Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
Suzanne81
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 jun 2009 22:41

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Suzanne81 »

wat een herkenning in jullie verhalen, eng gewoon!

Ik ben ooit aan de pil begonnen doordat mijn menstruatie altijd heel hevig was. Ik moest er steevast 's nachts uit om mijn luier (serieus) te verwisselen en overdag verslond ik de supersized tampons. Mijn pijn zat vooral in de onderrug (alsof er iets doorheen zweerde).

Op mijn 15e begon ik aan de pil om de bloedingen te verminderen, maar op mijn 22e was ik al die hormonen in mijn lijf en de kunstmatige bloedingen beu en nam ik op aanraden van mijn huisarts de Mirena spiraal.

Bij het plaatsen van mijn eerste Mirena bij de gyneacoloog viel ik bijna flauw, moest ik kotsen en kreeg ik een zetpil tegen de pijn. Daarna heb ik ruim een maand een rood-bruine, slijmerige afscheiding gehad maar ben ik toch 5 jaar gelukkig geweest met het spiraaltje. Af en toe had ik last van buikpijn, maar dat viel te verwaarlozen.

Sinds ik vorig jaar de oude voor een nieuwe heb laten verwisselen, (dit is dus mijn 2e) heb ik veel meer last van allerhande bijwerkingen:

- steken in de onderbuik. Niet te harden soms. Ik klap dan letterlijk dubbel van de pijn, weet niet hoe ik moet zitten, staan of liggen om het enigszins draaglijk te maken en slik 2 paracetamollen achter elkaar. Vandaag weer last gehad. Het komt uit het niets opzetten, soms een maand niets, dan weer wel. Hoewel ik nooit zwanger ben geweest denk ik dat weeën zo moeten aanvoelen. De pijn komt in golfen en met pauzes. Vandaag heb ik al de hele dag last...

- geen zin in sex. Ik heb nooit de link gelegd tussen mijn verminderde zin in sex en Mirena tot ik dit forum las. Voorheen had ik elke dag wel zin en fantaseerde ik erop los, nu moet ik er niet aan denken dat mijn vriend aanstalten gaat maken en hebben we zo'n 1 keer per maand sex...

- stemmingswisselingen. Oef wat ben ik af en toe chagrijnig, niet te zuinig. Mijn ochtendhumeur duurt soms de hele dag, ik snap er niets van. Ik maar denken dat het aan de sleur van het werk o.i.d. lag. Maar plots kan het omslaan in verdriet en lig ik in mijn bed te janken (daar had ik vroeger ook last van toen ik zo heftig ongesteld was en nog de pil slikte).
Ik ben soms ook heel onredelijk chagrijnig, heb een kort lontje, dat ook nog een schietlont is.

- gewichtstoename. ok, ik houd van lekker eten en drinken, maar in 5 jaar 30 kilo aankomen is wel heel extreem. Ik word nu wekelijks gewogen bij de sportschool en sport regelmatig, ook let ik op mijn eetgedrag, maar afvallen gaat nauwelijks. Ligt Mirena daar ook dwars mee?

Kortom, nu zit ik serieus eraan te denken om hem eruit te laten halen. En dat vind ik zo jammer want ik vind het heerlijk dat ik niet meer ongesteld word! En dan, moet ik weer aan de pil? De meest lichte wil ik dan (Microgynon 30 toch ofzo?) Kinderen wil ik voorlopig nog niet dus ik moet wel iets aan anticonceptie doen, condooms wil ik niet meer aan beginnen want we zijn al 7 jaar samen en ik wil die sfeerverpestende rotrubbers niet meer. Weet iemand een alternatief? (geen staafje in mijn bovenarm hoor, bah!)

Ik wil zo graag weer mijn oude ik worden, niet dat chagrijnig mormel dat soms ligt te creperen van de pijn en zich zo onbegrepen voelt....

(PS: dit bericht heb ik ook gestuurd naar een ander forum, misschien een aanrader om ook dat forum te lezen: http://www.medischforum.nl/onderwerp/928/1380/

Nicky18D
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 jul 2009 19:11

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Nicky18D »

Vijf maanden mijn eerste Mirenaspiraaltje gehad, weggezakt en constant bloedverlies, spotting en menstruatie. Drie dagen daarna een nieuwe door gynaecoloog laten plaatsen. Bloedverlies, spotting en uiteindelijk na een zware bloeding, ambulance enz. het spiraaltje verloren, althans het zit er niet in na een inwendige echo volgens de gynaecoloog. Nu bloed ik nog, druppels helder bloed afwisselend met bruin bloed en nu ben ik ook nog ongesteld geworden twee weken na het spontaan afstoten van het spiraaltje. Dus geen verandering.

Mijn vraag. Ik ben bijna 47 jaar, getest op de overgang, negatief, ook geen verschijnselen.
Gaat het bloedverlies weg. Word ik weer net als voor 8 maanden geleden weer net zo ongesteld, gewoon 1 week heftig, drie weken niets of blijf ik nu tot de overgang dagelijks bloeden, afwisselend met spotten, want volgens de gynaecoloog kan ik ook nog in de 'pre-overgang' zijn. Een beetje raar aangezien ze zelf twee maanden geleden heeft vastgesteld dat ik zeker niet in de overgang was.

Van de anticonceptiepil wordt ik depressief en heb ik geen zin meer in seks.

Ik wil zo graag geen bloedverlies meer hebben. Ondanks gebruik van Cyclokapron (spel het vast niet goed) heb ik nog steeds spotting.

Gaat het bloedverlies weg, hoe lang kan het duren voor ik weer mijn normale cyclus krijg en krijg ik die wel terug. Ik vind het zo verschrikkelijk! Al dat bloed. Ik ben er zo klaar mee!

jippiee
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 jul 2009 10:37

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door jippiee »

Ik ga in september voor mijn 3e Mirena, heb hem dus al 10 jaar en ben 10 jaar lang niet ongesteld geweest!
Ik ben echt op en top tevreden met de Mirena!
Hier zie ik voornamelijk negatieve ervaringen, maar wil toch ook een positieve plaatsen, het is niet alleen maar ellende met de Mirena.
Ik zie alleen op tegen het plaatsen. Heb erg smalle baarmoedermond en het was beide keren erg pijnlijk. Mijn huisarts deed het zelf, misschien moet ik nu maar eens vragen om het door een specialist te laten doen...
Maarja, voor die 5 minuten afzien, heb ik weer 5 jaar gemak!

roomseven
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 jul 2009 14:01

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door roomseven »

Hoi allemaal,
wat een herkenning zeg. Ik loop nu al een aantal maanden met buikklachten rond en zo nog wat vage klachten. Ik heb nu dik 2 jaar het mirena spiraal. Mijn klachten zijn steeds: een enorme opgezette pijnlijke buik, pijn als ik over hobbels rij/fiets, pijn als ik ga zitten, pijn bij het vrijen, moe, depri, huilerig,heel duizelig (alsof ik een hele dag heb gevaren), misselijk vooral 's avonds.Mijn pijn straalt sinds een paar weken ook door naar mijn onderrug en bovenbeen. Huisarts dacht steeds aan de darmen toen ik vertelde dat ik het spiraal er uit wilde omdat mijn gevoel zei dat het daar niet in orde was bleek ze de touwtjes niet meer te kunnen zien en vervolgens het spiraal niet meer, 2 weken geleden naar gynaecoloog geweest en via inw.echo bleek idd dat de touwtjes naar binnen waren getrokken maar het spiraal zat keurig op zijn plek.Volgens gynaecoloog kon je onmogelijk last hebben vh spiraal nadat ik vroeg om dat ding te verwijderen. Hij wilde dat niet doen dat moest de huisarts maar doen, maar die is nu net 3 wkn weg en als zij toen het spiraal al niet kon zien hoe moet ze het straks dan zien? Waarop de gyna zei dat als het de huisarts niet lukte dan moest ik maar weer terug komen ( omslachtig gedoe). Nu ben ik vorige week bij vervangende huisarts geweest en die liep uit en had geen tijd om spiraal te verwijderen, daar moest ik dan een nieuwe afspraak voor maken en na een niet erg serieus genomen gesprek liep ik dara de deur uit met de diagnose (knap hoor met het blote oog) dat ik gewoon last had van spastische darmen ( ik moet 1 á 2 keer daags naar het toilet) en dat ik vezles moest eten, nou die ranzige zakjes opgehaald en 2 dagen genomen, waar mijn darmen helemaal van op hol slaan.
Ik zat er helemaal doorheen en ik voel toch echt dat er meer aan de hand is en na wat gegoogle gisteravond kwam ik hier terecht. Ik heb gelijk weer bij die vervangende arts een afspraak voor morgen 10:00 gemaakt voor verwijdering van spiraal. En...ik hoop dat dit mijn problemen waren. Herkennen meer van jullie wat in mijn verhaal?

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal.

roomseven
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 jul 2009 14:01

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door roomseven »

misschien nog even ter info,
ik ben 31 jaar en heb twee kinderen.
Voor dat ik zwanger werd van de oudste gebruikte ik de pil en tussen de kinderen in met condooms. De oudste is 5 en de jongste 2,5.
Toen de jongste 4 mnd was heb ik besloten omdat het mij wel makkelijk leek om over te gaan op het mirena spiraal. Ik slik ook dagelijks vanwege de schildklier een pilletje, dus ik moet ook niet teveel pillen slikken, kan ik het alleen maar vergeten. Dus als morgen het spiraal er uit gaat maar even met condooms en dan maar verder zien. Wij sluiten het ook niet uit dat er op den duur nog een derde komt wij willen eerst dat ik i.i.g weer fit ben. Dan zien we wel verder.

marian73
Berichten: 10
Lid geworden op: 22 apr 2009 22:19

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door marian73 »

roomseven .. ik had precies hetzelfde
ik had vooral last met paardrijden dan moesten we "doorzitten "zoals dat heet en dat deed zo zeer dat ik dacht dat mijn spiraal er uit zou komen

wat me de laatste tijd ook opvalt (had ik ook nooit aangedacht maar doordat het weg blijft valt het op)
ik heb echt ...sorry heel raar .. een paar haren in mijn tepels gehad
niet veel maar een stuk of 3/4 maar het staat natuurlijk walgelijk en die plukte ik er altijd uit
van de week zei ik tegen mijn man dat ik dat al een hele tijd niet meer heb gedaan omdat ze er gewoon niet zijn
ik moest gelijk weer aan mijn spiraal denken ... zou het daar door komen?? sinds hij er uit is heb ik de haren niet meer ... dat is wel heel toevallig..

heel_lief
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 jul 2009 22:56

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door heel_lief »

He allemaal,

Ik heb sinds bijna 9 maanden ook de Mirena. Ik heb sinds een aantal weken last van spierpijn in mijn armen, benen en nek. Mijn enkels en voeten voelen aan alsof ze helemaal bond en blauw zijn. Verder komt het regelmatig voor dat ik van bed kom en nog erg moe ben. Heb gelukkig geen vriend want zin in sex heb ik niet meer. Ik ben tevreden over de Mirena, tenzij dit hier ook van komt. Enig idee?????

NB: Mijn huisarts zegt dat het waarschijnlijk een virus is, maar na het lezen van alles begin ik toch mijn twijfels te hebben.

jollieke
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 jul 2009 13:38

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door jollieke »

Ook ik heb altijd hevige bloedingen tijdens de menstruatie 10 dagen lang :evil: .
Dit echter pas gekregen nadat ik me 5 jaar geleden heb laten steriliseren. Inmiddels al bloedarmoede gehad, elke maand hevige buikpijn en gedurende de "periode" niet sporten - niet zwemmen met de kids - nergens even op bezoek gaan !!!! De huisarts begon over de Mirena en zei Google maar even en bel me dan maar. Helaas staan er maar weinig positieve reacties, dus begin nu wel echt te twijfelen.
Ik denk dat ik er maar voor ga, erger kan het bijna niet worden en anders laat ik het er maar weer uit halen, toch.
Ben nu op de hoogte van de bijwerkingen en niet geschoten is altijd mis.

Groetjes en na de ingreep hoop ik dat ik wat positiefs te melden heb.

Ilonalinda
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 jul 2009 15:09

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Ilonalinda »

Hoi,

Nou ik heb de mirena spiraal nou bijna 2 jaar. Ik heb nooit gedacht dat al mijn klachten door de mirena zijn gekomen. Een week nadat ik dat ding had laten zetten raakte ik in een depressie (nog nooit gehad) Ik flipte bij het minste of geringste helemaal door. Ik was altijd nerveus kon niet goed stil zitten en had altijd het idee dat er iets was maar ik wist niet wat. Ik kreeg ernstige paniek klachten en loop nu al een half jaar bij een therapeut. Ik kan niet goed meer zien ( wazig) als ik op sta ben ik duizelig en zie ik zwarte flekken. Ik weet niet meer wie ik ben en vraag me elke keer af hoe dat dan zo gekomen is terwijl ik leuke vrienden heb leuke familie op school en op het werk gaat het goed. Ik heb ook ineens na het zetten van de mirena migraine gekregen. Oorontsteking gehad blaasontsteking keelonsteking ga zo maar door elke ontsteking is er wel geweest. Ik heb 4 keer per jaar last van cyste's. Ik ben latijd angstig ook als er niks aan de hand is. Kortom alle bijkomende klachten heb ik wel. Afgelopen vrijdag zag mijn vriend op het internet al deze symtomen bij de mirena spiraal. Ik heb vanmorgen de kliniek opgebeld en geist dat die er gelijk uit gaat. ( natuurlijk zeggen hun dat het niet door de mirena komt nou ik weet na alles wel beter) Morgen gaat de mirena er uit. Ik hoop echt van harte dat al mijn klachten die ik na het zetten van de mirena weg zullen zijn. En ik hoop ook dat dat heel snel gaat. Het rare is ook dat ik heel slecht tegen hormonen kan en voor dat het spiraaltje werd gezet ik uitdrukkelijk 3 dingen heb gevraagd 1. geen stemmingswisselingen 2. geen depressie (ondervonden toen ik 1 maand de pil had geprobeerd) en 3. niet aan te komen ( dit laatste is niet gebeurd). Ze garandeerde mij dat die 3 dingen niet zouden gebeuren ik kan hier zo boos over worden omdat ik na 2 jaar dan eindelijk het antwoord heb op al mijn vragen. Belachelijk toch zou die therapie en alles alleen komen door de spiraal en dat de doktor dan ook niks zegt. Ik heb zelf bloed laten prikken omdat ik me zo duizelig voelde. Ik ben ook al 2 jaar zo moe de bank daar lig ik het liefst de hele dag op. Ik hoop dat de klachten snel over zijn. En heel goed dat mensen dit op internet zetten zonder hun had ik dit niet geweten en waarschijnlijk nog 2 jaar met deze klachten gelopen.

Ilona

mini26
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 jul 2009 09:32

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door mini26 »

Hallo,

Ik heb vrijdag mijn spiraaltje eruit laten halen. Omdat ik binnenkort zwanger wil worden. Ik heb volgens mij nooit echt last gehad van mijn spiraaltje.. Dacht ik. Want sinds december 2007 heb ik mijn 2e spiraaltje. Mijn vader overleed 3 maanden later (hij was 59) en ik weet al mijn psychische klachten daaraan. Wat ook wel logisch lijkt. Ik slik sinds een half jaar Mirtazepine 7,5 mg om te slapen en dat werkt goed.
Echter, sinds ik het spiraaltje er vrijdag uit heb laten halen, voel ik me erg raar. Opgejaagd, warm, opvliegers, misselijk, gespannen en lichte hoofdpijn..
Is er misschien iemand die dit ook heeft? Ik maak me namelijk zorgen, dat het (mijn depressie) weer terug is, en dat kan toch niet met Mirtazepine?!
Ik zou graag een reactie krijgen van iemand die ook zulke klachten heeft gekregen na het verwijderen van de Mirena, en hoe lang dit heeft geduurd...
Dank je wel!

marian73
Berichten: 10
Lid geworden op: 22 apr 2009 22:19

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door marian73 »

ik zou de dokter echt alles uitleggen en om advies vragen ...
helaas zijn de meeste onder ons geen dokter en een uitspraak doen over medicijnen vind ik altijd gevaarlijk
vertel m ook over deze site !! misschien kan hij zelf eens lezen wat er voor bijwerkingen kunnen zijn want de meeste artsen roepen alleen maar dat dat allemaal niet kan maar goed er zijn er hier genoeg die dezelfde klachten hebben ,... wel erg toevallig ..

succes !!

mire
Berichten: 6
Lid geworden op: 04 aug 2009 00:12

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door mire »

tjeeee,ik denk ik moet morgen naar de de gynacaloog voor een inwendige echo vanwege klachten.{tussentijds bloedverlies,donker bloed etc}
Ik ben geheel overdonderd wat ik allemaal lees hier!Ik herken enorm veel klachten en ik maakte mijzelf wijs dat het door werk,drukte en dergelijke kwam!
Heb ook veel pijn continu in de onderrug{wee gevoel},zin in sex is ook duidelijk veranderd{minder}.Ben vaak moe en transpireer ook erg snel{daarvoor haast nooit zo} Ook is mijn gewicht toegenomen en lijkt mijn buik alleen maar te groeien. Pffff,ik ga morgen een beslissing nemen hierover,hopelijk wordt ik serieus genomen daar....wordt vervolgd

mire
Berichten: 6
Lid geworden op: 04 aug 2009 00:12

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door mire »

:)
Ik ben blij dat ik door herkenning van mijn klachten op dit forum het besluit heb genomen om de mirena te verwijderen!
Het uithalen verliep aardig goed,daarna wel erg veel bloedverlies. Zal er wel even bij horen...
Gynacoloog is niet helemaal overtuigd van die bijwerkingen maar accepteerde mijn besluit.
Ben benieuwd hoe het de komende tijd met me zal gaan....

marian73
Berichten: 10
Lid geworden op: 22 apr 2009 22:19

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door marian73 »

succes mire !!!
ben benieuwd hoe het gaat
ik ben er erg van opgeknapt !!
alleen het duurde een tijdje

nogmaals ... succes !!

mire
Berichten: 6
Lid geworden op: 04 aug 2009 00:12

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door mire »

De opluchting is groot,mijn lichaam neemt zijn tijd lijkt het om weer een nieuwe balans te zoeken. Ben zelf nog niet erg lekker op dit moment,wat buikpijn dus dat is even niet anders.
Bedankt voor je reactie!
groetjes

JTB!
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 aug 2009 19:02

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door JTB! »

Jeetje wat ik hier allemaal lees zeg...ongelofelijk hoe weinig idee de meeste artsen hebben...

Ik zelf heb de mirena 13 maanden gehad en ben er sinds ongeveer 2 maanden vanaf omdat 'we' zwanger willen worden en omdat het niet goed voelde. Mijn borsten zijn een cup groter geworden; gespannen en pijnlijk, opgezette klieren in mijn oksels en denk toch ook wat gewichtstoename; ik bleef maar zin in voedsel hebben, ongelofelijk, is nu weer normaal. Het was heerlijk om niet meer ongesteld te zijn (ik ben best veel elke maand) maar niet helemaal jezelf voelen is uiteindelijk toch belangrijker.

Ik heb hiervoor vijf jaar een koperspiraal gehad; als je het niet erg vindt om gewoon ongesteld te worden is het een aanrader, geen zooi in je lijf! Alleen het inbrengen vond ik beide keren zeer intens...

Nu heb ik een vraagje, ben ik benieuwd naar hoe lang het gemiddeld duurt voordat alle hormonen uit je lijf zijn en in hoeverre het zwanger worden dwars zit? Hebben dames hier ervaring mee? Ik heb sinds twee maanden tijdens mijn ovulatie steken in mijn onderbuik/eierstokken voor een aantal dagen, als ik fiets over bobbels voel ik het helemaal super goed. Wordt dit weer anders? Is mijn lijf het huishouden weer op orde aan het brengen en heb ik straks weer 'normale' ovulaties? Nu voelt het alsof er iets ontstoken is ofzo...

Ik dacht het is beter dames uit eigen ervaringen te spreken dan een huisarts die er nog nooit eerder van gehoord heeft...(ze vondt het namelijk erg raar dat ik zo sterk op de mirena reageerde; borsten enzo).

Dank! Ciao! Joke

justlin
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 aug 2009 17:25

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door justlin »

Ik ben 43 en heb gisteren door de gyn een mirena laten plaatsen en voel nu een blaasontsteking opkomen, ook stond ik vanochtnd heel depri op en dat heb ik al ruim een jaar niet meer zo gevoeld, zijn er meer vrouwen die dat ook hadden na 1 dag?
En ik wil nog even mijn pil doorslikken omdat ik niet gelijk weer ongesteld wil worden, kan ik dan meer bijwerkingen verwachten?

Lin

fleurtje1
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 aug 2009 10:46

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door fleurtje1 »

Hallo, graag wil ik ook een positieve ervaring delen. In november 2008 werd ik na 2 WEKEN! pilgebruik met spoed opgenomen.Resultaat: een sinustrombose EN een subarachnoidale bloeding tegelijk! Gelukkig geen letsel aan overgehouden. 9 maanden lang moet ik bloedverdunners gebruiken waardoor ik tijdens mijn menstruatie bloedde als een rund, om van de pijn nog maar te zwijgen. De neuroloog zei me dat hormonale contraceptie voor mij was uitgesloten. Na overleg met mijn gynaecoloog werd er bij me een mirena spiraal ingebracht.Geen enkele pijn gevoeld tijdens of na het plaatsen. Volgens hem bevat dit spiraal geen oestrogeen ,wat dikwijls de oorzaak is van trombose, omdat oestrogeen een invloed heeft op de bloedstolling.Ik heb geen enkele bijwerking, voel me goed van dag 1.Uiteraard heb ik nog tussenbloedinkjes die stilaan afnemen.Mijn menstruatie is fel geminderd.Kortom, ik ben heel blij met mijn keuze.Hoewel niet leuk,geef de bijwerkingen effe tijd om je lichaam aan te passen,groetjes Fleurtje 1

jacvos
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 aug 2009 23:30

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door jacvos »

Ik schrik van de reactie van het spiraaltje,ik heb zelf al 9 jaar mirena,en moet binnenkort weer een nieuwe laten plaatsen ,wat ik ook zeker zal doen.
ik kan er alleen vol lof over zijn ,zo ook m,n zus en schoonzus .eerder met de pil wisselende stemming,ook op seksueel gebied, kon daar slecht tegen ,heb ik nu geen last meer van .Gewoon spiraal ,ook gehad
had hevige bloedingen om de 2 weken,nu nooit meer ongesteld,heerlijk.

Henk25
Berichten: 227
Lid geworden op: 03 sep 2008 10:40

Re: Mirena hormoonspiraal: bijwerkingen

Ongelezen bericht door Henk25 »

De laatste 2 berichten klinken als reclame... :roll:

Plaats reactie