8 maal per dag in en uit stempelen op het werk ?

Hier vind je enquêtes van derden, bijvoorbeeld van studenten.
Erthanax
Berichten: 3348
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: 8 maal per dag in en uit stempelen op het werk ?

Ongelezen bericht door Erthanax » 21 nov 2018 10:45

Toezicht via een geheime camera is niet toegestaan. Weet u zeker dat het zo is?
CAO's worden door de minister algemeen verbindend verklaard; werkgevers zijn dan verplicht zich daar aan te houden.

Dingen gaan soms inderdaad zoals ze gaan, maar werkgevers komen écht niet overal mee weg. Nogmaals, vraag juridisch advies, bv via een vakbond. Ander werk zoeken kan natuurlijk ook.

Appie83
Berichten: 490
Lid geworden op: 12 jun 2014 15:26

Re: 8 maal per dag in en uit stempelen op het werk ?

Ongelezen bericht door Appie83 » 21 nov 2018 11:37

olaf79 schreef:
20 nov 2018 21:41
Appie83 schreef:
20 nov 2018 13:02
Een registratiesysteem waarmee je werkgever de werktijden nauwkeurig wil bijhouden is toegestaan.
Maar je hebt ook tijdens je werkzaamheden en zeker in de pauze recht op privacy, dus dat je moet aangeven wat je gaat doen in de pauze gaat te ver. Oftewel de icoontjes is in strijd met privacy regelgeving.
Nee hoor, de werkgever mag vragen waarom een werknemer, eerder weg moet of later aankomt. Dat kan ook voor de verzekering van belang zijn en voor als er controle komt. Je hebt tijdens het werk maar beperkt recht op privacy. Je baas mag bijvoorbeeld je email lezen.
Je recht op privacy mag inderdaad worden ingeperkt op je werk, er zijn echter grenzen. Er moet worden voldaan aan een aantal criteria:
  noodzaak (heeft de werkgever een legitiem doel en is het een geschikt middel dit doel te bereiken),
   proportionaliteit (de inbreuk evenredig in verhouding tot het belang van de werkgever bij het bereiken van het beoogde doel)
    subsidiariteit (kon de inbreuk op een minder ingrijpende wijze)
     kenbaarheid (is het voor de werknemer kenbaar dat de werkgever een inbreuk mag maken op zijn privacy)

     Het lezen van mail door je werkgever, het maken van opnames met een (geheime) camera, alcohol- en drugscontrole en het registreren van wat je in je verlof en pauzetijd mag doen, is alleen toegestaan als aan de genoemde criteria wordt voldaan.
     (zie bijvoorbeeld ook: http://www.wetrecht.nl/privacy-op-het-werk/

     Daarnaast heeft een werkgever met een OR, te maken met het instemmingsrecht. En moet hij zich ook houden aan de nieuwe privacywetgeving.

     Of een werkgever zou mogen vragen naar de reden waarom je eerder weg wil, hangt natuurlijk wel af van de omstandigheden. Als je als werknemer verlof hebt opgenomen, dan hoeft de werkgever de reden hiervoor natuurlijk niet te weten. Als je vraagt of je eerder weg mag, zonder opnemen van verlof, dan kan ik me voorstellen dat de verzoek eerder wordt toegekend als je de reden geeft.
     Voor TS geldt blijkbaar, dat hij zonder inlevering van verlofuren een aantal uur een dokter kan bezoeken. Dan lijkt mij een dergelijk systeem van klokken toegestaan.

     Plaats reactie