Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
Radar
Site Admin
Berichten: 5505
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door Radar »

Op de lijst 'wisselen ongewenst' van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) staan medicijnen die niet gewisseld mogen worden. Levothyroxine, de werkzame stof in schildkliermedicijnen, staat niet in dit lijstje. Schildklierpatiënten die moeten wisselen van medicatie kunnen te maken krijgen met ernstige bijwerkingen. Is dit een fout of een bewuste keuze van het CBG?

Lees meer / kijk Radar over dit onderwerp terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/ ... el-wat-nu/

Angel83
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 apr 2021 21:23

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door Angel83 »

Niet elke apotheek is hiervan op de hoogte helaas, ik kreeg laatst opeens een ander merk...toen ik hier wat van zei kreeg ik wel de goede, had niks te maken met leveringsprobleem

En hoe zit het met preferentenbeleid van de verzekeraars?!?!

Jablan
Berichten: 6184
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door Jablan »

Langzaam aan wordt het tijd voor een ander medicijnbeleid, waarbij iets anders verstrekken dan voorgeschreven alleen nog zou mogen wanneer een medicijn niet leverbaar is.

Lis2
Berichten: 2
Lid geworden op: 11 jul 2019 17:02

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door Lis2 »

Beste Radar,
Ben erg bij dat jullie aandacht hieraan hebben besteed.
Het is vreselijk als je veel medicijnen moet innemen en dan na jarenlang gebruik van dezelfde medicijnen (goed ingesteld)
ineens 3 dezelfde medicijnen niet meer krijgt van de apotheker. In een gesprek met de ápotheker wordt er vervolgens gezegd dat niet
de huisarts bepaald, maar dat de zorgverzekering en de apotheker bepalen welke medicijn je krijgt. Ook als er medische noodzaak door de huisarts wordt voorgeschreven.
Raar, verwarrend en verdrietig wordt je ervan😅
Lis

Erthanax
Berichten: 9617
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door Erthanax »

Radar schreef:
12 apr 2021 12:07
(...) Is dit een fout of een bewuste keuze van het CBG?

Lees meer / kijk Radar over dit onderwerp terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/ ... el-wat-nu/
Is het een idee om de conclusie/toelichting van het CBG in de OP op te nemen? Dan hoeven bezorgde patiënten niet nagelbijtend het hele item te bekijken.
(Spoiler: Geen reden tot ongerustheid. Deze middelen staan niet op de lijst omdat elke voorschrijvende arts of apotheker weet dat je ze niet moet wisselen, tenzij in uiterste noodzaak zoals tekorten.)

Ria Sijbrand
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 apr 2021 22:05

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door Ria Sijbrand »

Wat heb ik mij geërgerd, want het is echt zo, dat er vele mensen problemen hebben gehad bij wisselingen. In mijn dorp zijn er sowieso al 5 mensen, die eerst Euthyrox van de firma Merck. Daar is bv in de tablet een stofje in gewijzigd, waardoor de mensen zich anders zijn gaan voelen. Dit stofje moest de fabrikant aanpassen van hogerhand (een zorgorganisatie). De fabrikant heeft nog dmv brieven sturen naar apothekers geprobeert dit tegen te houden. Helaas hebben daar bijna geen apothekers op gereageerd. Ook ikzelf kreeg weer klachten. Ikzelf weet uit ervaring 20 jaar geleden om van tablet te moeten wijzigen (dit in opdracht van de huisarts, zou goedkoper zijn enz. Maar bleek voor hunzelf beter te zijn) Destijds gelukkig weer terug gezet, omdat een medewerkster van een farmaceutisch bedrijf mij er op wees, dat een klein verbindingsstofje al voor problemen kan zorgen.
Vorig jaar kreeg ik weer problemen en het bleek dus, omdat ik de fabrikant belde, dat er eens stofje iov die zorgorganisatie, gewijzigd was. Zij konden er dus helaas niets aan doen. Ben geprikt en maanden bezig geweest. Nu andere tablet, maar is niet "de"tablet die bij mij past. Er is zelfs een vrouw hier uit het dorp maanden thuis geweest met angstaanvallen en durfde bijna niet meer de deur uit. En zo kan ik er in mijn directe omgeving nog 4 noemen. En wat niet met de rest van nederland.
Er zijn dus wel degelijk instellingen, die zelfs fabrikanten opdracht geven te moeten wijzigen met hun tablet. Ik heb destijds mijn verhaal op facebook gezet. Kreeg zelfs een berichtje van iemand , die zo blij was dit te lezen over de tablet van Merck. Na het bericht was zij naar de huisarts gegaan en gestopt in samenwerking met de arts. Nadien voelde ze zich weer veel beter!! Waar zijn we mee bezig. Zelfs de fabrikant heeft aan de bel getrokken, maar helaas zonder resultaat. Laat aub Merck zijn werk weer goed mogen doen, zodat wij weer dit medicijn kunnen nemen. Ik ben er van overtuigd, dat er nu vele mensen ziek thuis zitten, die niet in de gaten hebben dat het aan de schildklier tablet ligt. Je kunt dus ook angsten, psychische klachten etc krijgen. En al deze mensen zijn nu extra kosten aan het maken bij hun zorgverzekering!!! Bezuinigen?? Ja zorgorganisatie, laat de fabrikanten met rust met hun medicijnproductie. En laat niet een klein stofje verwijderen, omdat jullie denken dat het niets doet. De fabrikant weet nl dat het wel degelijk wat doet, maar kreeg geen voet aan de grond!! Ook de apothekers hielden zich van de domme. Radar help ons. Ben blij dat er al wat meer aan het licht komt.

Fritts2504
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 apr 2021 09:04

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door Fritts2504 »

Met belangstelling naar jullie uitzending van gisteravond gekeken. De uitleg van dhr de Boer van het CBG dat een ieder zich bewust is van het feit dat het schildklierhormoon niet zomaar gewisseld mag worden klopt, naar mijn recente ervaring, niet.
14 dagen geleden mijn schildkliermedicijn weer opgehaald bij de apotheker. Ik kreeg, zonder nadere uitleg, nu de levothyroxine mee van fabrikant/leverancier Teva terwijl ik voorheen altijd het medicijn van fabrikant Merck had. Ik slik het vervangende medicijn nu een paar dagen en of het invloed zal hebben moet ik nog afwachten. Ik hoop van niet! Er is in ieder geval niets afgesproken over extra monitoring van mijn bloedwaarden.

Moneyman
Berichten: 29872
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door Moneyman »

Erthanax schreef:
12 apr 2021 22:02
(Spoiler: Geen reden tot ongerustheid. Deze middelen staan niet op de lijst omdat elke voorschrijvende arts of apotheker weet dat je ze niet moet wisselen, tenzij in uiterste noodzaak zoals tekorten.)
Klinkt wel heel erg als een geruststelling "voor de buhne".

Koeno Gravemeijer
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 apr 2021 13:40

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door Koeno Gravemeijer »

Wat het CBG ook beweert, voor levothyroxine geldt, “wisselen ongewenst”

Uit de reactie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op de uitzending van Radar van 12 april, blijkt dat het CBG “wisselen” één-op-één koppelt aan verwarring die zou kunnen ontstaan – bijvoorbeeld door een andere kleur van de tabletten. Dit zou kunnen leiden tot een dubbele inname of een tijdelijke medicatiestop. Voor een aantal medicijnen zou de wisseling door de verwarring, tot ernstige klinische problemen kunnen leiden, zoals een ziekenhuisopname. Het CBG geeft hiermee wel een heel specifieke invulling aan het begrip “wisselen van medicijnen”. Het gaat blijkbaar alleen over wisselingen die tot verwarring kunnen leiden.

Deze merkwaardig eenzijdige invulling van de risico’s van wisselen, vinden we weer terug bij de bespreking van levothyroxine. Daarover wordt opgemerkt dat een dubbele inname of een tijdelijke medicatiestop veel impact zal hebben, maar als minder ernstig wordt ingeschaald. Terwijl daar het probleem niet zit. Het probleem bij levothyroxine is dat bij wisseling van merk of verpakking de werking verandert! Dit kan bij schildklierpatiënten leiden tot hartritmestoornissen, hoge bloedruk, overgewicht, ernstige moeheid, hoofdpijn en depressie.

Dit is bij het CBG bekend, die over het gebruik van levothyroxine opmerkt: “wanneer een patiënt goed is ingesteld, het beter is om hetzelfde medicijn blijvend te gebruiken”. Dat is voor het CBG blijkbaar iets anders dan, “wisselen ongewenst”. Dit college lijkt niet te beseffen, dat, “wisselen niet ongewenst”, voor de meeste mensen, hetzelfde betekent als “wisselen geen probleem”.

Hiermee creëert het CBG zeer ongewenste onzekerheid voor schildklierpatiënten.

Claudia Claessen
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 apr 2021 20:27

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door Claudia Claessen »

Met verbazing heb ik de Radar uitzending van 12-04 bekeken. Wat een slecht verhaal. Bovendien was ik ook verbaasd over hoe weinig doortastend mevrouw Antoinette Hertsenberg dhr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG, aan de tand voelde. Het probleem is echt niet opgelost als de patiënt tegen de apotheker zegt dat het schildklier medicijn dat zij gebruiken weliswaar niet op "de lijst" staat, maar wel algemeen bekend is dat het ongewenst is dit middel te wisselen. Waar het echte probleem in schuilt is het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars belonen de apothekers die zoveel mogelijk preferente middelen afleveren en korten de apothekers die dat niet doen. Als er generieke middelen bestaan voor Thyrax of Euthyrox die goedkoper zijn, dan moeten deze dus afgeleverd worden, wil de apotheker beloond worden. Zelfs als de specialist 'medische noodzaak' op het recept vermeld honoreert de apotheek dit niet. De zorgverzekeraar zegt dat de apotheek dit wel moet doen, maar de apotheek zegt: "ik krijg dan geen of onvoldoende uitbetaald door de zorgverzekering, dus ik lever toch het goedkopere generieke middel af." Dit hele scenario is te gek voor woorden, want wat zijn de kosten voor het opnieuw instellen van deze patiënten? En weegt de besparing die het afleveren van het goedkopere middel oplevert hier tegen op? Laat staan wat de nadelige gevolgen voor de patiënten zijn! Laten we s.v.p. geen half uur vol lullen over een lijst met middelen waarvoor overstappen ongewenst is, maar het hebben over het echte probleem!

anique_m
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 apr 2021 12:46

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door anique_m »

Ik word hier ongelooflijk ziek en wanhopig van, en vind de uitspraak in de uitzending absoluut geen geruststelling!
Wanneer nodigt Radar eens de twee partijen uit die zorgen voor het probleem en niet een voorzitter met een slap verhaal wiens probleem het toch niet is?

Ook ik heb met verbazing gekeken. Op dit moment ben ik de pingpongbal tussen apotheek en verzekeraar. Ik krijg mijn Euthyrox van Merck niet vergoed. Ik kon aan de balie betalen, maar dan vergoedt de verzekeraar dit niet. Volgens apotheker kunnen zij het niet indienen bij de verzekeraar omdat die alleen een generieke variant vergoedt. Volgens de verzekeraar liegt de apotheker weer. Ik kreeg zelfs van de verzekeraar een vaag verhaal dat ik opeens een merkloze variant zonder kliniekverpakking heb. Ik heb toch echt officiële doosjes thuisliggen.

DeZevendeHenk
Berichten: 774
Lid geworden op: 13 apr 2020 17:32

Re: Schildkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Ongelezen bericht door DeZevendeHenk »

Claudia Claessen schreef:
13 apr 2021 20:49
En weegt de besparing die het afleveren van het goedkopere middel oplevert hiertegen op?
En als het dan loont, is het dan wel ok?
Ik kan mij niet onttrekken dat er naast gevallen waar mensen er inderdaad last van hebben ook plenty gevallen zijn waar het gewoon een nette besparing oplevert zonder nadelen. Ik zie de huisarts als hoeder van de gezondheid van de patient en dus ook als de partij die de apotheek tot de orde moet roepen als die de patient niet goed helpt. Gek genoeg lijken de huisartsen zich zelden tot niet te mengen in deze discussie en laten de patiënten hem of haar daar ook mee wegkomen.

Gesloten