.
Mijn idee is om hem te laten verwijderen en even een tijdje geen ander anticonceptiemiddel te gebruiken wat hormonen bevat maar gewoon alleen condooms te gebruiken. Nu is mijn vraag, andere meiden/vrouwen die hem hebben laten verwijderen door dezelfde/vergelijkbare klachten, hoelang na het verwijderen voelde je jezelf beter?
Als ik mezelf niet beter ga voelen na het verwijderen zal ik hem opnieuw laten plaatsen, maar ik wil mijn lichaam eerst even de kans geven om erop te reageren.

Hoor graag van jullie
Liefs

Billa88
Berichten: 3
Lid geworden op: 16 aug 2018 12:11

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Billa88 » 24 aug 2018 16:08

Ik ga komende woensdag naar de huisarts. Ik word gek van alle vage klachten en ga het bij hem neerleggen. In de hoop dat hij antwoorden heeft en misschien laat ik hem wel verwijderen.

Ik zit nu 2 dagen voor mijn NOD en heb weer hele erge zwangerschaps verschijnselen. Ergens wil ik een test doen om het uit te sluiten maar dan denk ik weer ik kan toch niet zwanger zijn met een spiraal... nog maar even afwachten en kijken wat de HA zegt.

Icasheb
Berichten: 180
Lid geworden op: 27 nov 2017 15:35

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Icasheb » 25 aug 2018 10:09

Beste,

In begin 2012 heb ik de mirena laten plaatsen. De pil gaf teveel bijwerkingen voor mij met de hormonen. Het plaatsen was al een ramp. Mijn dokter zat toen net op een nieuwe locatie waar nog geen warm water was. De eendenbek ging er koud in. Daarna was het helemaal over en stopten ze ermee (mede omdat ik ook erg zenuwachtig was en die koude eendenbek maakte het er niet beter op).

Poging nummer 2 was de week erop. Ze hadden me een kalmerende pil voorgeschreven die de zenuwen moest onderdrukken zodat ik me niet erg zou aanspannen. De spanning viel mee, maar het plaatsen deed ongelofelijk veel pijn. Vanaf dat moment begon alle drama.

Ik had veel pijn de weken erna en nadat dat weg was, voelde ik hem constant zitten. Als een soort van jeuk die je niet kan wegkrabben. Een bijna constante kriebel in de buik. De touwtjes waren ook nog te lang, mijn partner voelde ze. Deze heb ik tussentijds nog bij laten knippen.

Mijn libido ging fors om laag. Na nog geen jaar was ik het zat. Ik ging naar de dokter om hem eruit te laten halen. Ik vroeg direct al om die kalmerende pil, die zonder problemen werd voorgeschreven. Ik nam hem keurig 3 kwartier van te voren. Eenmaal in de wachtkamer om 10 voor 5 ( was einde van de dag), liep de patiënt voor mij gigantisch uit. Ik werd drie kwartier later dan de planning (kwart voor 6) geholpen. Door de zenuwen en stress was de pil al uitgewerkt. Het eruit halen was ook een ramp. Het duurde bijna een half uur. Na het eruit halen was de kriebel in mijn buik direct weg.

Mijn libido is nooit meer normaal geworden daarna. Ik heb zo gigantisch veel spijt gehad van die k*t mirena. Iedereen prees hem aan.

Daarna weer aan de pil. Toen kreeg ik 1 die mij niet veel bijwerkingen gaf, maar na een half jaar werd die eruit gehaald want er zat een product in die er niet in mocht zitten. Weer een andere pil, maar die gaf veel bijwerkingen.

Ik zit nu ongeveer 3 jaar niet aan de anticonceptie. Pas de laatste 2 jaar heb ik geen bijwerkingen meer en geen hormoon schommelingen. Mijn menstruatie is eindelijk weer normaal en regelmatig. Iets wat de pil of mirena niet voor elkaar kreeg bij mij.

Nooit meer zal ik aan de pil gaf of een spiraal. Het enige wat ik soms overweeg is de implanon. Maar als ik dan terug denk aan die horror tijd vanaf mijn dertiende gezeik met de pil en het spiraal en dat het me 13 jaar problemen heeft gegeven en ik nu eindelijk 2 jaar probleem vrij ben, dan denk ik niet dat ik er nog aan begin.

Mvg

ICasheb

MeggieMay1995
Berichten: 1
Lid geworden op: 22 jan 2019 12:37

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door MeggieMay1995 » 22 jan 2019 12:53

3 jaar geleden heb ik een Mirena spiraaltje laten zetten. Wat een hel was dat! Het inbrengen was voor mij erg vervelend, en heb daarna zeker nog 6 maanden last gehad van mijn in mijn onderbuik en bloedingen.

Na die 6 maanden hield de pijn en het bloeden op en voor het eerst was ik echt tevreden over de spiraal. Ik werd niet meer ongesteld en hoefde me geen zorgen meer te maken over het innemen van de pil etc. Een uitkomst dus!

Helaas begon vanaf die tijd allerlei 'vage' lichamelijke klachten. Mijn borsten zijn er 2 cupmaten op vooruit gegaan maar tot op de dag van vandaag extreem gevoelig. Zo erg dat ik alleen maar soft beha's kan verdragen zonder beugel etc. Verder ben ik altijd heel snel moe, heb dagelijks last van hoofdpijn en heb sinds een aantal maanden een weëig gevoel in mijn onderbuik. Nooit had ik gedacht dat dit misschien van de Mirena zou komen. Het was die tijd immers ook een periode met veel stress.

Helaas heb ik ook een extreem verminderde libido en sinds mijn spiraal eigenlijk nooit meer 'zin', terwijl ik daar met de pil nooit last van had. Voor degene die ook een Mirena hebben/hadden, misschien kunnen jullie je hier in herkennen: ik voel me op dit moment als een machine. Ik heb het idee dat mijn gevoelens worden onderdrukt (wellicht door de hormonen?), ik heb geen zin meer in seks en daarbij.... Ik voel me geen vrouw. Dat laatste klinkt misschien gek maar ik 'mis' het ongesteld zijn. Natuurlijk is het vervelend en niet fijn maar het was wel echt een vrouwending.. (klinkt dat heel gek?!) Ik weet ook niet zo goed hoe ik het uit moet leggen.

Een ding was ook een voordeel aan de Mirena. Sinds de Mirena spiraal bloed ik niet meer tijdens de seks. Dit had ik voorheen wel heel erg maar weet niet of dit toeval is of het mettertijd gewoon vanzelf over is gegaan...

Nooit had ik dit achter de Mirena gezocht maar na wat research te hebben gedaan kwam ik erachter dat meer vrouwen klachten hebben. Ik wil eigenlijk dat ding er zo snel mogelijk uithalen maar wil er goed over nadenken.

Wat denken jullie?!

Nola39
Berichten: 2
Lid geworden op: 31 jan 2019 22:25

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Nola39 » 31 jan 2019 22:35

Hallo allen,

Ik heb geloof ik mijn 3e mirena spiraal en ik was tot vandaag superblij met dit ding. Mijn menstruaties waren ondragelijk en de mirena zorgde er voor dat ik geen menstruatie meer heb.
Zojuist kom ik bij toeval op een website voor bijwerkingen van medicijnen en lees ik een verhaal van iemand die spier/gewricht/rug/heupklachten heeft door de mirena. En ineens valt het kwartje. Ik ben super sportief, heb nooit last van mijn spieren of gewrichten gehad. Tot op een dat ik in een keer last kreeg van mijn knie, heup en onderrug. Ik ben inmiddels daarvoor bij de fysiotherapeut, maar het gaat niet weg. Logisch lijkt me nu, want de spiraal zit er nog steeds. Ik ben nu bijna 40 en wil niet terug naar de menstruatiepijn, maar waar ik nu in zit is nog vele male erger. Ik ben arbeidsongeschikt omdat ik niet meer goed kan zitten, lopen en staan. Ik kan niet liggen op mijn linkerheup. Scans hebben niets aangetoond. Dus ik ben overtuigd dat het de mirena moet zijn. Tja, alles wat er van nature niet zit kan alleen maar ellende geven. Bedankt aan diegenen die hun ervaringsverhalen gedeeld hebben. Die spiraal gaat er uit en er komt er nooit meer één in.

MissC
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 apr 2019 01:27

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door MissC » 18 apr 2019 01:52

Hi
In 2012 heb ik een Mirena laten zetten. Niet meer ongesteld zijn, heerlijk leek mij dat. In het begin wat buikpijn en bloedingen, maar verder viel het nog mee. Op den duur toch steeds meer vage klachten, alsof ik ongesteld ging worden en zwanger was. Mijn rug ging ook steeds meer zeer doen.
Een jaar later spiraaltje eruit laten halen, na een dikke maand waren alle klachten verdwenen. Lag het aan de Mirena? Ik denk het wel.

witrijder
Berichten: 4
Lid geworden op: 08 jul 2006 13:17

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door witrijder » 04 jun 2019 20:35

@Nola39 spiraaltje ontregelt je eigen hormoonhuishouding, verhoogt het cortisol in je lichaam. Ook zorgt hormonale anticonceptie voor beroving van voedingsstoffen, zoals zink. Helaas herstelt het zich niet vanzelf, al kunnen klachten wel minder worden. Pijnlijke, hevige of langdurige menstruatie kan je goed aanpakken met je voedingspatroon, voedingssupplementen en natuurlijke middelen, zoals natuurlijke progesteroncreme.

Sannie1988
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 jun 2019 09:55

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Sannie1988 » 16 jun 2019 10:02

Hoi allemaal!

Poeh, ik ben ook blij met dit forum. Ook al zijn de berichten allemaal wat ouder, ik hoop dat er iemand op mij kan reageren.

Ik heb twee jaar geleden de Mirena laten zetten en eigenlijk tot nu toe geen klachten gehad, behalve pds klachten, maar die had ik voor de spiraal ook al.
Nu, twee jaar later, voel ik mij zonder enige aanleiding somber en geniet ik niet meer van sociaal contact. Ook heb ik afgelopen maand twee weken ontzettende last gehad van gespannen borsten en werd ik eens wat ongesteld. Ook word ik middenin de nacht wakker en heb ik een enorm nerveus gevoel, terwijl ik altijd goed slaap. Gister in de stad was het alsof ik niet mezelf was, ik voelde me gespannen en nerveus en ben de stad uitgevlucht. Hoofdpijnen zijn ook weer frequenter aanwezig.

Mijn vraag: zijn er vrouwen die na het zetten niet echt klachten ervaarden, maar dat de klachten na een langere tijd pas tot uiting kwamen? Ik zit er dus over na te denken om hem eruit te halen. Ik heb het idee dat mijn hormonen uit balans zijn.

Groetjes Sanne

Plaats reactie