LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Hoe kom ik aan een begeleiderspas voor musea?

Hier vind je enquêtes van derden, bijvoorbeeld van studenten.
Maartje Cammeraat
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 feb 2020 17:25

Hoe kom ik aan een begeleiderspas voor musea?

Ongelezen bericht door Maartje Cammeraat »

Beste meneer/mevrouw,

Mijn naam is Maartje Cammeraat en ik ben werkzaam als wijkverpleegkundige bij Zorgbalans. Binnen Zorgbalans zijn we een nieuw team gestart (het Sociale Benaderingsteam dementie) waarin we mensen met geheugenproblemen/dementie op sociaal domein meer willen helpen. Hierbij hoort ook een stukje over de drempel helpen naar nieuwe activiteiten, dit is erg van belang omdat mensen met dementie uit schaamte eigenlijk vaak in sociale isolatie raken. Dit willen we graag voorkomen en daarom gaan we met ze mee. Zo ook naar musea. U kunt zich voorstellen dat wij als zorgverlener graag gratis mee zouden willen met onze cliënten om hen te helpen onder de mensen te blijven en dat een zorgorganisatie niet elk bezoekje zelf kan betalen. Hiervoor zou volgens vele musea in Nederland een begeleiderspas bestaan, echter kan ik nergens vinden hoe ik hieraan moet komen. De musea die zelf zeggen dat ze ze aannemen weten zelf ook niet waar ik de pas vandaan zou moeten halen (zie bronnen hieronder).
Ook de gemeente én de WMO weten van niks, terwijl er dus allerlei musea zijn die zeggen de begeleiderspas aan te nemen! Op Google kan ik alleen maar de begeleiderspas voor het OV vinden (of de Autipas, maar daar komen mensen met dementie uiteraard niet voor in aanmerking), maar die heb ik gebeld en ook daarmee kom ik niet een museum in (een heel enkel museum laat dit volgens internet wel toe, al is de pas daar niet voor bedoeld).
Ik begin onderhand te geloven dat die hele begeleiderspas niet bestaat en dat veel musea dus denken deze zogenaamde pas aan te nemen terwijl het er helemaal niet is. Kunnen jullie me helpen uitvinden of dit echt zo is? Want ik weet het niet meer en zou het wel belachelijk vinden als het er echt niet is terwijl er wel door veel plekken over gesproken wordt. Wij willen graag onze cliënten helpen maar vanwege dit soort gekkigheid wordt het ons wel lastig gemaakt. Ik heb een aardig netwerk binnen Haarlem en ook daarbinnen weet niemand er wat vanaf terwijl ook daar de musea wel zeggen de begeleiderspas te accepteren!
Mijn cliënten met dementie en ik hopen dat jullie me kunnen helpen!

Met vriendelijke groet,

Maartje Cammeraat van Zorgbalans

Hier nog wat sites buiten Haarlem die ik geraadpleegd en vervolgens gebeld heb:
-Het Rijksmuseum schrijft het volgende op de site: Bezoekers die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mogen een begeleider meenemen. Deze begeleider mag gratis naar binnen. Wel heeft hij/zij een (gratis) toegangskaart nodig, deze kan worden opgehaald bij kassa 1. Om misbruik tegen te gaan behoudt het Rijksmuseum zich het recht voor steekproefsgewijs en/of bij twijfel te vragen naar een Begeleiderspas.... Toen ik vervolgens belde om te vragen waar ik die begeleiderspas moest vinden wist niemand in het museum dit. Ze bleven me doorverwijzen naar loket 1 voor een gratis kaartje maar dan wel mét het risico dat ze om mijn begeleiderspas konden vragen.. https://www.rijksmuseum.nl/nl/praktisch ... kelijkheid
- Ook het Luthermuseum in Amsterdam en het Singer Laren museum in Laren zeiden precies hetzelfde en ook zij wisten aan de telefoon me niet te vertellen hoe ik aan de pas kwam. http://www.luthermuseum.nl/toegankelijkheid en https://www.singerlaren.nl/nl/pQVG2T0/b ... informatie
- In België bestaat het wel maar daar heb ik uiteraard niks aan.

rvjapio
Berichten: 1001
Lid geworden op: 17 apr 2017 18:47

Re: Hoe kom ik aan een begeleiderspas voor musea?

Ongelezen bericht door rvjapio »

Ik heb uw vraag letterlijk ingetikt. En ik kom op https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en- ... iderskaart. Het is een kaart voor het OV, aan te vragen door iemand die niet zonder begeleiding kan reizen. En daar geven musea dan soms korting op de toegang mee.

taxikemperman
Berichten: 631
Lid geworden op: 08 jun 2005 16:51

Re: Hoe kom ik aan een begeleiderspas voor musea?

Ongelezen bericht door taxikemperman »

http://gehoordgezien.nl/mogelijkheden-o ... derskaart/
Hier wordt gesproken over visueel gehandicapten, maar er staat ook een telefoonnummer in van de behandelende instantie.
Bel ze eens op en vraag advies

U kunt ook bij het WMO eens gaan praten of het mogelijk is dat zij aan u hiervoor een museumjaarkaart kunnen verstrekken

U zou het ook landelijk aan kunnen pakken en deze zaak voorleggen bij het Ministerie van Sociale Zaken
https://www.rijksoverheid.nl/ministerie ... elegenheid

Lowieze
Berichten: 6587
Lid geworden op: 30 nov 2017 10:09

Re: Hoe kom ik aan een begeleiderspas voor musea?

Ongelezen bericht door Lowieze »

Het Stedelijk Museum zegt dit: “Begeleiders mogen op vertoon van een OV-Begeleiderskaart of een verklaring ondertekend door huisarts en/of behandelend arts gratis het museum binnen.”
Misschien is het een idee zo’n verklaring mee te nemen?

Gesloten