LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Paroxetine. Aanbeveling?

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
VanS
Berichten: 5
Lid geworden op: 30 aug 2007 10:25

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door VanS »

Probeer anders een consult bij een homeopaat of ayurvedisch centrum. Vaak hebben ze daar minder heftige medicijnen zonder akelige bijwerkingen.

Is er iemand die mij inmiddels kan vertellen hoelang de ontwenningsverschijnselen van Paroxetine ongeveer kunnen duren? Moet ik aan dagen, weken of maanden denken? Ik lijk wel zo'n junk, heb het ijskoud, sta te trillen op mijn benen, ben licht in mijn kop en raak bijna in paniek bij het idee dat ik geen pillen meer in huis heb.

Ellen76
Berichten: 128
Lid geworden op: 08 jun 2005 21:46

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door Ellen76 »

Hallo VanS, het ligt eraan hoe je afbouwt. Je moet geleidelijk aan afbouwen en dan heb je het minste last maar dan duurt het langer, het ligt aan je dosis hoe lang je er over doet. Volgens mijn man zou je een week of twee de hefstigste afkick verschijnselen hebben als je zo ineens stopt, maar ik denk dat het per persoon verschilt. Wat betreft zwangerschap kijk eens op http://www.kinderinfo.nl/rubrieken/forum2 daar is ook een topic over antidepressiva en zwangerschap, misschien heb je er wat aan.

VanS
Berichten: 5
Lid geworden op: 30 aug 2007 10:25

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door VanS »

Hoi Ellen, bedankt voor je reactie. Ik ben van 20 mg naar 10 mg gegaan en volgens mijn arts zou 5 mg niets meer uitmaken dus kon ik net zo goed maar meteen stoppen. 2 Weken vind ik wel te overzien, als de ontwenningsverschijnselen daarna maar in hevigheid afnemen. Ik zal zeker op de site gaan kijken die je noemt. Nogmals bedankt!

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door Bailey »

Geplaatst op 30 Aug 2007 14:35 door anja71
Wie weet het verschil tussen Paroxetine en Zoloft?
Heeft iemand ervaringen ermee misschien?
Anja,

Zoloft is 1 van de lichtste AD die er is. Wordt ook in Amerika samen met Prozac het meeste voorgeschreven. Paroxetine wordt hier het meest voorgeschreven, terwijl dat in Amerika weer het minste voorgeschreven wordt.

Zoloft is licht, heeft bijna geen bijwerkingen (ik was alleen de eerste 3 dagen een beetje misselijk) en je raakt er niet verslaafd aan. Na 3 weken voelde ik al dat het werkte, terwijl ik heel diep zat en eigenlijk gigantisch tegen die pillen was. Ik kreeg in eerste instantie Paroxetine (Seroxat) voorgeschreven, maar heb toen gelezen wat voor troep het is en vertikte dat te slikken. Op advies van mijn psychologe ben ik toen met Zoloft begonnen.

Mijn moeder heeft Paroxetine gebruikt en is daar echt ziek van geworden. Misselijk, overgeven, heel erg duizelig, gevoelens werden oppervlakkig. Nu is ze alweer een jaar bezig met afbouwen, terwijl ik in 1 klap met de Zoloft gestopt ben en ik slikte toch 50mg per dag.

Waarom direct Paroxetine gaan slikken als je de eerste weken en misschien maanden je zwaar vervelend voelt? Dat schiet toch niet op. Ik zou zelf liever eerst beginnen met iets lichters, zoals Zoloft of Prozac, en als dat niet gaat kan je altijd nog naar het paardenmiddel grijpen.

Tuurlijk zijn er mensen die zich beter voelen door Paroxetine en die geen last hebben van de bijwerkingen. Ieder lichaam reageert nu eenmaal anders. Toch ben ik blij dat ik Zoloft gebruikt heb, het heeft bij mij heel goed geholpen.

anja71
Berichten: 10
Lid geworden op: 27 aug 2007 14:39

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door anja71 »

Hallo Bailey,
Ik ben het helemaal met je eens,ik ben dus gestopt met de paroxetine,omdat ik bij 2 weken gebruik nogal heftige bijwerkingen had,dat vertik ik.
Maar nu heb ik nog wel een andere interresante vraag!!
Wat heeft een antie depressivum met Histamine te maken in je lichaam,ik had de laatste tijd nogal last van een verstopte neus en niezen,allergische verschijnselen dus,sinds de paroxetine was dat over en nu begint het dus weer opnieuw omdat ik gestopt ben,dat valt me op!!
Hoe kan dat?
Heeft iemand daar ervaring mee misschien?
Hoop op een antwoordje!!
Groetjes Anja

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door kanovaarder »

Anti-depressiva

Normaal reageer ik al niet eens meer op die naar mijn mening onzinnig lange duur van dit topic maar nu toch reagerend op een echt te beantwoorden vraag die anja71 hier stelt.

Uit "Medicijnen"auteur Ivan wolffers:
"Overzicht van klachten van een droge mond door langdurig gebruik van anti-depressiva.
Droogheid, gevoel van dorst, gestoorde functie van de mond, klachten van het kunstgebit, slaapstoornissen, branderig gevoel, smaakstoornissen, ---SLIJMVLIESVERANDERINGEN--, verandering van de bacterieen in de mond, toegenomen tandbederf.".
-------------------------------------------------
Uiteraard zullen niet alle hierbovengenoemde verschijnselen bij iedereen optreden (niet iedereen draagt een kunstgebit bijvoorbeeld) maar die slijmvliesverandering (die dus ook in de mond, keel en neus zitten) is dus een bekend bijverschijnsel.!!

Is hiermee het door u genoemd idee voldoende verklaard?

En dan nogmaals....
Juist diegene die anti-depressiva slikken of op advies van een arts/specialist zou moeten gaan slikken zouden juist het uitgebreide verhaal mbt die anti-depressiva wat deze Ivo Wolffers schrijft eens moeten gaan lezen!!!

De arts is namelijk ook geen heilige en stelt het liefst ook zijn "patienten" tevreden.

Grootvader

anja71
Berichten: 10
Lid geworden op: 27 aug 2007 14:39

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door anja71 »

Hallo kanovaarder,
Dus slijmviesverandering is hetzelfde als allergische verschijnselen ?
Paroxetine heeft blijkbaar een stofje erin wat de histamine werking blokkeert..
Maar jij denkt dus dat het een bijwerking is begrijp ik?

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door kanovaarder »

Een antwoord aan Anja

Meiske/mevrouw,

slijmvliezen in neus, keel en mond vangen normaal gesproken die stoffen uit de lucht (pollen bv) die met slikken naar de maag worden vervoerd of met snuiten in de zakdoek komen.
Als dat slijmvlies wordt aangetast en dus die pollen en stofdeeltjes makkelijker terecht komen op de receptoren (tong/achterstdeel van de mond dan krijg je ook makkelijker een allergische reactie waardoor ook een sterkere aanmaak van histamine.

Dit wel duidelijk?

Als je meer wilt weten kun je gerust terug komen.
Liever dit dan die "ervaringsfeiten" waar ik mij ernstig ongerust over maak omdat er zo vaak juist nogal gevaarlijke adviezen worden gegeven.
Immers, wie in een depressie zit denkt zelfs soms weleens aan zelfdoding.
Anti-depressiva kunnen die gedachten versterken zoals dit o.a. met Prozac beschreven is.

En geloof me, ik schrijf nu uit bezorgdheid!
Niet om maar eens gezellig wat toe te voegen in dit topic!

Grootvader

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door Bailey »

Over Prozac kan ik niet oordelen, want daar heb ik geen ervaring mee. Zoloft heeft bij mij niet gezorgd voor zelfmoordneigingen. Wel lees ik vaak dat mensen dit krijgen als ze Seroxat slikken.

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door kanovaarder »

Antidepressiva

Over de hele linie van anti-depressiva en anti-psychotica is dit bijverschijnsel van denken en heel soms doen van zelfdoding gemeld.
Bij het ene middel wat vaker gemeld dan bij een ander middel.
Prozac, in de markt gezet als zo'n veilig middel bleek dit juist zo'n 14 % .

Bovendien wordt beschreven dat er een nauwe grens is tussen tolerantie en ernstige vergiftigingsverschijnselen en het is daarom dat ik in die eindeloze stroom van reacties dan maar eens inbreek!
Hoewel ik de gedachte dat men dit lezen wil allang van mij heb afgeschud.
Jammer, want wie zaken zo goed op het papier zetten kan (al ben ik het daar soms mee oneens) is al ver op de goede weg om zijn leven weer op de rails te zetten.


Grootvader
Laatst gewijzigd door kanovaarder op 06 sep 2007 13:59, 1 keer totaal gewijzigd.

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door Bailey »

Bij elk medicijn kunnen er bepaalde bijverschijnselen optreden. Het kan, maar het hoeft dus niet. De vraag is denk ik ook of de neigingen van zelfdoding ervoor al waren. Ik denk toch ook dat als je AD slikt, je het niet alleen met pillen moet doen. Therapie en goede begeleiding lijkt mij zeker nodig.

Nogmaals, ik kan niet over Prozac oordelen, alleen over Zoloft. Hoewel ik niet helemaal blij ben met mijn bestaan op deze aardkloot en het van mij nog liever vandaag dan morgen over mag zijn, heb ik geen zelfmoordneigingen. Ook met het gebruik van Zoloft heb ik geen zelfmoordneigingen gekregen. Zelfmoord plegen zal ik nooit doen, omdat ik uit ervaring weet wat het met je omgeving kan doen. En wat ik heb meegemaakt van anderen waren alleen nog maar pogingen, laat staan als het gelukt was. Dus nee, dat zal ik nooit doen.

Ik was altijd tegen dit soort pillen. Toch ben ik blij dat ik ze 2 jaar geleden geslikt hebt, want het heeft er wel voor gezorgd dat ik iets beter met alles om kan gaan.

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door kanovaarder »

Prozac,Zoloft en overige SSRI's

Voor elke slikker van zo'n "medicijn" de volgende link;

http://home.planet.nl/~holtj019/NL/Art_ ... ssiva.html

Kijk, ik heb het niet nodig.
Wel heb ik veel gelezen.
Ook over geneesmiddelen in het algemeen en nu door dit topic over anti-depressiva's in het bijzonder.

Ik ben dus géén ervaringsdeskundige maar lees verontwustend nieuws waarvan ik meen dat ELKE slikker in ieder geval dit zou moeten lezen!!!
Wees dus géén struisvogel.
Wil men wel de kop in het zand steken dan is dit dus UW keuze.

Ik heb er verder geen enkel belang bij!!!

Grootvader

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door Bailey »

Ik heb nog niet alles gelezen, want ik ben net thuis. Maar deze zin valt me direkt op:

Voor de zekerheid nam Hawkins 250 mg in plaats van de voorgeschreven 50 mg.

Dat ligt niet aan het medicijn!! Dat ligt aan de persoon. Als je 50 mg voorgeschreven krijgt moet je nooit meeer gaan slikken en zeker geen 250 mg! Dan ben je gewoon dom bezig!

james86
Berichten: 341
Lid geworden op: 15 aug 2007 16:27

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door james86 »

Dat is idd een fout van de mens zelf. Ik heb het stuk net ook gelezen, en er staan wel veel dingen in die je gewoon moet weten voordat je begint met slikken. veel mensen winnen helemaal geen info voordat ze beginnen. Ze krijgen bij de huisarts bij de eerste de beste kwaal een doosje seroxat mee ofzo en bezoeken verder geen psycholoog. Dat is natuurlijk erg fout. Het middel KAN goed werken, en een redding zijn voor mensen die er echt niet meer uitkomen. Maar helaas komt het gewoon vaak voor dat er negatieve ervaringen uit voortkomen door de ontwetendheid van de gebruiker en/of arts. Mensen bouwen te snel af, stoppen te snel en hebben verder geen psychologische hulp. Het kan een ondersteuning zijn als je met praten niet verder komt. Het is geen wondermiddel dat al je problems even op gaat klaren. En omdat er nou eenmaal rond de 800 000 slikkers zijn in nederland, is het aantal mensen waarbij het niet werkt of zelfs negatief werkt ook relatief hoog. Stel dat 1 procent er een slecht verhaal bij heeft, dat is dan al 8000. En veel daarvan weten de weg naar het internet ook te vinden en spuwen daar hun gal. Zo ontstaan er allemaal spookverhalen en weten mensen niet meer waar ze aan toe zijn. Het is nou eenmaal ook bekend dat als je te snel afbouwd of stopt, of gewoonweg niet aan de problemen hebt gewerkt waardoor je ze bent gaan slikken, dat je dan snel terugvalt in je oude klachten en patroon. Het is en blijft een lastig verhaal.

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door Bailey »

Inderdaad James, alleen pillen slikken schiet niet op. Je moet zeker begeleiding hebben.

Er zal in dit stuk best een kern van waarheid zitten, maar toch zet ik er wel vraagtekens bij.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie staat prozac op de zevende plaats van geneesmiddelen waarover gebruikers in zestig landen klagen. Seroxat van GlaxoSmithKline staat op de eerste plaats.

Dat mensen over Seroxat klagen kan ik me voorstellen. Als je leest en hoort wat voor bijwerkingen dit geeft. Jammer genoeg is dit nog steeds het meest voorgeschreven AD in Nederland. Lijkt wel of huisartsen provisie erover krijgen ofzo. Prozac staat op de 7e plaats, dus er zijn er nog meer die slechter zijn.

Sinds prozac wordt voorgeschreven, kreeg producent Eli Lilly te maken met talloze rechtszaken, aangespannen door mensen die meenden dat hun psychische klachten het gevolg waren van prozac. Alleen al in 1994 waren het er in Amerika 160.

160 In Amerika?? Ik vind 160 in een land als Amerika heel erg weinig.


In 2000 kwam het keerpunt. Voor het eerst stelden twee rechters de klagers in het gelijk. Inmiddels loopt er tegen producent GlaxoSmithKline een zaak van 35 mensen die claimen last te hebben van de effecten van seroxat. Hun advocaten hebben al 1500 reacties gehad van mensen die mee willen procederen. Het betreft mensen die het medicijn kregen voorgeschreven wegens milde depressie of angststoornissen.


Ik vind dit nog steeds niet veel voor een land als Amerika.

Toen ze met het gebruik wilden stoppen, kregen ze klachten: hoofdpijn en duizeligheid of een griepgevoel. Het opvallende was dat hun artsen zo overtuigd waren van de veiligheid van het medicijn dat ze nooit aan bijwerkingen van seroxat dachten.

Ik mag toch aannemen dat het medicijn uitgebreid getest is. Zo niet, dan is daar iets fout gegaan. En blijkbaar zijn ook de huisartsen er verkeerd mee omgegaan.

Ik ben geen fan van Seroxat, dat mag duidelijk zijn. Maar ik blijf er bij de medicijnen zoals Zoloft, mits het gebruik goed is (en niet 250 mg gaan slikken natuurlijk) en er voldoende begeleiding is, wel goed kunnen werken.

Sofie1970
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 sep 2007 21:10

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door Sofie1970 »

Hi,

Ik ben 7 weken geleden begonnen met Paroxetine. Was lusteloos en had een verbroken relatie achter de rug. Mijn Dokter kwam snel met anti-depressiva, maar moest er in het begin niks van weten.
Maar na homeopaat, psycholoog, fysio en nog geen verbetering ben ik er toch aan begonnen. Had er goede verhalen over gehoord.
Vandaag stop ik ermee na 7 weken, na week 2 heb ik 5 weken lang bijwerkingen gehad. Zweten, bibberen, heel veel slapen, darmklachten, slokdarmklachten, continue een verstopte neus, en een soort van aanval op het toilet waarbij je niet meer kan ophouden met poepen, het zweet je uitbreekt en je bijna flauwvalt. Heb 6 weken niet kunnen werken, stond al kokhalzend op. Ik heb de hele tijd doorgeslikt, omdat iedereen aangaf dat het wel zou aanslaan, maar heb vandaag na een bezoek bij een sjagerijnige dokter, samen besloten om te stoppen en misschien over een aantal weken weer een ander middel te proberen.

Of ik dan weer aan de anti-depressiva ga weet ik niet, denk dat ik eerst nog wat andere, minder zware middelen ga proberen.

Hoorde van die Omega olie, misschien dat ik daar eerst wel mee begin, want mijn lichaam is nu even helemaal op.

Grtjes
Sofie

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door Bailey »

Wat een ellende Sofie. Wel goed van je dat je toch stopt. Sint Janskruid kan ook goed helpen. Het heeft bij mij niet geholpen, maar dat zegt niks. Misschien werkt het bij jou wel goed. Die Omega-olie ken ik niet.

Veel sterkte ermee!

Sofie1970
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 sep 2007 21:10

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door Sofie1970 »

Thnx Bailey, voelde me gisteren alweer een stuk beter, maar kreeg helaas wel weer een soort van afkickverschijnselen in de avond. Erge hoofdpijn, koud en rillerig en erg misselijk. Maar heb nu wel besloten om nooit meer anti-depressiva te slikken. Heb op een ander Forum gelezen dat iemand Omega 3+6+9 is gaan slikken. Dit zijn olieen die ook erg goed helpen tegen je gemoedstoestand.

Sint Janskruid heb ik ook nagevraagd, maar daar blijkt dat je pil dan niet meer goed werkt en zwanger raken is voor mij op dit moment geen optie hihihihi :)

Sofie

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door Bailey »

Yep dat klopt helaas.

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: Paroxetine. Aanbeveling?

Ongelezen bericht door kanovaarder »

Aan Sofie 1970

Gelezen het verhaal denk ik dat u op dit moment te snel wil in het afbouwen.
Normaal gesproken zou dit heel langzaam moeten gebeuren.
Wie daar minstens een half jaar voor uittrekt en elke week een paar milligram minder zal tot zijn eigen verbazing aan het eind van de rit merken dat het zonder problemen is gelukt!

Uiteraard is veel praten, goede contacten met begripvolle mensen (echte vrienden) en wat begeleiding ook een noodzaak.

Waar ik echter altijd op hamer is dat men wel goed zou moeten weten wat men slikt en verwijs daarom vaak naar deze Ivan Wolffers die in heel begrijpelijke taal de zin en onzin kan uitleggen van medicijnen.
Wat men van (een groep van) medicijnen kan verwachten en wat niet.

Wanneer ik telkens hier de ervaringen lees van gebruikers dan heb ik telkens het gevoel dat deze schrijvers, die zo duidelijk hun problemen in goed opgebouwde zinnen onder woorden kunnen brengen, het kennelijk zonder dit te weten al bezig zijn met hun genezingsproces.

Immers, hij/zij die nog te diep in een depressie zitten zijn te verward ook om het verhaal goed neer te zetten.

Het is duidelijk dat ik vanuit het standpunt redeneer van "zachte heelmeesters maken stinkende wonden" maar ik vind het niet prettig om daarom hard te worden gevonden; een man vol onbegrip.
Dat laatste vind ik onterecht en heb in het verleden ook bewezen dit begrip op te kunnen brengen.
Daarom reageer ik immers op uw schrijven?

Bedenk dat het gebruik van deze "geneesmiddelen"ook de kwaliteit van slapen beinvloedt.
De z.g. REM-slaap is vaak onderbroken, een (droom)slaap die, zo blijkt uit een reeks van onderzoeken, een mens dringend nodig heeft.
Te snel stoppen kan er toe leiden dat het lijf dan probeert het tekort aan die slaap in te halen waarbij gewone dromen die ieder mens heeft voor de afbouwer juist angstdromen op kan wekken.

Dus....
nu die ontwenningsverschijnselen?
Dan de raad om dit afbouwen langzamer te doen!
Het kan echt.

Grootvader

Gesloten