RITALIN

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
Meno
Berichten: 301
Lid geworden op: 26 nov 2007 14:35

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Meno » 19 sep 2010 20:27

Zembla programma van 18 september j.l, getiteld De ADHD-hype

http://zembla.vara.nl/

bonnieflex
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 sep 2010 16:30

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door bonnieflex » 24 sep 2010 12:44

Wat een eenzijdige belichting van de makers van Zembla. Alsof alleen pilletjes zouden helpen!!!

Wij zijn superblij met het medicijn Concerta maar daarnaast krijgt mijn kind ook therapie en wij als ouders een hele intensieve begeleiding. Maar zonder medicatie gaat het echt niet.

Enne, ja, ik lees heel veel over medicijnen en ja, mijn kind krijgt het gewoon want het helpt hem een fijn leven te leiden.

Meno
Berichten: 301
Lid geworden op: 26 nov 2007 14:35

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Meno » 24 sep 2010 13:02

Als die pillen zo fantastisch zijn, waarom dan nog therapie en begeleiding voor de ouders.? Dat helpt toch niet volgens de Ritalin-gebruikers ? Juist daarom zouden ze aan de Ritalin zijn gegaan...
Misschien eens alleen therapie proberen?

Brandnetel
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 okt 2010 02:00

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Brandnetel » 09 okt 2010 04:30

blaat
Laatst gewijzigd door Brandnetel op 10 okt 2010 15:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Ed4508
Berichten: 41
Lid geworden op: 08 okt 2010 16:34

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Ed4508 » 09 okt 2010 08:41

Misschien overbodig, maar
Wikipedia schreef:De beweeglijkheid kan in verschillende situaties ontstaan of verergeren. Over het algemeen zijn dat situaties met stress of een drukke omgeving (een situatie waarin veel prikkels moeten worden verwerkt).
http://nl.wikipedia.org/wiki/ADHD

En misschien zit ADHD wel per defenitie wel in deze samenleving. Toen ik kind was (zo'n 55 jaar geleden) kende men geen ADHD. Tegenwoordig werken beide ouders en kunnen dus geen aandacht geven/regelen. En ieder kind/mens heeft nou eenmaal aandacht nodig.

Assie66
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 okt 2010 14:42

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Assie66 » 12 okt 2010 14:53

Ritalin verslavend, dacht het niet.
Ritalin werkt kortdurend en dan is het ook echt uitgewerkt en uit je lichaam. Reacties die je kunt krijgen is dat je weer drukker wordt, maar zweten e.d. hoort hier echt niet bij. Ga maar naar je (huis)arts.
Ik merk dat hier veel mensen reageren die bevooroordeeld zijn. Ik heb een kind met ADHD en dat het vroeger niet bestond is kul. Mijn broer heeft het ook, alleen bestond vroeger de naam en diagnose niet. Ik vind het zielig voor mijn ouders dat er vroeger geen hulp voor dit soort kinderen bestond. Gelukkig is mijn broer er wel goed van af gekomen, maar het is een lijdensweg geweest voor zowel hem als mijn ouders.
Ik ben blij dat het bestaat. Mijn kind concentreert zich nu niet alleen beter, het ligt sociaal ook beter bij leeftijdsgenootjes en dat latste is veel belangrijker dan goede cijfers op school halen. Als een kind zich goed voelt, is beter dan dat het alleen maar beter kan presteren dankzij medicatie

angeniek
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 okt 2010 20:54

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door angeniek » 21 okt 2010 22:03

Meno schreef:Als die pillen zo fantastisch zijn, waarom dan nog therapie en begeleiding voor de ouders.? Dat helpt toch niet volgens de Ritalin-gebruikers ? Juist daarom zouden ze aan de Ritalin zijn gegaan...
Misschien eens alleen therapie proberen?

ritalin mag vanuit beginsel alleen gebruikt worden in combinatie met therapie. zeker bij kinderen, het is geen wondermiddel!!!!

dhc
Berichten: 4593
Lid geworden op: 24 aug 2008 20:38

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door dhc » 21 okt 2010 23:23

angeniek schreef:
Meno schreef:Als die pillen zo fantastisch zijn, waarom dan nog therapie en begeleiding voor de ouders.? Dat helpt toch niet volgens de Ritalin-gebruikers ? Juist daarom zouden ze aan de Ritalin zijn gegaan...
Misschien eens alleen therapie proberen?

ritalin mag vanuit beginsel alleen gebruikt worden in combinatie met therapie. zeker bij kinderen, het is geen wondermiddel!!!!
Klets niet uit je nek! Mijn dochter gebruikt Ritalin en volgt geen therapie..en dat gaat prima!
Waarop baseer je die onzin?

boompje
Berichten: 8
Lid geworden op: 31 okt 2010 22:06

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door boompje » 05 nov 2010 14:20

Hi, ik slik ritalin en mensen in mijn omgeving zeggen dat ik veel meer rust uitstraal, zelf heb ik het gevoel dat ik me iet beter kan concentreren op een ding.
Ik vind het alleen jammer dat mijn zorgverzekeraar concerta niet vergoed in mijn pakket (het zou me echt te duur worden dan) maar ik gebruik mijn mobiel als wekker, dan hoef ik er niet de hele dag aan te denken.

Ritalin word overigens wel door sommige mensen als drugs (mis/)gebruikt,
als speed, vraag me niet hoe ze dat doen.

Ik denk wel dat het prettig is om af en toe met een arts/ggz iemand te praten over hoe jij of jou kind zich voelt, zij moeten n.l. weten welke effecten deze medicijnen kunnen hebben op iemand.

Groetjes van Boompje

Salomé
Berichten: 3
Lid geworden op: 16 dec 2010 11:05

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Salomé » 16 dec 2010 11:32

ik gebruik nu 2 jaar methylfenidaat. 60 mg per dag. Eerst in de dosering van 3 x 2 per dag. Tegenwoordig slik ik 6 x 1 per dag. Dit helpt mij met de rebound effecten en vermindert de zombie- achtige gevoelens.

Ik heb in een jaar 2 MBO diploma's gehaald. 3 maanden voor het niveau 3 diploma, en 3 maanden voor het niveau 4 diploma. Zonder medicijnen had ik dit nooit gekund.
Als kind was ik gek op nieuwe dingen leren. Ik kon lezen en schrijven voor ik naar de kleuterklas ging en veters strikken deed ik al op mijn 3e verjaardag.
Toch had ik moeite met opletten in de les. Hoe leuk de lessen ook waren en hoe graag ik ook wou leren, het bleef niet hangen. Gesprekken met de juf (en later de docenten) kon ik niet volgen door de mus die buiten vloog en het geratel van de airco. De afleiding was overal en won altijd. Dit zorgde voor veel frustratie.
Eenmaal op de middelbare school kreeg ik vaak te horen dat ik 'lui' was. Docenten zagen mijn potentie en verwarden mijn onmacht met onwil.
Omdat het leren niet lukte en ik het zat was om te falen, gaf ik het op. Ik zakte naar het VMBO en haalde met hakken over de sloot mijn diploma.

De periode daarna heb ik in Amerika gewoond. Ik ging naar high school in een stadje in Michigan en zag wat de wereld mij te bieden had. Zo ook drugs. Klasgenootjes gebruikten Aderall (een voorgeschreven middel, vergelijkbaar met ritalin) en konden nachten opblijven. Dat wilde ik ook!
Maar terwijl mijn vrienden genoten van de feestjes bij mensen thuis, voelde ik de ernstige drang om schoon te maken, op te ruimen en gesprekken te voeren. Ik wilde niets liever dan een boek lezen en huiswerk afmaken tot het eind van het jaar. Eindelijk had ik de rust in mijn hoofd. Ik kon lezen, luisteren en schrijven tegelijk en het voelde als een overwinning!

Eenmaal thuis vertelde ik het aan mijn ouders en maakten we een afspraak bij de huisarts die mij doorverwees naar een psycholoog. Na enkele gesprekken kwam het vonnis: ik heb ADHD. Dát had ik niet verwacht. Ik ben niet druk. Ik had geen wiebelkussen of een knijpballetje op school. Ik stond niet te stuiteren zoals sommige klasgenootjes en begreep niets van de uitslag.
Toch herkende ik veel in de uitleg die ze mij gaf.
Geen concentratie, moeite met lange gesprekken voeren, huiswerk kan ik niet maken, lezen heeft geen zin, van de hak op de tak springen, werk niet kunnen afmaken..

Ik startte met de dosis 3 x 2 per dag. Dat komt dus op de maximale dosering van 60 mg. In het begin ging het goed. Later kwam de stress erbij. Wegens omstandigheden slikte ik meer dan goed voor mij was en besefte ik niet meer waar ik mee bezig was. Ik verloor bijna 20 kilo en voelde me beroerd, kon niet meer eten en had een slechte stoelgang. Een ziekenhuisopname, colonoscopie, een hartmonitor en 2 nieuwe medicijnen later gaat het beter met me. Ik slik mijn normale dosis weer en mijn hartritme is normaal. De buikpijn is nog wel aanwezig en honger heb ik nooit, maar ik kan goed functioneren en dat is het belangrijkst.

Mijn bijwerkingen
- gewichtsverlies
- emotieloos (zombie achtig)
- in eigen wereld leven
- knarsentanden tijdens het slapen
- altijd vloeibare stoelgang
- geen honger
- misselijkheid na het eten
- buikpijn
- slapeloosheid bij medicijninname voor het slapengaan
- overgevoeligheid voor prikkels en emotioneel na uitwerking medicijnen (rebound effect)
- hartkloppingen

Sommige van deze bijwerkingen zijn niet meer van toepassing, anderen blijven aanwezig bij hogere dosering.

Ik raad iedereen die last heeft van ADHD deze medicijnen aan, ik heb er baat bij gehad en het heeft mijn leven positief veranderd. Ik weet wat ik kan en geloof weer in mijzelf. Maar heb je geen ADHD? Blijf dan van dit spul af. Het is niet goed voor jou, je hebt het niet nodig!
Lees de informatie op deze website maar eens..
http://www.drugfreeworld.org/drugfacts/ritalin.html

Tot slot wil ik even zeggen dat ik het frustrerend vind dat er zoveel onduidelijkheden zijn over de medicijnen die ik elke dag slik. Wat als deze pillen mijn hersenen verbranden en ik over 30 jaar niet kan genieten van alle dingen die ik nu aan het leren ben op school? Wat als ik mijzelf vergiftig?
De website hierboven geeft verhalen die vast ook een kern van waarheid hebben. Maar ik weet niet wat ik nu moet geloven. De dokter geeft geen antwoord, internet vertelt me tegenstrijdigheden en ik zit er middenin.
Laatst gewijzigd door Salomé op 16 dec 2010 11:56, 1 keer totaal gewijzigd.

Salomé
Berichten: 3
Lid geworden op: 16 dec 2010 11:05

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Salomé » 16 dec 2010 11:37

Meno schreef:Als die pillen zo fantastisch zijn, waarom dan nog therapie en begeleiding voor de ouders.? Dat helpt toch niet volgens de Ritalin-gebruikers ? Juist daarom zouden ze aan de Ritalin zijn gegaan...
Misschien eens alleen therapie proberen?
Omdat je structuur moet aanbrengen en het leven op orde moet krijgen. Een ADHD diagnose is niet niks. Ik heb veel baat bij de gesprekken gehad. Er zijn niet veel mensen die mij begrijpen of werkelijk kunnen helpen als ik zeg dat ik het graag wil, maar niet kan. Vaak wordt gedrag afgeschreven als luiheid of onwil terwijl het werkelijk een geval van onmacht is.

Bij die gesprekken heb ik geleerd hoe ik structuur aan kan brengen en dingen kan afmaken zonder afgeleid te worden. Ik maak gebruik van een notitieboekje waarin ik al mijn dagelijkse dingen in schrijf en afvink als ik ze heb gedaan. Dit helpt om routine te creeren en mijn taken af te maken.

Salomé
Berichten: 3
Lid geworden op: 16 dec 2010 11:05

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Salomé » 16 dec 2010 11:42

druktemaker schreef:Ik moet 3 maal daags 2 tabletten
is er iemand die het ook neemt (boven 12 jaar) in deze hoge dosis?
Ik ben in 3 maanden 16 kilo afgevallen, wanneer ik mijn medicijnen vergeet in te nemen begin ik te trillen, zweten enz enz

Ik heb dezelfde dosis en ben ook zoveel afgevallen.. Probeer de medicijnen in 6 x 1 te doen in plaats 3 x 2. Dit helpt bij de rebound en vermindert de zombie effecten,. En blijf kleine beetjes eten gedurende dag. Ookal is het een halve appel. Ik ben in het ziekenhuis terecht gekomen en heb nog steeds moeite met eten. Vraag aan je arts of de dosis verlaagd kan worden naar 40 mg, en probeer de andere dosering, dat maakt bij mij echt een verschil.

Jebe2681
Berichten: 3
Lid geworden op: 13 jun 2011 03:42

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Jebe2681 » 13 jun 2011 06:51

Wat ik wil zeggen over Ritalin is dat het voor de 1 een wondermiddel is en voor de ander niet. Ook word er tegenwoordig al heel snel gezegd dat een kind ADHD of ADD hebt als het druk is en dus dan ook meestal medicatie wordt voorgeschreven. Mag een kind niet meer druk zijn ofzo ? Daar is het toch kind voor ? De testen zijn te simpel naar mijn idee en de mensen die dat moeten beoordelen niet allemaal gespecialiseerd zijn in ADHD of ADD. Zijn meestal normale psychiaters en geen specialisten hierin.
Dus denk dat dit altijd door specialisten in ADHD of ADD moet worden gedaan.

Ikzelf kreeg de diagnose ADHD en ADD rond 2006/2007. Ik was toen 33/34 jaar.
Ik werd in 2006 behandeld voor een depressie en de behandeld arts(psychiater)vond dat ik een test moest gaan doen om te kijken of ik ook geen ADHD had, want hij vond mij verdacht veel trekjes van een ADHD'er hebben. Ben toen doorverwezen naar een specialist en na een grondige test, gesprekken met ouders, zus, vrienden, oude rapporten van de kleuterschool en basisschool uitgeplozen, was de uitslag 100% ADHD !!
Nu had ik heel me leven al last van concentratieverlies en van druk-en impulsief zijn, maar ik had dat tot die tijd allemaal redelijk kunnen handelen. Was erg netjes, legde alles op volgorde enz. Maar na mate ik ouder werd, werd het wel meer een belasting. Was minder netjes, vergat dingen en werd steeds impulsiever. Kreeg er last van dus.
Nadat de diagnose was gesteld, diverse cursussen ADHD/ADD gedaan, maar dat bracht niet het gewenste resultaat. Dus de psychiater schreef me Ritalin voor.
Begon met 1 pilletje...merkte niks. 2 pillen tegelijk...voelde vaag iets. 3 pillen tegelijk...er ging een wereld voor me open ! Kan zowaar rustig zitten, shoppen met me vrouw, ging op me gemak zitten en kon dan 20 kledingstukken voorbij zien komen zonder enige moeitte(was voor me vrouw meer een plezier dan voor mij btw haha), kon een boek normaal lezen, een film afkijken enz. En het werd rustig in me hoofd, heel rustig. Na me depressie, die ik had overwonnen, had ik nog steeds onrust in me hoofd, stormde altijd binnenin. En nu met Ritalin rust en happiness. Tot na 2 a 3 uur !! Waren die pillen uitgewerkt en was het met de rust gedaan en de rest ook.
Me psychiater en ik hebben toen uitgezocht en berekend wat mijn dosis zou moeten worden. We kwamen uit op 20 x 10 mg. Om de 2 a 3 uur een dosis van 3 x 10 mg. Totaal dus per dag 200 mg. Was aan de hoge kant en om de 2 a 3 uur 3 pillen nemen die je niet moest vergeten en op tijd moest nemen voor een ADHD'er, was een lastige opgave. Concerta zou het dus worden, 2 a 3 pillen per dag is te doen. Jammer alleen dat het niet werkt bij mij Concerta, zou dan ook nog Ritalin erbij moeten slikken. Dus ik zei dat ik het bij 1 soort medicatie wil houden.
Het werd dus de Ritalin. In het begin me mobieltje om de 2 a 3 uur de wekker ingesteld en na verloop van tijd ging het vanzelf. Me biologische klok heeft het over genomen en ik weet precies wanneer er tussen de 2 a 3 uur zijn verstreken.
Ik gebruik nu al 4 jaar Ritalin in deze hoge dosering en het gaat perfect, geen bijwerkingen gehad of heb ik,alleen altijd dorstig dus ik drink veel water, slaap heerlijk, ben precies de kilo's afgevallen die ik teveel woog(antidepressieva doet je gewicht toenemen), ben rustig, storm is gaan liggen enz.
Het heeft voor mij een positieve werking.

Groet,
Jebe2681

berend12
Berichten: 548
Lid geworden op: 16 aug 2010 20:52

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door berend12 » 13 jun 2011 09:36

Beste Jebe2681,
Veel mannen houden niet van winkelen en boeken lezen, dat is heel normaal. Ik zou ook depressief worden als mijn omgeving allerlei dingen van mij zou eisen waar ik niet van hou. Misschien is het beter als jouw vrouw een vriendin zoekt om mee te gaan shoppen, mannen houden alleen van electronicawinkels.

Jebe2681
Berichten: 3
Lid geworden op: 13 jun 2011 03:42

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Jebe2681 » 13 jun 2011 21:38

en van lingeriewinkels !! :wink:

fman10
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 okt 2010 19:38

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door fman10 » 29 aug 2011 15:15

mijn zoon gebruikt al jaren RITALIN (sinds zijn 7e) eigenlijk weinig tot geen klachten.
functioneert prima erop en heeft zijn vmbo en daarna zijn mbo Bol 4 diploma daarmee gehaald .
De enige vervelende "bijwerking" die wij minder vonden was toen hij begon met auto rijden en de eigen verklaring moest invullen. De medicijnen bevatten een gele sticker en dus ja op het formulier of je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.
In laten vullen bij de arts en daar staat ADHD op het papiertje.
Toen begon de molen pas echt! :|
Naar een onafhankelijk Psycholoog om te laten onderzoeken of je wel psychisch in staat was om aan het verkeer deel te nemen. extra kosten €180 daarna een extra toets CBR of te wel in staat bent om in een auto door het verkeer te komen.
Gelukkig gehaald anders waren de eerste 25 lessen weggegooid.
En toen mocht je eindelijk afrijden en dan krijg je het rijbewijs maar voor 3 jaar.
Ik geloof mijn oren en ogen niet. Iedereen die ADHD heeft zou deze weg moeten bewandelen. Zijn er meer mensen die hier ervaring mee hebben? en wart na die 3 jaar?
Ik vind het om moedeloos van te worden. Deze kinderen besturen een auto beter met dan zonder ritalin maar als dit niet veranderd dan zou ik haast zeggen vergeet de ritalin voor het rijbewijs. :!: maar dat mag ook weer niet.

http://adhdwatnu.punt.nl/index.php?r=1& ... _archief=0

http://adhdwatnu.punt.nl/?r=1&id=602303

hier 2 links naar diverse berichten over Ritalin ADHD en rijbewijs

Nicole1971
Berichten: 376
Lid geworden op: 07 feb 2006 09:13

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Nicole1971 » 04 sep 2011 21:49

Ik heb mijn dochter van 8 van de Ritalin afgehaald, de bijwerkingen waren té groot.
Ook zij heeft de stempel ADHD gekregen en de hele medische molen doorlopen.
Zij krijgt sinds een jaar geen enkel medicijn meer, maar volgt nu Neurofeedbacktherapie en dat zou ik alle ouders aan willen bevelen.
Ze functioneert steeds beter, zonder medicijnen!
Zoek maar eens op Google naar Neurofeedback, dit is ook voor volwassenen.

kuniz100
Berichten: 44
Lid geworden op: 15 apr 2011 10:34

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door kuniz100 » 05 sep 2011 09:45

ik had eerst medikinet 3 x dgs 40 mg
nu ritalin ook 3x dgs 2 stuks heb er geen last van heb toch wel liever medikinet maar ja dat kost me ong. € 70 p.mnd
en ritalin is gratis

hartegroet
Berichten: 2
Lid geworden op: 12 dec 2012 12:46

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door hartegroet » 28 dec 2012 12:23

Fallen schreef:Ritalin is wel zeker een verslavend middel. Ritalin is verwant aan amfetamine en valt onder de opiumwet en is dus alleen te verkrijgen op doktersadvies. Dat houd dus in dat Ritalin als drugs te vergelijken is met cocaine.
Ritalin tast de bloedvaten aan en maakt het hart groter wat grote risico's met zich mee kan brengen.
Ik probeer niemand van de Ritalin af te houden, maar realiseer je wel dat het niet gewoon een wondermiddel is wat de ADHD onderdrukt.
Maar houdt er wel reening mee dat dit niet een gewoon middeltje is.
BEN IK HET HELEMAAL MEE EENS

Auti-Mama
Berichten: 674
Lid geworden op: 26 jan 2011 07:45

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Auti-Mama » 28 dec 2012 13:05

Al is dit een oud topic, toch effe een kleine reactie: Ik heb hier 2 ADHD-ertjes rondlopen. Ze zijn ooit begonnen met Ritalin en ondertussen aan de Concerta. Voor hun is Ritalin/Concerta slikken het verschil tussen een "redelijk" normaal leven met veel betere schoolprestaties en een ongelukkig leven met zwaar belabberde prestaties. Het is niet voor iedereen een wondermiddel, dat geef ik gelijk toe. Maar voor ons is dat het zeker wel!!

Gesloten