LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Laagfrequent geluid (bromtonen)

gezondheid
Berichten: 1367
Lid geworden op: 03 nov 2011 08:37

Re: Laagfrequent geluid (bromtonen)

Ongelezen bericht door gezondheid »

Vervolg:

Conclusie

Het is duidelijk dat u hinder ondervindt van een bromtoon die te classificeren is als een vorm van LFG. U heeft zelf al vastgesteld wat de bron is, namelijk de koelkast van uw buurman. Voor het opsporen van de bron is er dus geen taak meer voor de GGD Flevoland. Er zijn geen geneesmiddelen of operaties om de hinder van LFG te verminderen. Uw houding ten opzichte van een bepaald geluid is van invloed op de mate van hinder die u ondervindt. Uit ervaringen van gehinderden is bekend dat er verschillende manieren zijn om om te gaan met de hinder van LFG. Hieronder laat ik wat opties de revue passeren die LFG hinder kunnen beperken.

Wat zou er aan gedaan kunnen worden

Overleg met de vergunningverlenende instantie i.c. de gemeente over haar mogelijkheden. Gezien wat ik bovenstaand al gememoreerd heb en de bemoeienis van de gemeente tot nu toe, verwacht ik dat de mogelijkheden voor de gemeente beperkt zijn.

Isolatiemaatregelen bij de bron. Als de buurman in kwestie al zou willen meewerken is het gezien bovenstaande nog maar de vraag hoeveel effect dit zou sorteren.

Isolatiemaatregelen aan uw woning. Zoals boven reeds is aangegeven kan hiervan maar een beperkt resultaat worden verwacht.

Het dragen van oordopjes, met name 's nachts.

Zorgen voor achtergrond geluid door bijvoorbeeld altijd de radio of CD speler aan te hebben op een laag geluidsniveau ter maskering van het LFG. U kunt zich erin trainen het geluid van de muziek bewuster waar te nemen dan het LFG. Dit vergt wel enige oefening en vooral goede wil, maar het werkt vaak.

Het gebruiken van de in handel zijnde CD met zogenaamde bruine en zwarte ruis ter maskering van het LFG, dan wel het wegnemen ervan door interferentie.

Probeer het geluid los te laten door er geen aandacht aan te geven. Dit lijkt een te gemakkelijk advies, zeker als u al min of meer 'gevangen' zit in het geluid. Lang niet iedereen lukt het om het bromgeluid te negeren. Maar evenals de tikkende klok in de woonkamer blijkt LFG voor veel gehinderden op den duur een alledaags geluid te worden dat niet meer als echt hinderlijk wordt ervaren, zolang ze er niet bewust naar luisteren.

Er bestaan therapeutische mogelijkheden om te leren met de hinder om te gaan. De ingang hiervoor is vaak een zogenaamde SOLK polikliniek. SOLK staat voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Bij u is dat uw overgevoeligheid voor geluid. Uw huisarts kan u verwijzen naar een dergelijke polikliniek. In de omgeving van Almere heeft met name de SOLK polikliniek van het VUMC veel ervaring met dit soort klachten.

Als al het bovenstaande niet tot resultaat zou leiden valt misschien verhuizing te over wegen.

Gesloten