LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
Silver5
Berichten: 18
Lid geworden op: 30 okt 2007 19:22

staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ongelezen bericht door Silver5 »

Ik krijg van de arts een recept waarop omcirkelt staat MERKMEDICIJN en ook nog géén generieke medicijnen. Echter de apotheek zegt als ik het merkmedicijn wil hebben ik het zélf moet betalen. Ook CZ is niet duidelijk maar in de laatste mail stond


Bevestiging
 
Blijkt na een gesprek met uw apotheker toch medisch onverantwoord voor u? Dan krijgt u van de apotheek, afhankelijk van het aantal beschikbare voorkeursmiddelen, andere varianten mee. Hierbij wordt rekening gehouden met uw klachten
 
·         U kunt bijwerkingen bespreken met de huisarts of apotheker, maar de apotheek bepaalt uiteindelijk welk geneesmiddel u mee krijgt.
·         De apotheker mag een niet-voorkeursmedicijn alleen meegeven als u minstens twee merkloze varianten hebt geprobeerd én als de apotheker heeft bepaald dat het medisch niet verantwoord is dat u die merkloze medicijnen gebruikt. Indien nodig bepaalt de apotheek voor welk ander merkloos medicijn u in aanmerking komt. U krijgt dus niet altijd een duurder geneesmiddel als er ook nog andere goedkopere merkloze geneesmiddelen op de markt zijn. 
·         CZ heeft met huisartsen contractuele afspraken gemaakt over doelmatig voorschrijven. Ook het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) heeft hierover afspraken met huisartsen gemaakt. Als een arts een specifiek (merk)medicijn voorschrijft omdat het voorkeursmedicijn medisch niet verantwoord is, moet hij dit kunnen onderbouwen. Een verklaring hiervan moet in uw patiëntendossier worden bewaard. De arts schrijft een voorschrift uit met de letters ‘M.N.’ (medische noodzaak) of ‘M.I.’ (medische indicatie). De apotheker zal op basis van het voorschrift en de verklaring een keuze maken voor een ander geneesmiddel. Dit kan een ander preferent middel zijn. De apotheek zal rekening houden met het vermijden van hulpstoffen waarvan gebleken is dat u hier slecht op reageert.
·         Als de apotheek het eens is met de verklaring van uw arts, wordt een niet-voorkeursmedicijn vergoed.  
·         Zijn apotheek en arts akkoord? Dan declareert de apotheek de rekening rechtstreeks bij CZ en wordt dit middel voor u vergoed uit de basisverzekering met verrekening van het eigen risico.

Volgens mij móet de apotheek dan het merkmedicijn leveren?

reggie2
Berichten: 3370
Lid geworden op: 12 feb 2017 18:27

Re: staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ongelezen bericht door reggie2 »

breien schreef:
01 jul 2020 14:14

Als de gezondheid van u echt een prioriteit heeft dan zult u er geld voor over hebben.
Onzin, medische noodzaak wordt er niet voor niks op gezet. De huisarts beslist wat je krijgt. De verzekering hoort iets meer voor TS te doen.

berndv
Berichten: 9044
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ongelezen bericht door berndv »

Silver5 schreef:
01 jul 2020 14:01
Ik krijg van de arts een recept waarop omcirkelt staat MERKMEDICIJN en ook nog géén generieke medicijnen. Echter de apotheek zegt als ik het merkmedicijn wil hebben ik het zélf moet betalen.
Dat deel is duidelijk, de site van de rijksoverheid is ook duidelijk, en op zich de mail van CZ ook. Een arts mag inderdaad op grond van medische noodzaak een specifiek merk voorschrijven. Dat is duidelijk. Maar er zijn wel meer voorwaarden dan alleen MN op het recept zetten:
Silver5 schreef:
01 jul 2020 14:01
Als een arts een specifiek (merk)medicijn voorschrijft omdat het voorkeursmedicijn medisch niet verantwoord is, moet hij dit kunnen onderbouwen. Een verklaring hiervan moet in uw patiëntendossier worden bewaard. De arts schrijft een voorschrift uit met de letters ‘M.N.’ (medische noodzaak) of ‘M.I.’ (medische indicatie). De apotheker zal op basis van het voorschrift en de verklaring een keuze maken voor een ander geneesmiddel.
Alleen MN op het recept zetten is niet voldoende. Er zijn meer voorwaarden waar aan moet worden voldaan. Heeft de huisarts in uw dossier ook een verklaring opgenomen waarom u medicijnen van een bepaald merk voorgeschreven moet krijgen? Ik krijg hier met sommige topics het idee dat mensen denken dat een apotheek puur en alleen een dozenschuiver (pillenschuiver) is, en dat de apotheker een soort van magazijnman is voor het pillenmagazijn (apotheek) van de dokter. Maar zo werkt het niet. Een apotheker is wel iets meer dan een "u vraagt wij draaien".

sake1987

Re: staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ongelezen bericht door sake1987 »

Een arts schrijft een medicijn voor, de apotheker heeft een controlerende functie.
De apotheker krijgt zijn vergoeding van de zorgverzekeraar voor het goedkoopste toepasbare medicijn.
Zoals er boven al wordt geschreven, indien u alleen in aanmerking komt voor een merkmedicijnen, staat dit in uw medisch dossier die de apotheker ook in kan zien.
Alleen een vermelding op het recept geldt niet.
En u bent altijd vrij om het merkmedicijn aan te schaffen tegen betaling of bij betalen

Joke_65
Berichten: 18
Lid geworden op: 05 jul 2020 11:26

Re: staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ongelezen bericht door Joke_65 »

breien schreef:
01 jul 2020 14:14
De apotheek wil ook echt wel merkmedicijnen aan u leveren.
Als de gezondheid van u echt een prioriteit heeft dan zult u er geld voor over hebben.
Ik neem aan dat dit ook te maken heeft met de ernst van de kwaal waarvoor de medicijnen voorgeschreven worden. Het lijkt me echter dat - als dit er zo expliciet op staat - er een gegronde reden voor zal zijn.

tttlocke
Berichten: 4051
Lid geworden op: 30 okt 2016 21:35

Re: staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ongelezen bericht door tttlocke »

De huisarts schrijft voor, en dat mag hij doen op basis van alle kennis die hij heeft en de regels die gelden binnen de beroepsgroep en regels t.a.v. toelating van medicijnen enz. enz. Natuurlijk mag de huisarts zeggen: 'deze patiënt dient per se het middel van merk x te krijgen en niets anders'.

De apotheker heeft echter ook zijn verantwoordelijkheid bij de verstrekking. Die is zodanig dat het niet zo is dat de apotheker klakkeloos de 'opdracht' van de arts dient uit te voeren. Verre van dat.
Stellen dat de huisarts beslist wat je krijgt, is dan ook pertinent onjuist (en de praktijk laat dat ook zien).

sake1987

Re: staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ongelezen bericht door sake1987 »

Ik maak in mijn vak geregeld mee dat de huisarts wordt terug gefloten door de apotheker. Dat is die controlerende functie.

DeZevendeHenk
Berichten: 793
Lid geworden op: 13 apr 2020 17:32

Re: staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ongelezen bericht door DeZevendeHenk »

Morganlefay schreef:
06 jul 2020 14:48
En ik krijg al jaren het gevoel dat de Zorgverzekeraar bepaald wat vergoed wordt en wat niet.
Die heeft daar terecht een flinke invloed op inderdaad, dat is de rol die ze toebedeeld hebben gekregen bij de inrichting van dit stelsel.

nicolesw1981
Berichten: 95
Lid geworden op: 10 nov 2018 15:27

Re: staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ongelezen bericht door nicolesw1981 »

Zie hier de wettelijke informatie:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... geschreven

Uit eigen ervaring: je kan dan wel moeten bijbetalen voor het verschil tussen het niet generieke en wel generieke medicijn. Heb je 2 keer een generiek medicijn geprobeerd, dan vergoed de verzekering daarna wel het duurdere medicijn (mits je arts dit op het recept vermeld).

sjohie
Berichten: 11237
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: staat apotheek boven arts bij uitgifte medicijnen?

Ongelezen bericht door sjohie »

Morganlefay schreef:
06 jul 2020 14:48
En ik krijg al jaren het gevoel dat de Zorgverzekeraar bepaald wat vergoed wordt en wat niet.
Daar zit een kern van waarheid in, maar dan is dat doorgaans wél op basis van convenanten/afspraken met de overheid, welke immers de taak heeft om de zorgkosten wat binnen de perken te houden, op allerlei manieren. En daaruit komt het medicijnbeleid, waar de zorgverleners, apothekers en artsen zich weer op baseren.

Er is niet één partij zoals oa TS lijkt te denken. Ze hebben allemaal hun functie, en die van de apotheker is de specialist zijn op het gebied van medicijnen, en de interactie tussen de diverse medicijnen. De huisarts is de generalist, de poortwachter zogezegd, in het zorgstelsel, en de specialisten zijn precies dat, de specialisten op een bepaald gebied. Eigenlijk is een apotheker in vorm en functie ook een specialist.

Helaas zijn het allemaal mensen, en dan kan er wel eens heibel ontstaan. Ik weet dat de huisarts en apotheker van mijn moeder ook een keer zo'n achterhoedegevecht hebben gehouden, daar moest uiteindelijk een specialist uit het ziekenhuis het salomonsoordeel vellen. (de bijwerkingen waren straf, maar uiteindelijk gerechtvaardigd).

Gesloten