LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Hier vind je enquêtes van derden, bijvoorbeeld van studenten.
Erthanax
Berichten: 9615
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Erthanax »

Glucose en fructose zijn net zulke echte suikers als sacharose/sucrose.

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Maar ze zijn van invloed op de kwaliteit van de jam. Consistentie is anders. Wellicht ook de structuur en smeerbaarheid. Bij goedkope jam krijg je na een tijd altijd een plasje vocht dat op de jam blijft staan in een aangebroken pot. Dat heb je volgens mij niet bij kristalsuiker/rietsuiker-jam.

witte angora
Berichten: 30549
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door witte angora »

Maar dat levert zoveel afval op...

moederslink
Berichten: 12013
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door moederslink »

En soms lastig te openen en er zit zo weinig in :(
En ook verhoudingsgewijs te duur natuurlijk.
Wel hygiënisch i.p.v dat gegraai in potten met soms afgelikte messen :oops:

Revoked
Berichten: 1704
Lid geworden op: 28 nov 2017 00:45

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Revoked »

Bob Schurkjens schreef: . Dat heb je volgens mij niet bij kristalsuiker/rietsuiker-jam.
Gewoon blijven denken, maar het is quatsch. Pectine-gehalte.
"Dure" jam komt als eerste uit de batch, "goedkope" jam komt als laatste uit diezelfde batch. Vruchtenstukjes blijven namelijk bovenin hangen.
Da's inderdaad het enige verschil.

moederslink
Berichten: 12013
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door moederslink »

Smeerbaar beleg kan van alles zijn natuurlijk,
van chocopasta tot smeerkaas, selleriesalade, eiersalade, jam, leverpastei, filet Americain , pindakaas etc ...
Grappig dat er onderzoek wordt gedaan naar innovatieve smeersels met of zonder stukjes :?:

Erthanax
Berichten: 9615
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Erthanax »

Eigengemaakte jam is vooral echt heel lekker.

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Geleisuiker is kristalsuiker met pectine. Inderdaad is zelfgemaakte jam de top. Ik kan me de bergvlierbessenjam nog herinneren van decennia terug. Heel bijzonder en niet te koop.

Erthanax
Berichten: 9615
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Erthanax »

Aardbeien, kersen, abrikozen, jamjam. En vooral kwetsen; jammer dat daar vrijwel niet meer aan te komen is.

Revoked
Berichten: 1704
Lid geworden op: 28 nov 2017 00:45

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Revoked »

Erthanax schreef:
07 jun 2019 23:57
Aardbeien, kersen, abrikozen, jamjam. En vooral kwetsen; jammer dat daar vrijwel niet meer aan te komen is.
Gewoon te koop in die Heimat. Wellicht dat je daar weleens komt?
Afbeelding

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door kweenie »

grun schreef:
07 jun 2019 10:21
Jam zit vrijwel altijd in glazen potjes en ik hou meestal kleverig bestek over aan pogingen het onderste uit de verpakking te schrapen. Daarom heb ik liever afsluitbare ondiepe kuipjes.
Dat zal zijn vanwege de natuurlijke processen, zoals vergisting, in de jam en met het simpele feit dat jam nogal heet is bij het verpakken. Daarom zullen ze voor jam in de regel stevige (en warmtebestendige) verpakkingen met draaidop willen gebruiken.

BL2
Berichten: 4792
Lid geworden op: 08 sep 2016 22:02

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door BL2 »

Altijd grappig te ontdekken dat je zo'n enquête zo vaak als je wilt kan invullen. Kan je mooi je verschillende interpretaties toepassen.
Ga er eens uitgebreid voor zitten, is toch geen strandweer.

Erthanax
Berichten: 9615
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Erthanax »

Revoked schreef:
08 jun 2019 01:56
Gewoon te koop in die Heimat. Wellicht dat je daar weleens komt?
Dank voor de tip! Een volgende keer ook maar even naar de supermarkt.

Lady1234
Berichten: 26916
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Lady1234 »

breien schreef:
08 jun 2019 12:21
Revoked schreef:
08 jun 2019 01:56

Gewoon te koop in die Heimat. Wellicht dat je daar weleens komt?
Afbeelding
Dit staat niet in de schijf van vijf. Het bevat 59 gram suiker per 100 gram jam. 100 gram jam bevat 241 kCal.
Ja, en? Daarom mag het ook jam heten. En wie smeert er 100 gram jam op zijn boterham?

witte angora
Berichten: 30549
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door witte angora »

Mijn moeder beklaagde zich er nogal eens over dat ik van mijn boterham een 'taartje' maakte. Niet dat het er zo dik op lag, het was meer om 'mee te kunnen doen' met anderen.

Maar kennelijk waren er in die tijd mensen die de bammetjes zeer dik besmeerden. Bij een 'taartje' denk ik inderdaad al gauw aan een kwart jampot.

Revoked
Berichten: 1704
Lid geworden op: 28 nov 2017 00:45

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Revoked »

100 gram jam op de bam is zelfs mij teveel. Echter, 100 gram Nutella....of gewoon uit de pot: zoooooo lekker!

witte angora
Berichten: 30549
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door witte angora »

Net even gekeken naar de ingrediëntenlijst van mijn potje '4 Rode vruchten' extra jam van '1 de Beste'. Daar zit dus in: suiker en glucose-fructosestroop. In deze link wat informatie over wat het is en het al dan niet schadelijk zijn daarvan: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leve ... /item69229

Conclusie: er zullen ongetwijfeld betere jams zijn dan die van '1 de Beste'.

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Dat is die goedkope huismerkjam waar ik het over had. Glucose fructosestroop is goedkoper dan suiker. Verontrustend verhaal WA over dit ingrediënt.

In Bonne Maman zit dus wel alleen suiker alleen is die jam weer te duur.

Erthanax
Berichten: 9615
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door Erthanax »

Mij lijkt het vooral ongefundeerde bangmakerij. Alle suikers worden in het lichaam op dezelfde manier afgebroken. Is sacharose (kristalsuiker) dan niet slecht voor de lever? Dat wordt in het lichaam immers eerst gesplitst in fuctose en glucose.

witte angora
Berichten: 30549
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Ongelezen bericht door witte angora »

Bob Schurkjens schreef:
09 jun 2019 01:05
Dat is die goedkope huismerkjam waar ik het over had. Glucose fructosestroop is goedkoper dan suiker. Verontrustend verhaal WA over dit ingrediënt.

In Bonne Maman zit dus wel alleen suiker alleen is die jam weer te duur.
Vanmiddag een potje 'biologische frambozenconfituur extra' bij de Lidl gehaald. Kostte 1,29 (of zoiets) voor 260 gram. Inderdaad, ruim 2 x zo duur als dat goedkope spul van '1 de Beste'. Maar lekker.... Je proeft echt wel een verschil. Ook een heel andere textuur zeg maar.

Zit er nu over te denken het restant van dat goedkope spul weg te gooien.

Gesloten